Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Siber tehditler UKÜ’de masaya yatırıldı

Published

on

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), giderek artan dijital risklere dikkat çekmek amacıyla “Siber Tehditlerin Önlenmesi: Güvenli Bir Ortam İçin Stratejiler” başlıklı konferansa düzenledi.

Konferansın konuşmacısı UKÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mary Agoyi, iş yerlerinde güvenli bir ortam oluşturabilmek için siber tehditlere karşı farkındalık geliştirmenin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Agoyi, siber tehditlerin çok farklı biçimlerde ortaya çıktığını ve bu tehditlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bazı zararlı yazılımların enformasyon sistemlerine ciddi zarar verebilecek potansiyel tehditler arasında yer aldığını ifade eden Agoyi, siber saldırıların; bilgisayar sistemlerine, ağlara veya verilere yetkisiz erişim sağlamak, zarar vermek ya da hizmet kesintisine neden olmak amacıyla gerçekleştirilen kasıtlı eylemler olduğunu belirtti.

En sık karşılaşılan siber saldırı türlerinin fidye yazılımları (ransomware), oltalama (phishing), kötü amaçlı yazılımlar (malware), sosyal mühendislik (social engineering) ve tedarik zinciri saldırıları (supply chain attacks) olduğunu dile getiren Agoyi, bu tehditlere karşı son derece dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Agoyi, bireysel ve kurumsal güvenliği sağlamak adına; her platformda aynı şifrenin kullanılmaması, güçlü şifrelerin tercih edilmesi, iki faktörlü doğrulama yöntemlerinin aktif hale getirilmesi ve halka açık bilgisayarlardan kişisel uygulamalara (örneğin WhatsApp) erişim sağlanmaması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Agoyi, antivirüs yazılımlarından gelen beklenmedik uyarılar, cihazın aniden yavaşlaması ya da çökmesi, web kamerası veya mikrofonun kendiliğinden aktif hale gelmesi, bilinmeyen yazılımların yüklenmesi veya mevcut dosyaların silinmesi gibi durumların cihaza izinsiz giriş yapılmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, kullanıcıların vakit kaybetmeden yetkili birimlere bilgi vermesi gerektiğini vurguladı.

Teknolojiyi kullanmamanın artık bir seçenek olmadığını belirten Agoyi, teknolojiyi bilinçli ve güvenli şekilde kullanmanın hem bireysel hem de kurumsal düzeyde kritik öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu toplantısı bitti

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 19.00 sıralarında sona erdi.

Başbakana Ünal Üstel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Türk dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı’nda yarın Türk Dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor.

Uluslararası Final Üniversitesi ile Azerbaycan- Kıbrıs Dostluk Cemiyeti iş birliğinde gerçekleşecek “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferans saat 16.30’da başlayacak.

Türk Dünyasının ortak mirasıyla geleceğinin de konuşulacağı konferansa; Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vuqar İskenderov da katılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı

Published

on

By

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye’deki Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’deki Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği arasında imzalanan protokolle turunçgil sektöründe bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması, Ar-Ge çalışmaları, teknik iş birlikleri, ortak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama, kalite standartları ile sürdürülebilirlik konularında eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda yapılan imza törenine UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer de katıldı.

Sözkonusu kuruluşlar benzer bir iş birliği anlaşmasını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzaladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Çavuş, “Narenciye sektörü hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeliyle ülkemizin en değerli üretim alanlarından biridir. Bu tür iş birlikleri, bilgi paylaşımı, ortak vizyon geliştirme ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde var olabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

-Anlaşmanın ayrıntıları

Anlaşma çerçevesinde; tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimler ile çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi de iş birliği alanları arasında yer alıyor.

Ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşımı, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonları da protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.

İşbirliği protokolüyle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam