Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan milletlerarası anlaşma TC Resmi Gazete’de yayımlandı

Published

on

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından imzalanan milletlerarası anlaşma, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yer aldı.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile KKTC arasında 21 Mart 2025’te imzalanan “2025 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”nın onaylanmasına karar verildi.

Anlaşma, iki ülke arasındaki iktisadi ve mali işbirliğinin sürdürülmesini öngörüyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTÖS yarın Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu’nda eylem yapacak

Published

on

By

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), her yıl olduğu gibi, artan hava sıcaklıklardan dolayı okullardaki öğleden sonraki etkinlikler sonlandırılmadığı gerekçesiyle yarın saat 14.00’de Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu’nda eylem ve basın açıklaması yapacağını açıkladı.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş yaptığı yazılı açıklamada, “Son 51 yıl her mayıs ayında artan sıcaklıklar ve okulların altyapı eksiklikleri nedeniyle öğleden sonra etkinlikleri sonlandırılırken, bu yıl Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu sendikalara düşmanca yaklaşımını çocukları cezalandırma noktasına taşımıştır.” ifadesini kullandı.

Sıcak havanın özellikle açık alan etkinliklerinde çocukların sağlığını tehdit ettiğini belirten Maviş, pedagojik kaygılarla yıllardır sürdürülen bu uygulamanın göz ardı edilmesinin bilimsel ve insani olmadığını savundu.

Açıklamada, “Sendikalara gözdağı vermek adına pedagojik gerekleri hiçe sayan bu karar, eğitimin niteliğini ve öğrencilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Eğitim Bakanlığı’nın intikamcı tavrı kabul edilemez.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede tarım sektörüne ilişkin güncel sorunlar ve çözüm önerileri ele alınırken, özellikle kuraklık, tarımsal destekler, akaryakıt sübvansiyonu ve sertifikalı tohum konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.

-Çavuş

Bir dönem Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği çatısı altında görev yapmış bir kişi olarak üretici camiasına olan bağlılığını yineleyen Çavuş, Birliğin 82. kuruluş yıl dönümünü de kutladı.

Çavuş, “Birliğinizin ve başkanınızın önderliğinde gösterdiğiniz birlik ve beraberlik oldukça kıymetlidir. Bu dayanışmanın başarıyı da beraberinde getirdiğine inanıyorum. Tarımın geleceğini üreticiyle birlikte şekillendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, iklim koşullarının giderek zorlaştığı bir dönemde kuraklıkla mücadele konusunun öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade eden Çavuş, kuraklığın tarım üzerindeki etkilerini en aza indirmek için Çiftçiler Birliği ile iş birliği içinde yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

Çavuş, kuraklık desteklerinin şekillenmesinde üreticilerin görüş ve taleplerinin önemli rol oynadığını vurguladı.

Tarım desteklerinin zamanında ödenmesinin üretici motivasyonu açısından hayati önem taşıdığına işaret eden Çavuş, “Hükümetimiz ve Bakanlığımız destek ödemelerini zamanında gerçekleştirmeyi görev bilmiştir. Bu konuda sorumluluğumuzun bilincindeyiz.” dedi.

Üretim maliyetlerini doğrudan etkileyen akaryakıt konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Çavuş, “Akaryakıt desteği konusunda önemli bir başarı sağladık. Üreticimizin yükünü hafifletmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tarımsal verimliliğin artırılmasında kaliteli tohumun önemine dikkat çeken Bakan Çavuş, “Sertifikalı tohum konusunda birlikte adım atabiliriz. Bu alanda yapılacak her yatırım, doğrudan verim ve kaliteye yansıyacaktır.” dedi.

Toplantıda Birlik Yönetim Kurulu üyelerinin görüş ve önerilerini dinleyen Çavuş, ortak akıl ve istişare kültürünün tarım politikalarının temelini oluşturduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ertuğruloğlu:Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır

Published

on

By

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır. Bu hata yapılmaya devam edildiği ve adadaki Kıbrıs Türk devletinin varlığı inkar edildiği sürece, Kıbrıs sorununun çözülmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.” dedi.

Ertuğruloğlu, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Kıbrıs’la ilgili kararlarının hiçbiri bağlayıcı değil. Bunlar tavsiye niteliğinde. Bunun mükemmel örneği Türkiye. Türkiye, Kıbrıs Rum devletini Kıbrıs Cumhuriyeti’ymiş gibi tanımıyor, KKTC’yi tanıyor, bize büyükelçi gönderiyor ama BM ya da BMGK’nin Türkiye’yi Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı için cezalandırmaya çalıştığını duymuyorsunuz. Hiçbir işaret yok.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İstanbul’da bir otelde, bu yıl 28’incisi düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin “Ekoloji, Ekonomi, Enerji, Yapay Zeka ve Sağlık” başlıklı oturumunda konuştu.

Bakan Ertuğruloğlu, 1960’ta kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, Rumların Türkleri silah zoruyla hükümet kurumlarından uzaklaştırmasıyla 1963’te sona erdiğini ve artık Ada’da iki devlet olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesinin 1964’ten bu yana Kıbrıs Adası’nın gerçeğini görmezden geldiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, Konsey’in, ayrıca Kıbrıslı Rumların kendi başına Kıbrıs Cumhuriyeti gibi davranmalarına izin verdiğini belirtti.

Ertuğruloğlu, bu süreçte, BMGK daimi üyesi devletlerin, Kıbrıs’taki Türklerin “statüsünü ve egemenliğini göz ardı ettiğinin” altını çizerek “Kıbrıs sorununa” yanlış teşhis konulduğunu ve bu hatanın bugün de sürdüğünü söyledi.

Bazı devletlerin, Kıbrıs konusunda alınan BMGK kararlarının bağlayıcı olduğuna “inandırıldığını” kaydeden Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“BMGK’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarının hiçbiri bağlayıcı değil. Bunlar tavsiye niteliğinde. Bunun mükemmel örneği Türkiye. Türkiye, Kıbrıs Rum devletini Kıbrıs Cumhuriyeti’ymiş gibi tanımıyor, KKTC’yi tanıyor, bize büyükelçi gönderiyor ama BM ya da BMGK’nin Türkiye’yi Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı için cezalandırmaya çalıştığını duymuyorsunuz. Hiçbir işaret yok.”

Ertuğruloğlu, “Dünyanın geri kalanıyla aramızdaki fark, dünyanın geri kalanının BMGK’nin hatasına uymayı seçmesi ve adada meşru bir Kıbrıs Cumhuriyeti yokken sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyormuş gibi davranmasıdır. Elimizde iki Kıbrıs (devleti) var.” diye konuştu.

– Adadaki Türk devletinin “varlığı inkar edildiği sürece çözüm mümkün değil”

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işlevsel federasyon şeklinde kurulduğunu ve iki ortak Türk ile Rumların birbirini dışlayarak devlet olduğunu iddia etme hakkı olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Oysa uluslararası toplum tam da bunu yaptı.” ifadesini kullandı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini söylemenin kolay olduğunu ve öncelikle bu sorundan neyin kastedildiğine karar verilmesi gerektiğini belirterek “Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır. Bu hata yapılmaya devam edildiği ve adadaki Kıbrıs Türk devletinin varlığı inkar edildiği sürece, Kıbrıs sorununun çözülmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin kendini ifade edebilmesi için uluslararası platform bulamadığını kaydeden Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu platformda sizlerle konuşma fırsatı bulmamın tek nedeni de bu etkinliğin Türkiye’de yapılıyor olması. Başka hiçbir yerde böyle bir fırsatımız yok. Kıbrıs Türk halkından biri olarak değinmeye çalıştığım ayrımcılık bu.”

Devamını Oku

Trending

Reklam