Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’da THY Genel Merkezi’ni ziyaret etti

Published

on

Temaslarda bulunmak üzere İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Hava Yolları (THY) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

 

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyarette, Tatar’a Ada Kıbrıs Projesi hakkında bilgi verildi, THY KKTC Genel Müdürlüğü ile canlı telekonferans yapıldı.

 

Tatar, ziyarette yaptığı konuşmada, Anavatan Türkiye’nin ulusal bayrak taşıyıcısı hava yolu olan Türk Hava Yolları’nın, dünyanın en çok noktasına uçan hava yolu şirketi olarak kayıtlara geçmiş, küresel bir şirket olduğunu kaydetti.

 

Türkiye’nin, sayısı ve niteliği artan dünya standartlarındaki havalimanları ile hava ulaşımında çok özel bir konuma sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yeni İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi ve hizmet kalitesi ile çok kısa bir sürede yalnızca bölgesinin değil dünyanın da en büyük havacılık merkezlerinden birine dönüştüğünü vurguladı.

 

Türk Hava Yolları’nın özellikle son yirmi yıl içinde, kendi alanında çok büyük atılımlar gerçekleştirerek, bu dönüşüme en büyük katkıyı yapan, küresel bir havacılık markası halini aldığını dile getiren Tatar, Kıbrıs Türk halkı ve turizm ve eğitim adası olan KKTC için THY’nin önemine dikkat çekti.

 

– “Havayolu ulaşımı, hızı, kapasitesi ve kalitesi ile adaya ulaşım için vazgeçilmezimizdir”

 

Kıbrıs adasına sadece hava ve deniz yoluyla ulaşım sağlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, “Havayolu ulaşımı, hızı, kapasitesi ve kalitesi ile adamıza ulaşım için vazgeçilmezimiz, adeta can damarımızdır.” dedi.

 

Tatar, KKTC’de Anavatan Türkiye’nin de desteği ile her alanda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğine ve havayolu ulaşımının bu alanların en önde gelenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

 

“Yaklaşık yirmi yıl önce, yıllık bir milyon civarında olan havayoluyla ülkeye gelen yolcu sayısı, sadece bu yılın ilk altı ayında, iki milyon altı yüz bine ulaşmıştır.” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, yıl sonu itibarıyla bu rakamın beş milyonu aşacağını kaydetti.

 

Yolcu sayısının artışında, açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yaptığı, yeni Ercan Havalimanı’nın etkisinin de yadsınamayacağını dile getiren Tatar, yeni havalimanının, eskisinin altı katı büyüklüğüne haiz bir şekilde, yalnızca bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarının da düşünülerek planlanmış, gurur veren, büyük bir yatırım olduğunu belirtti.

 

– Kahraman şehitlerimizin yakınlarına yönelik, avantajlı yolculuk programı için bir aradayız”

 

“Halkımızın yıllardır karşı karşıya olduğu, haksız ve hukuksuz izolasyon ve ambargolara rağmen, ülkemizin özellikle turizm ve eğitim alanlarında gösterdiği büyük atılımın arkasında, havayolu taşımacılığındaki bu gelişmelerin payı çok büyüktür.” diye konuşan Tatar, Anavatan Türkiye’nin de tam destek verdiği, iki devletli yeni vizyonunun en önemli unsurlarından biri olan “doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve doğrudan temas” hedefleri gerçekleştiğinde, havayolu taşımacılığının öneminin çok daha artacağını ve KKTC’nin Mavi Vatan’ın ve Doğu Akdeniz’in yıldız ülkesi olacağını vurguladı.

 

THY ve bağlı markası AJet ile birlikte, “Ada Kıbrıs Projesi” kapsamında bilet ücretlerinin düşürülmesine ilişkin olarak imza töreninde bir araya geldiklerini hatırlatan Tatar, düzenlemenin adaya ulaşımı kolaylaştırmak ve ucuzlatmak amacıyla yapıldığını, ayrıca 60 Kıbrıs Türk gencinin de kabin memuru olarak AJet’te istihdam edileceğini kaydetti.

 

“Kahraman şehitlerimizin yakınlarına yönelik, yeni bir avantajlı yolculuk programı için bir aradayız.” diyen Tatar, 1974 Barış Harekâtı sırasında, Kıbrıs Türk halkının varlığını ve geleceğini korumak, adaya özgürlük ve istikrar getirmek için canlarını feda eden şehitlerin yakınlarına ve gazilere indirim sağlayacak anlaşmanın anlamının büyük olduğunu belirtti.

 

“Bu vesileyle bir kez daha şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onları halkım ve devletim adına şükranla anıyorum.” ifadelerini kullanan Tatar, destek veren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat olmak üzere programların hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Asgari Ücret için Bakanlıklar ortak çalışma toplantısı düzenlendi

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Sektörel Bazda Asgari Ücret Çalışması” kapsamında, 14 sektördeki meslek dallına göre minimum asgari ücretin belirlenmesi amacıyla ilgili bakanlıkların temsilcileriyle bir çalışma toplantısı düzenlendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Berhan Ongan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Burak Şöföroğlu, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Tahir Serhat, Bakanlık Müdürü Berna Bayur, Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı ile Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü İlter Ökter katıldı.

Toplantıda, her bakanlığın kendi sorumluluk alanındaki sektörlerdeki girdi maliyetlerinin tespit edilmesi, meslek gruplarına göre sektörel asgari ücret cetvellerinin oluşturulması ve minimum ücret seviyelerinin belirlenmesi amacıyla ortak bir çalışma yürütülmesine karar verildi.

Söz konusu çalışma kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen 14 sektör, ilgili bakanlıkların bilgisine sunularak, detaylı veri paylaşımı talep edildi. Sektörler arasında inşaat, otelcilik, tarım, turizm gibi ülke ekonomisinin temel taşlarını oluşturan sektörler yer alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Sektörel bazda yürütülecek bu çalışma ile hem işverenin hem de çalışanın ekonomik koşullarının dikkate alındığı, daha adil ve dengeli bir ücretlendirme sistemini hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Gölgede 40 derece ölçülen sıcaklık havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedilir”

Published

on

By

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, gölgede 40 derece olarak ölçülen hava sıcaklığının havadaki nem oranı arttıkça daha yüksek hissedildiğine dikkat çekerek, bunun son derece tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Altunç, Meteoroloji Dairesi’nin hava sıcaklığı uyarılarına uymak gerektiğini de vurguladı.

Küresel ısınmaya işaret eden Altunç, özellikle yerel yönetimlerin yeşile daha çok önem vermeleri, küresel ısınmaya karşı tedbirlerde liderlik etmelerinin  önemli ve gerekli olduğunu kaydetti. Afet olmadan gerekenlerin yapılması hususunda somut adımlar beklediklerini ifade eden Altunç, ” Henüz baş edebileceğimiz günlük sorunlar, bu gidişle baş edilemeyecek duruma gelmeden gereği yapılmalıdır.” dedi.

Yazılı açıklamasında geçmişte esnafın öğle saatlerinde işyerlerini kapattığını, yolların tankerlerle sulandığını ve zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde sokağa çıkılmamaya özen gösterildiğini hatırlatan Altunç, zamanla bu alışkanlıklarla birlikte konunun ciddiyetinin de unutulduğunu belirtti.

Altunç, “Ölçülen hava sıcaklığı ile nem oranına göre hissedilen hava sıcaklığı önemli farklılıklar göstermektedir. Örneğin; 40°C olarak ölçülen hava sıcaklığı yüzde 30’luk nem oranında 43°C,   yüzde 40’lık nem oranında 48°C,  yüzde 55’lik nem oranında 59°C,  yüzde 65’lik nem oranında 67°C, ve yüzde 85’lik nem oranında 88°C olarak hissedilirken, olanaksız dediğimiz cinsten yüzde 90 nem oranında 40°C olarak ölçtüğümüz hava sıcaklığı insanlar tarafından 95°C olarak hissedilir.  Meteoroloji Dairesi tarafından gölgede 40 derece santigrat olarak ölçülen hava sıcaklığı;   yüzde 90 nem oranında 95 derece santigrat olarak hissedilir.  Bu da sağlık açısından son derecede tehlikeli bir durum oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Zorunlu olmadıkça güneş altında kalmamaya ve sağlık kurallarına uymaya özen gösterilerek  bu dönem aşılabilecek”

“Zorunlu olmadıkça, güneş altında kalmamaya ve sağlık kurallarına uymaya özen gösterilmesi ile bu dönem aşılabilecektir.” diyen Altunç, Meteoroloji Dairesi tarafından 2024 yılının Haziran ayında 46,8 derecelik rekor sıcaklık ölçüldüğünü hatırlattı.

Altunç şöyle devam etti:

“Doğanın bir parçası olarak atmosferin bir özelliği de ısınan havanın nem tutabilme kapasitesinin de artmasıdır. Bu nedenle sıcaklık arttıkça nem azaldığından, bilinçsiz zararlara karşı doğa korunumunu yapacak, tahribat cezasız kalamayacaktır.  Bu nedenle özellikle yerel yönetimlerin yeşile daha çok önem vermeleri, küresel ısınmaya karşı tedbirlerde liderlik etmeleri önemli ve gerekli bir adım olarak nitelendirilecektir.”

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: İki devletli çözüm hepimizin hedefidir, özlemidir ve doğru olan budur

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli çözüm siyasetinin dünya genelinde kabul görmesi için büyük bir diplomatik mücadele yürüttüklerini belirterek, “İki devletli çözüm hepimizin hedefidir, özlemidir ve doğru olan budur.” dedi.

AA’nın haberine göre İstanbul Ticaret Odası (İTO) yayınları arasında bulunan “Kıbrıs Sevdası: Ateşi Hiç Sönmeyen Bir Ülkünün Peşinde Geçen Ömürler: Ersin Tatar” adlı kitabın güncellenmiş ikinci baskısının tanıtım toplantısına katılan Tatar, etkinliğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yaklaşık son beş yılda Türkiye’nin desteğiyle yürüttükleri iki devletli siyaset sayesinde KKTC’nin diplomatik statüsünü uluslararası platformlarda güçlendirdiklerini belirten Tatar, “İki devletli çözüm hepimizin hedefidir, özlemidir ve doğru olan budur.” ifadesini kullandı.

Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) temsiliyet kazanmasının son yıllarda yürütülen dış politika başarısının önemli göstergeleri olduğunu ifade etti.

Federal çözüm modelinin Türk halkı için ciddi riskler barındırdığını vurgulayan Tatar, “Federasyon adı altında Türkler azınlığa düşürülecek, Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs’tan çekilecek, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ortadan kalkacak ve Türklük Doğu Akdeniz’i kaybedecektir.” dedi.

Tatar, Doğu Akdeniz’in jeopolitik önemini vurgulayarak, KKTC’nin yalnızca kara parçası değil, aynı zamanda deniz yetki alanları, kıta sahanlığı, ekonomik münhasır bölgeler ve hava sahasıyla birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

– KKTC ve Türkiye arasındaki yıllık ticaret hacmi üç milyar dolar civarına yaklaştı

Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini belirten Tatar sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bundan 15 yıl kadar önce ben Kıbrıs’ta maliye bakanıyken yıllık ticaret hacmi 600 milyon dolar civarındaydı, şimdi 3 milyar dolar civarına yaklaşmıştır. Türkiye’nin her bölgesinden Ercan Devlet Havalimanı’na uçakların uçmasıyla bugün yolcu sayısı yılda 5 milyonu bulmaktadır. Bundan 20 yıl önce yolcu sayısı 1 milyon bile değildi. Şimdi bakıyoruz ki pandemi döneminden sonra hızlı bir gelişmeyle yılda 5 milyonu bulmaktadır.”

-“100’den fazla ülkeyle ticaret yapıyoruz”

Tatar, 100’den fazla ülkeyle ticaret yaptıklarını belirterek, bir bölümü halkın kullanımına sunulan “Kapalı Maraş” açılımıyla turizm alanında “büyük atılımlar” gözlemlendiğini ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunan Tatar, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dediği gibi KKTC Doğu Akdeniz’de parlayan bir Türk devleti olmaya devam edecektir.” vurgusu yaptı.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam