Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak iptal edilmesine hükmetti

Published

on

Anayasa Mahkemesi, yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak, Yasa’nın iptal edilmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, bugün, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından, yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası hakkında dosyalanan davanın incelenmesini tamamlayarak kararını açıkladı.

CTP, yerel seçim tarihinin Anayasa’ya aykırı şekilde belirlendiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Değişiklik Yasası, yer yıl haziran ayında yapılan yerel seçimlerin kasıma ertelenmesini öngörüyor.

Bugünkü kararda, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’na ilişkin kararını gerekçeleriyle açıklayarak, söz konusu yasanın Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın iptaline hükmetti.

Narin Şefik tarafından okunan kararda, yasanın eski haliyle, yerel seçimlerin seçim döneminin sona erdiği yılın haziran ayının Cumhuriyeti Meclisi tarafından saptanan gününde yapılmasını öngördüğünü, değiştirilmiş şeklinde ise yerel seçimlerin seçim döneminin sona erdiği yılın kasım aynın son pazar gününde yapılmasının öngörüldüğünü aktardı. Şefik, yasanın değiştirilmiş şeklinde, seçimlerin, Meclis’in gün belirlemesine gerek olmaksızın kasım ayının son pazar günü olarak belirlendiğine işaret etti.

Narin Şefik, KKTC’de son yerel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapıldığına işaret ederek, gerek Seçim ve Halk Oylaması Yasası gerekse Anayasa’nın 119’uncu Maddesi altında yerel seçimlerin Haziran 2022’de yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Şefik, Yüksek Seçim Kurulu’nun bir yazıyla Cumhuriyet Meclisi’nden haziran ayı içerisinde seçim tarihinin belirlenmesini talep ettiğini ancak Meclis’in seçimin haziranda yapılabileceği son tarih olan 26 Haziran’dan iki gün önce Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı oy birliği ile kabul ettiğini anımsatarak, sonuç olarak Haziran 2022’de yerel seçimlerin yapılmadığını söyledi. Şefik, Cumhuriyet Meclisi’nin Anayasa ve Seçim ve Halkoylaması Yasası altında Haziran 2022 ayı içerisinde seçim tarihini belirlememiş olmasının Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı bir davranış olduğunu söyledi.

Şefik, “Anayasa Mahkemesi, huzurundaki davanın Anayasa’ya aykırı olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Kararın; yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünmek milletin temsilcilerinden oluşan Cumhuriyet Meclisi’ne aittir.” dedi.

Narin Şefik, yasal değişikliğin nelere yol açacağının incelenmesinde yasanın gerekçelerine bakılması gerektiğini belirterek, söz konusu yasasının genel gerekçesinde reform yapılabilmesi ve Haziran 2022’deki seçimlerin devlet mali işleyişinde aksamalara yol açacağı vurgulanarak ertelenmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Narin Şefik, her iki genel gerekçede farklı nedenlerle yerel seçimin haziran ayı yerine kasım ayında yapılmasını öngördüğünü, Haziran 2022’de, Anayasaya göre gerekli olan ve yapılmayan yerel seçimlerin 27 Kasım’a ertelendiğini belirterek, bunun Anayasa’nın 119 Maddesine aykırı olduğunu söyledi.

-“Yasa altında görev sürelerinin uzatılması Anayasa’ya aykırı ”

Ayrıca Şefik, Değişiklik Yasası’nın belediyelerde seçilmiş kişilerin görev sürelerinin sona ermesine rağmen 27 Kasım’a kadar devam etmelerini mümkün kılmaya devam ettiğine işaret ederek, Anayasa Mahkemesi’nin, yasa altında görev sürelerinin uzatılmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna kadar verdiğini de söyledi.

-Sorakın: “UBP’nin yasa tanımaz, Anayasa tanımaz tutumu bir kez daha hukuktan geri dönmüştür”

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası basına açıklamalarda bulunan CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, “Ulusal Birlik Partisi’nin yasa tanımaz, Anayasa tanımaz tutumu bir kez daha hukuktan geri dönmüştür” değerlendirmesinde bulundu.

Sorakın, yerel seçimlerin ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını ve Mahkeme’nin bu yasanın Anayasa’ya aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdiğine işaret ederek, “Bu nedenle 27 Kasım’da yapılması tasarlanan yerel seçimler yok hükmündedir. Belediye Başkanlarının o tarihe kadar uzatılmış olan görev süresi de yok hükmündedir. Anayasa ihlali yapılmıştır. Dolayısıyla Meclis’in oturup yeni bir karar vermesi lazımdır” dedi.

Sorakın, Anayasa ve yasalara uygun hareket edilmesinin önemine işaret ederek, Mahkeme’nin verdiği kararı saygı ile karşıladıklarını söyledi.

Genel Sekreter Sorakın, bir soruya yanıtında, “Ülkenin bir kaos ortamının içerisinde olduğunu” belirterek, “Anayasa, delinmiştir, haziranda yapılması gereken erken seçimler maalesef yapılmamıştır” diyerek Cumhuriyet Meclisi’nin “konsensus” ile bu konuda yeni bir karar üretmesi gerektiğini belirtti.

-Solyalı: “Anayasa Mahkemesi, Değişiklik Yasası’nın Anayasa’nın 119’uncu Maddesine aykırı olduğunu tespit etti”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, yerel seçimlerin haziran ayından kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası konusunda Anayasa Mahkemesi’nin bir iptal kararı ürettiğini belirtti.

“Mahkeme Değişiklik Yasası’nın bütününü iptal etmiştir” diyen Solyalı, “Yasa iki parçadan oluşan bir Değişiklik Yasası idi. Birincisi; bu yıl ve bundan sonraki yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesi ve ikincisi ise; yenileri seçilene kadar eski yerel yöneticilerin yasa tahtında aynı yetki ile görevlerine devam etmesi idi. Anayasa Mahkemesi, bu iki unsurun, bu değişikliğin de Anayasa’nın 119’uncu Maddesine aykırı olduğunu tespit etti” dedi.

Ayrıca Solyalı, Anayasa Mahkemesi’nin bugünkü kararında “çok önemi” bir cümle kullandığına işaret ederek, “Mahkeme, ‘yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi’nde değildir’ dedi…Bir kaos yaratılmıştır. Bunun olmaması için gerek Yüksek Seçim Kurulu, takvimin doğru işlemesi adına, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığına, 26 Haziran’da yapılması için talep yazısı göndermiş, gerekse muhalefet partileri, seçimin, Anayasa’ya uygun olarak 26 Haziran 2022 tarihinde yapılmasıyla alakalı karar önerisi vermiş olmasına rağmen, çoğunluğu elinde bulunduran hükümet bunu aynı gün reddetmiş. Mahkeme, bunu kararında yansıttı. Dolayısıyla tüm bu Anayasa’ya uygun olması gereken, hukukun üstünlüğüne bağlı kalınması gereken süreçlerin göz ardı edildiğini ve bugün yaratılan kaostan da Mahkeme’nin sorumlu olmayacağını söyledi” dedi.

Solyalı, “Bugün bu kaosun sorumlusu olarak da artık hükümet, gerek belediyelerle gerekse muhalefet partileriyle Meclis’te yeni bir seçim tarihi belirlemek adına konsensusu sağlamak zorundadır” dedi.

-Yalınkaya: “Bağımsız yargı bizim son kalemizdir”

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya da, mahkeme kararı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bu ülkede yasa tanımayan, Anayasayı katletmeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız ama hep şunu söyledik: Bizim son kalemizdir bağımsız yargımız. Bu anlamda gururluyuz” dedi.

Yalınkaya, belediye emekçilerin içine düşürüldüğü “kaotik” durumdan dolayı üzgün olduklarını belirterek, “‘Ben bilirim, ben yaparım’ diyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Çalışanlarımız, bu hukuk tanımaz zihniyet yüzünden bir kaosa, belirsizliğe sürüklenmiş durumdadır” dedi.

“Bizi bu kaotik durumun içine düşürenler şimdi ne açıklayacaklar” diye soran Yalınkaya, “Eğer vicdanları sızlıyorsa bu hükümetin derhal istifa etmesi lazımdır” dedi. TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı yarın komitede ele alınmaya başlanıyor

Published

on

By

 

 

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor. 136 milyar 280 milyon TL olarak öngörülen bütçe yasa tasarısına ilişkin görüşmelerinin 28 Kasım’da tamamlanması planlanıyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın açılış konuşmasıyla saat 10.00’da başlayacak toplantıda Maliye Bakanı Özdemir Berova da bütçeye ilişkin sunum yapacak. Komite, konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Sayıştay, Mahkemeler ve Hukuk Dairesi bütçelerini ele alacak.

Komite, 20 Kasım Çarşamba günü Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı; 21 Kasım Perşembe günü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu; 22 Kasım Cuma günü Polis, Ombudsman, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı bütçe yasa tasarılarını ele alacak.

Çalışmalarına 26 Kasım Salı günü devam edecek komite, GKK, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bütçelerini görüşecek.

27 Kasım Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerin görüşmesini yapacak olan komite, 28 Kasım Perşembe günü de Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçelerini ele alacak. Komite aynı gün 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü görüşüp oylayacak.

Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşların bütçeleri de, bakanlık bütçesinin ele alındığı gün görüşülecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: “Öncelikli görevim tartışmalarla zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarını hayata geçirmek”

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, öncelikli görevinin Meclis Başkanlığı seçim süreci ile yaşanan tartışmalarla zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarını hayata geçirmek olacağını belirtti.

Meclis Başkanı seçilmesinin ardından yazılı açıklama yapan Öztürkler, yarın 2025 bütçesi toplantılarının başlayacağını kaydetti.

Meclis’te yaklaşık son bir aydır süregelen hadiseler sonrası bu sabah bütçe görüşmelerinin hemen öncesinde tıkanıklık yaşamamak adına istifamı sunduğunu anımsatan Öztürkler, bugün Parti Genel Başkanı ve milletvekillerinin takdiri ile yeniden aday gösterilerek, Meclis başkanlığına seçildiğini söyledi.

Öztürkler, “Bu andan itibaren öncelikle görevim, Meclis Başkanlığı seçim süreci ile yaşanan tartışmalarla büyük bir zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarımızı hayata geçirmek olacaktır. Ve bunun başlangıcı olarak da yarın kısmetse 2025 bütçemizin komite toplantısını başlatmış olacağız. Bütçemiz şimdiden hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Halkın Meclis’in bir an önce verimli çalışmasını beklediğini belirten Öztürkler, “Geçmişte yaşanan tüm tartışmaları bir kenara bırakarak tüm partilere eşit mesafede kararlı adımlarla Meclis’imiz hak ettiği yere ulaştıracağımıza inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle şahsıma bu göreve layık görerek oy veren UBP, DP ve YDP’li milletvekili arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.

Meclis Başkan Yardımcılığına seçilen Fazilet Özdenefe ve tüm Başkanlık Divanı üyelerini de tebrik eden Öztürkler, “Tam bir uyum içerisinde çalışmak için tüm gayretimizi göstereceğimizi de belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkı ada ve etrafındaki tüm kaynaklarla ilgili eşit söz ve hak sahibidir

Published

on

By

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen “Deniz Mekansal Planlama Çalışmaları” kapsamında Doğu Akdeniz bölgesine ilişkin yayımladığı haritalara tepki göstererek, Kıbrıs adasının eşit sahibi olan Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki tüm kaynaklara ilişkin atılacak tüm adımlarda eşit söz ve hak sahibi olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından hazırlanan sözde “Ulusal Deniz Mekansal Planı”yla örtüşen bahse konu haritaların Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs adasının tek meşru sahibi olduğu yönündeki iddialarını destekler mahiyetinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Yalnızca Kıbrıs Rum halkını temsil etmekte olan GKRY’nin adanın tümünü ilgilendiren konularda tek başına adım atma yetkisi bulunmadığı gibi Kıbrıs Türk halkı adına herhangi bir söz söyleme veya adım atma yetkisi de bulunmamaktadır.” denildi.

GKRY’yi tek taraflı olarak üyeliğe kabul eden Avrupa Birliği’nin de Kıbrıs Türk halkını ilgilendiren ve devletlerin yetkisinde olan bu gibi konularda herhangi bir görüş beyan etme yetkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tüm yapıcı çağrılarımıza rağmen, başta Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervleri olmak üzere, Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki haklarını hiçe saymaya devem eden GKRY’nin girişimlerini kayıtsız ve şartsız bir şekilde destekleyen Avrupa Birliği’nin, bu kez de sözde ‘ulusal deniz mekânsal planlaması’ marifetiyle Kıbrıs Türk halkının ada etrafındaki haklarını gasp etme teşebbüsüne destek verdiğini görmekteyiz.

Avrupa Birliği’ni Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi özden gelen haklarını tanımaya, Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki hak ve çıkarlarını görmezden gelmeye son vermeye ve hali hazırda ciddi sınamalardan geçmekte olan Doğu Akdeniz bölgesine yönelik faaliyetleriyle gerginliği daha da artırmak yerine adadaki iki devlet arasında diyalog ve işbirliğini tesis edici bir tutum sergilemeye davet ediyoruz.”

Devamını Oku

Trending

Reklam