Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis çalışmaları devam ediyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda onaya ve bilgiye sunuşlar devam etti.

Bağımsız Milletvekili Hasan Tosunoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını incelemek üzere oluşturan komitede görev yapan UBP Milletvekili Ahmet Savaşan’ın yerine UBP Milletvekili Yasemi Öztürk’ün geçmesi onaya sunularak, kabul edildi.

Genel kurulda daha sonra Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere ele alındı. Sürekli kadroda asil personel olarak görev yapan ve emekli olan personelin maaş ve ikramiyelerinin nasıl ödeneceğine ilişkin değişiklikle ilgili ilk sözü Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu aldı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, DAÜ’de aktif çalışanlarla emekli olanların maaşlarındaki büyük farkın giderilmesi amacıyla böyle bir düzenleme yapıldığını belirtti. Çavuşoğlu, DAÜ’den emekli olanların çalışanlardan çok daha fazla maaş aldığı mevcut yasada yapılacak değişiklikle, kamudaki emeklilik düzenlemesinin DAÜ’de de uyguklanmasınınb amaçlandığını kaydetti.

Var olan düzenin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, üzün süren çalışmalardan sonra bu noktaya geldiğini ve kamudaki uygulamanın burada da uygulanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Konunun komite aşamasında ele alınıp, konuşulacağına işaret ederek, herkesten destek istedi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de söz alarak, kendisinin yarınki konuşması başlığının DAÜ olduğuna işaret ederek, bu yasaya konu olan kişi sayısının sadece 39 olduğunu ve DAÜ’nün sorunlarının bu düzenlemeyle çözülemeyeceğini savundu.

Bolluk zamanlarında yapılan düzenlemelerin korkunç sonuçlar doğurduğuna güzel bir örnek olan DAÜ’deki darboğazın bu yasayla çözülmeyeceğini belirten Şahali, hükümetin çok daha yapıcı ve kalıcı adımlar atması gerektiğini söyledi.

Kazanılmış haklara dokunulmasının başka sakıncalar doğurabileceğini kaydeden Şahali, bu tasarının Anayasa’ya uygunluğunun da incelenmesi gerektiğini belirtti. “Keşke DAÜ’nün tek sorunu bu olsaydı da burada güle oynaya çözseydik” diyen Şahali, bu konuya olumlu oy vereceklerini ifade etti. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere onaya sunuldu. Yeniden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, Meclis Genel Kurulu’na 16 ivediliğin bir günde getirilmesini eleştirerek, “Belli ki dostlar alışverişte görsün çalışmasıdır bu” yorumunda bulundu.

Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nin şu anki alt yapısı ve personelinin iyi niyetli çalışmalarına rağmen yeterli olmadığına işaret eden Şahali, bu yasanın gerekli olduğunu ancak gücü artırılacak dairenin gücünü kullanamayacağını çünkü ilgili mevzuatların hala hazırlanmadığını savundu. Şahali, tezkereye olumlu oy vereceklerini belirtti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, CTP’nin olumlu tavrından memnuniyet duyduğunu ancak Şahali’nin her zaman “sapla samanı karıştırdığını” söyledi.

İtibari parayla ilgili yasanın bugün gündemde olmadığına işaret ederek, eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Berova, bu uygulamanın dünyanın pek çok yerinde olduğunu kaydetti. Berova, dairenin yükünün ağır olduğunun doğru bir tespit olduğunu bu yasayla dairenin güçleneceğine inanç belirtti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali yeniden söz alarak, “sapla samanın karıştırdığı” eleştirisinin doğru olmadığını çünkü kaynağı izah edilememiş paranın denetlemekle görevlendirilenin devlet dairesinin de Para Kambiyo Dairesi olduğuna işaret etti.  

Genel kurul daha sonra ivediliği oy çokluğuyla onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkereyi görüşmeye başladı. 

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli söz alarak,  genel kurul açıldıktan sonra önlerine 17 ivedilik gelmesini “saygısızlık” olarak niteleyerek, gündemde sadece bir yasa duyurusu yapıldığına işaret etti.

Bu işlerin bu şekilde olmaması gerektiğini, milletvekillerine hazırlanmak ve çalışmak için zaman tanınması gerektiğini kaydeden İncirli, bu çalışma şeklinin özensiz olduğunu söyledi. Bu tasarıların, belediyeler reformunun çok da başarılı olmadığını kanıtladığını kaydeden İncirli, “Övünerek yapılan reforma sürekli değişiklik istenmesinin başka bir anlamı olamaz” dedi.

İncirli, merkezi idarenin yerel yönetimlerin arkasında kaldığını, bu nedenle hükümetin belediyelerin başarılı olduğu alanlardan pay edinmeye çalıştığını savundu. İncirli, bu konuyla ilgili Belediyeler Birliği’nin ne dediğini de bilmek istediklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, eleştirilere açık olduklarını ancak belediyeler yatırım yapacak diye su gibi gelirleri artırmasının kabul edilir bir şey olmadığını belirtti. Oğuz, suyun fiyatının belli olduğunu ancak uyarmalarına rağmen bazı belediyelerin farklı fiyat uyguladığını ve belediyelerin fiyat tarifeleri arasında büyük uçurumlar olduğunu kaydetti.

Belediyelerin kayıplarını halktan aldıkları su parasıyla kapatmaya çalışmasının doğru olmadığını dile getiren Oğuz, belediyelerin 2.5/3 katı farkla su fiyatı belirlemesinin doğru olmadığını hatırlattı.

Oğuz, konuşmasının ardından muhalefet milletvekillerinin su paralarının nasıl belirleneceğiyle ilgili soruları da cevapladı.

UBP Milletvekili Sunat Atun ise, İncirli’nin hükümeti saygısızlıkla itham etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, yasa tasarıları bugün ortaya çıktı diye bir şey olmadığını bu tasarılarının bazılarının dağıtımının çoğunun martta yapıldığını söyledi.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, eleştirisinin ivedilik istenecek yasaların en azından 1 gün önce bilgiye getirilmesi olduğunu yoksa tasarılar üzerine çalışılmasının sorun olmadığını yineledi.

Genel kurul daha sonra ivedilik tezkeresini oy birliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Hukuk Siyasi İşleri, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde görev yapan UBP Milletvekili Fırtına Karanfil’in geri çekilmesi, yerine de UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un atanmasına ilişkin tezkereyi oyladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar BRT’ye özel açıklamalarda bulundu

Published

on

By

Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayri resmi toplantı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkevi’ndeki KKTC Temsilciliği’nde BRT’ye özel açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkünün diyalog ve temastan yana olduğunu ancak müzakerelere geçmek için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabulünün şart olduğunu bir kez daha vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü

Published

on

By

    Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde gerçekleşecek Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

    Türkevi’nde baş başa gerçekleşen görüşmede Kıbrıs konusu ve son gelişmeler ele alındı.

Devamını Oku

Kıbrıs

İnternet servisi sağlayıcı şirketlerden fiber altyapı yatırımı açıklaması

Published

on

By

Internet servisi sağlayıcı üç şirketin oluşturduğu Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ), fiber optik alt yapı yatırımının sektör oyuncularının iş birliğinde yapılmasını öngören Ortak Altyapı Şirketi modelinin KKTC için en doğru model olduğunu açıkladı. Lifecell Dijital (Turkcell Ev İnterneti), Vodafone Evde Operations Ltd. ve Netonline Bilişim Ltd.’den oluşan OAŞ paydaşları yaptıkları ortak açıklamada, evlere kadar uzanacak fiber yatırımının analiz ve alt yapı planını hazırlayıp, ilgililere sundukları şirket üzerinden yapılmasının kamu ve kullanıcılar açısından en doğru çözüm olacağını vurguladı.

Açıklamada, KKTC’nin geleceğini şekillendirecek fiber altyapı yatırımının, yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve stratejik bir dönüşüm projesi olacağından gerek OAŞ, gerekse OAŞ dışında başka bir alternatif olması durumunda da şeffaf bir ihaleyle sürecin ilerlemesi gerektiğine inanç belirtildi.

OAŞ paydaşlarının ortak açıklaması şöyle:
“Ülkemizde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve her haneye kaliteli iletişim hizmeti ulaştırmayı
misyon edinmiş aşağıda imzaları olan sektörün önde gelen üç internet servis sağlayıcısı olarak,
bu vizyonu sahiplenmiş ve geçtiğimiz yıl (2024 Mart) sektörümüzün düzenleyici kurulu Bilgi
Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun daveti ve koordinasyonuyla “Her Eve Fiber” projesini
başlatmak üzere bir niyet mektubu imzalayarak yola çıkmış bulunmaktayız.

Yapılan çalışmalar Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının katılım ve yönlendirmesiyle birlikte 2024 yılı sonunda belli bir olgunluğa ulaşmış, Eylül 2024 tarihinde de Bakanlar Kurulu kararıyla bir komisyon kurulmasına karar verilerek bir rapor hazırlanmıştır. Bu çalışmalara sektörün ana oyuncuları, Telekomünikasyon Dairesi (TD), Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklar aktif olarak destek vermiştir.

Proje kapsamında, 100 bin hanenin fiber altyapı detayları analiz edilmiş olup, tüm paydaşlarla birlikte 150 bin haneye erişecek altyapı planı oluşturulmuş, Kuzey Kıbrıs’ta mevcut altyapıların en uygun şekilde kullanılması, Telekomünikasyon Dairesi’nin mevcut fiberlerinin değerlendirilmesi, TD’nin omurga altyapısının kullanılması, bakır kabloların devletin mülkiyetinde kalması gibi temel yaklaşımlarla detaylı bir proje hazırlanmıştır.

Avrupa’daki başarılı modeller incelendiğinde de sektör oyuncularının altyapıda işbirliği yaparak, yatırımı birlikte yaptıkları Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) modelinin ülkemiz için en doğru model olduğu düşüncesindeyiz.

İspanya, Fransa ve Portekiz gibi OAŞ modeliyle ilerleyen ülkelerde fiber kullanımının Avrupa ortalamasının yaklaşık %20 puan üstünde olması da modelin başarıyla uygulanabildiğinin ve yarattığı farkın bir göstergesidir.

Bu model temel alınarak, yatırımın şeffaf, katılımcı, rekabetçi ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirilmesi için tüm teknik ve finansal hazırlıklarımızı tamamladık. Bu kapsamda, toplam yatırım tutarını optimize ederek rekabetçi bir yaklaşımla projeyi tamamlamaya hazır olduğumuzu ilgili kamu mercilerine ilettik.

Gelinen noktada, fiber dönüşüm projesinin detaylarını henüz bilmemekle birlikte Türk Telekom A.Ş. eliyle yürütüleceği yönünde bir irade ortaya konduğunu görüyoruz.

Yukarıda kısaca özetlediğimiz çalışmalar kapsamında bir Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurulması ve ülkenin mevcut kaynaklarını da en uygun şekilde kullanarak, evlere kadar fiber yatırımının OAŞ üzerinden yapılmasının kamu ve son kullanıcılar açısından en doğru çözüm olacağı inancındayız.
Gerek OAŞ gerekse OAŞ dışında başka bir alternatif olması durumunda da şeffaf bir ihaleyle
sürecin ilerlemesi gerektiğine inanmaktayız. Bu kapsamda, adil ve sektörün sürdürülebilirliğini
odağına alan bir iş modeli gereği OAŞ’nin yalnızca toptan seviyede faaliyet göstereceğini,
perakende seviyede hizmet sunacak olan ISP’lere eşit ve ayrım gözetmeksizin toptan seviyede hizmet vereceğini de özellikle vurgulamak isteriz.

OAŞ olarak, devletimizden fiber altyapı yatırım sürecinde şeffaf, rekabete açık ve kamu yararını önceleyen bir ihale modeli talep ediyoruz. İhale sürecinde, gerek teknik yeterlilik gerekse sürdürülebilir yatırım kriterlerinin detaylıca tanımlandığı bir şartnamenin hazırlanması da büyük önem arz etmektedir.

Bu projede yerli firmaların katkıları, sadece altyapı yatırımıyla sınırlı değildir. Yerli ISP’ler
olarak bizler, yıllardır müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesi, adaya sağladığımız
istihdam, teknik birikim ve yerel koşullara dair derin tecrübemizle projeye değer katma
potansiyeline sahibiz.

Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin ülkemize olan ilgisini ve yatırım arzusunu takip ediyor, yapılacak adil bir ihaleyle ve rekabet ortamını koruyarak, yerli şirketlerin altyapıya erişim koşullarının adil bir şekilde düzenlendiği ve kamuoyunun tüm süreçler hakkında şeffaf biçimde bilgilendirildiği bir sürecin çalıştırılması büyük önem arz etmektedir.

KKTC’nin “Bilişim Adası” vizyonuna ulaşması, ancak tüm paydaşların birlikte, ortak akıl ve toplumsal sorumluluk anlayışıyla hareket etmesiyle mümkün olabilir. Bu çerçevede, ilgili kamu kurumlarımızla iş birliğine devam etmeye, bilgi ve tecrübemizi ülkemizin hizmetine sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz”

Devamını Oku

Trending

Reklam