Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi” DAÜ ev sahipliğinde başladı

Published

on

 

7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi”, Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi ev sahipliğinde başladı. 2 gün sürecek kongrede,12 ülkeden bir kısmı da çevrim içi olmak suretiyle 335 katılımcı bildiri sunacak.

DAÜ Mustafa Afşin Ersoy konferans salonundaki açılış törenine, Kongre Onursal Başkanı olarak katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin, Türk dünyasının ayrılmaz ve kopmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Ne mutlu Türk’üm diyene.” diye konuştu.

KKTC’ye Türk devletlerin başkentlerinden de direkt uçuşların başlaması temennisinde bulunan Tatar, Türk dünyasının turizm potansiyeline dikkat çekti. Direkt uçuşların kültürleri de kaynaştıracağını kaydeden Tatar, “300 milyonluk ailenin birbirine sarılmasıyla çok daha güçlü Türk dünyası olabiliriz.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, kongrenin, sadece bir zirve değil, aynı zamanda kardeşlik ve kültürel bağlarla ortak tarihin mirasını yeniden hatırlamak ve geleceğe yön vermek adına çok değerli bir adım olduğunu kaydetti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, DAÜ ve KKTC tanıtım filmleri  gösterildi, DAÜ Öğretim Üyesi Erkan Dağlı  müzik dinletisi sundu

-Maloney

Kongre açılışında ilk konuşmayı yapan DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Yard. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney,  kongrenin sadece bir akademik etkinlik değil,  kültürlerin ve ortak mirasın buluştuğu bir platform olduğunu söyledi.

Maloney, kongrede bilgi paylaşımı yanında, yeni iş birlikleri ve sürdürülebilir turizmin amaçlandığını ifade etti. Maloney dünyada iş birliği, sürdürülebilirlik ve kültürel kimliğin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını belirterek, kongrede önemli sorunlar ele alınarak çözüm önerileriyle Türk dünyası turizmine katkı sağlanacağını ifade etti.

-Tuna

Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Kongre Eşbaşkanı Prof. Dr. Muharrem Tunca da konuşmasında, kongrenin sadece akademik bir toplantıdan ibaret olmadığını, ortak geçmişi, kültürel mirası, geleceğe dair güçlü vizyonu paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Tuna, kongreye DAÜ ile birlikte ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türk dünyasının büyük bir kültür ve medeniyet coğrafyası olduğunun altını çizdi.

Muharrem Tuna, “Bu geniş coğrafyada bizi birbirimize bağlayan önemli unsurların başında turizm gekektedir.” Dedi. Tuna, Türk milletleti  arasında bağın güçlenmesinde ve gelişmesinde üretilen  bilginin paylaşılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Küresel ölçekte turizm faaliyetlerinin artışına dikkat çeken Tuna, Türk devletlerinin de bundan payını almak zorunda olduğunun altını çizdi.

Tuna, 2024 yılında dünya genelinde seyahat eden 1,4 milyar insanın 106,3 milyonunun Türk Devletleri Teşklilatı ve gözlemci 8 ülkede ağırlandığını söyledi.

-Kılıç

Kongre Eş Başkanı ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da,  Türk dünyasından bilim insanlarını DAÜ’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Kılıç, KKTC’nin önde gelen devlet üniversitesi olarak DAÜ’nün akademik mükemmeliyetçiliğin peşine düşmesi; uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi; araştırma, yenilikçilik ve kültürel etkileşim yoluyla  bölgesel kalkınmaya katkı sunma konsunda önemli rol üstlendiğini kaydetti.

Hasan Kılıç, kongrenin turizmin akademik boyutunu güçlendirmeyi, ortak kültürel değerleri tanıtmayı  Türk dünyası genelinde sürdürülebilir ve kapsayıcı turizm politikalarına katkı sunmayı hedeflediğini ifade etti.

-İsahanlı

Hazar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Hamlet İsahanlı da, turizmin insanları en çok birleştiren  faaliyet olduğunun altını çizerek, seyahatin, sıkıcı günlük hayatı değiştirme, farklı hissetme, heyecanlanma gibi olumlu çok önemli etkisi olduğunu belirtti.

“Turizm hayatı süsler, renklendirir, dostluklara ve sevgi duygularına yol açar” diyen İsahanlı, günün şartlarında eskiden 40 günde gidilen mesafelere bugün gelişen teknolojiyle 4 saatte ulaşılabildiğini kaydetti. İsahanlı, turizmin yaygınlaşmasını örnekleriyle anlatarak, turizmin dünyanın en yaygın insan faaliyetlerinden olduğunun altını çizdi.

-Ataoğlu

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da,  kongrenin sadece  bir turizm zirvesi olmadığını, aynı zamanda kardeşliği kütürel bağları ve ortak tarihin mirasını yeniden hatırlamak ve geleceğe birlikte yön vermek adına çok değerli bir adım olduğunu vurguladı.

Ataoğlu, turizmin sadece bir ekonomik faaliyet olmadığını, milletlerin birbirini tanımasına, anlamasına ve kaynaşmasına vesile olan en güçlü araçlardan biri olduğunu söyleyerek, Türk dünyasının sahip olduğu zengin doğal güzelliklerin, tarihi mirasların kadim medeniyetler ve ortak kültürün benzersiz fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Ataoğlu, KKTC’nin misafirperverliğine ve doğal  güzelliklerine dikkat çekti.

Ataoğlu, Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin ekonomik kalkınma, sosyal gelişim ve kültürel zenginlik olarak geri döneceğini ifade etti.

Çok taraflı iş birliklerinin KKTC’nin uluslararası görünürlüğüne ve Türk dünyası içerisindeki yerinin güçlenmesine katkı sunacağına inandığını belirten Ataoğlu, Türk dünyası ve KKTC arasında bağların  güçlenmesinin, tanınma sürecine diplomatik ve stratejik katkı sağlayacağını söyledi.

Ataoğlu, “KKTC, her zaman bu iş birliklerinin destekçisi olacaktır.” diyerek, kongrenin Türk dünyasına kalıcı katkılar sağlamasını temenni etti. Ataoğlu, Türk dünyasının kardeşliğinin sonsuz olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Kongre Onursal Başkanı olarak yaptığı konuşmada, KKTC’nin turizm ülkesi olduğunu belirterek, kongreye çok önem verdiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu’nun liderliğinde turizmde çok önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Tatar geçen hafta İstanbul’da yapılan tanıtıma dikkat çekti.

Tatar, Türk dünyası birlikte hareket ederse çok daha zengin turizm potansiyeline ulaşılacağını ifade etti

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin turizmde marka oluşturduğunu ve bu yapılırken ciddi yatırımların yapıldığını söyleyerek, ülkenin on binlerce yıl geriye giden medeniyetin izlerini taşıdığını söyledi.

“Maraş açılımının” turizme katkısına değinerek, açıldığı günden beri ziyaretçi sayısının 2,5 milyona ulaştığını belirten Tatar, ileride KKTC’nin kalkınmasına yönelik açılım zeminlerinin oluşturulacağını kaydetti.

Tatar,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Macaristan’daki zirvede KKTC için söylediklerine ve çağrılara dikkat çekerek, KKTC’nin, ayrılmaz bir parçası olduğu Türk dünyasına büyük önem verdiğini söyledi.

Aradaki bağların gelişmesi için turizm faaliyetlerinin artırılabileceğine dikkat çeken Tatar, Türkiye’nin her yerinden direkt uçuşlarla ulaşabildiği KKTC’ye başta Bakü olmak üzere diğer Türk devletlerinden de direkt uçuşlara başlaması temennisinde bulundu.

Tatar, “300 milyonluk ailenin birbirlerine sarılmasıyla çok daha güçlü bir Türk dünyası oluşabileceğini bütün Türk dünyasına iletmek istiyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Akdeniz’in incisi ve Mavi Vatan’ın kalbi olduğunu vurgulayarak, “Biz Türk dünyasının ayrılmaz, kopmaz ve saygın birer üyeleriyiz. Aramızdaki muhabbetin, tarihi ve kültürel bağların, milli değerlerin hepsinin bir bütün olarak bizleri geleceğe daha güçlü taşıyabilmesi için aramızdaki bağların daha da güçlenmesi gerekiyor” şeklinde devam etti.

Çağın teknolojik gelişmelerinin Türk dünyasını yılardan sonra bir araya getirdiğini vurgulayan Tatar, bu  yakınlığın potansiyel bir güç olduğunı söyledi.

Tatar, “Çağın nimetleri binlerce yıl sonra bizleri yakınlaştırmıştır. Benim kendi öz akrabalarımı, öz kardeşlerimi kucaklama fırsatı vermiştir. Ben bunu hissediyorum, buna değer veriyorum. Buradan Türk dünyasına saygımı, sevgimi muhabbetlerimi iletmek istiyorum. Kalın sağlıcakla. Ne mutlu Türk’üm diyene” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tatar KKTC Din İşleri Başkanı Moral ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Doğanalp’i kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Behlül Doğanalp’i kabul ederek, görüştü. Kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kurban Bayramı dolayısıyla yürütülen yardım ve bağış faaliyetlerini önemsediğini belirtti.

Kurban Bayramı’nın, birlik ve beraberliğin pekiştiği, paylaşmanın öneminin hatırlandığı  özel bir gün olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,
Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği vekaletle kurban kesim kampanyasına bağışta bulunarak destek oldu. 

TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Behlül Doğanalp ise, duyarlılık başlığı altında yapılan bu kampanya hakkında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bilgi vererek, yaptığı kurban bağışından dolayı teşekkürlerini sundu.

Doğanalp, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği vekaletle kurban kesim programı kapsamında bu yıl başta yurt içinde 81 il 922 ilçede, yurt dışındaysa 78 ülke 348 bölgede Türk milletinin emaneti 747 bin 052 hisse kurbanı keserek 34 Milyon 737 bin 918 kişiye kurban eti ulaştırıldığını belirterek, bu kampanyanın ihtiyaç sahiplerine bayram sevinci yaşattığını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye tam üyelik konusundaki açıklaması bize büyük güç verdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye tam üyelik konusunda yaptığı açıklamanın kendilerine büyük güç verdiğini ifade etti.

Erdoğan’a verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür eden Öztürkler, Türk dünyasındaki birlik ve dayanışmayı güçlendirmek açısından KKTC’nin tam üyeliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Bir Avrupa Birliği ülkesi Macaristan’da KKTC’nin adının zikredilmesi ve Sayın Erdoğan’ın tam üyelik yolundaki mesajı, dünyaya gerçekliğimizi bir kez daha göstermiştir” diye konuşan Öztürkler, KKTC’nin yalnızca siyasi ve diplomatik bir gerçeklik değil, aynı zamanda Türk dünyasının kopmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Öztürkler, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde KKTC’nin hak ettiği yeri alması gerektiğini de belirtti.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, Öztürkler, Güneydoğu Anadolu temasları çerçevesinde ikinci durağı olarak Diyarbakır’ı ziyaret etti.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’na nezaket ziyaretinde bulunan Öztürkler, valilik anı defterini imzaladı.

Ziyarette yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın her geçen gün gelişen, büyüyen ve tarihî, doğal ve kültürel dokusuyla bir cazibe merkezi hâline geldiğini belirten Öztürkler, “Terörsüz Türkiye” yolunda atılan adımların bölgeye büyük bir ivme kazandıracağını kaydetti. Öztürkler “Terörsüz Türkiye” vizyonunun yalnızca Anavatan Türkiye’nin değil, bölge ülkelerinin de huzur ve istikrarına katkı sağlayacağını vurguladı.

Öztürkler, özellikle Diyarbakır’da açıklanan dev enerji rezervinin Türkiye’nin bağımsız ve güçlü geleceği için yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, güven ve istikrar ortamının oluşturduğu büyük değişimin ekonomiye de ivme katacağına dikkat çekti.

Öztürkler, terörden arındırılmış bir Türkiye’nin yalnızca güvenlik açısından değil, ekonomik ve sosyal kalkınma yönünden de büyük kazanımlar sağlayacağını ifade etti.

Türkiye’nin huzur ve istikrar içinde yol almasının, tüm bölgelerin eşit derecede gelişmesine katkı sağlayacağını belirten Öztürkler, yatırımların artması, eğitim fırsatlarının genişlemesi ve ekonomik kalkınmanın hızlanmasının “Terörsüz Türkiye” vizyonunun en büyük göstergesi olduğunu dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, Diyarbakır’da 6,1 milyar varillik bir petrol rezervinin tahmin edildiğini açıkladığını hatırlatarak, bu miktarın Türkiye’ye 15 yıl yetebilecek bir potansiyel taşıyor olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

– Zorluoğlu: “Bu ziyaret, iş birliği ve dostlukların geliştirilmesi açısından önemli bir adım”

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler’i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu ziyaretin iş birliği ve dostlukların geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.

Öztürkler’e Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreteri Seral Fırat ile KKTC Gaziantep Konsolosu Kerem İzmen eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ’den Prof. Dr. Mehmet Altınay’a vefa… İsmi Turizm Fakültesi’ne verildi

Published

on

By

KKTC Kurucu Meclis Üyesi, politikacı, eğitimci, yönetici ve bakan olarak ülkeye hizmetler veren Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi uzun yıllar görev yaptığı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi binasına verildi.

Şubat ayında 79 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülte binasına verilmesi nedeniyle düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, DAÜ öğretim görevlileri, öğrenciler ve Altınay’ın ailesi katıldı.

Kurdele kesilerek açılış yapılan törende Altınay’ın ailesine üzerinde Altınay’ın fotoğrafı olan plaket takdim edildi.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Mehmet Altınay’ı 35 yıl önce İstanbul’da bir etkinlikte tanıdığını ve hitabına hayran kaldığını anlattı.

Altınay ile vefatından çok kısa bir süre önce konuşma fırsatı bulduğunu söyleyen Tatar, Altınay’ın devletin kalkınmasında, gelişmesinde çok büyük hizmetlerde bulunduğunu, binlerce öğrenci yetiştirdiğini ifade etti.

“Abimizdi, güzel insandı.” diyen Tatar, KKTC Devleti’ne katkıları nedeniyle Altınay’a minnet duyduğunu kaydetti.

-Kılıç

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da, çok yönlü meziyetleri olan ve uzun yıllar yardımcılığını yaptığı Prof. Dr. Mehmet Altınay’ı anlatmanın kolay olmadığını belirterek, “Politikacı, turizmci, eğitimci yönleri vardı ama bana göre en önemli yönü mentörlüktü.” dedi.

Altınay’ın Turizm Fakültesi’ne ve DAÜ’ye büyük katkıları olduğunu söyleyen Kılıç, “Anılarımızda yaşatıyoruz, özlüyoruz, eksikliğini hissediyoruz.” dedi.

-Zehra Altınay

Mehmet Altınay’ın kızı Prof. Dr. Zehra Altınay da babası Mehmet Altınay’ın bir “kalite” olduğunu vurguladı.

Babasının çeşitli özelliklerine değinen Altınay, babasının anısının dostları, sevdikleri ve öğrencileri tarafından yaşatıldığını söyledi.

Zehra Altınay Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülteye verilmesi nedeniyle teşekkür etti.

-Maloney

DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney de, Altınay’ın hayatını, eğitime, akademiye ve devlet hizmetine adadığını söyledi.

Altınay’ın kamu görevinde de üstün hizmetleri olduğunu söyleyen Maloney, iyi bir vizyoner ve eğitim lideri olarak üniversitenin uluslararasılaşma çabalarında önemli katkılar sağladığını söyledi.

Altınay’ın yüzlerce öğrencinin hayatına dokunduğunun altını çizen Maloney, “Bizim için bir baba, abi, mentördü. Öğrenciler evlatları; okul yuvamızdı.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam