Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Atun: Ülkenin yeniden ayağa kalkması için yapılması gerekenler belli

Published

on

Maliye Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) heyetini kabul etti.

Görüşmede, ekonomik konular, KTTO’nın görüş ve önerileri, Maliye Bakanlığı’nın politikaları konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

KTTO Başkanı Turgay Deniz, odanın öneri ve taleplerini içeren metni Maliye Bakanı Sunat Atun’a sundu.

Salgınla geçen yaklaşık iki yılın ortaya çıkardığı sosyo-ekonomik yükün yanı sıra, Türk Lirası’nda yaşanan değer kayıpları, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenlerle KKTC ekonomisinin kırılganlığının arttığına ve yeni riskler oluşturduğuna, bu durumda iş çevresinin ve özel sektöründe büyük yaralar aldığına dikkati çeken KTTO Başkanı Turgay Deniz, oda olarak bir takım öneriler hazırladıklarını kaydetti.

Bunlardan bazılarının, ‘Orta Vadeli Program, Elektrik Tarifeleri, Sosyal Sigorta Prim Desteği, Enflasyon Muhasebesi ve Kur Gelirlerinin Vergilendirilmesi, Temettü, Amortismana Bağlı Ekonomik Kıymetlerin Katma Değer Vergisi, Yatırım İndirimi, Kamu Çalışma Saatleri’ gibi konular olduğuna dikkati çeken Deniz, hazırlanan önerilerini ayrıntıları ile aktardı.

Deniz, atılacak adımlarda ve yapılacak reformlarda hükümete tam destek vermeye hazır olduklarını ancak belli yasalar hazırlanırken kendileri ile de istişare de bulunulması talebinde bulundu.
Deniz, “Biz atılacak adımlarda, yapılacak reformlarda tam destek vermeye hazırız. Ama her zaman söylediğimiz bir şey var. Belli yasalar hazırlanırken, taslak halindeyken, Bakanlar Kurulu’na, Komitelere, Meclise sevk edilmeden önce bizimle istişare edilmesini ve bizim de görüşlerimizi almanızı istiyoruz. Katkı koymak istiyoruz. Oluşacak olan tepkilere karşı da biz kendimizi siper etmeye hazırız. Yeter ki birlikte kararlar üretelim” dedi.

Maliye Bakanı Sunat Atun da, Oda’nın öneri ve taleplerinin son derece önemli olduğuna vurgu yaparken, tüm gayelerinin KKTC ekonomisini sürdürebilir bir yapıya kazandırmak olduğuna dikkat çekti.

Atun, odanın üyeleri ve kurumsallaşan yapısı ile birlikte ülkenin en önemli organizasyonlarından biri olduğunun altını çizdi.

Ülkenin içinden geçtiği zor koşullara dikkat çeken Atun, bu koşulların bir kısmının uluslararası gelişmelere, geriye kalanının ise içeride, atılması gereken adımların gecikmesine bağladı.

Mali disiplin ve yapısal reformlarla ilgili, hükümetin kararlı bir şekilde yol haritası hazırladığını anımsatan Atun, “Bazı kararlar, siyasetçi için zor kararlar olarak algılanabilir. Ancak, biz siyasetçiler, ülkenin gelişmesi için gerekli olan kararları almak zorundayız. Önümüzdeki dönem, bu ülke için zor kararların alınacağı bir dönem olacak. Kurumlarımızı kurtarmak, halkımızın bundan en az etkiyle çıkmasını sağlamak öncelikli görevimiz. Bugün atacağımız adımlarla geleceği kurtarabiliriz” dedi.

Atun, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun ekonomik olarak ülkenin ayağa kalkması konusunda kararlı olduğunu belirterek, hükümetin bir bütün halinde çalıştığını hatırlattı.
Atun, “Tüm gayemiz KKTC ekonomisinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi. Bunun içinde her alanda verimliliğe çok büyük önem düşüyor” dedi.

Üç yıllık programlar hazırlamak gerektiğine dikkati çeken Maliye Bakanı Atun sözlerini şöyle noktaladı:

“Üç yıllık programlar hazırlamak çok önemli. Çünkü benim de hep inandığım bir şey var. Planlı bir ekonomi haritası elimizde olmadan, hangi unsuları, nasıl dinamiğe dönüştüreceğinizi bilmeden, planlamadan ülke ekonomisinin karakterli bir şekilde ilerlemesi mümkün değildir. Diğer türlü rastgele oluyor. O yüzden üç yıllık programı ivedi olarak hazırlamakta kararlıyız.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Fed faiz oranını sabit tuttu

Published

on

By

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu.

Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Açıklamada, bankanın hedeflerinin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı hedef aralığının yüzde 4,25-4,50 arasında sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

Net ihracattaki dalgalanmalar verileri etkilemiş olsa da son göstergelerin ekonomik faaliyetin güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, işsizlik oranının son aylarda düşük bir seviyede istikrar kazandığı ve iş gücü piyasası koşullarının sağlam kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, “Enflasyon bir miktar yüksek kalmaya devam ediyor.” değerlendirmesi yer aldı.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflediği kaydedilen açıklamada, ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin daha da arttığı belirtildi.

Komitenin, hedeflerine yönelik risklere dikkat ettiği, daha yüksek işsizlik ve daha yüksek enflasyon risklerinin arttığı görüşünde olduğu ifade edildi.

Faiz indirimlerine ocak ayında ara vermişti
Fed, enflasyonda kaydedilen ilerlemeyle geçen yıl eylül ayında 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş ve politika faizini 50 baz puan düşürmüştü.

Geçen yılın kasım ve aralık aylarında da politika faizini 25’er baz puan indiren Fed, ocak ayında, geçen yıl art arda 3 toplantıda gittiği faiz indirimlerine ara vermişti. Fed, mart ayındaki toplantısında da politika faizinde değişikliğe gitmemişti.

ABD’de enflasyon, Haziran 2022’de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak martta yıllık bazda yüzde 2,4 olarak kaydedilmişti.

Devamını Oku

Dünya

Pakistan: Hindistan’ın saldırıları nedeniyle 26 sivil hayatını kaybetti

Published

on

By

Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırıları sonucu 26 sivilin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin yaralandığını duyurdu.

Cammu Keşmir’de 26 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından başlayan Hindistan-Pakistan geriliminde tansiyon yükseldi.

Hindistan Pakistan’a füze saldırıları düzenledi. Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesinde patlamalar yaşandı.

Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın füzeyle saldırdığı bölgelerde ölü sayısının 26’ya, yaralı sayısının da 46’ya yükseldiğini açıkladı.

Hindistan’dan ateşlenerek ülkedeki pek çok noktaya isabet eden füzelerin cami ve sağlık kliniklerine zarar verdiğini belirten Chaudhry, Bahawalpur Camisi’ne düzenlenen füze saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Pakistan Başbakanı: Karşılık veriyoruz
Hindistan, Pakistan sınırında hava savunma sistemlerini aktif hale getirdi.

Pakistan ordusu, 6 bölgede 24 noktanın saldırılardan etkilendiğini duyurdu. Pakistan Savunma Bakanlığı, vurulan tüm hedeflerin sivil noktalar olduğunu açıkladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, “Hindistan saldırılarına karşılık veriyoruz.” dedi.

Pakistan Savunma Bakanı da Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ile bir dronun düşürüldüğünü duyurdu.

Pakistan hava sahasını kapattı, uçuşlar iptal edildi. Pakistan’ın Pencap eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi, eğitime ara verildi. Başkent İslamabad’da da okullar bir günlüğüne kapatıldı.

Günün ilk ışıklarıyla Hindistan saldırılarının neden olduğu yıkım da ortaya çıktı.

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş,

Hindistan saldırılar nedeniyle Pakistan’ı suçlamıştı.

Devamını Oku

Dünya

Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir

Published

on

By

Yeni bir araştırma, sıcak bölgelerde yaygın olan ölümcül mantar hastalığının küresel ısınmayla yayılabileceğini ortaya koydu.

Manchester Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmaya göre, “Aspergillus fumigatus” türü ölümcül mantar enfeksiyonları insanlarda ağır solunum sistemi hastalıklarına yol açabilir.

Uzmanlar, bu türün Afrika ve Güney Amerika’dan kuzeye, Avrupa ve Asya’ya doğru yayılacağını tahmin ediyor.

Çalışmada ayrıca, yayılmanın boyutunun fosil yakıt kullanımı ve sera gazı salınımlarına bağlı olduğu da aktarıldı.

Araştırmanın başyazarı Manchester Üniversitesi’nden Norman van Rhijn, mantarların tedavisinin “son derece zor” olduğunu vurgulayarak, gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Tahminlere göre, bu tür mantarların yayılma alanı küresel ısınma nedeniyle 2100 yılına kadar yüzde 77 artabilir.

Bunun sadece Avrupa kıtasında 9 milyona yakın insanın sağlığı için tehlike yaratacağı anlamına geldiği bildirilerek, özellikle kronik akciğer hastalıkları ve bağışıklığı zayıf kişilerin dikkatli olması çağrısı yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam