Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmalar kapsamında “Alaşya” ve “Ada Güzeli” tescillendi

Published

on

Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen KKTC Asma Genetik Kaynakları Projesi kapsamında, Kıbrıs’a özgü bitki genotiplerinden “Alaşya” üzüm çeşidi ve Ada Güzeli incir çeşidi TC Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescillendi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin desteğiyle yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, Alaşya üzüm çeşidinin KKTC Asma Genetik Kaynakları Projesi kapsamında, “Kıbrıs Siyahı (Yerli Siyah)” olarak bilinen siyah üzüm tipleri arasından seçildiği belirtildi.

Açıklamada, 2025 yılında tescillenen bu çeşidin geç-çok geç dönemde (Ağustos’un ilk haftasında) olgunlaştığı, orta büyüklükte (512 gram) salkımlara ve 6,4 gram ağırlığında, koyu kırmızı-menekşe kabuk renginde küresel tanelere sahip olduğu aktarıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kabuk kalınlığı orta seviyede olan bu çeşitte, genç sürgün uçları tam açık ve yoğun yatık tüylüdür. Yaprak üst yüzeyi açık bakır kırmızısı renkte olup olgun yaprak büyüklüğü orta seviyededir. Alaşya üzüm çeşidi, sofralık özelliği ve geç dönemde ürün vermesiyle dikkat çekmekte, yerel üzüm çeşitliliğimizin korunması ve kayıt altına alınması açısından da stratejik önem taşımaktadır.”

Ada Güzeli incir çeşidinin ise, Tarım Dairesi Müdürlüğü, Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yürütülen “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde İncir (Ficus carica L.) Seleksiyonu ve Muhafazası” projesi kapsamında tescillenen üçüncü incir çeşidi olduğu belirtilen açıklamada, 2014 yılında başlayan ve 2018 yılında sonuçlanan projede yüksek performans gösteren yerli genotiplerden “Geçci Bardak” tipi incirin 2025 yılında Ada Güzeli adıyla tescillendiği kaydedildi.

Açıklamada incir çeşidi hakkında şu ifadelere yer verildi:

“Meyve ağırlığı 85,99 gram, şekil indeksi 0,98, boyun uzunluğu 11,38 mm, ostiolum açıklığı 9,7 mm olarak belirlenmiştir. 12,9 oranında suda çözünebilir kuru madde içeriğine ve 0,51 oranında titre edilebilir asit düzeyine sahip olan bu çeşit, orta düzeyde kabuk soyulabilirliğine sahiptir ve kabukta çatlama gözlenmemiştir. Olgunlaşma dönemi 15 Kasım sonrası olan Ada Güzeli, geç dönemde ürün veren incir çeşitleri arasında öne çıkmakta ve taze tüketim açısından büyük potansiyel taşımaktadır.”

Bugüne kadar 10 çeşit ürünün tescillendiğine işaret edilen açıklamada, çeşitlerin Güzelyurt ve Değirmenci fiğ çeşitleri (2018), Beşparmak (2021) ve Reşatbey (2022) arpa çeşitleri, Ada Yerlisi zeytin (2024), Ada İncisi (2024) ve Alaşya (2025) üzüm çeşitleri, Ada Karası (2024), Ada Lokumu (2024) ve Ada Güzeli (2025) incir çeşitleri olduğu aktarıldı.

Açıklamada, bu başarıların Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın genetik kaynakları koruma vizyonunu pekiştirdiği, Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ülkeye özgü genetik kaynaklarının değerlendirilmesi, korunması ve kayıt altına alınması yönündeki kararlı duruşunu ve bilimsel üretkenliğini yansıttığı da vurgulandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Koop-Sen grevi askıya aldı…Güröz: Uzlaşılan konulara onay verilmezse grev süresiz devam eder

Published

on

By

Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), toplu iş sözleşmesi konusundaki sıkıntılar nedeniyle Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın tüm şubelerinde gerçekleştirdiği uyarı grevini askıya aldı.

Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güröz yaptığı yazılı açıklamada, Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy’un himayelerinde, Sendika, Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür ile görüşme masasına oturulduğunu belirtti.

Yapılan görüşme neticesinde belli noktalarda uzlaşının sağlandığını kaydeden Güröz, açıklamasında “Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür’ün gelinen uzlaşı noktasına Yönetim kurulundan onay alma talebi nedeniyle grevimizi askıya almış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Güröz, uzlaşılan konularda Banka Yönetim Kurulu’ndan aksi bir karar çıkması durumunda ise grevin süresiz olarak devam edeceğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı Antalya’da yapılıyor…Çalıştaya AÖA Başkanı Konedralı katılıyor

Published

on

By

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı, 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Antalya’da yapılıyor.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre, Türk Dil Kurumu’nun koordinasyonunda gerçekleşen çalıştayın ilk gününde, Türk devletlerini temsilen üst düzey katılımcılar ve komisyon üyeleri yer aldı. Çalıştaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı katıldı.

Konedralı, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Ortak Alfabe Komisyonu” çalışmaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üstlendiği role değindi.

-“KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır”

Ortak alfabe oluşturma çabasının Türk dünyasının kültürel, bilimsel ve iletişimsel bağlarını güçlendirmek amacıyla başlatılmış önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Konedralı, “Ortak bir alfabe, sadece yazı birliğini sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda ortak edebiyat, bilim ve teknoloji üretiminde de büyük kolaylıklar getirecektir. İşte tam da bu noktada, KKTC’nin bu süreçteki varlığı ve katkısı, tarihî ve stratejik bir anlam taşımaktadır.” dedi.

KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Konedralı, Ortak Alfabe Komisyonu çalışmalarına KKTC’nin aktif katılımının tarihi ve kültürel bağ, eğitim ve uygulama tecrübesi, siyasi ve diplomatik destek açılarından büyük önem taşıdığını söyledi.

Ortak alfabenin Türk dünyasının sadece teknik değil, aynı zamanda derin bir kültürel birliktelik projesi olduğunu belirten Konedralı, “KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır. Bu süreçte üstleneceğimiz rol, yalnızca bir teknik katkıdan ibaret değildir; birliğimizin ve dayanışmamızın sembolü olacaktır. Bu vesileyle, KKTC’nin Ortak Alfabe Komisyonu içinde aktif şekilde yer almasını sağlayan başta Türk Dil Kurumu olmak üzere tüm kurum ve kişilere şükranlarımı sunuyorum. İnşallah ortak alfabe çalışmalarımız, gelecekte bizi daha güçlü, daha birbirine bağlı bir Türk dünyasına kavuşturacaktır.” diye konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Eylem ateşi İskele’de yandı

Published

on

By

Disiplin Tüzüğü değişikliğiyle okullarda başörtüsü kullanımına ilişkin yeni bir düzenleme getirilmesine karşı tepki koyan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile çok sayıda örgüt ve siyasi partiler eylem ateşini bu kez İskele’de yaktı.

Eylem,Ünimar Çemberi’nden, Ecevit Meydanı’na kadar uzanan yürüyüşle başladı.

Eylemde ilk konuşmayı yapan, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Kıbrıs Türk toplumun geleceği için eğitimdeki dayatmalara karşı uzun süredir mücadele verdiklerini söyledi

Kıbrıs Türk toplumunun değerlerinin yok sayılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Eylem, disiplin tüzüğündeki değişikliğin Atatürk ilke ve inkılaplarına ters düştüğünü tüzük geri çekilinceye kadar eylem ateşinin yanacağını söyledi

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de öğretmenleri laik eğitim düşüncesi ile mücadeleye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs Türk’ünün büyük mücadeleler vererek bu günlere geldiğini anımsatan Maviş, “biz ne papaza esir olduk ne de imama esir olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eylem ateşi yakıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam