Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın “Hükümetin yasa dışı kararları ve uygulamaları” başlıklı konuşma yaptı. Barçın, Gümrük ve İstihsal Yasası’nı ihlal edildiğini yineleyerek, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklama yapmadığını kaydetti.

“Yasama ve yürütme görevinde olan milletvekilleri ile bakanlar, Meclis’in çıkardığı yasalara uymazsa, toplumdan yasalara uymasını beklemek hayalperestlik olur. Bu da ülkeyi kaosa götürür” diyen Barçın, hükümetin yasal sınırlar içerisinde çözüm bulmak yerine, yasanın hilafına kararlar aldığını söyleyerek, bunu eleştirdi.

Barçın, yasaya aykırı emirleri yerine getirmemeye ilişkin yasa maddesini hatırlatarak, Gümrük Dairesi’nde çalışan kamu personeline bu yasaya aykırı emirlere itiraz etmeye çağırdı.

İşe gitmeden maaş alan kişiler olduğunu ve bu konuda ellerinde çizelge olduğunu belirten Barçın, hükümetin bu konuda gerekli adımları atmadığını dile getirdi.

Barçın, “Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlar sessiz. Eğer bu kürsüden çıkıp cevap verecekseniz, biz belgeyle konuşuyoruz, siz de belgeyle konuşun” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ilaç ihalelerine değinen Barçın, Sağlık Bakanlığı’nın ihale sürecinde üretici firma ismini belirtmeden ihaleyi sonuçlandırmasının usule aykırı olduğunu kaydetti.

Barçın “Üretici firma ismi olmadan ihaleye çıkmanız, ihaleye fesat karıştırmaktır. Çünkü şartnameye uygun ürünü getiremeyecek firmaların önü açılıyor” diye konuştu.

“Her taraftan Kıbrıslı Türkler sıkıştırılıyor. Yanlış uluslararası ilişkiler politikalarının bedelini halk ödüyor. Nerede doğmuş olursa olsun, bu ülkeyi vatan bilen herkes bu cendereyi fazlasıyla hissetmeye başladı” diyen Barçın, KKTC pasaportu olan bir kişinin İngiltere’ye vize için başvurusuna “pasaport global sistemde kayıp çalıntı olarak işlenmiştir” cevabı aldığını dile getirerek, bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bir araştırma yapıp yapmadığını sordu.

-Berova

Yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Maliye Bakanı Özdemir Berova Gümrük ve İstihsal Yasası cetvelinde ücretlendirmelerin YTL üzerinden yapıldığını kaydetti. Bu yasa çıktıktan sonra CTP’li hükümetlerin de göreve geldiğini ancak YTL üzerinden yapılan fiyatlandırmaların fark edilmediğini ifade eden Berova kendilerinin fiyat düzenlemesi yaparak, mevcut ücretleri ortaya çıkardıklarını anlattı.

Konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri hazırladıklarını belirten Berova, “Barçın hala daha, yayınlanan ücretler düşük müdür yüksek midir, yoksa zamane koşullarına uygun mudur açıklaması yapmaktan kaçınmaktadır. Ayrıca kamu personelini tehdit etmektedir” diye konuştu.

Pasaport konusuna da değinen Berova, bazı pasaport numaralarıyla ilgili sorunların bilindiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Berova, ilgili bakana da konuyu ileteceklerini kaydetti.

Özdemir Berova, ilaç ihaleleri konusunda itirazı olanların bu itirazlarını Rekabet Kurulu’na iletebildiğini anımsattı. İşler siyasete bağlanmasın diye şirket isimlerini kendisinin kontrol etmediğini kaydeden Berova, iddialar üzerine konuya eğileceğini belirtti.

İşe gitmeden maaş alanlar konusunda ilgili dairelere ulaştığını anlatan Berova, gereken adımların atılacağına inandığını söyledi.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın yeniden söz alarak, harçlara yapılabilecek artışların yasada yer aldığını ve farklı artış yapılamayacağını tekrarladı. Barçın, 2006’daki rakamların günün şartlarının gerisinde kalındığının doğru olduğunu ancak güncelleme gerekiyorsa bunun yapılma yolunun da belli olduğunu kaydetti.

Yasaya aykırı bir idari işlem emrinin yazılı istenmesi önerisinin tehdit olmadığını kaydeden Barçın, bunun yasalarda yer aldığını vurgulayarak “Sen Anayasa’nın üstünde mi görüyorsun kendini?” diye sordu.  

Barçın, Din İşleri Başkanlığı atamasının usulsüz olduğuna ilişkin Savcılık görüşü olduğu söylenirken bugün başka açıklamalar yapıldığını ifade etti.

-Toros

CTP Milletvekili Fikri Toros “Dış gelişmeler” başlıklı konuşma yaptı. Bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelere işaret eden Toros, BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önümüzdeki günlerde adaya geleceğini anımsattı.

Holguin’in kapsayıcı bir süreç için çabalayacağının bilindiğini kaydeden Toros, dış gelişmeler çerçevesinde tüm tarafların geniş çaplı bir uzlaşı kültürü sergilemesinin şart olduğunu ifade etti.

Toros, tüm tarafların bulundukları pozisyonlar yerine ortak menfaat ve sinerjik kazanımlar odağında esneklik göstermesi gerektiğini söyledi.

Bölgede elde edilebilecek sinerjik kazanımların, ortak menfaat zemininde ve tek taraflı çıkarlardan uzak bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği vurgulayan Toros, bu çerçevede kurulacak kapsamlı ve sonuç odaklı bir stratejinin, Avrupa Birliği’nin yeni güvenlik mekanizmalarıyla da uyumlu olacağını kaydetti.

Toros, Ekim 2025’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın yeni bir lider seçeceğine ve bu ismin, demokratik ve laik değerlere bağlılığıyla Tufan Erhürman olacağına inanç belirtti. Erhürman’ın kapsamlı çözümle birlikte kalıcı barışa olan sarsılmaz bağlılığı ve müzakere süreçlerine hâkimiyetiyle öne çıktığını söyleyerek, “Tüm taraflarla karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişki ağına sahip bir liderdir. Liyakatli ekibiyle birlikte Kıbrıs Türk halkının yeniden özne olacağı bir müzakere masasında yerini alacaktır” dedi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da eleştiren Toros, “Sayın Erhürman, dünyanın konuştuğu dili konuşan bir cumhurbaşkanı olarak, Sayın Tatar döneminde kaybedilen imajı yeniden restore edecektir” ifadelerini kullandı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, halkın iki devletli ve egemen eşitliğe dayalı çözüm modelini benimsediğini ve bu iradenin cumhurbaşkanlığı seçiminde açık şekilde ortaya konduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta federasyon temelli çözüm arayışlarının tarihçesine değinen Berova, “Kıbrıs konusunun federasyon temelinde çözülmesi için 1968 yılında, dönemin toplum liderleri Rauf Raif Denktaş ile Glafkos Klerides arasında görüşmeler yapılmaya başlandı” dedi.

Crans-Montana’da 2017 yılında yapılan son federasyon müzakerelerine de değinen Berova, “Dönemin Cumhurbaşkanı’nın da açıkça ifade ettiği gibi, Crans-Montana süreci federasyon temelli çözüm çabalarının bu nesil tarafından bir daha görülemeyecek şekilde sona erdiğini ortaya koydu” dedi.

Berova, bu süreçten sonra UBP’nin çözüm politikasını net biçimde belirlediğini vurgulayarak, “Ulusal Birlik Partisi olarak biz bu görüşümüzü kurultay kararımıza ve parti tüzüğümüze işledik. Bundan sonraki süreçte tek gerçekçi çözüm modeli, egemen eşitlik ve iki devletlilik temelinde olabilir. Bunun dışındaki hayalci yaklaşımlar makul değildir ve başarı şansı yoktur” diye konuştu.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bu vizyonla girdiklerini hatırlatan Berova, “Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, bu politikayı savunarak halkın desteğiyle seçilmiştir. Bu sonuç, halkımızın çözüm modeli konusundaki tercihini net bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

-Toros

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, barış süreçlerinin uzun soluklu olduğuna dikkat çekerek, “1968 yılında başlayan görüşmelerde, dönemin liderleri Rauf Denktaş ve Rum muhataplarının yürüttüğü müzakerelerde gerçek anlamda bir çözüm hedeflenmedi” dedi.

“Egemen eşitlik siyaseti bugün hangi noktadadır, herkes biliyor” diyen Toros, “İçinde bulunduğumuz mülkiyet krizi ve onun yol açtığı olumsuzluklar, bardağı taşıran son damla olmuştur” şeklinde konuştu.

Benimsenen mevcut pozisyonun Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini söyleyen Toros, “Bu politika Kıbrıs Türk halkını yalnızlaştırmakta, özne olmaktan uzaklaştırmakta ve perde arkasında yürütülen görüşmelerde ne hakları, ne menfaatleri, ne de görüşleri dikkate alınmaktadır” diye konuştu.

Toros “Dünyada hiçbir ülkenin kabul etmeyeceği bu sözde egemen eşitliğe ve iki devletli çözüme dayalı siyaset anlayışınızı gözden geçirmenizin zamanı gelmiştir. Aksi takdirde, bu anlayış üzerine bina ettiğiniz her strateji, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zararı daha da derinleştirecektir” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs kutlandı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikleri izledi.

Baknalıktan yapılan açıklamaya göre, Gardiyanoğlu ve Başçeri, gençlerle birlikte yemek yedi ve merkezde eğitim gören gençlerin gösterilerini izledi. Törende, Engelsiz Yaşam Evi bünyesinde düzenlenen eğitim programlarına katılan ailelere sertifikaları takdim edildi.

Etkinlikte konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, özel gereksinimli gençlere dünya standartlarında eğitim verilebilmesinde bakanlığa yardımcı olan Türkiye Büyükelçiliği’ne teşekkür etti. Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin hikayesinin bambaşka olduğuna dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Açılamaz dendi açtık. Eğitim verilemez dendi vermeye devam ediyoruz. Siz gençlerin içten sevgisi ve gönül bağımız en büyük motivasyonumuzdur. Siz burada olduğunuz sürece biz de burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de konuşmasında, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Engelsiz Yaşam Evi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hayata geçirilme hikayesini çok iyi bildiği kurumda gençleri, eğitmenleri ve velileri bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade Başçeri, merkezin hizmet etmesine katkı koyan herkese çabalarından dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

“KKTC bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edecek”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Aydın Üniversitesi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, konuşmasının başında, üniversiteyi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geleceğin en önemli teminatı gençlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’deki Türk devleti KKTC’nin, Türk dünyasının her alanda ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdüğünü, Atatürk’ün Kıbrıs Türk halkına rehber olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasın anısına Türk gençliğine armağan ettiği “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nın büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugünü Türk gençliğine emanet etmesiyle, gençlerimizin ondan aldığı ilhamla, bağımsızlığımızın, hürriyetimizin ve özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu özümsedik ve 20 Temmuz 1974’e giden o kutsal yolculukta bu bizlere rehber niteliğinde oldu.”

Kıbrıs Türkünün mücadele yıllarında uğradığı her türlü saldırıya rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ni takip ettiğini ve Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği yolda yürüdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının Rumların Enosis mücadelesine karşı durarak, egemenliğini, varlığını sürdürebilmek adına çok zorlu bir yoldan geçtiğini ifade etti.

Geçmişte, Atatürk’ün verdiği mücadelede bir çok kazanım elde edildiğini belirten Ersin Tatar, “Bu mücadele verilmeseydi bu coğrafyada başka medeniyetler olacaktı ve Kıbrıs Türk halkı da yok edilerek ada Yunan adasına dönüşecekti” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek anlamda münhasır medeniyet seviyesinde gençliğe verdiği bir armağan niteliğinde olduğunu belirterek, bunun da gençliğe verdiği önemin bir göstergesi olduğu söyledi.

-“Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır ve onların vizyonu bizler için oldukça önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti de birçok sıkıntı yaşamasına rağmen, bu coğrafyada en büyük ve en güçlü ülke olma yolunda büyük başarılara imza atan ve dünyada sözü geçen ülke konumundadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, en büyük ve en güçlü garantör ülkesi olan Türkiye’nin desteği ile iki devletli çözüme ulaşabilmenin, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını da koruyacağını ifade ederek, stratejik konumdan dolayı Kıbrıs’ı cazibe merkezi haline getirebileceklerine inanç belirtti.

Birçok iş birliği ile çekim potansiyeli yüksek Kıbrıs adasında, başarılı işlere imza atılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun adadaki iki halka da katkı sağlayacağını vurguladı.

Rum tarafının boyunduruğu altına girmeyi reddettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edeceğini kaydetti.

Barış, huzur ve güven içerisinde yaşamak adına birçok zorlukla mücadele ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yürüdükleri yolda en büyük destekçilerinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte çok bedeller ödendi. Bu nedenle geçmiş nesillere olan sorumluluklarımız vardır, birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmamızı sürdürmemiz ve ileriye emin adımlarla yürümemiz gerekir. Varlığımızı devam ettirmek adına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları ile uyum içerisinde çalışmaya devam etmeliyiz. Onurlu bir gelecek için bağımsızlık ve özgürlüğümüz adına kendi geleceğimizi inşa etmek ve milli anlayışı her zaman ön planda tutmak önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gençlerin vizyonunun kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, geleceğe hizmet edebilmek adına en güzel şekilde fırsatları değerlendirip, çağın nimetlerinden yararlanmak gerektiğini söyledi.

Münasebetlerin geliştirilerek iş birliğine dönüştürülmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilişkilerin başarının altyapısını oluşturan bir zenginlik olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sibel Tatar: Toplumsal hizmeti özümsemezsek başarılı olamayız

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Disiplinlerarası Topluma Hizmet Çalıştayı’nın açılışında konuştu.

Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleşen çalıştayda Topluma hizmet kavramına değinen Sibel Tatar, toplumların sürdülebilir bir şekilde gelişebilmesi ve bireylerin refah içinde yaşayabilmesi için sosyal adalet, eşitlik ve dayanışma ilkelerinin toplum içinde içselleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Topluma hizmet anlayışının bir çok unsuru olduğunu kaydeden Sibel Tatar, 4 unsura dikkati çekti.

Tatar, “ Bunlardan ilki sosyal adaleti oluşturma ikincisi eşitlik ve kapsayıcılık, üçüncüsü dayanışma ve görünürlük, dördüncüsü kamu yararına hizmet üretmek.” dedi.

Toplumsal hizmet anlayışının topluma benimsetilmesinin önemine de vurgu yapan Tatar, bunun en önemli basamağının da eğitim olduğuna işaret etti.
Tatar, toplumsal hizmet anlatışının devlet politikası haline getirilerek yasal düzenlemelerinin yapılması gerektiğini de belirtti.

“Toplumsal hizmeti özümsemezsek birlikte çalışmayı ve başarılı olmayı beceremeyiz” diyen Sibel Tatar, Japonya’yı örnek gösterdi.

Çalıştayda yapılan diğer konuşmalarda da topluma hizmetin önemi vurgulandı, konuyla ilgili mesajlar verildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam