Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

AB’den Kırım Tatar liderlerinin gözaltına alınmasına kınama

AB Rusya’nın Kırım’da Tatar liderleri ile 50’ye yakın kişiyi gözaltına alınmasını kınadı.

Published

on

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden AB’nin, Rusya’nın yasa dışı şekilde ilhak ettiği Kırım’da 3-4 Eylül’de Tatar liderler Eldar Odamanov, Aziz Akhtemov, Nariman Dzhelial, Shevket Useinov ve Asan Akhtemov ile 50 kişiyi gözaltına almasını kınadığı açıklandı.

Açıklamada “AB, gözaltıların siyasi güdümlü ve uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu düşünüyor. AB, Kırım ve Sivastopol’da Rus mevzuatının uygulanmasını tanımıyor ve yasa dışı olarak gözaltına alınan tüm Ukraynalıların gecikmeden serbest bırakılmasını bekliyor” sözleri yer aldı.

“Kırım yarımadasının Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edilmesini tanımıyoruz”

AB’nin Rusya’yı uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uymaya ve Kırım sakinlerine yönelik insan hakları ihlallerini durdurmaya çağırdığı belirtilen açıklamada, “AB, uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destekte tereddütsüzdür. AB, Kırım yarımadasının Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edilmesini tanımıyor ve tanımayacak” ifadesi kullanıldı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Hristodulidis cumartesi günü Holguin’le baş başa görüşme yapacaklarını söyledi

Published

on

By

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bugün katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada önümüzdeki cumartesi günü BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’le baş başa görüşeceklerini söyledi.

“Philenews” haber sitesinde yer alan habere göre Holguin’in gelişi ve Johannes Hahn’ın atanmasıyla birlikte Kıbrıs sorununda yeni bir dinamik oluştuğunu ifade eden Hristodulidis, Holguin’le görüşmesinden önce Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşüp görüşmeyeceğine dair bir soruya karşılık ise önümüzdeki cumartesi günü Holguin’le baş başa görüşme yapacaklarını ve şu an bunun öncesinde Cumhurbaşkanı Tatar’la planlanmış bir görüşmeleri bulunmadığını ifade etti.

Prosedür açısından söyleyebileceği şeyin Holguin’in Kıbrıs’ta bulunacağı süre içerisinde üçünün bir araya gelerek bir toplantı yapmasının iyi olacağı şeklinde olduğunu ifade eden Hristodulidis, böylece Holguin’in kendilerine nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi verebileceğini, kendilerinin de esasa ilişkin görüşlerini ifade edebileceklerini ekledi.

Devamını Oku

Dünya

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

Published

on

By

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin, savaş dönemi yetkilerini kullanarak bazı düzensiz göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme uygulamasını bloke etti.

Yüksek Mahkemenin 2’ye karşı 7 şeklinde aldığı kritik karar, Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme çabalarını kısmen sınırlandıracak bir adım olarak dikkati çekti.

Mahkeme, Trump yönetiminin, düzensiz göçmenleri 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca sınır dışı etme adımını ilgili yasaya aykırı bularak işlemi durdurdu.

Böylece mahkeme, söz konusu yasayı kullanarak ABD’ye gelen düzensiz göçmenleri daha hızlı bir şekilde ülkeden göndermek isteyen Trump yönetiminin göçmenlerle ilgili yasal süreçlere uygun hareket etmesi gerektiğine işaret etmiş oldu.

Yüksek Mahkeme, davayı yeniden incelenmek üzere New Orleans merkezli 5. Temyiz Mahkemesine geri gönderdi.

ABD’de gelen bir grup Venezuelalı göçmen, yetkililer tarafından derhal sınır dışı edilme işlemlerinin başlatılmasına karşı dava açmış, kendilerinin ancak savaş döneminde uygulanan 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca gönderilmek istendiğini savunmuştu.

ABD yönetimi, ülkenin güney sınırında güvenliği sağlamak ve düzensiz göçmenleri hızla sınır dışı edebilmek için 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası’nı uygulama kararı almış, söz konusu kararla ilgili tartışmalar Yüksek Mahkemeye kadar taşınmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Eurovision’u kazanan Avusturya olurken, İsrail’in katılımı protesto edildi

Published

on

By

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen 2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturya kazanırken, İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım ve saldırılar nedeniyle finalde protesto edildi.

Bu yıl Basel’in ev sahipliğinde 69’uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 ülkenin katılımıyla yapıldı.

Sahneye 4’üncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, şarkısını seslendirdiği sırada seyircilerden yuhalama sesleri yükseldi, Filistin bayrakları açıldı.

Yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) canlı yayında yuhalama sesleri yerine alkış sesleri yayımladığı dikkati çekti.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, “İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar” ifadeleriyle şarkıcı Raphael’in protesto edildiği ve yarışma alanında açılan Filistin bayraklarını paylaştı.

İsviçre Yayın Kurumu’nun (SRG SSR) haberinde, İsrailli sanatçı Raphael’in performansının sonunda 2 kişinin bariyerleri aşarak sahneye ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

İsrail’i protesto edenlerin güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğu kaydedilen haberde, eylemcilerden birinin boya attığı ve 2 eylemcinin gözaltına alındığı ifade edildi.

– Eurovision’u Avusturya kazandı

Eurovision Şarkı Yarışması’nın final gecesinde Norveç, Lüksemburg, Estonya, İsrail, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk sahne aldı.

Juri ve seyirci oyları sonucunda Avusturya temsilcisi JJ, “Wasted Love” isimli şarkısıyla 436 puan alarak birinci oldu.

İsrail 357 puanla ikinci olurken, Estonya 356 puanla üçüncü sırada yer aldı.

– İspanya’dan Gazze’ye destek

İspanya devlet televizyonu RTVE de İspanyolca ve İngilizce, “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet.” yazılı bir mesaj yayımladı.

– Final öncesi Gazze’ye destek protestosu

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapan Basel’de, büyük final öncesi İsrail’in yarışmaya katılması ve Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım protesto edilmişti.

Kentteki Barfüsserplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi İsrail’in yarışmaya katılmasına tepki göstererek, yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU), İsrail’in bir daha katılmasına izin vermemesini talep etmişti.

Eylemciler, İsrail’in ihraç edilmemesi nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’nı boykot çağrısında bulunmuştu.

– Yarışmanın organizatörü EBU, İsrail nedeniyle eleştirilerin odağında

Yarışmanın organizatörü olan EBU, Ukrayna’da başlayan savaş gerekçesiyle 2022’den bu yana Rusya’yı yarışmadan men etmesine rağmen, benzer bir kararı İsrail için almaması nedeniyle “ikiyüzlülük” ve “çifte standart” eleştirilerinin hedefi oluyor.

– İsrail karşıtı protestolar damga vurmuştu

Basel’de 13 Mayıs ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk ve ikinci yarı finali, İsrail karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Basel Belediye Binası önünde 11 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi açılış törenine, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi gösteriler damga vurmuştu.

Tören için belediye binası önünde toplanan binlerce kişilik kalabalık arasında çok sayıda Filistin destekçisi aktivist de yerini almıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam