Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Almanya’da uzay komuta merkezi açıldı

Almanya’daki uzay komuta merkezi hizmete açıldı. Uyduları denetlemek ve tehlikeli uzay çöplerini izlemekle görevli yeni komuta merkezi, diğer ülkelerin faaliyetlerini de analiz ediyor.

Published

on

Almanya’da geçen yıl kurulan uzay komuta merkezi hizmete açıldı.

Alman ordusuna bağlı ilk uzay komuta merkezi uyduların saldırılara karşı korunmasında ve tehdit oluşturma riski bulunan gök cisimlerinin takibinde kullanılacak.

Ayrıca, uzaydaki tehlikeli atıklar ve diğer cisimler de tespit edilerek gözlemlenecek.

Uzay Komuta Merkezinin amaçlarından biri de son yıllarda sayıları gitgide artan uyduları kontrol edebilmek ve uzayda oluşan çöplüğü temizlemek.

“Uzay çalışmaları savunma amaçlı geliştiriliyor”

Uzay Komuta Merkezi’nde 50 asker ve 20’den fazla çalışan, uzaydaki yaklaşık 30 bin nesneyi takip edecek.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Uedem’deki uzay komuta merkezini denetledi, askeri üssü ziyaret etti.

Alman Savunma Bakanı, uzay çalışmalarının her zaman savunma amaçlı geliştirildiğini hatırlattı.

Alman ordusunun yörüngede altı uydusunun bulunduğunu söyledi. Avrupa Uzay Ajansına göre, uzayda uydular haricinde 10 cm’den büyük 34 bin, 1 santimetreden 10 santimetreye kadar 900 bin, 1 milimetreden 1 santimetreye kadar da 128 milyon nesne bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin halihazırda, uydu tabanlı navigasyon ve birlik iletişimini sağlamak ve füze fırlatma uyarılarını sağlamak gibi operasyonları yürütmek olan bir uzay komutalığı var.  

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Metehan’daki Rum öğrencilerin eylemine polis müdahalesi

Published

on

By

20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümü sebebiyle bazı Rum öğrenci birliklerinin Metehan (Ayios Demetios) Sınır Kapısı’nın Güney Kıbrıs kontrol noktasında dün akşamüzeri düzenlediği eyleme Rum polisi biber gazıyla müdahale etti.

“Philenews” ve diğer haber siteleri, Güney Kıbrıs’ta örgütlü “DRASİS-KES” öğrenci birliklerinin dün saat 18.00’da yaptığı eylem nedeniyle Metehan Sınır Kapısı “kısa süreliğine” kapatıldığını yazdı. Haberde, Rum polisi ile öğrenciler arasında arbede yaşandığını ve polisin öğrencilere müdahale ettiği belirtildi.

“DRASİS-KES” öğrenci birliği tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada ise, polisin öğrencilere “ilk olarak hakaret ve küfürlerle ardından da kimyasallarla müdahale ettiği” vurgulandı. Eylem devam ederken yapılan ikinci açıklamada ise “mevcut sistemin müdahalesine karşın mücadeleden vaz geçilmeyeceği” belirtildi.

Devamını Oku

Dünya

Hong Kong’da en yüksek fırtına alarmı

Published

on

By

Wipha Tayfunu nedeniyle Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde en yüksek seviye olan T10 fırtına uyarısı verildi.

Çin basınındaki haberlere göre Hong Kong Gözlemevi, rüzgar hızının saatte 118 kilometreyi aşabileceğini bildirdi.

Gözlemevi, Hong Kong’da en yüksek seviye olan T10 uyarısının en son 2023’te verildiğini açıkladı. Kentte liman ve hava trafiği durdurulurken yüzlerce uçuş iptal edildi, feribot seferleri askıya alındı.

Yetkililer, deniz seviyesinin yükselmesi ve şiddetli yağışlar sebebiyle su baskınlarına karşı uyarıda bulundu, kent sakinlerinden evlerinde kalmaları istendi.

Wipha Tayfunu’nun Hong Kong’un yanı sıra Çin ana karasında da etkili olması bekleniyor.

Çin Meteoroloji İdaresi, güneydeki Guangdong eyaletini etkisine alacağı öngörülen tayfun dolayısıyla 4 aşamalı uyarı sisteminin ikinci en yüksek seviyesi olan “turuncu alarm” ilan etti.

İdare, kıyı bölgelerinde toprak kaymaları ve sel riskine karşı hazırlık yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

-Güney Kore’de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 14’e çıktı

Öte yandan Güney Kore’de etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 14’e yükseldiği bildirildi.

Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yetkililer, ülkedeki şiddetli yağışlara ilişkin açıklama yaptı.

Yağışlar sonucu oluşan afetler nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren yetkililer, 12 kişinin ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkililer, etkilenen bölgelerde yaklaşık 3 bin 840 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Güney Kore’nin büyük bölümündeki yağışların bugün itibarıyla durduğunu belirten yetkililer, ülke genelinde şiddetli yağışlara yönelik yapılan uyarıların kaldırıldığını aktardı.

Devamını Oku

Dünya

İsrail’in müzakerelerde ilk kez Gazze’ye saldırıları tamamen sona erdirme olasılığına açık olduğu iddia edildi

Published

on

By

İsrail’in Hamas ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde ilk kez Gazze Şeridi’ne saldırılarını tamamen sona erdirme olasılığına açık olduğu öne sürüldü.

Haaretz’e konuşan müzakerelere katılan İsrailli bir yetkili, Doha’da yürütülen müzakerelerin İsrail saldırılarının kalıcı olarak sona erdirilmesini ele alması bakımından önceki müzakerelerden tamamen farklı olduğunu belirtti.

Tel Aviv yönetiminin, Hamas ile arabulucu ülkeler aracılığıyla ilk kez Gazze Şeridi’ne saldırıların tamamen sona erdirilmesi olasılığını da kapsayan müzakereleri yürüttüğünü aktaran İsrailli yetkili, şöyle devam etti:

“Önceki anlaşmalar esirlerin karşılıklı serbest bırakılmasıyla ilgiliyken, bu anlaşma savaşın sona erdirilmesi konusuna değiniyor. Dolayısıyla her şey birbiriyle bağlantılı. Çok karmaşık bir anlaşma.”

İsrailli yetkili, Doha’da müzakere edilen anlaşma taslağına göre, 60 günlük ateşkes süresinde İsrail saldırılarının tamamen sona erdirilmesi için yoğun müzakerelerin yapılacağını hatırlattı.

Yetkili ayrıca İsrail heyetinin, Tel Aviv’in “güvenlik ihtiyaçlarından ödün vermeden bir anlaşmaya varma olasılığını sağlayacak geniş bir manevra kabiliyetine ve esnekliğe sahip olduğunu” iddia etti.

Hamas’ın, İsrail’in Gazze’den çekilmesi için yeni haritaları incelediği belirtildi
Hamas’ın, ateşkes ve esir değişimi görüşmeleri çerçevesinde arabulucu ülkelerden Gazze Şeridi’nde İsrail’in kontrol ettiği bölgeleri gösteren yeni haritalar aldığı ve bu haritaları değerlendirmeye başladığı bildirildi.

Katar’ın başkenti Doha’daki müzakere heyetlerine yakın bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Hamas, arabuluculardan, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde kontrolünü sürdürdüğünü gösteren haritalar aldı. Bu bölgeler arasında Beyt Hanun’un (kuzey) büyük bölümü, Refah kentinin yarısı, Han Yunus kentindeki (güney) Huzaa ve Abasan beldeleri ile Gazze Şehri’ndeki Şucaiyye Mahallesi’nin büyük kısmı yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu kaynak, Hamas’ın bu önerileri hareketin iç liderlik yapısı içerisinde değerlendirmeye başladığını ve Filistinli gruplarla istişarelerde bulunduğunu aktardı.

Daha önce müzakerelerde Hamas’a sunulan haritalar, İsrail’in Beyt Hanun, Beyt Lahiya’nın büyük bölümü, Refah’ın tamamı, Han Yunus’un geniş alanları ve sınır bölgelerinde tam askeri kontrol sağladığını gösterirken, Hamas, bu öneriyi reddetmişti.

Hamas, Ocak 2025’te üzerinde uzlaşılan ve İsrail ordusunun 390 ile 1100 metre arasında çekilmesini öngören anlaşma çerçevesindeki geri çekilme sınırlarına dönülmesinde ısrar ediyor.

Bu bağlamda İsrail basını, taraflar arasında ilerleme kaydedilme ihtimaline dair temkinli bir iyimserlik olduğunu aktardı.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi, müzakerelerin ayrıntılarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, “iki hafta içinde bir anlaşmaya varılabileceği yönünde umut verici sinyaller alındığı” belirtildi.

Haberde, Hamas’ın her bir İsrailli esire karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutuklu sayısı konusunda çekincelerini sürdürdüğü, ancak Katar’ın arabuluculuğunun taraflar arasındaki mesafeyi önemli ölçüde azalttığı ifade edildi.

İsrail’in devlet televizyonu KAN da ismini açıklamadığı hükümet kaynaklarına dayanarak, “Hamas henüz arabulucuların sunduğu teklife resmi yanıt vermedi.” bilgisini paylaştı.

Haberde, bir yetkilinin, “Esneklik gösterdik ama Hamas karşılık vermiyor.” ifadesine yer verildi.

Öte yandan, arabulucu ülkelerden birinin temsilcisi olan ve adının açıklanmasını istemeyen Arap bir diplomat, KAN’a yaptığı açıklamada, “İsrail birliklerinin konuşlanmasına dair harita üzerindeki anlaşmazlıkların büyük ölçüde giderildiğini, geriye sadece sınırlı bazı pürüzlerin kaldığını” belirterek, mevcut durumu “temkinli bir iyimserlik” olarak değerlendirdi.

Diplomat ayrıca, son iki gün boyunca Doha’da tarafların, “İsrailli esirlere karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutukluların sayısı ve kimliği” konularını görüştüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani arasında kısa süre önce gerçekleşen görüşmeye işaret eden söz konusu diplomat, bu görüşmenin “müzakere sürecinin ilerletilmesi açısından kritik” bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Trump’ın, Washington’un “şu ana kadar kaydedilen gelişmelerden memnuniyet duyduğunu” aktardı.

Gazze’de ateşkes müzakereleri
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamıştı. Teklif ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır tarafından Hamas’a sunulmuştu.

Hamas, Gazze’de İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin teklife “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini, ateşkesin uygulanması için müzakerelere hazır olduğunu duyurmuştu.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’de ateşkes için Hamas’ın Katar önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savunmuş ama İsrail heyeti, müzakereler için Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti.

Doha’da süren müzakerelerde anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru’nda ve Refah kentinde işgali sürdürme ısrarının aşılamadığı kaydedilmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam