Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Süleyman Uluçay, yeni halin Gazimağusa’da yapılmasına destek vereceğini açıkladı

Published

on

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, yeni halin Gazimağusa’da yapılmasına destek vereceğini açıkladı.

Belediye’den yapılan açıklamada, Akova’da yapılması planlanan yeni hal projesinin ülke genelindeki üretimin yüzde 65’inden fazlasını gerçekleştiren Gazimağusa’daki üretici ve toptancılarda rahatsızlık yarattığı belirtildi.

Açıklamada, Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ile bir araya gelen üretici ve toptancıların yeni halin Gazimağusa’da kurulmasının hem üretici hem toptancı hem de tüketici açısından daha ekonomik, verimli ve sürdürülebilir olacağı yönünde görüş belirttikleri vurgulandı.

-Uluçay: “Gazimağusa üretimle kalkınan bir şehir”

Başkan Uluçay, üretici ve toptancıların taleplerine olumlu yaklaşarak, Mağusa’nın tarımsal üretim potansiyelinin artırılması ve bölge ekonomisinin desteklenmesi adına böyle bir projeyi önemli bulduğunu ve bu yöndeki çalışmalara resmi olarak destek vereceğini açıkladı.

Gazimağusa’nın sadece bir liman kenti değil, aynı zamanda üretimle kalkınan bir şehir olduğunu vurgulayan Uluçay, “Tarım, ticaret ve lojistik Gazimağusa’nın güçlü alanları. Üreticimizin yanında olmak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek, bizim yerel yönetim anlayışımızın temelinde yer alıyor.” dedi.

Açıklamada, yeni halin Gazimağusa’da yapılmasıyla birlikte üretimden pazara giden zincirin uzamadan ürünlerin daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşacağı vurgulandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek

Published

on

By

New York’ta düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı Kıbrıs konulu toplantının sona ermesinin ardından ülkeye dönen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Tatar, toplantıda ele alınan başlıklar, uzlaşı sağlanamayan konular ve Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu öneriler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde New York’ta gerçekleşen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı gayriresmi toplantı tamamlandı. 2 gün süren toplantının ardından temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar adaya döndü.

Ercan Havalimanı’nda kameralar karşına geçen Tatar New York temaslarını değerlendirdi.

Ortak zemin oluşana kadar ve resmi müzakereler başlayana kadar iki halkın yararına olacak şekilde işbirliklerinin ele alındığını belirten Tatar, zirvede 6 başlığın ele alındığını ancak iki başlıkta anlaşmanın sağlanamadığını söyledi.

Tatar, uzlaşma sağlanamayan iki başlığın ise enerji ve kapılar konusu olduğunu dile getirdi;
Tatar, Türk tarafı olarak Haspolat ve Akıncılar bölgelerinde yeni geçiş kapılarının açılması yönünde önerilerde bulunduklarını belirterek, “ Rum tarafı ilk etapta olumlu yaklaşsa da sonrasında ara bölgeden geçişte ısrarcı oldular. Biz ise güvenlik ve egemenlik hassasiyetlerimiz gereği bu öneriyi kabul etmedik” dedi.

Tatar, Rum tarafının 5 kilometrelik bir yolun Türk tarafı topraklarından geçirilmesine karşı çıkarak, ara bölgeden geçmekte ısrar ettiğini ve bu nedenle sürecin tıkandığını ifade etti.

Amaçlarının hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı rumların gidiş gelişlerini rahatlatmak olduğunu kaydeden Tatar, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 8,5 milyon geçişin yapıldığını söyledi.

Enerji konusuna değinen Tatar, Rum tarafının üretilen enerjiyi kendi sistemi içine almak istediğini ve KKTC’ye ise payını vereceğini ancak bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la New York’ta bir saatlik görüşme yaptıkları yönündeki açıklamalarına da değindi.

Tatar “Orada yalnızca bir nezaket sohbeti oldu, resmi bir toplantı yapılmadı. Bu tür beyanlar gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Diplomasi ve temastan asla kaçınmadıklarını vurgulayan Tatar,”Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek. Bu siyaset yerleşmiş ve kökleşmiştir.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin ambargo ve izolasyonlarla insan haklarına aykırı şekilde mağdur edildiğini belirten Tatar, mal mülk meselesini de gündeme getirdiğini ifade etti.

Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonuna da işaret ederek, Rum tarafının tutumunun gerginlik yarattığını kaydetti.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının, uyuşturucu ticaretiyle mücadele konusunda iki tarafın polis güçlerinin iş birliği yapmasına yönelik önerisinin Rum tarafınca reddedildiğini açıkladı.

Tatar, “Bu öneri kabul edilseydi, hem kuzeyde hem de güneyde gençliği tehdit eden bu belaya karşı ortak mücadele edilebilirdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Eylül ayında BM Genel Kurulu çerçevesinde yeniden bir görüşmenin planlandığını, yıl sonuna kadar da benzer formatta bir toplantının daha yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTO: “Sorun asgari ücret değil, hayat pahalılığıdır”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), tartışılması gerekenin asgari ücretin ne kadar artacağının değil, hayat pahalılığının nasıl kalıcı biçimde düşürüleceği ve alım gücünün nasıl korunacağı olduğunu vurguladı.

KTTO tarafından yapılan yazılı açıklamada, asgari ücretin artırılmasına karşı olunmadığı ancak bu artışın yarattığı zincirleme zamlarla mücadele etmenin ötesinde bu döngüyü doğuran yapısal sorunların çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Her asgari ücret artışımım piyasada yeni fiyat artışlarını tetiklediğinin belirtildiği açıklamada, bu döngü kırılmadıkça yapılan her artışın daha büyük bir pahalılığı beraberinde getireceği, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri daha da zorlayarak kapanmalara yol açacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Üzülerek ifade ediyoruz ki, ülkede ekonomik kararlar günübirlik reflekslerle, plansız ve öngörüsüz biçimde alınmaktadır. Nüfusu dahi sağlıklı biçimde belirleyemeyen bir yönetim anlayışıyla, sürdürülebilir bir ekonomik yapı inşa edilemez. Devlet, bugün kamu çalışanlarının maaşlarını dahi borçlanarak öderken; özel sektör, artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlanmaktadır. Bu dengesizlik, toplumsal huzuru da tehdit eder boyuttadır. Elektrik gibi temel hizmetlerdeki maliyet artışları da bu tablonun bir başka yansımasıdır. Yönetilemeyen süreçlerin bedelini, faturalarıyla yine halk ödemektedir. Üstelik, uzun süredir dile getirilen yabancı işgücü düzenlemeleri hâlâ hayata geçirilmemiş; rekabeti artıracak, piyasayı ucuzlatacak herhangi bir strateji ortaya konmamıştır.” denildi.

Bugün ihtiyaç duyulanın hayat pahalılığına karşı kalıcı çözümler üretecek vizyon ve irade olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Temel ihtiyaç ürünlerinin ithalatı planlı ve geçici biçimde serbestleştirilmeli; aynı zamanda yerli üretici güçlü biçimde desteklenmeli, piyasada gerçek bir rekabet ortamı sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde fiyatlar dengelenebilir, ücret artışları sürdürülebilir hale gelebilir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ekonominin sadece rakamlarla değil, öngörü ve kararlılıkla yönetildiği belirtilerek, asgari ücretle ilgili tüm çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi, geçici önlemler yerine kalıcı politikalarla toplumsal refahın korunmasını talep edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu sona erdi

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Başbakan Ünal Üstel başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Devamını Oku

Trending

Reklam