Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: Sosyal hizmetlerde iyileştirme, çalışma hayatında etkin denetim

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 30 yıldır ihmal edilen sosyal hizmetlere ağırlık verdiklerini ve değiştiridikleri teşkilat yasasının hayata geçmesiyle tüm huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerinin yasal statüye kavuşacağını, özel bakımevleriyle ilgili yetkinin de Çalışma Bakanlığına verileceğini söyledi.

 11 yıl atıl kaldıktan sonra hizmete giren Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin Kıbrıs’ta bir ilk olduğuna işaret eden Gardiyanoğlu, gündüzleri 50’ye yakın engelli bireye hizmet veren merkezde engelli bireylerin 1 ila 4 gece ücretsiz konaklayabileceği otel konsepti yaratılacağını belirtti. Açılacak Otizm Merkezi’nin ise gündüzleri otizmli bireylere, 18.30-23.30 saatleri arasında da “Kısa Bir Nefes” projesi kapsamında ebeveynler için hizmet vereceğini söyledi.

 “Sosyal Hizmet Yılı” ilan ettikleri 2024’ü ve “Çalışma Yılı” ilan ettikleri 2025’i Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendiren Gardiyanoğlu, ilk olarak “kırmızıçizgim” diye nitelediği Demirhan Engelsiz Yaşam Evi ile Kalkanlı Yaşam Evi’nden bahsetti.

 -“Sosyal hizmetler 30 yıldır ihmal edildi”

 KKTC’de sosyal hizmetlerin 30 yıldır ihmal edildiğini, göreve geldiği Ağustos 2023’ten bu alandaki çalışmalara ağırlık verdiğini kaydeden Gardiyanoğlu, 11 yıl atıl kaldıktan sonra hizmete giren Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’ne işaret etti.

Bu süreçteki 10’uncu Çalışma Bakanı olduğunu, atıl durumdaki tesisi görünce ağlamamak için kendini zor tuttuğunu, günlerce de uyumadığını anlatan Sadık Gardiyanoğlu, “En az 3-4 defa şahsi aracımla gece çıkıp buraya gittim. İlk hedefim karanlığa gömülmüş bu merkezin ışıklarını yakmaktı” dedi.

 Bir sohbet sırasında Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay’ın Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’ni açmakla ilgili kendilerine yardım teklifinde bulunduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, farelerin istilasına uğrayan,  soyulan bu merkez için yaklaşık 30 milyon TL’lik harcama yapıldığını ifade etti.

 Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ), Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ve sponsorların sürece güvendiğini de vurgulayan Sadık Gardiyanoğlu, burası için elini taşın altına koyan gönüllü ordusundan da söz etti.

-“Demirhan Engelsiz Yaşam Evi Kıbrıs’ta ilk”

 Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin gündüz bölümünün bir yıllık çalışmayla, 24 Eylül 2024’te hizmete girdiğini anımsatan Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 24 saat hizmet verecek 24 yataklı bölümü de haziran sonunda açmayı hedeflediklerini, gerekirse yatak sayısını 40’a kadar artırabileceklerini kaydetti.  Gardiyanoğlu, “Bu merkez Kıbrıs’ta bir ilk” dedi.

 Lefkoşa- Gazimağusa anayoluna her çıktığında Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’ni ziyaret ettiğini dile getiren Gardiyanoğlu, gündüzleri burada 50’ye yakın engelli bireye hizmet verildiğini söyledi.

-“Engelliler için ücretsiz otel”

Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nde engelli bireylerin 1 ila 4 gece ücretsiz konaklayabileceği otel konsepti yaratılacağını da söyleyen Sadık Gardiyanoğlu, bu sayede ebeveynlere dinlenme, işlerini halletme fırsatı sunulacağını dile getirdi.

-“Otizm Merkezi açılıyor”

 Boşaltılan Çağlayan Çocuk Yuvası’na Otizm Merkezi açacaklarını, burasının gündüzleri otizmli bireylere, 18.30-23.30 saatleri arasında da “Kısa Bir Nefes” projesi kapsamında ebeveynler için hizmet vereceğini söyleyen Gardiyanoğlu, ailelerin birkaç saatliğine çocuklarını buraya bırakarak nefes alabileceğini kaydetti.

 -“Elimi Kalkanlı Yaşam Evi’nin üzerinden hiç çekmedim”

 50 kişinin yaşadığı Kalkanlı Yaşam Evi ile ilgili de konuşan Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, göreve geldiği günden beri elini buranın üzerinden çekmediğini, 22 ayda 44 kez ziyaret ettiği Kalkanlı’nın gönüllülerin de desteğiyle nasıl iyileştirildiğini belirtti.

 İlk karşılaştırdığı manzaranın kendisini ne kadar üzüp şaşırttığını da paylaşan Gardiyanoğlu, huzurevlerinin uzun süredir bakımsız kaldığını ifade etti.

 -“Kıbrıs Türk halkı yaşlılar konusunda çok duyarlı”

 Kalkanlı’nın büyük ihalesinde Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofisi’nden 7 milyon TL’lik destek aldıklarını, onun dışındaki tüm ihtiyaçların sponsorların desteğiyle karşılandığını belirten Gardiyanoğlu, “Doğru zamanda, doğru kişileri, doğru projede buluşturuyorum. Yalnız değiliz, belediyeler, şirketler, vatandaşlar… Kıbrıs Türk halkı yaşlılar konusunda çok duyarlı…” dedi.

 -Sosyal Hizmetler Dairesi’nin teşkilat yasasında düzenleme

 Sadık Gardiyanoğlu, 30 yıldan sonra Sosyal Hizmetler Teşkilat Yasası’nda değişikliğe gidildiğini, ivediliği alınan tasarının yasallaşmasıyla tüm huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerinin yasal statüye kavuşacağını, buralara kadrolu öğretmen, doktor, hemşire, fizyoterapist, ergoterapist istihdam edilebileceğini belirtti.

 -“Eskiden devlet özel bakımevlerine mahkûmdu ama o dönem bitti”

 Tasarının özel bakımevleriyle ilgili yetkinin Çalışma Bakanlığı’na verilmesini de öngördüğünü de kaydeden Gardiyanoğlu, “Yasa geçtikten sonra kimsenin gözünün yaşına bakmayacağım. Kurallara uymayan yerler mühürlenecek. Eskiden devlet özel bakımevlerine mahkûmdu ama o dönem bitti…” dedi.

-“Engellilerin araç sayısı 9’a yükseliyor”

 Konuşmasında Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı tüm merkezlerin bakımı ve temizliği için ihaleye çıkıldığını da belirten Sadık Gardiyanoğlu, tam donanımlı 6 engelli aracı bağış olarak aldıklarını, bu günlerde araç sayını 9’a yükselteceklerini ifade etti.

 Gardiyanoğlu, sık sık bakanlığa bağlı merkezlere “baskın” şeklinde ziyaretler yaptığını da dile getirerek, engelli bireylerin ve yaşlıların kendisi için önemini yineledi.

 -“Denetimler artırılacak”

 2025’i “çalışma yılı” ilan ettiklerini anımsatarak bu alandaki çalışmalara da değinen Çalışma Bakanı Gardiyanoğlu, sosyal hayatla ilgili yasal düzenlemeler ve girişimlerin benzerinin çalışma yaşamıyla ilgili olacağını ifade etti.

 Yaklaşık 30 yıldan sonra değişikliğe gidilen Çalışma Dairesi’nin teşkilat yasasısın büyük oranda tamamlandığını belirten Gardiyanoğlu, kısa süre sonra tasarının Meclis’e gönderileceğini, burada öngörülen en önemli düzenlemenin bakanlıktaki müfettiş sayısının artırılması olduğunu söyledi.

-“21 bin iş yeriyle 152 bin özel sektör çalışanını 11 müfettişle denetlemeye çalışıyoruz”

Ülkedeki iş yeri ve çalışan sayısının arttığına da dikkat çeken Sadık Gardiyanoğlu, bakanlığın mevcut müfettiş sayısının 11 olduğunu anımsatarak, 21 bin iş yeri ve 152 bin özel sektör çalışanını 11 müfettişle denetlemeye çalıştıklarını ifade etti.

 Müfettiş sayısının artırılmasıyla artık yılda 3 bin değil, 6 bin- 10 bin denetim yapılacağını söyleyen Gardiyanoğlu,  “Devlet arazide yok” algısının daha da azalacağını belirtti.

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin de sertleşeceğini kaydeden Gardiyanoğlu, gelecek aydan itibaren her şirketin Çalışma Dairesi’ne her ay İş Sağlığı ve Güvenliği Raporu göndermek zorunda olacağını belirtti.

 -“160 bin Sosyal Sigortalı var”

 Sadık Gardiyanoğlu, çalışma yaşamıyla ilgili de bilgi veren, ülkedeki 160 bin Sosyal Sigortalının 80 binin KKTC, 45 binin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 35 binin de 40 farklı ülkeden gelen yabancı uyruklu kişilerden oluştuğunu söyledi. Gardiyanoğlu, Çalışma Bakanlığı’nın ayda ortalama 220 milyon TL’lik prim desteği ödediğini kaydetti.

 Gardiyanoğlu, prim desteği oranının KKTC vatandaşı kadın çalışanlar için yüzde yüz, KKTC vatandaşı erkek çalışanlar için yüzde 80, yabancı uyrukları için yüzde 25 olduğunu anımsatarak, işten çıkarmalar olduğunda işverenin prim desteğinin dışında kaldığını söyledi.

 -“KKTC tarihinin en yüksek prim desteğini ödeyen hükümetiyiz”

 Sadık Gardiyanoğlu, bu uygulama ve denetimler sayesinde kayıt dışılığın ve kaçak iş gücünün büyük oranda önüne geçtiklerini söyleyerek, “KKTC tarihinin en yüksek prim desteğini ödeyen hükümetiyiz” dedi.

 Özellikle Çalışma Dairesi’nin tüm işlemlerinin online portal üzerinden yapıldığını söyleyen Gardiyanoğlu, bu sistemin polisin ve İçişleri Bakanlığı’nın muhaceret bölümlerinden görülebildiğini kaydederek, polisin onaylamadığı hiçbir işlemin yürütülmediğini de vurguladı.

 Gardiyanoğlu, “Geçen yılın verilerine göre ön izinle adaya gelenlerin yüzde 92’sine çalışma izni verildi. Bu KKTC tarihinde bir rekordur ve ilktir” dedi.

 -Sektörel bazlı asgari ücret

 Yeni yasama yılında Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesi öngörülen sektörel bazlı asgari ücretle ilgili soruyu da yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, yabancı uyrukluları kapsayacak bu düzenlemede özel sektörde risklerine göre maaş alınacağını, bir garsonla inşaatta çalışan kişinin aynı parayı kazanamayacağını söyledi.

 -İlaç konusu… “Sosyal Sigortaların ödemelerle ilgili en ufak sıkıntısı yok”

2023’te başlatılan reçete soruşturmasının ardından Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki son durumla ilgili soruyu da yanıtlayan Gardiyanoğlu, ülkede 190 sözleşmeli eczane bulunduğunu, 14 başvurunun daha değerlendirilme aşamasında olduğunu dile getirdi.

 Hastanın dilediği hekimden alacağı ve geçerliliği 6 ay olan ilaç reçetelerini anlaşmalı eczanelerdeki indirim listesindeki ilaçları alabileceğini söyleyen Gardiyanoğlu, bakanlığın ilaçların yüzde 80’ini ödediğine işaret etti. Gardiyanoğlu, reçetede Vergi Dairesi mührü ve hekim imza ve kaşesi olması gerektiğini hatırlattı.

 Sadık Gardiyanoğlu, indirimli ilaç listesinin Eczacılar Birliği ile birlikte güncellendiğini ve tarafların her 15 günde bir toplantı yaptığını kaydederek, indirimli alınacak ilaç sayısını ayda 8’den 12’ye çıkarıldığını da anımsattı.

 Sadık Gardiyanoğlu, hastaneden alınan kurul ilacının eczane faturasının daireye zamanında getirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, bu nedenle mağduriyet yaşayanlar olduğunu söyledi.

Çalışma Bakanlığı’nın ilacı tedarik eden değil ödeyen bakanlık olduğunu vurgulayan Gardiyanoğlu,

“Sosyal Sigortaların ödemelerle ilgili en ufak sıkıntısı yok…” dedi.

 -9 milyon TL’lik ilaç ödemesi

 Gardiyanoğlu, geçen ay kurullu ilaçlar için sigortalılara 6 milyon 920 bin TL, özel eczanelerden indirimli alınan ilaçlar için 2 milyon 199 bin TL olmak üzere 9 milyon 119 TL’lik aylık ilaç yardımı verildiğini dile getirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Erhürman, Ziyamet, Yeşilköy, Erenköy ve Sipahi köylerini ziyaret etti

Published

on

By

 Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, ekim ayında verilecek kararın Kıbrıs Türk halkının geleceğini belirleyeceğini söyledi.

CTP’den verilen bilgiye göre, Erhürman, Ziyamet, Yeşilköy, Erenköy ve Sipahi köylerini ziyaret etti.  Erhürman’a ziyaretlerinde CTP Örgütlenme Sekreteri Mehmet Kale Kişi, milletvekilleri Biray Hamzaoğulları ve Fide Kürşat eşlik etti.

Konuşmalarında Cumhurbaşkanının iç meselelere öncülük ve liderlik etmesinin önemine işaret eden Erhürman, son beş yılın boşa geçtiğini savundu.

Tufan Erhürman, dört buçuk senedir hiçbir müzakere olmadığını da söyleyerek, “Tarihte ilk kez bir Cumhurbaşkanlığı dönemi, sıfır müzakereyle geçti” ifadelerine yer verdi.

Yeni geçiş noktası açılamadığını, var olan geçiş noktalarının rahatlaması açısından hiçbir gelişme yaşanmadığını da söyleyen Erhürman, bir an önce Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesini masaya taşımaya, uluslararası alanda diyalog kurmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 “Bu ülkeyi hep birlikte yöneteceğiz” diyen Tufan Erhürman, şunları da ifade etti:

“Ekim ayında vereceğimiz karar son derece önemlidir. Bu karar, Kıbrıs Türk halkının geleceğini belirleyecek. Aslında çocuğumuza, torunumuza oy vereceğiz. Çocuklarımız, yaşadığımız belirsizlikten dolayı gözlerini göç yollarına dikti. Oysa biz, çocuklarımız bu topraklara tırnaklarını geçirebilsin diye birlikte mücadele etmek zorundayız.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel ve Bakan Gardiyanoğlu, Engelsiz Yaşam Evi’ni ziyaret etti

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Engelsiz Yaşam Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ve bakanlığa bağlı daire yetkilileriyle birlikte merkezde incelemelerde bulunan Başbakan, yetkililerden bilgi aldı.
İncelemelerin ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Eylül 2024’te faaliyete geçen merkezde eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerinin yapıldığını, tesisin adada tek olduğunu söyledi.
Gardiyaoğlu, engelli bireylerin yaptığı çalışmaları yerinde gözlemlediklerini ve merkezin çıtasının her geçen gün daha da arttığını kaydederek, son 3 yılda ülkede sosyal devlet anlamında önemli adımlar atıldığını belirtti.
Başbakan Ünal Üstel de, uzun süredir gündemde olan ancak açılamayan bir proje olan Engelsiz Yaşam Evi’nin geçen yıl faaliyete geçtiğini vurgulayarak, engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılması amacıyla açılan tesisteki çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı bulduğunu anlattı.
Üstel, çocukların merkezde hem eğitim aldıklarını hem de meslek sahibi olmaları adına destek gördüklerini söyleyerek, engelli çocukların sosyal hayata adapte olabilmeleri için yararlı bir ortam hazırlandığını ifade etti.
Başbakan Üstel, merkezin şu an için gündüz saatlerinde faaliyet gösterdiğine de işaret ederek, yatılı hizmet verilebilmesi adına inceleme yaptıklarını kaydetti.
Engelli bireylerin kamuda istihdamını yaparken, çocukları sosyal hayata hazırlamak için gereken projelere öncelik verdiklerini de söyleyen Üstel, mevcut sıkıntıların süratli bir şekilde çözülmesi adına çalışmaların başladığını da belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde mezuniyet coşkusu vardı

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Ön Lisans ve Lisans Mezuniyet Töreni yapıldı.
Mezunlar adına Türkçe ve İngilizce konuşmaların ardından sembolik ağaç dikimi gerçekleştirildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hasan Kılıç törende yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz Üniversitesi mezun sayısının 78 bine ulaştığını belirtti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Erdal Özcenk mezunların hayat yolculuklarında başarılı olacaklarına inancını paylaşırken, YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın gençlerin aldıkları kaliteli eğitimin iş hayatlarında yollarını aydınlatacağını ifade etti.

Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da DAÜ’nün bilimsel, akademik ve kurumsal gelişimini her alanda desteklemeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, mezun olan öğrencilere de seslendi.

Çavuşoğlu:
“Burada farklı ülkelerden gelen gençlerimizin bir arada mezun olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor. Kuzey Kıbrıs TürkCumhuriyeti’nde aldığınız eğitimin yanı sıra hepinizin Kıbrıs Türk Kültürü’nü en güzel şekilde öğrendiğinizi umut ediyorum. Burada edindiğiniz kültürel ve dilsel birikim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bağlarınızı da diri tutmanıza ve KKTC ile ülkeleriniz arasındaki münasebetlere sizlerin de dâhil olabilmesine imkan sağlayacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, mezunlara doğruluk ve dürüstlükten ayrılmamalarını öğütledi.

Öte yandan Tarihi Venedik Sarayı da lisanüstü ve doktora mezunlarının coşkusuna ev sahipliği yaptı.

Salı akşam düzenlenen lisansüstü ve doktora mezuniyet töreninde 300 mezun diplomalarını aldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam