Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

ABD’ye çalışan Afganlar tahliye için bekliyor

Ülkedeki askeri varlığı 31 Ağustos’ta tamamen sona eren yabancı güçler Afganistan’dan ayrılırken kendileri için çalışan binlerce Afgan’ı ülkelerine götürse de geride kalan binlerce kişi hala tahliye umudu taşıyor.

Published

on

Afganistan’ın ABD ve NATO güçleri tarafından işgali boyunca yabancı güçler için çalışan Afganların, Batı ülkelerine göç etme arzusu devam ediyor.

ABD güçleri için çalışan Mescidi Behrami, kardeşi Şehabettin Behrami, Aziz Emiri ve Muhammed Fehim Biradergül, yaklaşık 5 bin kişinin kendileriyle aynı kaderi paylaştığını hatırlatarak Afganistan’dan çıkmak istediklerini söyledi.

Çalıştıkları dönemde iyi maaş aldıklarını, bu sayede evlenip hayat kurduklarını ancak şu an geçim sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Behrami kardeşler ve Biradergül, Taliban’ın yabancı güçler için çalışanları hedef aldığı yönündeki iddialar nedeniyle “olabildiğince” gizlenerek yaşadıklarını söylüyor.

Behrami kardeşler şu an hamallık yaparak geçiniyor

36 yaşındaki Mescidi Behrami ile 33 yaşındaki kardeşi Şehabettin Behrami uzun yıllar, ABD’nin işgal boyunca kullandığı Begram Hava Üssü’nde çamaşır servisi ve kargo departmanlarında işçi olarak çalışmış.

Yabancı güçlerin 2014’te ülkedeki varlığı azalınca Behrami işten çıkarılmış, kardeşi Şehabettin Behrami’nin ise geçen yıl koronavirüs nedeniyle işine son verilmiş.

İkisi de şu an düzenli bir işe sahip değil. Hamallık gibi yevmiye işleriyle geçimini sağlayan kardeşler, ciddi ekonomik sıkıntı yaşıyor.

İki kardeş, şu an aylık en fazla 100 dolar kazanabiliyor.

“İzdiham nedeniyle havaalanına giremedik”

Behrami kardeşler ellerindeki çalışma belgeleriyle, tahliye sürecinde aileleri ile birlikte günlerce Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’nda beklediklerini ancak izdiham nedeniyle içeri giremediklerini söyledi.

Dört çocuk babası Mescidi Behrami, devlet okulunun evine uzak, özel okulların ise pahalı olduğunu belirterek çocuklarını okula gönderemediğini “Durumumuz iyiydi ancak şu an böylesi kötü bir duruma düşeceğimizi düşünmüyorduk” dedi.

“Olabildiğince gizlenmeye çalışıyoruz”

Behrami, Afganistan’ın ekonomik durumunun kötü olduğuna ve yoksulluğun arttığına değindi.

“Çoğu kişi bir lokma ekmek için ülkeyi terk ediyor. Biz şu an ABD ile çalıştığımız için kendi bölgemizde rahat dolaşamıyoruz. Çok korkuyoruz. Dostun kim düşmanın kim olduğunu bilemiyoruz. Olabildiğince gizlenmeye çalışıyoruz.”

ABD’ye seslerini duyurmaya çalışıyorlar

Şehabettin Behrami ise hava üssünün bulunduğu ve Kabil’in kuzeyindeki Pervan vilayetine bağlı Begram ilçesinde yaşadığını ancak kendisinin de abisi gibi iş nedeniyle Kabil’e geldiğini söyledi.

ABD’nin kendilerine tahliye sözü verdiğini belirten Behrami, kendi çalıştığı departmandan yaklaşık 80 kişinin aileleriyle beraber ABD’ye gitmeyi başardığını dile getirdi.

ABD’de yaşayan bir kardeşleri vasıtasıyla yetkililere ulaşmayı denedikleri dile getiren Behrami, ilgili makamlara mail attıklarını ancak çabalarının şu ana kadar sonuçsuz kaldığını aktardı.

Behrami, “ABD’den bizi buradan götürmesini istiyoruz. ABD’nin kendisiyle çalışan herkesi götürmesi lazım, burada iş güç kalmadı. Bizim geleceğimiz nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Tercüman Emiri kendisini “talihsiz” olarak tanımladı

41 yaşındaki Aziz Emiri, güvenlik sorunu yaşadığını belirterek yüzünü kapatarak bilgi verdi.

Emiri, işgalin başlamasıyla ABD için tercüman olarak işe başlamış.

2013 yılında kendi isteği ile istifa eden Emiri, spor salonu işletmeye başlamış.

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi devralması sürecinde işlerinin bozulduğunu aktaran Emiri, spor salonlarının kapalı olduğunu ve şu an işi olmadığını söylüyor.

Emiri, ABD’ye göç etme prosedürlerinin neticelenmek üzere olduğu bir dönemde Taliban’ın ülke yönetimini devraldığını ve ABD’nin Afganistan’dan ayrıldığını belirterek, kendisini “talihsiz” olarak tanımladı.

“Güvenlik tehdidi bulunuyor”

Emiri, ekonomik sıkıntısı bulunduğunu ve ABD için çalıştığı için güvenlik sorunları yaşadığını söyledi.

“ABD hükümetinin kendileri için tercüman olarak ya da başka pozisyonlarda çalışan insanları en kısa zamanda tahliye etmesi lazım çünkü güvenlik tehdidi bulunuyor.”

Emiri, ABD’nin şu ana kadar çoğunlukla kendi vatandaşlarını ve önceki hükümet döneminde orduda özel kuvvetler mensubu olarak çalışanları tahliye ettiğini ifade etti.

Binlerce insanın halen tahliye edilmeyi beklediğini ekleyen Emiri, “Biz de çok çaba sarf ettik gitmek için ancak kriz günleri olduğu için bizim havalimanına girmemize izin verilmedi” dedi.

Çalışma belgeleri selde kayboldu

24 yaşındaki Muhammed Fehim Biradergül de genç yaşta Begram Hava Üssü’nde 2013-2015 yılları arasında temizlik görevlisi olarak çalışmış.

İkinci el ev eşyası satarak geçimini sağladığını ifade eden Biradergül, 2015 yılında hava üssünde intihar saldırısı olduğunu, güvenlik nedeniyle birçok kişinin işine son verildiğini ve kendisinin de bu kişiler arasında olduğunu söyledi.

Afganistan’dan ayrılmak istediğini belirten Biradergül, “Evraklarım kayıp ancak çalışma kayıtlarına bakılmasını istiyorum. Parmak izime bakmaları yeterli” dedi.

ABD’ye çalışan Afganlar tahliye için bekliyor

ABD’ye çalışan Afganlar tahliye için bekliyor

ABD’ye çalışan Afganlar tahliye için bekliyor

ABD’ye çalışan Afganlar tahliye için bekliyor

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

AB, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.

Kallas, Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık.” mesajını paylaştı.

“Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz.” ifadesini kullanan Kallas, AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı.

Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşşar Esed’den bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, rejimin devrilmesinin ardından, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurarak bu konuda ilk adımı atmıştı.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

Devamını Oku

Dünya

Türk Devletleri Teşkilatının Gayriresmi Zirvesi, Macaristan’da gerçekleştirilecek… Zirveye TC Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

Published

on

By

Türk Devletleri Teşkilatının Gayriresmi Zirvesi, 21 Mayıs’ta Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek. Türkiye İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Macaristan’ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Zirve marjında TDT Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’na katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca katılımcı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda bulunacak.Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidanda , Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik edecek ve TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katılacak.

TDT ülkelerinin büyük Türk dünyasının birer parçası olduğunun daima hatırda tutulması ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Fidan, Kıbrıs Türklerinin onlarca yıldır maruz bırakıldıkları haksız ve insanlık dışı izolasyonlar karşısında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle dayanışma içinde olmanın TDT’nin ortak sorumluluğu olduğuna inandığını aktaracak.

Fidan, Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda yapacağı konuşmada, uluslararası sistemin barış, istikrar ve adalet sağlamada zorlandığı bir dönemde, TDT ülkelerinin bölgesel sahiplenme anlayışıyla aralarındaki işbirliğini her geçen gün güçlendirdiğini vurgulayacak.Zirve sonunda, TDT ülkeleri arasındaki işbirliği alanları ve Teşkilatın kurumsal bütünleşmesinin artırılmasına yönelik bir Ortak Bildiri kabul edilmesi ve muhtelif belgelerin imzalanması öngörülüyor.

Devamını Oku

Dünya

Fidan, zirvede Kıbrıs Türk halk için dayanışma çağrısı yapacak

Published

on

By

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik edecek ve TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katılacak.

TC Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, bugün ve yarın TDT Gayriresmi Zirvesi’nde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a refakat etmek ve TDT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na iştirak etmek için Macaristan’da olacak.

TDT ülkelerinin büyük Türk dünyasının birer parçası olduğunun daima hatırda tutulması ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizecek Fidan, Kıbrıs Türklerinin onlarca yıldır maruz bırakıldıkları haksız ve insanlık dışı izolasyonlar karşısında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle dayanışma içinde olmanın TDT’nin ortak sorumluluğu olduğuna inandığını aktaracak.

Fidan, yarınki Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda yapacağı konuşmada, uluslararası sistemin barış, istikrar ve adalet sağlamada zorlandığı bir dönemde, TDT ülkelerinin bölgesel sahiplenme anlayışıyla aralarındaki işbirliğini her geçen gün güçlendirdiğini vurgulayacak.

Fidan, TDT’nin teşkilat kapasitesi ve imkanlarının güçlendirilmesinin yanı sıra ulaştırma, enerji ve sürdürülebilir kalkınma alanlarındaki işbirliğinin artırılmasını hedeflediklerini ifade edecek.

Bakan Fidan, en son 6 Kasım 2024’te, TDT Bişkek Zirvesi öncesinde düzenlenen aynı tarihteki Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katılmıştı.

– Türk Devletleri Teşkilatı

Azerbaycan’ın Şuşa kentinde 5-6 Temmuz 2024’te düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi ve 6 Kasım 2024’te Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılan TDT 11. Zirvesi’nde, Türk dünyasındaki dayanışmayı ve işbirliğini derinleştirme kararlılığı dile getirilmişti.

21 Mayıs’taki Budapeşte Zirvesi’nde, Bişkek Zirvesi kararları yönünde atılmakta olan adımların kapsamlı biçimde ele alınması ve dış dünyaya güçlü birlik mesajı verilmesi bekleniyor.

Zirve sonunda, TDT ülkeleri arasındaki işbirliği alanları ve Teşkilatın kurumsal bütünleşmesinin artırılmasına yönelik bir Ortak Bildiri kabul edilmesi ve muhtelif belgelerin imzalanması öngörülüyor.

TDT 12. Zirvesi gelecek aylarda Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam