Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC İstanbul Başkonsolosu Türk Dünyası Kültür Festivali’nde konuştu: “Yıllardır yakılmayı bekleyen kardeşlik meşalesi artık yandı”

Published

on

İstanbul Medipol Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler ve Dış Politikalar Kulübü ile hazırladığı “Türk Dünyası Kültür Festivali”, İstanbul Medipol Üniversitesi Kavacık Yerleşkesi’nde yapıldı.

Türk dünyasının zengin kültürel mirasını tanıtmak, öğrenciler arasında kültürel farkındalık oluşturmak ve Türk dünyasına ait kültürel değerleri yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenen festivalde sekiz farklı ülkeden temsilciler yer aldı.

Festivalde, Türk devletlerinden öğrencilerin kendi ülkelerini temsil ettiği alanların yanı sıra geleneksel okçuluk, yöresel lezzetler, halk dansları, dombra ve enstrümantal dinletileri, geleneksel kıyafet sergileri, coğrafi mutfak tanıtımları, el sanatları atölyeleri, ebru ve çini uygulamaları, üç taş ve mas güreşi gibi geleneksel oyunlar katılımcılara sunuldu.

Açılışta konuşan Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sherzod Abdunazarov, festivalde olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, “Bugün burada Özbekistan’ı temsilen bulunuyor, vatanıma selamlar yolluyorum. Bu anlamlı festival, zengin ortak kültürel mirasımızı birlikte kutlamamıza ve aramızdaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmemize vesile oluyor. Güçlü Türk dünyası birliği için kültürel ve diplomatik alanlarda işbirliği yapmanın ne kadar elzem olduğunu hepimiz görüyoruz.” dedi.

– “Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği”

Abdunazarov, bağımsızlıklarından bu yana Türk cumhuriyetleri arasında siyasal ve kültürel yakınlaşmanın hızla geliştiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bugün Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve başka kardeş devletler, Türk Devletleri Teşkilatı dairesinde birleşti. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) gibi oluşumlar ortak sanat ve edebiyatımızı birlikte dünyaya tanıtıyor ve Türk dünyasının birleştirici gücü olmaya devam ediyor. Ekonomiden eğitime, sanattan bilime kadar her alandaki ortak girişimlerimiz, ortak geleceği birlikte inşa etme yolunda bizlere güç veriyor.”

Gençlerin atalardan miras köklere sahip, ulu Türk çınarının yeşeren yaprakları olduğunu söyleyen Abdunazarov, “Türk dünyasının ortak kültür temelini en güzel özetleyen düstur, İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ sözüdür. Biz Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan, geniş coğrafyada yaşayan, yaklaşık 300 milyonluk büyük ailenin üyeleriyiz. Beraber hareket edersek gelecekte dünyada yıldız gibi parlayacağız. Unutmayalım, birlikten kuvvet doğar. Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği. Türk dünyası halkları arasındaki dostluk daim olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

– “KKTC olarak bizlere umut veriyor”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Başkonsolosu Ülkü Alemdar da kardeşlik bağlarını güçlendiren festivalde ortak kültürün kutlandığını aktardı.

Alemdar, festival kapsamında geleceği şekillendirme yolunda bir tuğla da gençlerin koyduğunu söyleyerek, “Avrasya’nın, yani gönül coğrafyamızın dört bir yanından Türkiye’ye eğitim görmeye gelen gençleri burada görmek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizlere de umut ve gurur veriyor. Bu etkinlik sadece festival değil, aynı zamanda gönül birliğiyle güçlenen kardeşlik bağlarımızın ve ortak gelecek kurma arzumuzun tezahürlerinden biridir.” ifadelerini kullandı.

Bu tür etkinliklerde kurulan dostlukların mezuniyet sonrası işbirliğine dönüşerek Türk dünyasının birlik ruhunu pekiştireceğine inandığını kaydeden Alemdar, “Üniversite gençliğinin dinamizm ve enerjisi, inancı ve ortak kültürel bağlarımıza yoğrulan bu ve benzeri etkinliklerin yaratacağı sinerjiyle birlikte yazacağımız büyük hikayenin altyapısını ve ilk satırlarını teşkil etmektedir.” diye konuştu.

– “Yıllardır yakılmayı bekleyen kardeşlik meşalesi artık yandı”

Ülkü Alemdar, Türk dünyasının tarih boyunca kültürü, dayanışması, azmi ve Türk ruhuyla var olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“(Türk dünyası) Kendilerine karşı oluşan meydan okumalardan hiç korkmadı, onları cesaret ve kararlılığıyla aştı. Bugün de aynı ruhla burada bulunuyoruz. Biliyoruz ki kalıcı dostluklar ve işbirlikleri sadece resmi anlaşmalarla değil, gönülden kurulan bağlarla da inşa edilir. Dış politikada ulusal çıkarlar önemli belirleyicidir ancak ulusal çıkarlarımız için omuz omuza yürüyerek ilerlersek, dünyaya karşı tek ses, tek yürek olabilirsek böyle bir ailede bulunmak hepimizin hayali ve hedefi olur.”

Yıllardır yakılmayı bekleyen kardeşlik meşalesinin artık yandığını aktaran Alemdar, “Sıra, o meşalenin Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında ışık saçmaya başlaması aşamasına gelmiştir. Bu meşale artık siz gençlerin ellerinde. Onu gönül coğrafyamızda ışık saçar hale getirecek, ileri taşıyacak ve bu coğrafyayı parlatacak olan sizlersiniz. İnanıyorum ki sizlerin çabalarıyla bir gün Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri, milli bayramlarına Türk gününü de ekleyecek ve her 3 Mayıs, tüm kardeş ülkelerde eş zamanlı milli bayram olarak kutlanacak.” dedi.

– “Bundan sonra çok daha sık görüşeceğiz”

İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semih Korkut da yaklaşık 50 bin öğrenciye eğitim verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Dönem dönem değişmekle birlikle öğrencilerimizin yüzde 20’si uluslararası öğrenci. Mutluluk ve gururla söylüyorum ki bu konuda Türkiye’de bir numarayız, en iyiyiz. Bu öğrencilerimizin de büyük kısmı Türki cumhuriyetlerden gelen misafirlerimiz. Bu alanı gezdiğimizde bir kez daha görüyorum ki yemeklerimiz, kültürümüz, dilimiz aynı. İşbirliğimizi biraz daha artırmamız gerekiyor. O ülkeleri görmek, daha sık görüşmek gerekiyor. Ortak kültürümüz, yapımız var. İnşallah bundan sonra çok daha sık görüşecek, birlikte olacağız.”

– “Biz Türkmenistanlılar gösterişi ve şatafatı çok severiz”

Türkmenistan standında bulunan Aziza Shukurova ise çok heyecanlı olduklarını dile getirerek, “Çünkü yabancı bir ülkede kendi ülkemizi temsil etmek gurur verici. Bunun yanı sıra kendi kültürümüzü, yemeklerimizi arkadaşlarımıza tanıtmak bizim için gerçekten gururdur. Cumhurbaşkanımız ve bizi destekleyen ailemiz sayesinde yurt dışında eğitim alma hakkı kazandık ve gittiğimiz her yerde ülkemizi, Türkmenistan’ı en iyi şekilde temsil etmek için bütün gençlerimiz bir aradayız.” dedi.

Gelin ve damat kıyafetinin de stantlarında görülebileceğinin altını çizen Shukurova, şunları söyledi:

“Atalarımızın düğünlerde giydiği gelin eşiklerimiz var. Biz Türkmenistanlılar gösterişi ve şatafatı çok severiz ve hepimiz kızlarımızı, gelirlerimizi süsleyen ‘şay’larımızı taktık. Üzerimizde gördüğünüz takılara şay denir. Hepsi yöresel motiflerle işlenmiştir. Bir de damadımız var. Yiğitliği temsil eden kıyafetlerini üzerinde taşımaktadır. El yapımı halılarımızdan yapılmış çantalar, cüzdanları ve eski örf, adetlerimize göre yapılmış çayımız var. Özel demleme yöntemiyle yapılır ve çayımızın çok şifalı olduğunu söylerler. Ülkemize ait getirebildiğimiz kadar motiflerimizi, el işlerimizi getirdik. Bu organizasyonu yapan herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Sahne performansları, konserler ve dans gösterilerinin de katılımcılara sunulduğu festivalde, Dünya Özbekistan Gençleri Cemiyeti Türkiye Başkanı Dr. Ergash Jumaev ile Özbekistan Kültür Dayanışma ve İş Birliği Derneği Başkanı Çokay Koçar da izleyiciler arasında yer aldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üç tasarıyı görüştü

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üç yasa tasarısını görüştü.

Komite, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi Sınırları Dahilindeki Peyzaj Alanları ile Parklar ve Bu Kapsamdaki Taşınmaz Mallara İlişkin Yasa Tasarısı”, “Sosyal Hizmetler Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı” ve “Özel Bakım Merkezleri ile Özel Huzurevleri Yasa Tasarısı”nı ele aldı. Yasa tasarılarıyla ilgili çalışmalar bir sonraki toplantıda sürecek.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, bugün saat 09.45’te UBP Milletvekili Komite Başkanı Sunat Atun başkanlığında toplanan komite, ilk olarak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi Sınırları Dahilindeki Peyzaj Alanları ile Parklar ve Bu Kapsamdaki Taşınmaz Mallara İlişkin Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve genel görüşmesine başladı. Toplantıda Maliye Bakanı Özdemir Berova da hazır bulundu.

Komite toplantısına davetli olarak Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü, Tarım Bakanlığı ve Planlama ve İnşaat Dairesi’nden yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

Daha sonra, “Sosyal Hizmetler Dairesi (Kuruluş,Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”nı ele alınarak madde madde görüşülmeye devam edildi. Toplantıya davetli olarak Sosyal Hizmetler Dairesi, KAMUSEN ve Evrensel Hasta Hakları Derneği’nden yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

Komitede son olarak, “Özel Bakım Merkezleri ile Özel Huzurevleri Yasa Tasarısı” ele alınarak genel görüşmesine başlandı. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da hazır bulundu.

Toplantıya davetli olarak, Sosyal Hizmetler Dairesi, KAMUSEN, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Ece Bakım Evi ve A Life Yaşlı Bakım Merkezi’nden yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

UBP Milletvekili Sunat Atun başkanlığında yapılan toplantıya, Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Filiz Besim, komite üyeleri UBP Milletvekili Ahmet Savaşan ve CTP Milletvekili Devrim Barçın katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis’te hükümetin icraatları ve diğer konular ele alındı

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, “Gösteri hakkı ve ifade özgürlüğü” konulu güncel konuşma yaptı.

Solyalı, Meclis’te boş koltuklara konuşmanın devam ettiği eleştirisiyle başladığı konuşmasında, 19 Temmuz 2011 yılındaki bir protesto eylemini hatırlattı ve sınırını aşarak orantısız güç kullanarak o gün gösteri yapanların gösteri ve ifade haklarını elinden alan polisin mahkemede haksız bulduğunu ve davalı durumuna düştüğünü söyledi.

Hafta sonu “İrade Bizde” pankartı açarak protesto yapan 10 kişinin apar topar polis tarafından alındığını dile getiren Solyalı, hangi gerekçeyle içeriye alındıkları sorusuna aldıkları cevabın “bilmiyoruz” olduğunu belirtti. Eylemcilerin misafir Cumhurbaşkanı ve heyetinin adadan ayrılmasının ardından serbest bırakıldığına işaret eden Solyalı, alı konulan kişileri 4 saat tutarak, dava okunmasının da kabul edilmez olduğunu söyledi. Ceberut bir anlayışla bu insanların gösteri ve ifade haklarını engellemenin anlaşılamayacağını dile getiren Solyalı, “Evet irade bizimdir ve yapılanlar da Anayasal hakların tartışmasız ihlalidir” dedi.

-“Bugün Kıbrıs Gazetesi çalışanlarının güvenliği halen sağlanmadı”

“Bugün Kıbrıs Gazetesi”nin ortaya koyduğu haber dizisi editörlerine talep edilen güvenlik tedbirlerinin halen polis tarafından alınmadığını söyleyen Solyalı, polisin sağlamayı taahhüt ettiği güvenliği bile geri çektiğini belirtti. Solyalı, bu kadar ciddi sonuçları olabilecek bir meselenin ciddiye alınıp, harekete geçilmemesini eleştirdi.

Polisin, haberlerde yer alan kara para ve organize suç unsurlarının üzerine düşüp düşmeyeceğini soran Solyalı, Başbakanlığın bu süreçlerin takipçisi olması ve gerekli talimatı vermesi gerektiğini vurguladı.

-“Emrah Yeşilırmak’ın raporu UBP oylarıyla reddedildi”

Ürün Solyalı, sahte diploma olayıyla ilgili olarak UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasal dokunulmazlığının kaldırılması istemini görüşmek üzere oluşturulan komitenin raporunun bugün sonuçlandığını ve dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki girişimin UBP oylarıyla reddedildiğini söyledi.

Solyalı, CTP grubu olarak çıkan sonuca itiraz ettiklerini ve bu raporun genel kurulda görüşe açılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da yerinden söz alarak, teknik olarak yanlış bir ifade kullanıldığını ve komitenin dokunulmazlığı kaldırılması yetkisi olmadığını söyledi. Kendilerinin dokunulmazlığı kaldırmak için değil ertelenmesi için oy verdiklerini dile getiren Hasipoğlu, CTP’nin itirazını sunmasının ardından 10 gün içerisinde Meclisin uygun göreceği ilk günde raporun tartışılmasına olanak sunulacağını kaydetti.

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler de yerinden söz alarak, raporun Meclis’in internet sitesinde yer aldığına işaret ederek, Meclis İç Tüzüğü’nğn bu konunun bugün tartışılmasına yetki vermediğini ve yapılacak itirazın ardından konunun Meclis Genel Kurulu’nda tartışılabileceğini belirtti.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise, komitedeki gizlilik kararına rağmen konunun UBP Gurubu’nda konuşulmasının doğru olmadığını söyledi. Solyalı, “UBP gurubu gizlilik kararı alındığı günden dün akşama kadar bu konuyu görüşüp, bir karar almış ise tüm UBP vekillerine soruşturma yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Oğuzhan Hasipoğlu, yerinden söz alarak, gizlilik kararı içerisinde ödevlerini yerine getirdiklerini söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu, “Hükümet edenlerin topyekûn iflasının ifşası” konulu güncel konuşma yaptı.

Özuslu, ülkenin geleceğine ilişkin tüm kararları başkalarına teslim edilerek, ciddi bir yabancılaşma yaşandığını söyledi. Özuslu, hafta sonu yapılan açılışlar ve Teknofest etkinliğinde dizilerek boy gösteren hükümet yetkilileri dururken TC Cumhurbaşkanının çevreden çöp sorununa kadar değinerek, adeta hükümet programı okuduğunu kaydetti.

Türkiye’den gelen Cumhurbaşkanı ve bürokratların ülkedeki hükümet yerine konuşarak, yönetimin iyice yabancılaştırıldığını savunan Özuslu, “Siz kırmızı kıyafetlerle dizilip, poz verirken, bu ülkede insanlar ölümle tehdit edilen bir gazeteciye ne olacak diye bakıyor” dedi.

Tehdit edilen gazetecinin koruma talebinin yerine getirilmediğini dile getiren Özuslu, bu kadar ciddi bir ölüm tehdidine karşı uluslararası alan dahil herkesin konuştuğunu ancak hükümet yetkililerinden ses çıkmadığını söyledi.

Hükümet yetkililerine seslenerek, Başbakanın nerede olduğunu soran Özuslu, “Ayşemden Akın yalnız değildir ama bu arkadaşın başına bir şey gelirse de bundan siz sorumlu olacaksınız. O yüzden yabancılaştınız diyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yazılanlardan veya henüz yazılmayanlardan korkulan bir şey olup olmadığını soran Özuslu, hükümetteki herkesin dikkatini çekmek istediğini ve gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Diğer gazetecilere açılan davaların halen sürdüğünü dile getiren Özuslu, geçen hafta Türkiye’ye giremeyen gazetecilerle ilgili düzenlenen panelde anlatılana değinerek, “Keşke gelip dinleseydiniz ve Türkiye yetkililerine siz de fikrinizi söyleseydiniz” dedi.

Özuslu ayrıca, Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılış töreninde Kıbrıs Türk basınının haber yapmasının engellendiğini söyleyerek, eleştiride bulundu.

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler yerinden söz alarak, basının içeriye alınmaması konusunda bir bilgisi olmadığını belirterek, “Olsaydı mutlaka müdahale ederdim” dedi. Kıbrıs Türk basınından tek bir kişinin kendisine ulaşmadığını dile getiren Öztürkler, TAK ve BRT’nin orada olduğunu fakat akredite edilmiş ve içeriye girmeyen kişiler hakkında bilgisi olmadığını, olması halinde de gerekli iradeyi koyacağını kaydetti.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, tekrar söz alarak, burada internet ve gerekli teçhizat olmamasından dolayı buradan yayın yapılamadığını söyledi. Özuslu, Kıbrıs Türk basınına bir daha böyle uyulama yapılmaması gerektiğini belirterek, Öztürkler’den özür dilemesini istedi.

Öztürkler de, bu konuda bilgisi olmadığını yineleyerek, özür dilemekten de çekinmediğini söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, yabancılaşma konusunda CTP Milletvekili Özuslu’nun konuşmasını felsefik bulduğunu belirterek, başka felsefecilerin sözlerini paylaşarak bu konuda her zaman tartışabileceğini söyledi. Felsefenin temelinde tartışma olduğunu belirten Berova, tartışmanın yerinin burası olmadığını kaydetti.

Dünya çapında bilişim ve teknolojinin en büyük festivali olan TEKNOFEST’in KKTC’de olmasından gurur duyduklarını dile getiren Berova, bu gururu yabancılaştırmayla bağdaştırmanın ise “nezaketsizlik” olduğunu söyledi. Teknofest’in simgesi kırmızı ceket giymekten mutluluk duyduğunu dile getiren Berova, bu tür etkinlik ve yarışmalara ülkedeki öğrenci ve kişilerin katılımının sağlanmasındaki önemi vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bilişim alanında çok önemli gelişimler gösterdiğini dile getiren Berova, bilişim ve teknoloji alanındaki gelişimlerin savunma sanayi üzerindeki önemine de değindi.

-“Polis çok dikkatli ve nazik davrandı”

Eylemde polisin orantısız güç kullandığı eleştirisinin de doğru olmadığını söyleyen Berova, polisin çok dikkatli davrandığını ve yasaların kendilerine verdiği yetkiyi nazikçe kullanarak, gerekli işlemleri yaptığını belirtti.

Berova, TC Cumhurbaşkanının adayı ziyaret etmesinin ise ayrı sevindirici bir durum olduğuna işaret ederek, konuşmalarında çok önemli mesajlar veren TC Cumhurbaşkanının “Soyadımız KKTC’dir” demesinin çok anlamlı olduğunu söyledi. Anavatan Türkiye ve KKTC’nin Kıbrıs konusunda egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözüm modelinden geçtiğinin TC Cumhurbaşkanının konuşmasıyla tekrardan teyit edildiğini dile getiren Berova, bu konuşmanın tarihi bir konuşma olduğunu kaydetti. Berova, Teknofest’in ülkede yapılmasından gurur duyduklarını ve ileriki yıllarda da tekrarlanması temennisinde bulunduklarını belirtti.

Özuslu’nun yerinden söz alarak, Ayşemden Akın’a yönelik hükümetin duruşunun ne olduğunu sorması üzerine, her KKTC vatandaşının can ve mal güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyleyen Berova, hükümetin tavrının açık ve net olduğunu dile getirdi. Berova, korumanın usul ve yöntemini siyasetin belirlemediğini belirterek, nasıl bir yöntemle bu vatandaşın korunacağı bilgisinin polisten alınabileceğini kaydetti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de yerinden söz alarak, Ayşemden Akın ve Bugün Kıbrıs çalışanlarının fiilen tehdit edildiğini ve polise başvurulduğunu dile getirerek, Emine Yüksel ve Ayşemden Akın’ın özel olarak koruma ihyacı olduğunu kaydetti. Bu konuda girişim yapılmasını talebinde bulunan Şahali, polisin ne yaptığının sorumlusunun hükümet olduğunu belirterek, hükümet edenlerin ne adım atacağını sordu.

Özdemir Berova, böyle bir tehdit altında olan herhangi bir kişinin korunmasının esas olduğunu dile getirerek, “Bırakın polis işini yapsın” dedi.

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay “Çarşı, ekonomi, siyaset” konulu konuşma yaptı. Ekonomi, çarşı ve siyasetin bir arada düşünerek bazı değerlendirmelerde bulunduklarını dile getiren Uluçay, TC Cumhuriyeti ile KKTC’nin enflasyon oranlarını karşılaştırdı.

Merkez Bankası rezervlerindeki azalışı da rakamlarla açıklayan Uluçay, gelişmekte olan ekonomilerde iş dünyasının şikayetlerinin arttığını ve üretim faaliyetlerinin zora girdiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nde ekonomi açısından gelinen noktanın herkes tarafından takibe alınması gerektiğini dile getiren Uluçay, gelişmiş ekonomilerden de örnekler verdi.

Kıbrıs konusuna da değinen Uluçay, siyaseten geçen hafta verilen diplomatik mesajların iyi okunması gerektiğini söyledi. Uluçay, ekonominin içinde bulunduğu sıkıntıların aşılabilmesi için KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kapıların açılması konunun takvimlendirilmesinin ekonomik açıdan önemli olduğunu vurguladı.

Uluçay ayrıca, iki toplumlu gençlik komitesi görüşmelerinin de başlamasının önemli olduğunu dile getirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu tamamlandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sona erdi.

Meclis’in bir sonraki oturumu 12 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması İstemini İncelemek Üzere Oluşturulan Özel Komitenin konuya ilişkin raporu, Meclis Genel Kurulu’nun bilgisine sunuldu.

Komite Başkanı UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, komite raporu ile CTP grubu adına görev alan üyelerin karşı görüşü ve gerekçelerini içeren şerhi okudu. Toplantıda, rapor üzerinde herhangi bir görüşme yapılmadı.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, yerinden söz alarak iç tüzük uyarınca rapora altında imzası bulunan milletvekilleri olarak itiraz ettiklerini ve bu itirazın dikkate alınması gerektiğini söyleyerek, itirazlarını Meclis Başkanı’na sundu.

UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da yeniden söz alarak, oy çokluğuyla verdikleri karara değindi.

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler de, dokunulmazlıkla ilgili özel komitenin çalışmaları ve raporuna ilişkin kuralları düzenleyen iç tüzük kurallarını belirtti, raporla ilgili görüşmenin tamamlandığını kaydetti.

Öztürkler, raporun Meclis Genel Kurul’u gündeminde görüşülerek nihai karar verileceğini ifade etti. Daha sonra sözlü ve yazılı sorular kısmına geçildi.

Ardından Genel Kurul toplantısı tamamlandı. Gelecek birleşim 12 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam