Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı

Published

on

KKTC’de siber dayanıklılığın artırılması amacıyla Bilgi teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğinde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı.

BTHK Konferans salonunda saat 09.30’da başlayan etkinlikte, BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat ve TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım açılış konuşması yaptılar.

Açılış konuşmaları sonrasında eğitimciler Sibel Güvenlik Yönetim Danışmanı Ahmet Pekel ve Siber Güvenlik ve Yapay Zeka Uzmanı Yılmaz Değirmenci’nin özgeçmişleri katılımcılara okundu.

“Siber güvenlikte temel kavramlar ve yönetim ilkeleri; Siber güvenlikte bireyleri hedef alan tehditler ve önlemler; Siber güvenlikte fiziksel güvenlik, siber saldırılardan çıkarılan dersler, yeni teknolojiler ve siber güvenliğe etkisi; Yakın dönem savaşlardan siber güvenlik alanında alınan dersler, ve alınması gereken önlem ve hazırlıklar; Savaş ortamında kritik altyapılar ve EKS güvenliğinin sahada alınan derslerle yeniden değerlendirilmesi; Ofansif siber güvenlik: Siber istihbarat, sızma testi; Defansif siber güvenlik: SOC işletilmesi, durumsal farkındalık, güvenlik ihlal değerlendirilmesi ve adli bilişim” konularında iki gün boyunca devam edecek eğitimleri tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.

-Bürüncük: “Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir”

BTHK Başkanı Kadri Bürüncük açılışta yaptığı konuşmada, eğitimin, BTHK ile TBD arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında düzenlendiğini belirterek, tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmasında, dijitalleşmenin artık yaşamın her alanına nüfuz ettiğini kaydeden Bürüncük, bu dönüşümün yalnızca fırsatları değil, aynı zamanda ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Bürüncük, siber tehditlerin etkisinin coğrafi sınırlara bağlı olmaksızın büyüdüğünü dile getirerek, Orta Doğu’da yaşanan sıcak çatışmaların bunun en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu kaydetti.

Bu saldırıların fiziksel cephenin arkasında eş zamanlı yürütülen bir siber cephede olduğunu da vurgulayan Bürüncük, “Buradan çıkarılacak ders açıktır: Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir.” dedi.

Kadri Bürüncük BTHK olarak yalnızca düzenleyici ve denetleyici bir kurum olmadıklarını da kaydederek, aynı zamanda rehberlik eden, kapasite geliştiren ve iş birliği üreten bir kamu otoritesi olmayı hedeflediklerini işaret etti.

Eğitimin konuları hakkında da bilgi veren Bürüncük, siber güvenliğin en zayıf halkasının insan olduğunu, bu nedenle teknik çözümler kadar, kültürel dönüşüm ve farkındalık eğitiminin de hayati önem taşıdığını belirtti.

“Bireylerin bilgilendirilmesi, mevcut kadroların eğitimi, sistem takviye yatırımları ve personel ihtiyaçları ve koordinasyon çalışmaları ödevlerimizdir.” diyen Bürüncük, dijital dünyada daha güçlü ve dirençli bir KKTC için hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

– Altınsaat: “Tüm devlet ve kurumlar dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştiriyorlar”

TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat da açılışta yaptığı konuşmasında, Bilişim Adası Kıbrıs maksadıyla KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve BTHK ile imzaladıkları iş birliği protokolü kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden duydukları memnuniyeti belirterek, bu yöndeki çalışmalara katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu yöndeki çalışmaların yıllar önce virüs-anti virüs uygulamaları ile başladığını anımsatan Altınsaat, artık dijital egemenlik ve dayanıklılık kavramlarıyla konunun birey olarak sahip olunan bilgiyi korumaktan çıktığını ve devletin geleceğini ilgilendiren seviyeye ulaştığını kaydetti.

“Siber güvenliğin yanı sıra dijital egemenlik, bağımsızlık ve dayanıklılık kavramları ulusal güvenliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.” diyen Altınsaat, tüm devlet ve kurumların dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştirdiklerinin altını çizdi.

Altınsaat, her geçen gün kullanılan uygulamaların ve platformların katlanarak arttığını belirterek, bu durumun güvenlik risklerini de aynı oranda artırdığını söyledi.

Bu durumda bireyin, toplumun ve devletin siber güvenliğini sağlamak amacıyla sürekli çalışmalar yapacaklarını kaydeden Altınsaat, eğitimin verimli ve başarılı geçmesini diledi.

-Yıldırım: “Türkiye BM’nin 2024 Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ‘Rol Model Ülke’ seçildi”

TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım ise konuşmasında, Merkezin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, temel amaçlarının Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

USOM’un siber olaylara müdahale, siber tehditleri izleme, aynı zamanda analiz etme ve önleme, ulusal ve uluslararası alanda iş birliği çalışmalarında bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ayrıca, siber güvenlik farkındalığını artırmak için Fatih/Siber talimhanesi kurulduğunu da belirtti.

Yıldırım konuşmasında, Merkez çatısı altında yer alan Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin (SOME) bulunduğunu da vurgulayarak, SOME ekiplerinin hem kurumsal hem de sektörel bazda siber olaylara müdahale ettiklerine dikkat çekti.

“Yüzde 100 güvenlik diye bir şey olmayacağına inanıyoruz. Zaten yüzde 100 güvenlik olmayacaksa bir şekilde bizim yüzde 90’ı yakalamamız lazım.” diyen Yıldırımlar, Türkiye’de yaklaşık 17-18 milyon IP adresi olduğunu ve onları korumaları gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım konuşmasının sonunda, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yayınlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ni işaret ederek , Türkiye’nin 2024’teki raporunda “Rol Model Ülke” seçildiğini de sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaları sonrasında, iki gün boyunca devam edecek eğitimlere geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Çocuk Dostu Restoran Projesi’nin ilk belgesi Tatlısu Belediyesi’ne verildi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) tarafından hayata geçirilen Çocuk Dostu Restoran Projesi’nin ilk belgesi Tatlısu Belediyesi’ne verildi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Tatlısu Belediyesi Zambak Tatil Köyü ve Restoranına verilen belgeyi ve plaketi Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan aldı.

KTTB Yönetim Kurulu üyesi ve Çocuk Dostu Restoran Proje Koordinatörü Erdem Beyoğlu, projenin ilk meyvesini almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ülkede bir ilk olan Çocuk Dostu Restoran Projesi ile restoranların sadece çocuk menüsü sunan yerler değil aynı zamanda çocukların gelişimini destekleyen ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilen yerler haline geldiğini söyleyen Beyoğlu, duyarlılıklarından dolayı Tatlısu Belediyesi’ne teşekkür etti.

KTTB Başkanı Ceyhun Dalkan, çocukların sadece sağlıklı değil, güvenli ve gelişimlerine katkı sunacak alanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, bu projeyle ilgili toplumsal farkındalık yaratmayı ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde kalıcı dönüşüm sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Dalkan, KTTB’nin daha fazla restoran ve yerel yönetimle iş birliği kurarak projeyi genişletmeyi hedeflediğini de kaydetti.

-Kriterler 17 başlıkta değerlendiriliyor

Çocukların güvenli, sağlıklı ve gelişimlerini destekleyen ortamlarda bulunabilmelerini teşvik etmeyi, bu alanda hizmet veren işletmeleri görünür ve erişilebilir kılmayı amaçlayan proje kapsamında restoranlar 17 başlık üzerinden değerlendiriliyor.

Çocuklara özel oyun alanları, sağlıklı çocuk menüleri, bebek bakım olanakları, sigarasız aile bölümleri, bebek arabasına uygun girişler, çocuklara uygun lavabo ve tuvaletler gibi 17 kriterden en az 11’ini karşılayan işletmelere “Çocuk Dostu Restoran Belgesi” veriliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kanatlı: “2025’in ikinci asgari ücreti hemen belirlenmeli”

Published

on

By

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, 2025’in ikinci asgari ücretinin, alım gücü kayıpları gözetilerek, hemen belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kanatlı yazılı açıklamasında, “hayat pahalılığının korkunç hızlı yükseldiğini, Türk Lirasının her saat başı eridiğini” söyleyerek, asgari ücretin hala belirlenmemiş olmasını eleştirdi.

Devletin resmi verilerine göre de alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü belirten Kanatlı, asgari ücretin, uzun zamandır açlık sınırının altında olduğunu kaydetti.

YKP’nin orta vadedeki talebinin ise asgari ücreti belirleme kriterlerinin acilen düzenlenmesi olduğunu ifade eden Kanatlı, Devlet Planlama Örgütü’nün, 1992’den beri açıklamadığı geçim endeksinin de kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Adıyaman’da bulunan milletvekillerinden “yargılanan kamu görevlilerinin doğru cezayı alması” çağrısı

Published

on

By

İsias Davası için Adıyaman’da bulunan Cumhuriyet Meclisi milletvekilleri, yargılanan kamu görevlilerinin de en az otel sahipleri kadar sorumlu olduğunu vurgulayarak, doğru cezayı almaları çağrısında bulundu.

Milletvekilleri, kamu görevlilerine yönelik bugün yapılacak ikinci duruşma öncesi Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi önünde açıklamalarda bulundu.

– Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, verilen mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olacağının bilindiğini kaydederek, bu mücadelenin Türkiye’de ve ülkede adaletin tecelli etmesi, emsal kararlar çıkması ve bundan sonra yapı ruhsatıyla, imar planlarıyla ilgili insan eliyle yapılan hataların cezalandırılması ve aynı acıların bir kere daha yaşanmaması için verilen bir mücadele olduğunu vurguladı.

Baybars, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtiğini, Adıyaman’ın halen yaralarını sarmaya çalıştığını belirterek, “Bizim sorumluluğumuz, aynı acıları tekrar yaşatmayacak bir düzenin, bir denetleme sisteminin oluşabilmesi için bu davaları takip etmek ve emsal yaratmak.” dedi.

Kamu görevlilerine ilişkin duruşmanın en az otel sahiplerininki kadar önemli olduğunu ifade eden Baybars, otel sahipleri her ne kadar suç işleme eğiliminde olsa da kamu görevlilerinin iştiraki olmasa bu suçların işlenemeyeceğini vurguladı. Baybars, kamu görevinde liyakat vurgusu yaptı.

Bilirkişi raporunun gelmemesinden dolayı bugün bir karar beklenmediğini söyleyen Baybars, mahkeme heyetinde yapılan değişikliklere dikkat çekti; tutukluluk talebinin yineleneceğini kaydetti.

– Hasipoğlu

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ise, ilk günden itibaren Cumhuriyet Meclisi komitesi olarak davayı takip ettiklerini belirterek, sonuna kadar takibe devam edeceklerini vurguladı.

Hasipoğlu, çöken binaya ruhsat veren, izinleri onaylayan tüm kamu görevlilerinin en üst cezayı almalarını istediklerini kaydetti, bu kişilerin otel sahibi kadar sorumlu olduklarına inandıklarını belirtti.

– Solyalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, verilen mücadelenin toplumsal bir mücadele olduğuna dikkat çekti.

Solyalı, bu safhada kamu görevlilerinin yargılanmasının, denetimin doğru zeminde yapılması gerekliliği konusunda büyük önem arz ettiğini kaydetti, sorumlu olan kamu görevlilerinin doğru yargılanmasını ve doğru cezayı almalarını talep ettiklerini belirtti.

Türkiye’de son zamanlarda otel yangını gibi benzer özellikler içeren davalara işaret eden Solyalı, doğru imarın güvenli bir yaşam için gerekliliğine vurgu yaptı. Bugün yargılanma sonucu beklenmediğini kaydeden Solyalı, daha önce talep ettikleri üzere ilgili dosyaların birleştirilmesi ve doğru yargılamanın yapılması temennisinde bulundu.

– Atalay

Yeniden Doğuş Partisi Milletvekili Talip Atalay ise, Kıbrıs’ın Şampiyon Melekleri’ni kaybettiğini hatırlatarak, başka canların da benzer olaylarda kaybedilmemesi için yargılamanın sağlam olması gerektiğini kaydetti.

– Öztürk

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Yasemi Öztürk ise, davayı ilk günden beri takip ettiklerini belirterek, verilen mücadelenin önemine dikkat çekti.

Devamını Oku

Trending

Reklam