Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erdoğan:Adadaki gerçekliklere dayalı çözüm ihtiyacını vurgulayan ifadeler üzerinde mutabık kaldık

Published

on

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde, Budapeşte Bildirisi’nin yanı sıra liderler olarak 3 belgeyi de kabul ettiklerini, Dışişleri Bakanlarının da 4 belge üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Erdoğan, “Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olarak çalışmalarımıza yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan, Türk dünyasının Kıbrıs Türkleri’nin doğal eşit haklarının güvenceye alınmasında dayanışma ifade eden ve adadaki mevcut gerçekliklere dayalı çözüme ulaşılması ihtiyacını vurgulayan, Türk devletleri arasındaki birliğe zarar vermeyi amaçlayan her türlü girişimin engellenmesinin önemini teyit eden, üye ülkelerin Türk Devletleri Teşkilatı’nın bütünlüğüne kurumsal ve karar alma kapasitesine bağlılıklarını yineleyen ifadeler üzerinde mutabık kaldık.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Budapeşte’de düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi’ne katılmasının ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirvede yaptığı temasların faydalı ve verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde ilk defa bir zirve, gözlemci ülkede tertip edilmiş oldu. Macaristan Başbakanı Sayın Orban’a fevkalade ev sahipliği ve başarılı organizasyonu nedeniyle teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Eski ismiyle Türk Konseyi’nin ilk zirvesini Ekim 2011’de Kazakistan’da gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, aradan geçen süre zarfında Türk Devletleri Teşkilatı’nın 5 tam üyesi ve 4 gözlemci üyesiyle etkinlik ve görünürlüğünü her geçen gün artırdığını söyledi.

Teşkilatın, istikrar üretemeyen küresel konjonktürde gerilimin azaltılması, arabuluculuk ve çatışmaların önlenmesi alanlarında bölgesel ve uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunan bir kuruluş haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Teşkilat bünyesinde aldığımız kararların siyasi alanın ötesinde ekonomik ilişkilerimize de katkıda bulunduğuna memnuniyetle şahit oluyoruz. Nitekim, ülkemizin Türk Devletleri Teşkilatı tam üyesi 4 ülkeyle ticaret hacmi, son 5 yılda neredeyse yüzde 50 oranında artış kaydetti. Bir başka ifadeyle bugün gelinen aşamada, 4 kardeş ülkemizde takribi 80 milyar dolar büyüklüğünde bir hacme ulaştığımızı memnuniyetle müşahede ediyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, zirvenin, Teşkilatın bir gözlemci üyesinde ve Avrupa Birliği sınırlarında düzenlenen ilk zirve olma niteliği taşıdığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bu yönüyle de şimdiye kadarki zirvelerden ayrı bir yerde konumlanıyor. Bu durum teşkilatımızın hızla artan görünürlüğünün ve genişleyen faaliyetlerinin çok anlamlı bir nişanesini teşkil etti. Ana teması ‘Doğu’nun ve Batı’nın Buluşma Noktası’ olarak belirlenen zirve kapsamında tertiplenen, Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dayanışma ve işbirliğimizi derinleştirmeye yönelik adımları ele aldık. Geçmiş dönemin muhasebesini yapıp geleceğe dair çıkarımlarda bulunduk. Bu bağlamda ekim ayında Azerbaycan’da yapılacak olan 12. zirvemizin hazırlık sürecini de gözden geçirdik. Zirvede, Budapeşte Bildirisi’nin yanı sıra liderler olarak 3 belgeyi de kabul ettik. Dışişleri Bakanlarımız da 4 belge üzerinde anlaştılar.

Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olarak çalışmalarımıza yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan, Türk dünyasının Kıbrıs Türkleri’nin doğal eşit haklarının güvenceye alınmasında dayanışma ifade eden ve adadaki mevcut gerçekliklere dayalı çözüme ulaşılması ihtiyacını vurgulayan, Türk devletleri arasındaki birliğe zarar vermeyi amaçlayan her türlü girişimin engellenmesinin önemini teyit eden, üye ülkelerin Türk Devletleri Teşkilatı’nın bütünlüğüne kurumsal ve karar alma kapasitesine bağlılıklarını yineleyen ifadeler üzerinde mutabık kaldık.”

– “Macaristan’la köklü bir dostluğa sahibiz”

Türkiye açısından önem ve öncelik taşıyan Gazze başta olmak üzere Filistin, Suriye ve Afganistan’a bildiride değinilmesine öncülük ettiklerini aktaran Erdoğan, “Yine 21 Mart’taki çağrımız doğrultusunda Türk dünyasının ortak bayramı olan Nevruz’a ilişkin anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmesi yönünde anlayış birliğine vardık. Zirve marjında Nobel ödüllü bilim insanımız Profesör Doktor Aziz Sancar’a Türk dünyasının birliğine yapılan katkılara ilişkin Ali Şir Nevai Ödülü’nü de tevdi ettik.” dedi.

Erdoğan, muhataplarıyla yaptığı ikili görüşmelerde gündemdeki konuları ele aldıklarını belirterek, “Teşkilatımız her geçen gün artan uluslararası itibarı ve giderek çeşitlenen işbirliği alanlarıyla tüm dünya için gurur kaynağı haline gelmiştir. Aile meclisimiz bünyesindeki kapsamlı işbirliğimizi daha da geliştirmek için tüm kurum ve kuruluşlarımızla çaba sarf etmeyi sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle istişare ve temaslarımızın dost ve kardeş ülkelerimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, “Macaristan’ın Avrupa Birliği üyesi olması ve Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci statüsünde olması birlikte düşünüldüğünde, hem Macaristan hem de Türkiye bağlamında her iki ülkenin de ilişkilerinin daha da verimli hale gelmesi için neler yapılabilir?” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Macaristan’la köklü bir dostluğa sahibiz ve yakın işbirliği halindeyiz. Macaristan Başbakanı Sayın Orban’la da çok iyi ilişkilerimiz var. Son yıllarda attığımız adımlarla Türkiye-Macaristan arasındaki bağları kuvvetlendirme yolunda önemli mesafe aldık. Lider diplomasisi bağlamında ilişkilerimiz pozitif yönde ilerliyor. Avrupa Birliği üyesi olan Macaristan’ın teşkilatımızın gözlemci üyesi olması, Teşkilatımız açısından bir zenginlik. İlk defa bir gözlemci üye ülkede böyle bir toplantı yapılıyor, bu çok çok önemli. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Macaristan’la birlikte bulunmaktan bizler de çok mutluyuz. Atılacak adımlarla, Türkiye-Macaristan arasındaki bu dayanışmanın güçlenerek devamı, inanıyorum ki bizi çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda en önemli destekçilerinden biri de Macaristan. Ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerin daha da çeşitlendirilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Şu anda mesela hayvancılıkta Macaristan ciddi bir sıçrama yapıyor. Macaristan’ın ovaları, yaylakları çok verimli. Macaristan ile NATO’da da beraberiz, savunma sanayisi alanındaki işbirliğimizi somut projelerle derinleştiriyoruz ve bunda kararlıyız. Enerji, tarım, savunma sanayi, küçük ve orta ölçekli işletmeler konularında anlaşmalarımız mevcut, bu anlaşmaları daha da ileriye taşıyacak kararlığımız var.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Öztürkler: Türkiye’nin iç huzuru ve güvenliği, KKTC’nin savunma ve altyapı alanlarında daha hızlı ilerlemesini sağlıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin terörle mücadelesinde tarihi bir eşiğin geride bırakıldığını belirterek, Türkiye’de sağlanan iç huzurun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de somut şekilde hissedildiğini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Öztürkler, “Türkiye’nin iç huzuru ve güvenliği, KKTC’nin savunma ve altyapı alanlarında daha hızlı ilerlemesini sağlarken; ekonomik kalkınma projelerinde iş birliği zemini daha da güçlenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin güvenli ve istikrarlı yapısının, Kıbrıs Türk halkının geleceğe yönelik umutlarını pekiştirdiğini ve uluslararası arenada KKTC’nin siyasi duruşunu destekleyici bir etki yarattığını vurgulayan Öztürkler, bu tablonun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sergilenen kararlı iradenin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Açıklamasında Türkiye’nin terörle mücadelesinde geldiği aşamayı “tarihi bir eşik” olarak nitelendiren Öztürkler, ilk PKK’lı grubun silah bırakmasının yalnızca güvenlik perspektifinden değil, toplumsal barış ve ekonomik istikrar açısından da stratejik bir kazanım olduğunu kaydetti.

“Teslim edilen silahların imha edilmesi, sürecin dönüşsüz niteliğini simgelemektedir” diyen Öztürkler şöyle devam etti:

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oluşan güvenlik ortamı, üretimden istihdama, yatırımdan sosyal kalkınmaya kadar her alanda daha sürdürülebilir bir iklimin doğmasına olanak tanıyacaktır”

Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının bölgesel ve küresel etkisine de dikkat çeken Öztürkler, “Bölgesel ve küresel anlamda Türkiye’nin terörle mücadelede gösterdiği etkinlik, yalnızca sınırlarını değil, çevre ülkeleri ve iş birliği platformlarını da etkileyecek; Türkiye’yi istikrar üreten lider ülke konumuna taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Öztürkler açıklamasını, “Bu hayırlı gelişmenin, terörün kalıcı biçimde ortadan kalkmasını sağlamasını temenni ediyorum” diyerek tamamladı.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler, muhtarlarla görüştü

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz ve beraberindeki heyetle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, muhtarların mevcut sorunları ve çözüm önerilerini görüştü.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Öztürkler, kabulde yaptığı konuşmada, geçmişte İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde hayata geçirilen yerel yönetim reformlarına dikkat çekti. Öztürkler, “Başbakan Ünal Üstel liderliğindeki hükümetimiz belediyelerin sayısını yeniden yapılandırdı, hizmet kapasitelerini artırdı. Başlangıçta dile getirilen endişelere rağmen bugün olumlu sonuçları birlikte görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

Muhtarların çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik kararlı bir vizyon benimsendiğini vurgulayan Öztürkler, “Modern hizmet binaları, daha iyi çalışma koşulları ve kapsamlı mevzuat düzenlemeleriyle muhtarlık kurumunu daha kurumsal ve güçlü hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde devam etti.

Artan nüfus ve hizmet talebine bağlı olarak Kuzey Kıbrıs’ta muhtarlık kurumunun toplumsal yapının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini vurgulayan Öztürkler, “Muhtarlıklar halkın iradesini doğrudan yansıtan kurumlar olarak daha etkin hale getirilmeli; bu hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Muhtarlar Derneği ile yapılacak saha ziyaretleri kapsamında mevcut sorunların yerinde tespit edilmesinin planlandığını açıklayan Öztürkler, “Kapımız sizlere her zaman açıktır. Muhtarlarımızın fikirleri ve katkıları bizim için kıymetlidir” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı.

136 yıl önce, bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in çıkışıyla birlikte başlayan Kıbrıs Türk basın yolculuğunun, bugün gururla devam eden bir özgürlük ve demokrasi mücadelesine dönüştüğünü vurguladı.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının varoluş sürecinde; gazetecilerin, yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda halkın
sesi, direnişin kalemi ve toplumsal moralin taşıyıcısı olduğunu da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel mesajında şu ifadelere er erdi.

“ Bugün ise dünya hızla dijitalleşiyor. Haberleşme kanalları çeşitleniyor, bilgiye erişim kolaylaşıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliği de artıyor. Bu yeni çağda, basınımızın doğruluk, tarafsızlık ve etik ilkelerden taviz vermeden yayın yapması, hiç olmadığı kadar önemlidir.
Toplumun haber alma hakkını korurken, bireysel hak ve özgürlüklere de saygı göstermek; kamuoyunu doğru, dengeli ve evrensel değerlere uygun şekilde bilgilendirmek, çağdaş basının en temel sorumluluğudur.
Hükümet olarak bizler, gazetecilerimizin mesleklerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri adına gereken her türlü desteği vermeye kararlıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, basınımızın emektar mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor; her birine başarı, sağlık ve esenlik dolu bir meslek hayatı diliyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam