Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Akcan: “Çocuk Yuvası’ndaki Çocukların, Sevgiye İhtiyacı Var”

Published

on

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Hüseyin Akcan, “Çağlayan Çocuk Yuvası’ndaki çocukların maddi desteğe değil, sevgiye ihtiyacı var” dedi.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Hüseyin Akcan, Lefkoşa Çağlayan Çocuk Yuvası’nda 53 çocuk bulunduğunu, ancak bu çocuklardan hiç birinin evlatlık verilebilecek durumda olmadığını söyledi.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Hüseyin Akcan, tek çocuk yuvasının Lefkoşa’da bulunduğunu, çocuk yuvasında sadece annesi babası olmayan çocukların değil, korumaya muhtaç problemli ailelerin, annesi babası bakamayacak durumda olana ailelerin, boşanma durumunda olan sorunlu ailelerin çocuklarının da devlet güvencesi altında tutulduğunu anlattı.

Akcan, bu sebeple  yuvadaki çocukların hiç birinin evlatlık verilebilecek durumda olmadığını söyledi.

16 yaşına kadar çocukların çocuk yuvasında koruma altında olduğunu belirten Akcan, evlat edinme koşulları ve koruyucu aile konusunda bilgiler verdi.

EVLAT EDİNMEDE ARTIK EVLİLİK ŞARTI ARANMIYOR, TEK EBEVEYNE DE ÇOCUK VERİLEBİLİYOR

Evlat edinme ve koruyucu aile konusunda birtakım kriterler ve uzun bir süreç olduğunu ifade eden Akcan, artık evlat edinmede evlilik şartı aranmadığını, tek ebeveyne de çocuk verilebildiğini kaydetti.

Evlat edinme veya koruyucu aile olmak için bir takım yasal mevzuatlar bulunduğunu, polisten karakter belgesi alınması gerektiğini, ailelerin ekonomik durumu, sağlık durumu gibi bir çok şeyin araştırıldığını ifade eden Akcan, Sosyal Hizmetler memurlarının aileleri, yaşadığı yerleri denetlediğini, ailelerin ruhsal bir sıkıntısı olup olmadığının araştırılarak, gerekli psikolojik testlerden geçirilmesi ardından sürecin başlatılabildiğini kaydetti.

ÇOCUK YUVASI’NDA KORUMA ALTINDA OLAN HER ÇOCUK EVLATLIK VERİLEMİYOR

Her isteyenin anında çocuk alamadığını, ancak çocukların geleceğini güvenceye alabileceği şartları oluşturması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Akcan, ailesinde sıkıntı olan çocuklar veya kaybolan çocukların da kendilerinin korumasına verildiğini, dolayısıyla Çocuk Yuvası’nda koruma altında olan her çocuğun evlatlık verilemeyeceğini söyledi.

“Davası devam eden durumlarda çocuğu verme yetkimiz yoktur. Her çocuk aileye verilebilecek durumda değil. Anneden babadan vekalet alınmadan çocukların verilmesi mümkün değil. Ancak koruyucu aileye verilebilir. O zaman da ailenin onayı olması gerektir” diye konuşan Akcan, koruyucu aile olabilmek için de bir takım yasal mevzuatlar bulunduğunu aktardı.

Evlat edinme konusunda sürecin çok uzun olduğunu, ancak koruyucu aile için bu sürenin daha kısa olduğunu, yasal mevzuatların tamamlanması ve istenilen kriterlerin yerine getirilmesiyle ailenin başvurusuna göre çocukların sürekli olarak koruyucu ailede yanında kalabildiğini ifade eden Akcan, bazı çocukların belirli günlerde, hafta sonları veya tatil günlerinde ailesinin de izni varsa akraba yanında kalabilmesine izin verilebildiğini, ancak pandemi nedeniyle çocukların bu dönemde akrabalarına verilemediğini kaydetti.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUK YUVASINDA SIKINTI YAŞANMADI

Çağlayan Çocuk Yuvası’nda pandemi döneminde herhangi bir sıkını yaşanmadığını, yardımlarda bir aksama olmadığını zaten Çocuk Yuvası’nın maddi olarak hiç bir  sıkıntısı bulunmadığını ifade eden Akcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ve ekibinin bu konuda çok hassas olduğunu, özellikle gıda konusunda hiçbir sorun yaşanmadığını vurguladı.

Akcan, çocukların maddi değil, manevi olarak, sevgiye ihtiyaçları bulunduğuna işaret etti.

Lefkoşa Çağlayan Çocuk Yuvası’nın son yapılan tadilatlarla binasının da iyileştirildiğini, Haspolat’ta bir arazinin kendilerine tahsis edildiğini, Bakanlığın uğraşları ve Acapulco Vakfı’nın sponsorluğu ile iki yıl içinde bitirmeyi hedefledikleri “Sevgi Evi” projesi bulunduğunu söyleyen Hüseyin Akcan, amaçlarının küçük çocukları Çağlayan Çocuk Yuvası’nda bırakmak, daha büyük çocukları oraya aktarmak olduğunu söyledi.

Düşünülenin Çağlayan Çocuk Yuvası’nın bir yeni modeli olduğunu aktaran Akcan, Yeniceköy’deki eski polis okulunun da kendilerine verildiğini, 18 yaş artı rehabilitasyon merkezi olacağını belirtti.

Şu anda 3 tane 18 yaş üstü merkezleri bulunduğunu, ancak pandemi koşulları nedeniyle tam olarak faaliyet yürütemediklerini söyleyen Akcan, şu anda 18 yaş üzeri çok fazla genç bulunmadığını, olanların da dağınık yerlerde kaldıklarını, bazılarının Ortaköy’de kiraladıkları bir evde kaldığını, evde annelerin görevli olduğunu, onların gözetiminde bulunduğunu, birinin Lapta Huzur Evi’nde kaldığını, birkaç kızın da bu dönem için Çağlayan Çocuk Yuvası’nda kaldığını söyledi.

Pandemi nedeniyle Lefkoşa Çağlayan Çocuk Yuvası’nda çocuklarla direk temasa izin verilmediğini, ancak bağışların kabul edildiğini belirten Hüseyin Akcan, çocukların bu dönemde tek ihtiyacının tablet olduğunu, bunu henüz çözemediklerini, 60 kadar tablet bağışlansa kendileri için yeterli olacağını söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İsviçre Büyükelçisi Burgener’i kabul etti

Published

on

By

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerinden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne akredite İsviçre Büyükelçisi Christoph Burgener’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre görüşmede, Kıbrıs konusuna dair güncel durum ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle yapacağı New York ziyaretine ilişkin istişarelerde bulunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Şampiyon Melekler Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı

Published

on

By

Melekler Eğitim Kampüsü Ulusal Mimari Yarışma Protokolü bugün imzalandı.

Protokole, Başbakan Ünal Üstel, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya imza koydu.

Toplantıya; İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gszimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve bazı yetkililer de katıldı.

Protokol imza töreninde ilk olarak konuşan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, 19 aydır çok büyük mücadeleler içerisinde olduklarını, Şampiyon Meleklere verdikleri sözü tutmak için adalet arayışlarının sürdüğünü ayrıca isimlerini yaşatmak için de bir eğitim kampüsü yapma kararlılığını taşıdıklarını belirtti ve bu protokolle bunun ilk adımının atıldığını söyledi ve “ Herşey Şampiyon Mesleklerimiz İçin “ dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da, atılan adımın çok anlamlı olduğunu belirterek, birlik ve beraberliğin ilk günden bu yana sürmesinin yaşanan felaketteki tek teselli olduğunu vurguladı ve bu birlik beraberliğin devam etmesi dileğinde bulundu.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal da, çok büyük bir sorumluluğa imza koymaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Şampiyon Meleklerin geride bıraktıkları anılarla topluma birlik ve beraberliğin önemini hatırlattıklarını dile getirdi ve ilerleyen süreçte de hedefe birlik beraberlik içinde ulaşılacağını ifade etti.

Başbakan Ünal Üstel protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir günde bir araya gelindiğini dikkat çekerek, 6 Şubat’ta Anavatan Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında yaşanılan acılar karşısında Şampiyon Melekler’e bir söz verdiklerini hatırlattı ve “Onların unutulmayacağını “ yineledi.

Başbakan Üstel, bu çerçevede Şampiyon Melekler’in isimlerinin yaşatılması amacıyla bir eğitim kampüsünün hayata geçirileceğini, birlik ve beraberlik içerisinde, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak çeşitli kesimlerle birlikte gereğinin yapılacağını söyleyerek, bu dayanışma örneğinin toplum tarafından geçmişten günümüze kadar geldiğinin altını çizdi.

Üstel hukuk sürecinin devam ettiğini ve ‘Bu süreçte de el birliğiyle, gönül birliğiyle gözümüz kulağımız orada oldu, olcak da’ diyerek, Türkiye’nin adaletine güvendiklerini, adalet tecelli edilene kadar da gözlemleyerek yol alacaklarını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, zaman zaman Türkiye hükümet yetkilileriyle de adalet süreci hakkında istişarelerde bulunduklarını, kendilerinin de süreci yakından takip ettiklerini kaydetti ve Şampiyon Melekler’in önce Anıt daha sonra yapılacak eğitim kompleksiyle isimlerinin sonsuza dek yaşatılacağını vurguladı.

Protokol imza töreninde daha sonra ilgili taraflarca protokole imza kondu ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Serim: Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan yol Türkiye tarafından yapılacak

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kayalar ve Sadrazamköy’ü ziyaret ederek, vatandaşlarla görüştü.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Yasin Ekrem Serim, köy ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan 16km’lik yolun Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılacağını belirtti.

Büyükelçi Serim, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm makamlarıyla bu projeye onay verdiğini belirterek, kamulaştırma konusunun halledilmesinin ardından yol yenileme çalışmalarına başlanacağını ve Eylül 2025’te yolun tam teşekküllü hizmete sunulacağını ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklıda, yolun bakım ve onarımı için bütçeden 20 milyon TL’lik bir kaynak ayrıldığını belirterek, “Sayın büyükelçi ayrılan bu kaynakla dört dörtlük bir yol yapılamayacağını söyledi ve yolun yapımı ve maliyetini üstlenmeyi önerdi. Biz de seve seve kabul ettik” dedi.

Arıklı, KKTC karayollarının büyük bölümünün Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokol gereği Türkiye tarafından yapıldığını, protokolde yer almayan bazı yolların ise yerel bütçeden kaynak ayrılarak yapıldığını ifade etti.

Arıklı, KKTC Karayolları Dairesi’nin yeniden ayağa kaldırılması için bir dizi çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi ve Büyükelçi Serim’e Kayalar-Sadrazamköy köy yolları için gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam