Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Arıklı:Protokollere değil, yapılacaklara odaklanın

Published

on

 

 

YDP Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’dan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin “Ekonomide ilk 100 günde neler yapılacağına dair imzalanacak deklarasyona” ve Türkiye ile imzalanan ekonomik protokole ilişkin önemli açıklamalar geldi.

YDP Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT’de yayınlanan ’18. Saat’ programına konuk olarak, KKTC-TC 2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü ve koalisyon hükümetinin 100 günlük deklarasyonunu değerlendirdi.

 

Bakan Arıklı, deklarasyonun hükümetin güvenoyu almasının ertesi günü yürürlüğe gireceğini söyledi.

Arıklı, Türkiye ile imzalan protokolde yer alan bazı maddelerin açıklanacak 100 günlük deklarasyonda da yer alacağını söyleyerek, “Ekonomik Protokol için çok basit bir imza gerekli ama o imzanın altının çok ciddi şekilde doldurulması gerekiyor. Neticede Kıbrıs meselesi de bir imzaya dayanıyor ama 50 yıldır çözülemedi” ifadelerini kullandı.

Protokolde kamu reformu ile ilgili birtakım maddeler olduğunu, kamuda sıkıntılar bulunduğunun herkes tarafından bildiğini söyleyen Arıklı, Organize Sanayi Bölgesi Yasası gibi konuların da ele alınacağını, bunun yanı sıra Belediyeler Reformu’nun protokolde olduğunu kaydetti.

Arıklı, protokolün bayram sonrası büyük ihtimalle imzalanıp, ellerinde olabileceğini de söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, muhalefetin protokolle ilgili eleştirilerine ise şu yanıtı verdi: “Ben muhalefete sormak isterim. 2018 yılında protokol neden imzalanmadı? Niye bu kadar kafanızı takıyorsunuz ki! Size ne? Bakın işte biz, 100 günlük programımızı açıklayacağız. Yapacaklarımızı konuşalım. Yapamadıklarımız konusunda bizi eleştirin. Ama alternatifinizi de ortaya koyun. Protokole takılıp kalmayın. Şimdiye kadar imzalanan protokoller ne oldu. Hangisinin şartlarını yerine getirdik. Bununla ilgili hiç öz elleştiriniz oldu mu. Gerek sizin döneminizde gerekse sonraki dönemde. Yani bu hükümet protokole bağlı olsun, olmasın. Halkın faydasına olan ihtiyacımız olan şeyleri yapmaya çalışıyoruz, yapacağız. Gelin bunlarda bize destek verin. 4’lü koalisyon döneminde Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmadı. Daha sonra hemen imzalandı ancak hangi maddeler yürürlüğe girdi. Tüm bunlar ortadayken halka da sanki o protokol ya da protokoller derdimizin ilacıymış gibi anlatıyoruz”.

 

Arıklı, “Sanki bu imzalanan protokolleri KKTC’nin geçmiş hükümetleri harfiyen uygulamış da insanların canını yakmış. İmzalamış Ekonomik protokollerin kaç tanesini yerine getirdiniz.Siz sadece o protokollerle Türkiye’yi kandırdınız. Biz de diyoruz ki o protokol imzalanır, imzalanmaz uygulanır uygulanmaz, paraf edilir, ayrı konu. Bizim yapmamız gereken şeyler var. Bunu yapmak zorundayız” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin gayrı menkul alana vatandaşlık verdiğine işaret eden Arıklı, “Koca Türkiye Cumhuriyeti 400 bin dolarlık gayrı menkul alana vatandaşlık veriyor. Bizim de yapmamız gerekiyor. Protokolde var.” diye konuştu.

Erhan Arıklı, “Türkiye ile imzalanan protokolde bizi öyle rahatsız edecek herhangi bir şey yok. Deklarasyon bizi daha çok rahatsız edecek. Mesela; Bilişim Suçları Yasasını deklarasyonda istiyoruz. Öyle her önüne gelen klavye kahramanı Facebook’ta bir gazete yayımlayıp, herkes hakkında künyesiz istediği gibi iftira dolu şeyler yayımlayamayacak. Ağır cezalar gelecek. Netice itibarı ile Avrupa’da ne varsa bizde de olsun. Deklarasyonda Sendikalara da Avrupa kriterlerine uygun düzenleme getirilmesi yer alıyor” dedi.

Bakan Arıklı, “Türkiye’de imzalanan protokolün içinde olan birtakım maddeler deklarasyonda da var. Mesela imzalanan Ekonomik protokolde Türkiye bizden İstimlak Yasasının biran evvel değiştirilmesini istiyor. Biz de diyoruz ki bunu 100 gün içinde yapacağız. Yapmamız lazım” diye konuştu.

İstimlak engelli yüzünden ihaleye çıkılan yollarda istenilen çalışmanın yapılamadığına değinen Bakan Arıklı, “Basit bir istimlak meselesi yüzünden Güzlyurt-Lefke yolu aylarca öyle kala kaldı. Şu anda Çayırova- Dipkarpaz yolu üzerinde yine benzer istimlak meseleleri var. Bunların artık engel olmaması lazım” dedi.

İş yapma adına söz konusu deklarasyonun yayınlanacağını söyleyen Bakan Arıklı, “Ekonomide 100 gün deklerasyonu ile hükümetin güvenoyu almasının ertesi günü başlar” dedi.BRT

 

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Almanya’da bıçaklı saldırı: Biri bebek 2 kişi yaşamını yitirdi

Published

on

By

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Aschaffenburg kentinde sokakta düzenlenen bıçaklı saldırıda biri bebek 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, Aschaffenburg’daki Schöntal Park bölgesinde bulunan sokakta 1 kişi bıçakla etrafına saldırdı.

Saldırıda, 2 ve 41 yaşındaki iki kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ağır yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ekiplerce hastaneye sevk edildi.

Saldırının ardından gözaltına alınan Afganistan vatandaşı 28 yaşındaki kişinin, geçmişte psikolojik sorunları olduğu iddia edildi.

Saldırının nedenini araştıran polis, bölge sakinleri için bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtti.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann’ın, Münih’ten Aschaffenburg’a doğru gittiği de bildirildi.

Devamını Oku

Dünya

BM: Gazze halkı insani yardımlara muhtaç olmak istemiyor, çalışmak istiyor

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze halkının insani yardımlara bağımlı olmak yerine çalışmak istediğini ve erken toparlanmaya hazır olduğunu bildirdi.

Hadi, video konferans yoluyla bağlanarak BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem BM’deki 35 yıllık meslek hayatı boyunca hem de 7 Ekim 2023’ün ardından birçok kez Gazze’ye gittiğini ama bu sabah yaptığı ziyaretin çok farklı olduğunu aktaran Hadi, “Bu sefer, son 15 ayda Gazze’ye yaptığım girişlerden tamamen farklıydı. Karşılaştığım insanların tavırları farklıydı. İnsanların hareket etmeye başladığını, bazılarının ise doğdukları yerlere geri döndüğünü görmek beni çok mutlu etti. Sokaklarda insanları gördüm, yolları temizlemeye başlamışlardı. Daha önceki ziyaretlerimde gördüğüm düzensizliğe kıyasla bir nebze daha fazla düzen ve hukukun üstünlüğü olduğunu hissettim.” ifadelerini kullandı.

Hadi, hala insani yardıma ihtiyacın çok büyük olduğuna işaret ederek, konuştuğu kişilerin evlerine dönmek ve gelir getirici faaliyetlere katılmak istediklerini aktardı.

“Çalışmak istiyorlar. İnsani yardımlara bağımlı olma durumundan hoşlanmıyorlar ve insani operasyonların, yardım dağıtımının yol açabileceği bu bağımlılık sendromunu kesinlikle reddediyorlar.” diyen Hadi, Gazze halkını kendilerini artık erken toparlanmaya başlayabilecekleri bir noktada gördüklerini söyledi.

Hadi, erken toparlanma çerçevesinde BM ve insani yardım ortaklarının yapabileceği çok şey olduğuna işaret ederek, aynı zamanda üye ülkeler ve özel sektörün de kritik rol oynayabileceğine dikkati çekti.

BM yetkilisi, aynı zamanda özellikle uluslararası muhabirlerin artık Gazze’ye girmeleri ve oradan yayın yapmalarının zamanı geldiğini vurguladı.

“Ateşkes altın fırsat ama zorluklar devam ediyor”
İnsani yardım sevkiyatı hakkında da bilgi veren Hadi, ilk gün 600, ikinci gün 900 ve bugün de 900’e yakın insani yardım tırının Gazze’ye gönderildiğini bildirdi.

Hadi, diğer taraftan yardımların sadece tırlarla ölçülemeyeceğini, Gazze halkının birçok ihtiyacının tırlara yüklenemediğini dile getirdi.

Bu ihtiyaçlar arasında koruma, psikososyal destek ve eğitim bulunduğunu aktaran Hadi, tır sayılarının başarı ya da başarısızlık göstergesi olmadığını ifade etti.

Hadi, ateşkesi “altın fırsat” olarak değerlendirirken, mevcut sınamaların da sürdüğünü vurguladı.

Ateşkes sağlandığı için “hayatın kolaylaşmadığı ya da işlerin güllük gülistanlık olmadığını” dile getiren Hadi, yeni zorluklarla da karşılaşacaklarının farkında olduklarını söyledi.

Hadi, “Ancak Gazze’deki deneyimli ekibimizle bu zorlukların üstesinden geleceğimize ve umarım bu zorlukları Gazze halkı için fırsatlara dönüştüreceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam