Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, BRT’de katıldığı ‘Manşet+’ programında planlanan yeni hastane projelerine ilişkin bilgi verdi.
Hükümetin sadece sağlıkta değil, diğer tüm alanlarda yıllardır yapılmayan projeleri hayata geçirdiğinin altını çizen Dinçyürek, “sadece bugünün değil, yarının sorunlarını da çözecek adımları çok hızlı bir şekilde atıyoruz” dedi.
Bakan Dinçyürek, Maraş Sağlık Merkezi’nin tamamlandığını ifade ederek, projeyi 1 yıl önce mecliste gündeme getirdiğinde muhalefet milletvekillerinin projeyi bir hayal olarak niteleyip asla yapılamayacağını söylediklerini anımsattı.
Değirmenlik Sağlık Merkezi’nin mevcut binasının depreme dayanıklı olmadığının belirlenmesi üzerine yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Dinçyürek, yerine yeni binanın yapıldığını ve yaklaşık 1 ay içerisinde hizmete gireceğini açıkladı.
Dinçyürek, Lapta Sağlık Merkezi’nde de mevcudun yenilenmesi ve ek bina yapımının tamamlandığını belirterek, kapasitesi ikiye katlanan merkezin çok kısa bir sürede hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
Dokuz yıl önce yanarak devre dışı kalan ve bu sürede Tarım Bakanlığı’na bağlı bir binada hizmet vermeye çalışan Devlet Laboratuvarı’nın yeni binasının yapımının tamamlandığını ifade eden Dinçyürek, yeni laboratuvarın uluslararası akreditasyonu ile hizmete geçeceğini kaydetti.
Sağlık Bakanı Dinçyürek, yeni Girne Devlet Hastanesi’nin bir kaç ay içerisinde kapasitesi artmış olarak hizmete gireceğinin altını çizerek, hastanenin nitelikli yatak kapasitesi ve ameliyathane sayısı iki misli artmış bir şekilde tam teşekküllü olarak hizmet vereceğini vurguladı.
Güzelyurt Devlet Hastanesi’nde de dördüncü ve son etabın başladığını aktaran Dinçyürek, bu hastanenin yapımının da Temmuz ayı içerisinde tamamlanacaağını söyledi. Bakan Dinçyürek, Dikmen’e daha yüksek kapasitede yeni bir sağlık merkezi yapılmasını planladıklarını belirterek, projede ihale aşamasına yaklaşıldığını kaydetti. Gönyeli’ye de yeni bir sağlık merkezi kazandırmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Dinçyürek, gelişen nüfus yapısını göz önüne aldıkları Gönyeli’ye ülkenin en büyük sağlık merkezini inşa edeceklerini anlattı.
Hakan Dinçyürek, Pamuklu’ya inşa edecekleri hastane ile bölgenin sağlık ihtiyacının karşılanmasının sağlanacağını dile getirerek, bölge insanının sağlık hizmetlerine erişim konusunda yaşadığı dezavantajların tarih olacağını söyledi.
Dinçyürek, Başkent Lefkoşa’ya da yeni bir Devlet Hastanesi kazandıracaklarını belirterek, “ne yapsak hep Lefkoşa Devlet Hastanesi ne oldu diye soruluyor. Bu hastaneyi de yaptığımızda muhalefetin ne yapacağını merak ediyorum” diye sordu.
Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi temelinin yaz içerisinde atılacağını ifade eden Dinçyürek, “başlangıç olarak iki etap şeklinde modüler tarzda planlanan hastane 10-15 sene sonra kapasite ve fonksiyon artırımı ihtiyacı duyulması halinde genişlemeye ve kapasite artırımına müsait bir kampüs halinde tasarlanmıştır” dedi. Sağlık Bakanı Dinçyürek, birinci etabı 320 yatak kapasiteli olacak hastanenin yoğun bakım yatak kapasitesinin de 110 olacağını kaydetti.
“tek başına ciddi bir potansiyel ortaya koyacak bir hastane inşa edeceğiz” diyen Dinçyürek, son zamanlarda bilgiden yoksun ya da maksatlı açıklamalardan kaynaklanan bazı haberlerin çıktığına işaret etti. Sağlık Bakanı Dinçyürek, “yalan haber ve dezenformasyonla kamuoyunda yanlış algı yaratmaya çalışıyorlar. Yapılan her güzelliği ve iyi işi bir şekliyle kötülemeye ve itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.
Yeni binanın devreye girmesi sonrasında halen kullanılmakta olan binanın da gerekli dayanıklılık testlerinin yapılmasıyla uygun bölümlerinin renovasyona gidilerek hizmete devam edeceğini anlatan Dinçyürek, bu maksatla yapılan karot testlerinin tamamlandığını ve raporlama aşamasına gelindiğini söyledi. Sağlık Bakanı Dinçyürek, sağlıkta hizmete girecek yeni binalarla gerekli altyapın sağlanmış olacağının altını çizerken, hekim ve diğer tüm sağlık personelinin sağlanması noktasında da yasal düzenlemeler dahil gereken her adımın atılacağını sözlerine ekledi.
KAYAD Derneği ev sahipliğinde “Etiket Her Şeyi Söyler” Podyumda Farkındalık ve Diyalog etkinliği gerçekleşti.
AB Piyasa Gözetimi Kapasite Geliştirme (MSCD) Projesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Surlariçi’nde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MSCD Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, moda sektöründeki aktörleri, tasarımcıları, sektör temsilcilerini ve tüketicileri bir araya getirdi.
Etkinlikte tüm bireylerin, özellikle de çocukların cildiyle doğrudan temas eden tekstil ürünlerinin güvenliğine vurgu yapılarak bu alandaki standartlar ve sorunlar ele alındı.
Katılımcılara, tekstil güvenliğini düzenleyen yasal çerçeve hem Avrupa Birliği hem de yerel gereklilikler doğrultusunda tanıtıldı. Etiketleme ve etiketlerin taşıması gereken temel unsurlar vurgulandı.
Etkinlikte, hem yerel olarak üretilen hem de ithal giysiler sergilendi.
Dış Basın Birliği, halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine işaret ederek, güçlü demokrasinin, özgür ve sorumlu bir basınla mümkün olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.
Dış Basın Birliği, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Kıbrıs Türk basın tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Açıklamada, Kıbrıs Türk basın yolculuğunun 1889 yılında yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded ile başladığı ve bugün özgürlük, sorumluluk ve toplumsal bilinçle ilerleyen güçlü bir basın mirasına dönüştüğü kaydedildi.
Halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine dikkat çekilen açıklamada, “Özveriyle çalışan yerel ve uluslararası medya mensuplarımızın 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, gerçeklerin peşinde koşarken hayatlarını yitiren tüm basın emekçilerini rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz. Unutulmamalıdır ki; güçlü demokrasi, özgür ve sorumlu bir basınla mümkündür.” denildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla bu sabah KKTC’ye geldi. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyareti kapsamında, TC – KKTC hükümetleri arasında gerçekleştirilecek ‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza törenine katıldı.
Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı.
Törende ilk konuşmayı Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yaptı.
Önal, KKTC’nin dijital dönüşümünü sağlayacak olan bir projeye imza atılacağını ifade ederek, KKTC Başbakanlık ve yetkili otoriterle tam bir uyum içinde çalıştıklarını söyledi.
Önal, 1 yılda adadaki 150 bin hanenin yüksek hızlı fiber optik kabloya ulaşacağını da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel de, Hükümete geldikleri gün koalisyon ortakları ile birlikte halka eksikliklerin giderileceği sözü verdiklerini anımsattı.
Kıbrıs Türk halkının daha rahat, mutlu ve huzur içinde yaşaması için Meclis raflarında kalan tozlu yasaları birer birer hayata geçirdiklerini anlatan Üstel, bekleyen projeleri 3 buçuk yılda tamamladıklarını, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokollerle pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ve TC Lefkoşa Büyükelçisi’ne KKTC halkı adına teşekkür eden Başbakan şöyle devam etti:
““Bugün de tarihi bir projeye imza atılıyor. “KKTC artık dünyada bilişim adası olarak anılacak” diyen Üstel, bu sayede turizm, eğitim, yazılım ve tüm sektörlerin daha çağdaş, daha vizyoner bir yapıya kavuşacağını dile getirdi.
Üstel yaklaşık 100 milyon dolarlık bu yatırımla ülkenin büyük bir kesimine ulaşım sağlanacağını, dünyadaki herkesin KKTC’nin nasıl dijital bir yapıya kavuştuğuna da şahit olacağını kaydetti. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konusşmasında projenin Türkiye ve KKTC arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka nişanesi olduğunu vurguladı. Yeşil, dijital ve sosyal dönüşümün artık tüm politikaların merkezinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, günümüzde egemenliğin veri güvenliği,teknolojik yetkinlikle ve bilgiye erişim kapasitesi ile şekillendiğini vurguladı. Yılmaz Milli dijital altyapıların önemine işaret ederek, bunun egemenliğin ve ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu alandaki ulusal birikiminin KKTC’de hanelere ve işyerlerine yüksek hızlı kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, bugün başlayacak sürecin KKTC’nin dijitalleşme sürecine katkılar sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını belirtti. e-devlet hizmetlerinin güçlü bir dijital omurgaya bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz dijital devlet ne kadar gelişirse vatandaş ile devlet ilişkilerinin o kadar sağlıklı bir zemine kavuşacağını vurguladı. Bir yıl içinde bu çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, bir yıl sonra KKTC’nin farklı bir altyapıya sahip olacağını söyledi. Türkiye yüz yılının KKTC’nin de yüzyılı olacağını kaydeden Yılmaz, KKTC’ye uygulanan insanlık dışı ambargolara da tepki gösterdi. Yılmaz, “hangi kapıyı kapatırlarsa kapatsınlar biz açacak bir kapı bulacağız” diye konuştu. Projenin gençler için önemine dikkat çeken Yılmaz, gençlere destek olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törendeki kopnuşmasında KKTC’nin bağımsız bir Türk devleri olarak dünyada yerini aldığını vurguladı..
Tatar, imzalanan protokolle KKTC’nin bir çağ daha atladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında izolasyonlar ve ambargolar altında olan KKTC’ine güvenerek yatırım yapan iş insanlarına teşekkür de ederek, protokolün ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.