Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Akaryakıt ithalat şirketlerine yönelik tank ve sayaç otomasyon sistemi devreye girdi

Published

on

Akaryakıt ithalat şirketlerine yönelik tank ve sayaç otomasyon sistemi devreye girdi. Otomasyon sistemi ile ilgili   bugün Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda bilgilendirme ve basın toplantısı yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan  Arıklı toplantıda  yaptığı konuşmada, otomasyon sisteminin devrim niteliğinde olduğuna vurgu yaparak, yeni sistemle Maliye’nin akaryakıttan gelirlerinde yüzde 20 artış yaşanacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk Petrolleri’nin (K-Pet) sisteme dâhil olduğunu ifade eden Arıklı, Altınbaş Petrol’ün (Alpet) sisteme dahil olmak için 15 Kasım’ kadar vakti olduğunu, bu tarihe kadar gerekli adımları atmazsa Alpet’e karşı her türlü yasal tedbiri uygulayacaklarını kaydetti.

Böyle bir durumda Alpet’in akaryakıt getirmesine  izin verilmeyeceğini dile getiren Arıklı, “Hala daha şaka yaptığımızı zannediyor birileri… Bu konuda son derece kararlıyız” dedi.

Arıklı, otomasyon sistemi ile ülkeye giren akaryakıtın her aşamada takip edilebileceğini, sistem ile tanklardaki akaryakıtın miktarı, kalitesi gibi detayların da kayıt altında olacağını kaydetti.

“UZUN ZAMANDIR GÜNDEMDE OLAN BİR KONU…”

Arıklı, bu konunun uzun zamandır gündemde olduğunu, akaryakıtta kaçakçılık iddialarının uzun süredir konuşulduğunu anımsattı.

Hükümete geldiklerinde  konu üzerinde kararlı şekilde çalıştıklarını belirten Arıklı, kararlılıklarını K-Pet ve Alpet’e ilettiklerini anlattı.

Otomasyon sistemi sayesinde kaçakçılığın önüne geçileceğini anlatan Arıklı, bu sisteme tamamen geçildiğinde Maliye’nin akaryakıttan gelirlerinin yüzde 20 artacağını söyledi.

Akaryakıtta kaçakçılık vakalarına işaret eden Arıklı, gemilere verilen muafiyetli akaryakıtın bir şekilde ülkeye sokulduğunu da kaydetti.

K-Pet’in ilk adımı attığını ve sisteme dâhil olduğunu dile getiren Arıklı, Alpet’in 15 Kasım’a kadar adım atacağı yönünde taahhütte bulunduğu bilgisini verdi,

Arıklı: “Umarım bu taahhüdü yerine getirir, aksi takdirde gereken önlemleri çok ciddi şekilde alacağız ve can yakacağız. 15 Kasım’ın 16 Kasım’ı yoktur. Alpet’in duyarlı davranacağı ve gerekli adımlar atacağına inanıyorum” dedi.

“ÜLKEDE YILDA ORTALAMA 300 BİN LİTRE AKARYAKIT TÜKETİLİYOR”

Sistemin nasıl çalışacağıyla ilgili teknik sunumun ardından soruları yanıtlayan Arıklı ülkede toplam 300 bin litre akaryakıt tüketildiğini devletin bundan ciddi geliri olduğunu söyledi.

Otomasyon sistemi sayesinde  zam yapıldığında stokların vergilendirilip vergilendirilmediğinin de görülebileceğini ve gerekli vergilendirmenin yapılacağını anlatan Arıklı, “Gerçekten bu bir devrim. Ülke maliyesini ciddi şekilde etkileyecek, gelirlerimizi artıracak bir önlem” dedi.

Bu bağlamda K-Pet’e gerekli adımları attığı için teşekkür eden Arıklı, bir soru üzerine gerekli adımları atmaması halinde Alpet’e karşı her türlü yasal tedbiri uygulayacaklarını,  Alpet’in akaryakıt getirmesine de izin verilmeyeceğini dile getirdi.

Arıklı, “Bu konuda gayet ciddiyiz. Hala daha şaka yaptığımızı zannediyor birileri… Bu konuda son derece kararlıyız” dedi.

Şu anda benzinin kalitesinin de bilinemediğini dile getiren Arıklı, otomasyon sistemiyle yakıtın kalitesinin uzaktan tespit edilebileceğini kaydetti.

Arıklı otomasyon sistemine erişimin Akaryakıt Birimi, Maliye Bakanlığı ile  Ekonomi ve Enerji Bakanlığında olacağını da belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Liderler 16-17 Temmuz’da New York’ta görüşüyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis 16-17 Temmuz tarihlerindeNew York’ta bir araya geliyor.

BM Genel Sekreteri Sözcülüğünün açıklamasına göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimiyle yapılacak gayrıresmi toplantıya garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılacak.

Liderler, 17-18 Mart tarihlerinde Cenevre’de aynı formatta yapılan gayrıresmi toplantıda görüşmüştü.

BM açıklamasında, toplantının, diyaloğa devam etmenin yanısıra Mart ayından bugüne meydana gelişmelerin ele alınmasına imkan sağlayacağı kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam