UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun ile CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali BRT’de 18. Saat programına katılarak Cumhuriyet Meclis’i İç tüzüğünün değiştirilmesi yönünde Özel Komite kurma ve çalışma başlatma kararı aldıklarını açıkladı.
İşte konuya ilişkin Atun ve Şahali’nin açıklamaları:
ATUN: HEDEF; MECLİS’E DEĞER KATMAK, VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK
UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, “CTP grubu ile Meclis İç tüzüğündeki değişiklikleri istişare ederek hem bizim hassasiyetlerimiz hem onların hassasiyetleri ile hangi açıdan Meclis’in daha verimli çalışabilmesidir. Belki 50 yıl öncenin düşüncesi ile doğru olan düşünce bugün bizim için sınırlayıcı, kısıtlayıcı mesele olabilir.Örneğin bugün komitenin gündemde yasa tasarısı, önerisi olabilir. Kimi önerinin veya yasa tasarısının ivediliği vardır. Kimi önerinin yoktur. Bunlar hep verimliliği düşürüyor. Çünkü görüşülmüş bir yasa bir cümlelik bir ifade ile tekrar son oylamasını yapıp komitede tamamlayabilirsiniz. Hayır bekliyor bir sonraki toplantıya tekrar girecek. O bir cümle okunacak tekrar oylanacak. Bu gereksiz verimsizlik olan bir meseledir”dedi.
Atun, yeni iç tüzük çalışmasında tüm yasaların, tasarı ve önerilerin ivedilik gibi muamele görmesini sağlayacak bir düzenleme arayışında olduklarını da ifade etti.
Sunat Atun, “Meclis İç Tüzüğünde değişiklik çalışmasını CTP ile birlikte Meclis çatısı altında iki büyük partinin gruplarının uzlaşısı ile birlikte değişiklik çalışmasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Özel Komite’nin ne zaman kurulacağına ilişkin bir soruya ise Atun, “Önümüzdeki hafta Pazartesi veya Salı günkü Genel Kurul’da olmadı bir hafta sonrakinde Özel Komite kurularak, iç tüzükle ilgili taslak üzerinde çalışmaya başlanacak” dedi.
Toplumsal uzlaşı için de bu adımın çok önemli olduğuna değinen Atun, “İki partinin kendi hafızalarından getirdikleri tecrübelerle bunu yapıyor olmaları Meclis için önemli bir aşamadır. Değer katacaktır” şeklinde konuştu.
CTP ile uzlaşmaya önem verdiğini de belirten Atun, “ O yüzden bu konu bir kaç hafta süre aldı. Ama bunu hazmettirerek, karşılıklı istişare ederek, uzlaşı noktasını arayarak yapabilmek Meclis’e genel manada çok şeyler kazandırır” dedi.
ŞAHALİ: TEMEL PRENSİP UZLAŞABİLDİĞİMİZ DEĞİŞİKLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK OLMALI
CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali, “UBP ile birlikte çalışıyoruz. Her ne kadar da şuan Meclis profesyonellerinin, bürokrasinin hazırladığı metin üzerinde karşılıklı mutlak mutabakatımız olmasa da şunu görebiliyoruz ki yaşadığımız deneyimler Meclis İç tüzüğünde bazı değişikliklerin yapılmasını zorunlu kılıyor” dedi.
“Meclis Başkanlığı seçimi sırasında oy verme usulünün net olarak tanımlanmaması ama Seçim ve Halk oylaması yasasında da net bir tanımın olmasına rağmen bir tartışmayı yaşadık….Bu soruları ortadan kaldıracak belli başlı değişiklikleri yapmamız gerekiyor” diyen Şahali, Meclis’in çalışma prensiplerinin yeniden tanımlanması, mevcut insan kaynağının Genel Kurul çalışmaları sırasında veya komite çalışmaları sırasında daha efektif katkı sağlayacak şekilde düzenlenmesi yönünde çalışma yapacaklarını söyledi.
Şahali, “Meclis binasına bağlı olarak yeni mesleklerin tanımlanması yeni binadaki ihtiyaçlar doğrultusunda tamamının İç Tüzükte ele alınması gereken meseleler dolayısıyla bu konuda bir çalışmamız olacak” dedi.
CTP Genel Sekreteri Şahali, “bu konu şöyle de anlaşılmamalı yani Meclis İç Tüzüğü’ne dair çok radikal değişiklikler olacak ve UBP ile CTP arasında da bu konuda kıyasıya müzakereler olacak belki de tartışmalı toplantılar olacak. O noktaya varmaması gerekiyor bizim en azından o noktaya varmaması gerektiğine dair inancımız tamdır. Birşeyin daha unutulmaması gerekir. Cumhuriyet Meclisi’nde bugüne kadar Meclis İç Tüzüğündeki değişikliklerin tamamı oy birliğiyle gerçekleştirildi. Dolayısıyla eğer oy birliğini sağlayamadığımız kısımlar var ise o kısımlarla ilgili konuşmayı, tartışmayı sürdürmek ve uzlaşabildiğimiz oranda o değişiklikleri gerçekleştirmek temel prensip olmalı” diye konuştu.
Şahali, bu konuda Pazartesi veya Salı günü UBP ile biraraya gelip, son noktayı oluşturacaklarını söyledi.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) Başkanı Salih Sakallı 1 Mayıs’ın adalet, eşitlik ve emek mücadelesi günü olduğunu kaydederek, “Biz de tüm çalışanlar için sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz” dedi.
Sakallı, 1 Mayıs mesajında örgütlü olmanın, sendikal ve kazanılmış hakların demokrasi için önemine işaret ederek, “Örgüt bilinciyle hareket etmeye, haksızlıklara karşı birlik olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Ülkedeki tüm çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir düzen içinde olması yönündeki mücadeleye katkı koymaya devam edeceklerini belirten Sakallı şunları da kaydetti:
“Alın teri dökerek, emek sarf ederek, topluma değer katarak hayata tutunmanın onurunu yaşayan tüm emekçilerin daha fazla değer gördüğü bir dünya dileğiyle BRT çalışanları ve tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutlarım.”
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 1 Mayıs’ın, emeğin, dayanışmanın ve adaletin haykırıldığı gün olduğunu vurguladı.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.
Ataoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Emek, bir toplumun ilerlemesinin, üretimin ve kalkınmanın temel taşıdır. Alın teriyle, emeğiyle gece gündüz demeden çalışan işçi kardeşlerimizin mücadelesi, hem geçmişimizin hem de geleceğimizin onurudur.
1 Mayıs, sadece bir takvim günü değil; emeğin, dayanışmanın ve adaletin haykırıldığı anlamlı bir gündür. Bu vesileyle, ülkemizin her köşesinde emek veren, üreten, katkı koyan tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyorum.
KKTC olarak, işçi haklarının korunması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve emekçimizin refah seviyesinin artırılması yönünde kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; güçlü bir gelecek, güçlü emekle inşa edilir.
Tüm emekçilerimize sağlık, huzur ve başarı dolu bir gelecek diliyorum.”