Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Hasipoğlu: Avrupa Birliği, Kıbrıs sorununu çözümsüzlük girdabına tutsak ediyor

Published

on

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Avrupa Parlementosu’nun(AP) hazırlamış olduğu Türkiye raporu ile Kıbrıs Türk Halkı’nı görmezden geldiğini, Kıbrıs Sorunu’nu çözümsüz bırakıldığını dile getirdi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

‘Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda 2023-2024 Türkiye Raporu’yla, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs Türk Halkı’nı görmezden geldiğine bir kez daha tanıklık etmenin üzüntüsünü yaşıyoruz

Rum Tarafı’nı tek yanlı üye yaparak Kıbrıs Sorunu’nun çözümsüzlük girdabına tutsak eden Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs Perspektifinin sadece Rum Yönetimi ile sınırlı olduğu, bu raporla kendisini göstermiştir.

Kıbrıs’ta“iki toplumlu, iki bölgeli federasyon” temelinde bir çözümde ısrar etmenin de Ada’daki güncel gerçeklerle örtüşmediğini, Kıbrıs’ta federal çözüm anlayışının 2017 Yılı’nda çöpe gittiğini bu vesileyle hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Türkiye ve KKTC, her geçen gün daha da pekiştirdiği iki devletli çözüm vizyonunu, Avrupa Birliği’ne soracak değildir.

Öte yandan AP’nin Anavatan Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemize yapmış olduğu ziyarete ilişkin ayrı bir oturum düzenlemesini de kınıyoruz.

Anavatan Türkiye’nin, KKTC ve Kıbrıs Türk Halkı için yegane güvenlik unsuru olduğunu görmezden gelen Avrupa Birliği’nin, Sayın Erdoğan’ın ziyareti ile ilgili değerlendirmesi bizler için yok hükmündedir.

Avrupa Birliği , önce ‘Doğrudan Ticaret ‘ tüzüğü de dahil olmak üzere Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutarak , temiz ellerle Kıbrıs Türk halkı için söz söyleyebilmelidir.

Bu tür raporlar ile teşvik edilecek veya uyarılacak olan taraf Kıbrıs Türk tarafı değildir.

Kıbrıs Türk halkı daha önceki tüm çözüm planlarına ve önerilerine olumlu yanıt vererek rüştünü ispat etmiştir.

Avrupa Birliği’ni Kıbrıs’ta iki halk arasında güven sorunu yaratacak, işbirliği olanaklarını ortadan kaldıracak bu tür raporlar yerine, objektif ve Kıbrıs’ta adil, sürdürülebilir ve gerçekçi bir çözüm için asıl Rum tarafını teşvik edecek adımlar atmaya davet ediyoruz.’

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, haber alma hakkının herkes için eşit ve erişilebilir olması gerektiği inancıyla bir ilke daha imza attı:’Erişilebilirlik Menüsü’

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, haber alma hakkının herkes için eşit ve erişilebilir olması gerektiği inancıyla bir ilke daha imza attı…
Web sitelerini herkes için erişilebilir hale getiren “A11ynet” “Erişilebilirlik Menüsü” Near East Technology çatısı altında, BRTK katkılarıyla hayata geçirildi.

“Kod Bizim, Erişim Herkesin!” sloganıyla yola çıkan proje, web sitelerini herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Web ve Mobil Uygulamalı Yazılım Geliştirme Birimi Müdürü Orhan Özkılıç liderliğinde, Web Geliştirme Takım Lideri Naim Sadıklar tarafından yürütülen projeye, Yazılım Geliştirme ve Uygulama Destek Grup Müdürü Raif Usal da destek verdi.

Bayrak ve Radyo Televizyon Kurumu, sosyal sorumluluk bilinciyle, haber almanın herkesin hakkı olduğu inancıyla “Engelleri Aşıyoruz” sloganıyla yazılıma katkı koyan ilk devlet kurumu oldu.

Web ve Mobil Uygulamalı Yazılım Geliştirme Birimi Müdürü Özkılıç projenin çıkış noktasını, “Vizyonumuz netti: Erişilebilirliğin lüks değil, standart olması gerektiğine inanıyoruz. A11ynet, bu vizyonun somut karşılığıdır,” sözleriyle özetledi.

BRTK Müdürü Meryem Özkurt da, yazılım ve süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özkurt, engelleri aşmak için işbirliğinin önemini vurgulayarak, böylesi önemli tarihi bir çalışmada yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Özkurt, “Web siteniz, diğital dünyadaki sesinizdir. Peki bu ses, herkes tarafından duyulabiliyor ve anlaşılabiliyor mu? Günümüz digital çağında, erişilebilir bir web sitesi artık bir tercih değil, engelli bireylerin digital dünyaya tam katılımını sağlayan temel bir gerekliliktir. Bu sadece yasal bir yükümlülük değil, aynı zamanda insan haklarına saygının ve toplumsal kapsayıcılığın en güçlü göstergelerinden biridir” dedi.

“A11ynet”, Karanlık Mod, Kontrast Modu, Disleksi Dostu Yazı Tipi, Sesli Okuma, İçerik Büyüteç, Okuma Maskesi, Animasyon Durdurma gibi birçok seçenek sayesinde; engelli bireyler, yaşlılar, mobil kullanıcılar ve farklı dillerden gelen ziyaretçiler için de ideal bir deneyim sunuyor.

www.brtk.net ve BRTK mobil uygulaması üzerinden de tam erişim sağlanıyor. ‘Erişilebilirlik Menüsü’, ilerleyen zamanlarda geliştirilerek, görsel programlarda da uygulanıp, engellerin tamamen aşılması hedefleniyor.

Tüm cihaz ve tarayıcılarda uyumla çalışan yazılım, sadece kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmıyor; aynı zamanda aynı zamanda ziyaretçi memnuniyetini ve yasal erişilebilirlik standartlarına uyum da sağlıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

“KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı

Published

on

By

KKTC’de siber dayanıklılığın artırılması amacıyla Bilgi teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğinde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı.

BTHK Konferans salonunda saat 09.30’da başlayan etkinlikte, BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat ve TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım açılış konuşması yaptılar.

Açılış konuşmaları sonrasında eğitimciler Sibel Güvenlik Yönetim Danışmanı Ahmet Pekel ve Siber Güvenlik ve Yapay Zeka Uzmanı Yılmaz Değirmenci’nin özgeçmişleri katılımcılara okundu.

“Siber güvenlikte temel kavramlar ve yönetim ilkeleri; Siber güvenlikte bireyleri hedef alan tehditler ve önlemler; Siber güvenlikte fiziksel güvenlik, siber saldırılardan çıkarılan dersler, yeni teknolojiler ve siber güvenliğe etkisi; Yakın dönem savaşlardan siber güvenlik alanında alınan dersler, ve alınması gereken önlem ve hazırlıklar; Savaş ortamında kritik altyapılar ve EKS güvenliğinin sahada alınan derslerle yeniden değerlendirilmesi; Ofansif siber güvenlik: Siber istihbarat, sızma testi; Defansif siber güvenlik: SOC işletilmesi, durumsal farkındalık, güvenlik ihlal değerlendirilmesi ve adli bilişim” konularında iki gün boyunca devam edecek eğitimleri tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.

-Bürüncük: “Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir”

BTHK Başkanı Kadri Bürüncük açılışta yaptığı konuşmada, eğitimin, BTHK ile TBD arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında düzenlendiğini belirterek, tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmasında, dijitalleşmenin artık yaşamın her alanına nüfuz ettiğini kaydeden Bürüncük, bu dönüşümün yalnızca fırsatları değil, aynı zamanda ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Bürüncük, siber tehditlerin etkisinin coğrafi sınırlara bağlı olmaksızın büyüdüğünü dile getirerek, Orta Doğu’da yaşanan sıcak çatışmaların bunun en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu kaydetti.

Bu saldırıların fiziksel cephenin arkasında eş zamanlı yürütülen bir siber cephede olduğunu da vurgulayan Bürüncük, “Buradan çıkarılacak ders açıktır: Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir.” dedi.

Kadri Bürüncük BTHK olarak yalnızca düzenleyici ve denetleyici bir kurum olmadıklarını da kaydederek, aynı zamanda rehberlik eden, kapasite geliştiren ve iş birliği üreten bir kamu otoritesi olmayı hedeflediklerini işaret etti.

Eğitimin konuları hakkında da bilgi veren Bürüncük, siber güvenliğin en zayıf halkasının insan olduğunu, bu nedenle teknik çözümler kadar, kültürel dönüşüm ve farkındalık eğitiminin de hayati önem taşıdığını belirtti.

“Bireylerin bilgilendirilmesi, mevcut kadroların eğitimi, sistem takviye yatırımları ve personel ihtiyaçları ve koordinasyon çalışmaları ödevlerimizdir.” diyen Bürüncük, dijital dünyada daha güçlü ve dirençli bir KKTC için hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

– Altınsaat: “Tüm devlet ve kurumlar dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştiriyorlar”

TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat da açılışta yaptığı konuşmasında, Bilişim Adası Kıbrıs maksadıyla KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve BTHK ile imzaladıkları iş birliği protokolü kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden duydukları memnuniyeti belirterek, bu yöndeki çalışmalara katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu yöndeki çalışmaların yıllar önce virüs-anti virüs uygulamaları ile başladığını anımsatan Altınsaat, artık dijital egemenlik ve dayanıklılık kavramlarıyla konunun birey olarak sahip olunan bilgiyi korumaktan çıktığını ve devletin geleceğini ilgilendiren seviyeye ulaştığını kaydetti.

“Siber güvenliğin yanı sıra dijital egemenlik, bağımsızlık ve dayanıklılık kavramları ulusal güvenliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.” diyen Altınsaat, tüm devlet ve kurumların dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştirdiklerinin altını çizdi.

Altınsaat, her geçen gün kullanılan uygulamaların ve platformların katlanarak arttığını belirterek, bu durumun güvenlik risklerini de aynı oranda artırdığını söyledi.

Bu durumda bireyin, toplumun ve devletin siber güvenliğini sağlamak amacıyla sürekli çalışmalar yapacaklarını kaydeden Altınsaat, eğitimin verimli ve başarılı geçmesini diledi.

-Yıldırım: “Türkiye BM’nin 2024 Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ‘Rol Model Ülke’ seçildi”

TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım ise konuşmasında, Merkezin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, temel amaçlarının Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

USOM’un siber olaylara müdahale, siber tehditleri izleme, aynı zamanda analiz etme ve önleme, ulusal ve uluslararası alanda iş birliği çalışmalarında bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ayrıca, siber güvenlik farkındalığını artırmak için Fatih/Siber talimhanesi kurulduğunu da belirtti.

Yıldırım konuşmasında, Merkez çatısı altında yer alan Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin (SOME) bulunduğunu da vurgulayarak, SOME ekiplerinin hem kurumsal hem de sektörel bazda siber olaylara müdahale ettiklerine dikkat çekti.

“Yüzde 100 güvenlik diye bir şey olmayacağına inanıyoruz. Zaten yüzde 100 güvenlik olmayacaksa bir şekilde bizim yüzde 90’ı yakalamamız lazım.” diyen Yıldırımlar, Türkiye’de yaklaşık 17-18 milyon IP adresi olduğunu ve onları korumaları gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım konuşmasının sonunda, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yayınlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ni işaret ederek , Türkiye’nin 2024’teki raporunda “Rol Model Ülke” seçildiğini de sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaları sonrasında, iki gün boyunca devam edecek eğitimlere geçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sampiyon Melekler’in aileleri duruşma için Adıyaman’a gidiyor

Published

on

By

Şampiyon Meleklerin ailelerinin Adıyaman yolculuğu başladı.
Aileler, İsias Otel’de kusuru bulunan kamu görevlilerinin ikinci duruşması için bugün Gaziantep üzerinden Adıyaman’a hareket etti.

Aileleri, bugün Gaziantep’e şampiyon melekleri KKTC’ye getiren uçağın kaptan pilotu Bekir Kasapoğlu taşıdı.
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu karakaya’yı kokpite çağıran kaptan pilot Kasapoğlu ile duygulu anlar yaşandı.
Gaziantep’e gelen aileler, otobüsle Adıyaman’a geçecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam