Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakan Üstel:Bugün ilk oturumunu gerçekleştiren meclisimizin bu tarihi ve özel gününü selamlıyorum

Published

on

Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarını içeren Cumhuriyet Yerleşkesinin, Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin, özgüveninin, devletine olan inancının ve istikbaline sahip çıkma kararlılığının somut bir tezahürü ve mührü olacağına vurgu yaptı.

Cumhuriyet Meclisi’nin yeni binasında gerçekleştirilen ilk oturuma ilişkin mesaj yayımlayan Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme, egemenlik ve kendi kendini idare etme mücadelesinde bir başka tarihi dönüm noktasına ulaştığını belirtti. Üstel, “Bugün ilk oturumunu gerçekleştiren Meclisimizin bu tarihi ve özel gününü selamlıyorum.” dedi.

Mesajında, “Bugün yeni bir dönem başlıyor. Bugün, Kıbrıs Türk halkının geleceğine damga vuracak ve ileride tarihi pek çok karara tanıklık edecek; devletimize yaraşır, halkımızın iradesini yansıtan yepyeni meclis binamızda ilk günü yaşıyoruz.” ifadelerine yer veren Üstel, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesinde oluşturulan Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi ve Temsilciler Meclisi’nin, halkın seçme ve seçilme hakkını kullanarak kurulan ilk parlamenter demokratik kurumlar olduğunu belirtti.

1963’te Rum tarafının anayasayı ihlal ederek Kıbrıs Türklerini devletten dışlaması sonucu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin fiilen dağıldığını anımsatan Başbakan Üstel, bunun üzerine, Kıbrıs Türk halkının ihtiyaçlarına cevap vermek ve iradesini temsil etmek amacıyla Genel Komite’nin kurulduğunu ve bu komitenin 1967 yılına kadar görev yaptığını hatırlattı. 

Başbakan Ünal Üstel, 27 Aralık 1967’de Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ilan edilmesinin ardından halkın iradesinin temsil edildiği merkezin Ulusal Birlik Partisi’nin Sarayönü’ndeki genel merkezine taşındığını hatırlatarak, bu binanın, 1970 seçimlerinde yeni dönemin temsilcilerinin belirlendiğine, 1 Ekim 1974’te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ve 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanına tanıklık ettiğini belirtti.

Sarayönü’ndeki meclis binasından sonra, 13 Şubat 1978’de 47 yıl boyunca halka hizmet veren meclis binasına geçildiğini ifade eden Üstel, bugün “Eski meclis” olarak bilinen binada alınan en önemli kararın, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı olduğunu vurgulayarak, bağımsızlık bildirisinin burada okunduğunu ve Cumhuriyetin tüm dünyaya ilan edildiğine dikkat çekti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTTB: Sağlıkta asıl olan, toplum sağlığını önceleyen ve sürekliliği olan bir sistemi hayata geçirmektir

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, “sağlıkta asıl olanın; bütüncül bir plan ve programla toplum sağlığını önceleyen, sürekliliği olan ve insan gücüyle desteklenmiş bir sistemi hayata geçirmek” olduğunu vurguladı.

Dalkan, “Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak, günü kurtaran değil, geleceği planlayan, bilimsellikten sapmayan, şeffaf ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi için derhal adım atılmasını talep etmekteyiz” ifadelerini de kullandı.

Ceyhun Dalkan yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk toplumunun sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için çağdaş, erişilebilir ve sürdürülebilir bir sağlık sistemine ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

Bu bağlamda, sağlık altyapısının güçlendirilmesinin artık ertelenemez bir zorunluluk olduğuna işaret eden Dalkan, “Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi projesi bu ihtiyaca yanıt verme potansiyeli taşısa da, mevcut planlama ve uygulama süreçleri bu beklentiyi karşılamaktan uzaktır.” iddiasında bulundu.

Temeli atılan 320 yataklı yeni hastanenin, ülkenin sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede olmadığını savunan Dalkan, şöyle devam etti:

“Bu hastanenin yeterli olabilmesi, mevcut Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin rehabilitasyon merkezine dönüşeceği düşünülünce, mümkün görülmemektedir. Ayrıca Nalbantoğlu Hastanesi’nin güçlendirme ve tadilat süreciyle ilgili kamuoyuna yeterli bilgi verilmemiştir. Deprem güvenliği açısından yapılan karot testlerinin sonuçları hâlâ açıklanmamış, hastanenin tadilat planı da eğer var ise kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Oysa ki bu süreçlerin eş zamanlı yürütüleceği açıklanmıştı.

Aynı şekilde, Girne ve Güzelyurt hastanelerinin tamamlanması, ne zaman faaliyete geçeceği, nasıl bir sağlık çalışanı kadrosu ile hizmet vereceği belirsizliğini korumaktadır. Bu iki hastanede ivedi tam kapasite hizmete başlamalıdır.

Sağlık altyapısı yalnızca bina inşa etmekle güçlenmez. Kaliteli, erişebilir bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için öncelikle basamaklı sağlık sistemi kurulmalı, birinci basamak hizmetleri güçlendirilmeli, koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı, sağlıkta dijitalleşme gerçekleşmeli ve sağlık çalışanı planlaması bilimsel esaslara göre yapılmalıdır. Eğitim, kadro, donanım ve hizmet sunumu boyutları ile kapsayıcı bir sağlık planlamasına ihtiyaç vardır.”

Dalkan, çağdaş ve erişebilir bir sağlık sistemi için ada koşullarına uygun, adil ve sürdürülebilir bir genel sağlık sigortası sisteminin kurulmasının da kaçınılmaz olduğu ifade ederek, toplumun tamamını kapsayan, finansal açıdan sürdürülebilir ve sağlık hizmetlerine herkesin erişimini güvence altına alan bir sigorta modelinin de ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Bostancı – Taşpınar anayolunda feci kaza: 1 kiṣi hayatını kaybetti

Published

on

By

 

 

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, saat 00:15 sıralarında, Bostancı – Taşpınar anayolunun birinci kilometresinde Sefa AKGÖNÜL (E-26), yönetimindeki FC 069 plakalı salon araç ile Taşpınar istikametine doğru seyrettiği sırada, direksiyon hakimiyetini kaybedip yolun güney kısmından çıkarak toprak sete ardından da bir bahçeye ait çevre tellerine çarpıp takla atmıştır.

 

Kaza sonucu araç sürüsücü Sefa AKGÖNÜL olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Soruşturma devam etmektedir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi

Published

on

By

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, davetlileri kapıda karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde ilk kez gerçekleşen Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu’na halktan da yoğun ilgi vardı.

Resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünde KKTC için çok önemli açılışlar yapıldığını ve yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temellerinin atıldığını söyledi.

Tatar, “Açılışlar gerçekleştirdik Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizlerle beraber olduğu için güçlü desteklerini yinelediği için teşekkür ederim. Lefkoşa çevre yolu köprülü kavşağının açılışı ile trafiğin de hafifleyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hastane yapımının yanında Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin de baştan aşağıya yenileneceğini kaydetti”

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında verdiği mesajda, Türkiye’nin Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetine tam destek verdiğini söylediğini kaydederek, Türkiye’nin her zaman KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tatar, o dönede yazılan destanın, şimdi KKTC olarak devam ettiğini kaydetti.

Tatar, KKTC’ye Türkiye’nin desteği ile Kıbrıs Türk halkının yoluna emin adımlarla devam ettiğinin altını çizerek, dünyanın her yerinde yaşayan Kıbrıs Türkünü birleştiren yegane olgunun KKTC olduğunu kaydetti.

New York’ta yapılan 5+1 gayrı resmi görüşmelerde iki devletli, egemen iki eşit halkın varlığının kabulünün kabul edilmesi gerektiğini hem kendilerinin hem de Türkiye’nin savunduğunu kaydeden Tatar, bu yolu Türkiye ile birlikte yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Tatar konuşmasının sonunda tüm halkın barış ve özgürlük bayramını kutladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam