Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

AB ve NATO’dan Kosova ile Sırbistan’a gerginliği düşürme çağrısı

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, bir süredir Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır geçişleri nedeniyle ortaya çıkan gerginliğin düşürülmesi için çağrıda bulundu.

Published

on

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile konuştuğunu, Kosova’nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, “Belgrad ve Priştine’nin itidal sergilemesi, diyaloğa dönmesi hayati önemdedir. NATO’nun Kosova Gücü (KFOR) misyonunun yetkisi, herkese güvenli bir ortam ile hareket özgürlüğünün sağlanması için devam etmektedir” sözlerini kullandı.

“Sırbistan ve Kosova gerginliği düşürmeli”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuyla ilgili açıklamasında, “Sırbistan ve Kosova, özel polis birliklerini geri çekerek ve yollardaki barikatları kaldırarak koşulsuz şekilde sahadaki gerginliği düşürmeli. Provokasyonlar, tek taraflı adımlar ve koordineli olmayan eylemler kabul edilemez” değerlendirmesini yaptı.

Kosova ve Sırbistan’ın durumu yatıştırmak için çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB’nin buna yönelik çabaları destekleyeceğini kaydetti. Borrell, Kosova ve Sırbistan’da halkın güvenliğine yönelik herhangi bir tehlikeden Kosovalı ve Sırp liderlerin sorumlu olacağını belirtti.

Borrell, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yakın temasta olduğunu, Kosova Gücü’nün (KFOR) Batı Balkanlar’da istikrarın sağlanmasında kilit önem taşıdığını ifade etti.

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik

Kosova’nın 20 Eylül itibarıyla Sırbistan plakalı araçların sınırdan geçişlerine izin vermemesi ve ülkeye giren taşıtlara geçici Kosova plakası vermesi, iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Kosova İçişleri Bakanlığı, iki ülke arasında 2016’da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül’de süresinin dolduğunu, ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını bildirmişti. Bakanlık açıklamasında, geçici plakaların araçların ön ve arka camına yerleştirildiği, gerçek plakaların ise söküldüğü ifade edilmişti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, kararın Kosova’daki Sırplara yönelik olmadığını söyleyerek, “Amacımız provokasyon veya istikrarsızlık değil. Yapılan her şey kanuna uygundur. Bizler sadece süresi biten bir anlaşmanın gerekliliğini uyguluyoruz” demişti.

Benzer uygulamanın Kosova plakalı araçlara da yaklaşık 10 yıldır uygulandığı Sırbistan’ın girişinde, Kosova plakalı araçların gerçek plakaları sökülerek ön ve arka camına geçici plakalar yerleştiriliyor.

Sınırda Sırbistan plakalı araçlara yönelik uygulamanın ardından ülkenin kuzeyinde protestolar düzenlenmişti. Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan sınırında bulunan Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol, Kosovalı Sırp protestocular tarafından kurulan barikatlarla kapatılmıştı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar, UBP Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları ile Yeni Azerbaycan Partisi Gençlik Kolları heyetlerini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, UBP Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları ile Yeni Azerbaycan Partisi Gençlik Kolları Başkanları ve Yöneticileri kabul ederek, görüştü.

Kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı’nda Gözlemci Üye statüsünü yakalamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkilerin derinleşerek, geliştirilmesinin Kıbrıs Türk halkı için önemli olduğunu vurgulayarak, önemli temaslar gerçekleştirmek adına yapılan bu ziyaretlerin anlamlı olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının büyük bir tarihi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu topraklarda mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Geçmişten getirilen milli değerler ile bağımsız bir devlet olarak, egemenlik hakları doğrultusunda karşılaşılan her türlü zorluğa karşı duracaklarını ifade etti.

“Gençler, geleceğimizin teminatıdır” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gençlere duyduğu güveni belirterek, gençlerin kaynaşmasının önemli mesajlar verdiğini vurguladı. Gençlerin buluşmasının dünyaya “Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığı” mesajını verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu coğrafyada Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürürken Türkiye ve Azerbaycan’ın desteklerinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi düzenlendi

Published

on

By

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi Macaristan’ın ev sahipliğinde 20-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında düzenlenen Devlet Başkanları Konseyi tarafından kabul edilen Zirve Bildirisi’nde teşkilat içi bütünlük ve Türk Devletleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışma vurgulandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Zirve Bildirisi’ne, teşkilat içi bütünlüğü ve Türk Devletleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmayı vurgulayan, KKTC’ye güçlü destek beyan eden yazımlar ile Türkiye açısından önem ve öncelik taşıyan maddeler eklendi.

Bildiride, KKTC’nin, diğer gözlemcilerle (Macaristan ve Türkmenistan) birlikte Türk dünyasının ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan ve TDT’nin çalışmalarına yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan maddeler kabul edildi.

Bildiride, Türk dünyasının Kıbrıs Türklerinin özden gelen eşit haklarının güvence altına alınması konusunda dayanışma ifade eden ve Kıbrıs sorununun adadaki mevcut gerçekliklere dayalı olarak, karşılıklı kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüme ulaşması ihtiyacı vurgulandı.

TDT Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı’nın 1-2 Mayıs tarihlerinde Girne’de başarıyla gerçekleştirilmesini öne çıkaran bildiride, KKTC’nin de aralarında bulunduğu TDT gözlemcilerinin gençlik ve spor alanında teşkilat bünyesinde yürütülen değişim programları ve benzer faaliyetlere ev sahipliği yapmalarını teşvik eden maddeler kabul edildi.

Devamını Oku

Dünya

AB, İsrail’le Ortaklık Anlaşmasını gözden geçirmeye karar verdi

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB’nin İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu.

Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilere konuşan Kallas, Hollanda’nın AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesiyle ilgili teklifine üye ülkelerin büyük çoğunluğunun destek verdiğini söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi, “Bu nedenle bu çalışmayı başlatacağız. Bu sırada insani yardım engelini kaldırmak İsrail’e kalmış.” dedi.

Gazetecilerin gözden geçirme sürecinin ne zaman sonuç vereceğiyle ilgili sorularını Kallas, “Bu çalışmayı başlatıyoruz ve bu arada, insani yardımın engelinin kaldırılmasını ve durumun daha iyi hale gelmesini gerçekten umuyoruz.” şeklinde yanıtladı.

AB, İsrail’in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasındaki siyasi diyalog ve ekonomik işbirliğinin hukuki çerçevesini oluşturuyor.

Anlaşmanın ikinci maddesi ise ortaklığı, “İnsan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılık” şartına bağlıyor.

İlgili teklifi sunan Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Kallas’a gönderdiği mektupta, Gazze’deki ablukanın uluslararası insancıl hukuku ve dolayısıyla AB ile İsrail arasındaki ticareti düzenleyen Ortaklık Anlaşmasının 2. maddesini ihlal ettiğini bildirmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam