Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Bakan Kacır’ı kabul etti: ‘Kardeşlik bağlarımız bir kez daha tescil edildi’

Published

on

Başbakan Ünal Üstel, TEKNOFEST KKTC’ye katılmak amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve heyetini kabul etti.

Başbakan Ünal Üstel TEKNOFEST’in KKTC’de yapıldığına işaret ederek, “bugün Kıbrıs Türkü için bir miladıdır” dedi.

TEKNOFEST organizasyonunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmesinde katkıları olanlara teşekkür eden Başbakan Üstel, etkinliğin; KKTC ile TC’nin tarihten gelen kopmaz kardeşlik bağlarının bir kez daha tescil ettiğinin altını çizdi.

Başbakan Üstel, “Ülkemizde gençlerimizi bilimle, ilimle, teknolojiyle, uzayla ve savunmayla birlikte anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin nelere imza attığını gençlerimizin neler ürettiğine bir kez daha hep birlikte şahitlik ettik. Bu güzel olayımızı bizlere yaşattığınız için, ülkemizde bu 4 gün sürecek TEKNOFEST’te katkı koyan herkese teşekkür ederim ve bu güzel olayımızın ülkemize hayırlara vesile olması dilerim” diye konuştu.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da 8 yıldır düzenlenen TEKNOFEST’in 9’unun Türkiye’de, birinin Azerbaycan’da yapıldığına işaret ederek, etkinliği şimdi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşımaktan dolayı iftihar duyduğunu ifade etti.

Kacır, “TEKNOFEST vesilesiyle Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz, onurunu, gururunu yaşıyoruz” dedi.

Bakan Kacır, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs davasının aslında TEKNOFEST’le çok yakından bir ilişkisi var. Biz TEKNOFEST’te, hem milletimizle hem de tüm dünyadan misafir ettiğimiz ziyaretçilerle Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi, eserlerini paylaşıyoruz ve bu eserlerin büyük bölümü savunma sanayinde hayata geçirdiğimiz gerçeğe dönüştürdüğümüz başarı hikâyelerinin ürünleri. Türkiye’nin bu yolculuğunun miladı aslında Kıbrıs Barış harekatıdır, biz adadaki kardeşlerimizin can güvenliklerini, namuslarını, mal güvenliklerini korumak adına yürüttükleri mücadeleye katkı sunabilmek ve adaya barışı hakim kılabilmek üzere 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı icra ettikten hemen sonra ambargolara maruz bırakılmıştık ve bu ambargoların Türk milletini durduracağı Türk milletine boyun eğdireceğini zannedenler olmuştu. Askerimize, telsiz dahi vermeyerek bizim haberleşme imkanlarımızın kesintiye uğratacağını zannedenler. Sanıyorum ki şimdi 36 bin kilometrede 4 bin 250 kilogramlık yüzde seksenin üzerinde yerlilik oranıyla ürettiğimiz Türksat 6A uydusunu gördüklerinde büyük bir şaşkınlık yaşıyorlardır” diye konuştu.

Kacır, TEKNOFEST’i KKTC’ye taşıyarak ve TEKNOFEST heyecanını Kıbrıs Türkleri ile paylaşmanın, Kıbrıs davasına olan inancın ve kararlılığın göstergesi olduğuna da vurgu yaptı.

Kacır, “Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir Devlet olarak ilelebet yaşaması adına her daim yanında olacaktır. İki devletli çözüm dışında bir çözüm seçeneği görmüyoruz. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik haksız izolasyonların ambargoların en hızlı şekilde son bulması için bu davada sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Sizin davanızın bütün dünyada her platformda sözcüsü olmayı sesini, sözünü yükseltmeyi inşallah sürdüreceğiz” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tarım zararlılarıyla mücadele eğitimi düzenlendi

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi tarafından, tarım zararlılarıyla mücadeleye yönelik önemli bir eğitim programı düzenlendi. Eğitimde, özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde ciddi kayıplara yol açan Kırmızı Palmiye Böceği (Rhynchophorus ferrugineus) ile diken inciri – Babutsa bitkisinde hızla yayılan Kaktüs Koşnili (Dactylopius opuntiae) zararlısına karşı alternatif mücadele yöntemleri ele alındı.

Program, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Murat Aslan tarafından verildi. Eğitimin içeriğinde, bu zararlıların biyolojisi, yaşam döngüsü, yayılma yolları ve çevresel koşullara bağlı gelişim süreçleri ayrıntılı şekilde anlatıldı.

Prof. Dr. Aslan, kimyasal mücadele yöntemlerinin ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, biyolojik mücadele, kültürel önlemler, mekanik yöntemler ve entegre zararlı yönetimi (IPM) gibi alternatif tekniklerin önemini vurguladı. Katılımcılara, özellikle biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek türlerinin kullanımı, feromon tuzaklarının yerleştirilmesi, bitki hijyeni ve doğru budama tekniklerinin uygulanması gibi yöntemler detaylı şekilde aktarıldı.

Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadelede, enfekte palmiye ağaçlarının erken teşhisi, görsel belirtilerin tanınması ve zamanında müdahale yöntemleri üzerinde durulurken; Kaktüs Koşnili için ise çevresel dayanıklılık, yayılma hızı ve mekanik-temizlik uygulamalarının etkinliği örneklerle anlatıldı.

Eğitime, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müdürü Reşat Değirmenci, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, Tarım Dairesi Müdürü Murat Haydar, Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi Müdürü Barış Uyaroğlu ve çok sayıda bakanlık personeli katıldı.

Katılımcılar, eğitim sonunda sahada karşılaşılan vakalarla ilgili sorularını yönelterek bilgi alışverişinde bulundu. Tarım Dairesi yetkilileri, bu tür teknik eğitimlerin ilerleyen dönemde üreticilere yönelik de yaygınlaştırılacağını belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

En fazla yağış Gaziveren ve Doğancı’ya düştü

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi dün en fazla yağmurun Gaziveren ve Doğancı’ya düştüğünü açıkladı.

Meteoroloji Dairesi tarafından verilen bilgiye göre, dün 08.00 ile bugün 08.00 arasında metrekareye Gaziveren’de 16 kg, Doğancı’da ise 15 kg yağış düştü.

Yakın Doğu Üniversitesi aynı dönemde 6 kg, Lefkoşa ve Yeşilırmak 4 kg, Lefke ise 3 kg yağış aldı.

Yağış alan diğer bölgelerde ise 2 kg’dan az yağış kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTEMB Bölgesel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB), işveren üyelerine yönelik olarak düzenlediği bölgesel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamladı. Eğitimler Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt’ta yapıldı.

Elektrikle çalışmanın taşıdığı riskler, alınması gereken önlemler ve yasal yükümlülükler konularında kapsamlı bilgiler verildi. Eğitimler, Kıb-Tek iş sağlığı ve güvenliği uzmanları Gürel Çelebi ve Ercan Köseoğlu tarafından gerçekleştirildi.

KTEMB açıklamasında, elektrik kaynaklı kaza ve ölümlerin çoğunun yetkisiz kişilerin müdahaleleri sonucu yaşandığına dikkat çekildi. Elektrik işleri yalnızca yetkili ve profesyonel kişiler tarafından yapılmalı; ev ve iş yerlerinde hizmet alan herkes, yasal sorumluluklarının farkında olmalı denildi. Bu farkındalık sayesinde kazaların ve olası can kayıplarının önlenebileceği belirtildi.

KTEMB Başkanı Türkay Uzun Sılalı, işverenlere yönelik eğitimlerin tamamlandığını ve sırada Birlik üyesi firmaların teknik personeline verilecek temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin bulunduğunu belirtti.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle ilk yardım eğitimi, çalışanlara yönelik de 40 saatlik koordinatörlük
eğitimi için çalışmaların sürdüğü açıklandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam