Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Asgari Ücret Saptama Komisyonu işverenin itirazını görüştü.. Asgari ücret oy çokluğuyla 35 bin 180 TL

Published

on

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası’nın asgari ücrete yaptığı itirazı görüşüp, oy çokluğuyla daha önce belirlenen rakamın geçerli olmasına karar verdi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 18 Eylül’deki toplantısında aylık brüt 40 bin 436 TL, net 35 bin 180 TL olarak belirlediği asgari ücret bugün Resmi Gazete’de yayınlanıp, 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda saat 10.45’te başlayan toplantının başında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2024 yılının üçüncü asgari ücretinin belirlenmesinin ardından yapılan itiraza işaret etti.

İşveren tarafının gerekçeleriyle yaptığı itirazı görüşmek için toplandıklarını belirten Gardiyanoğlu, esas konunun rakamla ilgili değil de ülkede yaşanan pahalılık olduğunun söylendiğini kaydetti.

Maaşları dengelemek kadar, hayat payalılığının önüne geçecek önlemlerin daha hızlı alınmasının da önemli olduğunu anlatan Gardiyanoğlu, Başbakan Ünal Üstel’in bu konuda alınacak tedbirleri basına açıklayacağını belirtti.

-Alp: “İşveren bitme noktasına geldi”

İşveren tarafı adına konuşan Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Temsilcisi Alp Cengiz Alp, enflasyonla mücadelenin ücretler üzerinden yürütülmesinin işvereni “bitme noktasına” getirdiğini dile getirdi.

Enflasyonun ülkedeki tüm ürünlerin fiyatıyla ilgili olduğunu kaydeden Alp, dört yıldır gıda kalıbı doğru şekilde belirlenmediği için kümülatif enflasyonun asgari ücrete eklendiğini ve bunun da içinden çıkılmaz bir hal yarattığını ifade etti.

Ekonomiyi bir bütün olarak ele almak gerektiğini belirten Alp KKTC’nin bir hizmet ihraç ülkesi olduğunu dile getirdi.

Asgari ücretteki yükselme nedeniyle rekabette avantajın yitirildiğini ifade eden Alp, her 3-4 ayda bir tüm mal ve hizmet artışlarını işverenin sırtına yüklemenin ödenemez bir ücret ortaya çıkardığını dile getirdi.

Alp, gelinen noktanın önümüzdeki 6 ay içinde başka bir kriz yaratacağını kaydederek, itirazlarının hem sisteme, hem de hükümetin “iyi niyetli ve becerikli olmayan tavrına” olduğunu söyledi.

Masaya oturmaları için talep ettikleri doneleri hala alamadıklarını ifade eden Alp, bu rakamı tartışmaları için gerekli zeminin oluşturulmadığını, bu nedenle bu ücrete hayır dediklerini belirtti.

Döviz üzerinden, Türkiye ve AB’nin brüt milli gelirleriyle ilgili bilgiler veren Alp artışa hayır dediklerini kaydetti.

-Serdaroğlu: “Elektriğe yüzde 13’lük zam rekabeti bozmaz mı?”

İşçi tarafı adına konuşan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, rakamların sürekli döviz üzerinden karşılaştırılmasına eleştiri getirdi. Serdaroğlu 4 aylık gıda hayat pahalılığının 19.69 olarak hesaplandığını ve bu açıdan bakıldığında aslında 19.19 değil, 19.69 üzerinden artış yapılması gerektiğini ifade etti.

Ahmet Serdaroğlu, işveren tarafının söylediği gibi piyasanın ucuzlatılması gerektiğini kendilerinin de bildiğini ancak bunu söyleyenlerin hayatı ucuzlatmak için hükümete ne gibi bir baskı yaptığını sordu. “Elektriğe yüzde 13’lük zam rekabeti bozmaz mı? Vergisini ödemesi gerekene vergi bağışlandığında bu rekabeti bozmaz mı?” diye de soran Serdaroğlu, bunlara sessiz kalındığını kaydetti.

“Neden sesinizi çıkarmıyorsunuz? İşleriniz mi engellenecek?” diye de soran Serdaroğlu yarından itibaren işverenlerle el ele verip “beceriksiz” olduklarını düşündükleri hükümete karşı mücadele etmeye hazır olduklarını dile getirdi. Hükümete karşı birlikte duruş göstermek gerektiğini anlatan Serdaroğlu ortada çok ciddi bir vergi kaçağı olduğunun açık olduğunu belirtti.

“Adalet için biz elimizi taşın altına koymaya hazırız, işverenler hazır mı?” diye soran Serdaroğlu, eğer hazırsalar vergi adaleti, kayıt dışı ekonomi gibi konularda birlikte hareket etmeye hazır olduklarını vurguladı.

Hayat pahalılığı hesaplanırken sadece gıda fiyatlarına bakmanın yeterli olmadığını da vurgulayan Serdaroğlu, enerji, konaklama gibi harcamalar yanında sağlık ve eğitim harcamalarının da dikkate alınmak durumunda olduğunu dile getirdi.

-Sorular

Konuşmaların ardından basının sorularına da yanıt verildi. Asgari ücret itirazı ve UBP Kurultayının zamanlamasıyla ilgili ortaya atılan iddialar konusunda bir soru üzerine işveren tarafını temsil eden Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Temsilcisi Alp Cengiz Alp, “hiçbir zaman böyle bir pazarlığın parçası olmadık… Ülkede son altı aydır kurultaydan başka bir şey konuşmadı ve çok zaman kaybedildi” dedi.

Bakan Gardiyanoğlu ise UBP kurultayında asgari ücretin konusunun bile edilmediğini vurguladı. Tarihlerin daha önce ortaya konan takvimlendirmeyle ilgili olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, “Ne başbakan, ne de şahsım kurultay öncesi ya da sonrası böyle bir şeyi konu etmedik. Zaten işverenlerin itirazı rakama değil hesaplama yöntemiyle ilgilidir” dedi.

Gardiyanoğlu masada oturanların ülkeye mal olmuş kişiler olduğunu, bu kişilerin kurultay sürecine alet olmalarının söz konusu olmadığını tekrarladı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun, 18 Eylül tarihinde aldığı karara, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası 25 Eylül tarihinde itiraz etmişti. Komisyon, yılın üçüncü asgari ücretini aylık brüt 40 bin 436 TL, net 35 bin 180 TL olarak belirlemişti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Parlamentolararası Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de görüşme gerçekleştirdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Parlamentolararası KKTC – Türkiye Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de Dostluk Grubu heyetiyle görüştü.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, heyetin Ankara temasları kapsamında yaptığı görüşmede, UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında, UBP Lefkoşa Milletvekili Fırtına Karanfil, CTP Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim ve YDP Lefkoşa Milletvekili Talip Atalay yer aldı.

Görüşmede; parlamentolararası iş birliği, Türk dünyasında KKTC’nin görünürlüğünün artırılması ve bölgesel diplomasi başlıkları ele alındı.

– Erdem: “KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkiler güçlü bir zeminde ilerliyor”

TBMM-KKTC Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkilerin güçlü bir zeminde ilerlediğini vurguladı.

Erdem, iki ülke arasındaki sağlam diyalog ve dayanışmanın, ortak vizyon doğrultusunda her alanda güçlenerek sürdüğünü belirterek, “Bu tür programlar dostlukları pekiştiriyor, kardeşliğimizi daha da perçinliyor. KKTC’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve TÜRKPA gibi platformlardaki temsili bizler için çok değerli. Türkiye olarak bu süreci güçlü biçimde desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.

Bazı Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu diplomatik ilişkilerin geçici bir hassasiyet barındırdığını belirten Erdem, bu ilişkilerin zamanla dengeleneceğine inandıklarını söyledi. Erdem, Azerbaycan ile yürütülen iş birliğinin örnek teşkil ettiğini ve parlamentolar arası ilişkilerin daha kurumsal bir düzeye taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Erdem, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yürütülen temasların ve bakanlık heyetlerinin katkılarıyla, KKTC ile Türk dünyası arasındaki bağların derinleştiğine işaret ederek, bu ilişkilerin başta Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri olmak üzere daha da gelişmesinin beklendiğini dile getirdi.

Görüşmede ayrıca adada kalıcı ve sürdürülebilir çözüm konusunda da değerlendirmelerde bulunuldu. Erdem, geçmişte federasyon temelinde atılan adımların sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, “KKTC’nin eşit egemenliğe ve uluslararası statüye sahip iki devletli çözüm vizyonunu güçlü biçimde destekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete açılan Meclis ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durma iradesinin önemli göstergeleridir.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen programlara gençlerin gösterdiği yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdem, son Teknofest etkinliğine 200 bini aşkın katılımın bu ilginin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdem, bu tür organizasyonların iki ülke arasındaki gönül bağlarını daha da güçlendirdiğini belirtti.

– Canaltay: “Dostluk Grubu, TC ile KKTC arasında kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır”

KKTC Cumhuriyet Meclisi Parlamentolar Arası Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da, görüşmeye 12 şehit Mehmetçik için taziye mesajlarıyla başlayarak, “Şehit düşen askerlerimizin acısını yürekten hissediyoruz. Son dönemlerde orman yangınlarından sonra bizleri en çok üzen olay olmuştur. Milletimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Canaltay, şahsı, heyeti ve KKTC Meclisi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Dostluk Grubu üyelerini saygıyla selamladığını belirterek, “Bizler için dostluk grubu, sadece bir protokol değil; Türkiye ile KKTC arasında siyasi ve tarihsel kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır. Bu hukuk, ortak acılarla yoğrulmuş, ortak ideallerle güçlenmiş ve zorlu dönemlerde kenetlenerek pekişmiştir.” dedi.

İki meclisin temsilcilerinin Ankara’da bir araya gelmesinin, yalnızca diplomatik bir buluşma olmadığını vurgulayan Canaltay, halklar arasında gönül köprülerinin kurulması bakımından da önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu desteğin yalnızca ekonomik ve mali alanlarla sınırlı olmadığını belirten Canaltay, “Türkiye’nin diplomatik anlamdaki desteği bizler için çok kıymetlidir. TBMM’nin katkılarıyla Azerbaycan’da dostluk grubu kurulmuş ve bu kapsamda yürütülen çalışmalar bizler açısından çok değerlidir.” şeklinde konuştu.

– “Bu iş birlikleri tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşmalı”

Canaltay, bu iş birliklerinin yalnızca başkentler düzeyinde değil, tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin dünyaya açılan tek çıkış kapısı olduğunu vurgulayan Canaltay, “Daha görünür ve güçlü projelerle birlikte yol alacağımıza inancımız tamdır. Dostluk grubu üyelerinizin tecrübelerinden yararlanmak bizler için büyük bir kazanım” dedi.

KKTC halkının Türkiye’nin desteğini her zaman yanında hissettiğini dile getiren Canaltay, “Barış, kalkınma ve istikrar yolculuğumuzda bu desteğin kurumsal iş birliğiyle güçlenerek sürmesi bizim en büyük moral kaynağımızdır.” ifadelerini kullandı.

Toplantının, dostluk ilişkilerini daha da sağlamlaştırarak demokrasilere katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Canaltay, programın düzenlenmesine vesile olan TBMM Dostluk Grubu Başkanı ve tüm üyelerine teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ilgaz köyüne yaptırılan muhtarlık binası çok amaçlı kültür binası ve çocuk parkı, düzenlenen törenle açıldı

Published

on

By

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi tarafından Ilgaz köyünde yaptırılan muhtarlık binası çok amaçlı kültür binası ve çocuk parkı açılış töreni gerçekleştirildi.

Ilgaz köy muhtarı Atila Kaya, bölgede yıllardır eksikliği hissedilen muhtarlık binası hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kıbrıs Türk Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz ise, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’ne bir yıl içerisinde açtığı muhtarlık binaları için teşekkür etti.

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de, belediyenin projeleri hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise belediyelerin birleşmesinin ardından gelirlerinin arttığını, böylelikle halka daha iyi ve kaliteli hizmet verildiğini dile getirerek, ülkede artan nüfusa rağmen vatandaşa verilen hizmetlerin gelişerek arttığını söyledi.

Tatar konuşmasında, Azerbaycan temaslarına ve Kuzey Kıbrıs Türk orada Cumhuriyeti’nin tanınmasına yönelik yapılan çağrılara da değindi.

“Biz bugünlere kolay gelmedik. geçmişimizi iyi biliyoruz ve dolayısıyla Türkiye’nin desteğiyle bu önemli coğrafyada barış huzur ve güvenlik içerisinde yarattığımız eserlerle ve bundan sonra da yaratacağımız eserlerle geleceğe hem güçlü hem umutlu Bir şekilde yürüyoruz” diyen Tatar, devletin bütün kurumlarıyla halkına en iyi hizmeti vermeye devam edeceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Ilgaz köy muhtarlığı çok amaçlı kültür binası ve çocuk parkı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından açıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuş:Cypfruvex borçsuz ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturuldu

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, özelde Cypfruvex’e, genelde bölgeye yaptıkları yatırımlarla, Güzelyurt’u tarım şehri yapma çalışmalarının emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Tarım suyunun Güzelyurt’la buluşturulmasıyla narenciye bahçelerinin daha kaliteli, verimli ve nitelikli hale getirildiğini söyleyen Çavuş, Cypfruvex’in borçsuz ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulduğunu kaydetti.

Kıbrıs Meyve Sebze Cypfruvex İşletmecilik, 29’uncu olağan genel kurulu bugün Kalkanlıda’ki Cypfruvex LTD. Genel Müdürlüğünde yapıldı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş’un da katıldığı genel kurul Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Ratip Irıkoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Irıkoğlu, Cypfruvex’in kuruluşu, amaçları ve misyonu hakkında bilgiler vererek, misyonları doğrultusunda üretici lehine hizmet verdiklerinin altını çizdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, genel kuruldaki konuşmasında, Güzelyurt’a yaptıkları ciddi yatırımlara değinerek, Cypfruvex’in son üç yıl içerisinde geçmişteki zor günlerinden kurtulup nereden nereye geldiğinin ortada olduğunu kaydetti. Çavuş, Cypfruvex’in borçsuz ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulduğuna dikkati çekti.

Narenciyeye verdikleri desteklere değinen Bakan Çavuş, yapılacak 15 bin tonluk soğuk hava deposu ile yaş sebze ve meyvenin de depolanarak ihracat noktasına taşınabileceğine işaret etti.

Çavuş, Güzelyurt’u tarım şehri yapma çalışmalarının emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, bu sürece destek olan herkese teşekkür etti. Genel kurulda açılış konuşmalarının ardından divan oluşturuldu.

Divan Başkanlığını Ercan Akerzurumlu’nun yaptığı genel kurulda daha sonra 2022-2023 ile 2023-2024 faaliyet raporu ve 2022-2023 ile 2023-2024 mali raporu sunularak onaylandı. Genel kurulda son olarak yönetim kurulu üyeleri belirlendi.

Buna göre, Cypfruvex yönetim kurulu üyeliğine yeniden Ratip Irıkoğlu, Derviş Dağman, Mustafa Momin, Özel Tahsin ve Bekir Erbekir getirildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam