Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ülkeleri ekonomik açıdan sıkıntılı günlerden geçiyor. İngiltere’de akaryakıt krizi ortaya çıktı. Almanya’da inşaat ve emlak sektörlerinde fahiş fiyat artışları görüldü. Fransa’da öğrenciler gıda kuyruğu oluşturdu. Detaylar haberimizd

Published

on

Avrupa’da yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgının da etkisiyle son dönemde ekonomik sarsıntılar yaşanıyor. Birçok ülkede başta gıda ve enerji olmak üzere farklı sektörlerde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

İngiltere’de geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan akaryakıt sıkıntısı dünyanın gündemindeydi.

İngiltere’de akaryakıt krizi

Akaryakıt şirketlerinden bazılarının petrol istasyonlarını kapatacağını duyurmasının ardından benzin istasyonları önünde uzun araç kuyrukları oluştu.

Dev akaryakıt şirketleri yeterli sayıda sürücü olmaması nedeniyle bu kararı aldıklarını duyurdu. Araç sahipleri ülke genelinde endişeli. Başkent Londra başta olmak üzere uzun araç kuyrukları haftalardır devam ediyor.

Ülkede mevcut nakliye aracı sürücüsü sayısının ihtiyaç duyulan rakamın 100 bin altında bulunduğu ifade ediliyor.

Marketlerde raflar boşaldı

Tedarik zincirindeki kırılma yüzünden marketlerde de stoklar tükendi.

Londra’daki çeşitli marketlerde özellikle sebze ve meyve ürünleri ile hazır suların satışa sunulduğu raflar boş kaldı. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış süreci Brexit’in ardından İngiltere’de şoför sayısının azalmasıyla patlak veren bu kriz nedeniyle tedarik zincirlerinde ciddi sorunlar yaşanıyor.

Şoför açığına geçici çözüm

Yaşanan krizi çözebilmek adına İngiltere düğmeye bastı. Yurt dışından 5 bin ağır vasıta sürücüsü ile 5 bin 500 tavukçuluk sektörü çalışanına 3 ay süreli geçici vize verilecek. Böylelikle, 10 bin 500 çalışan ekim itibarıyla yıl sonuna kadar geçici vize alabilecek.

İngiltere’de 2020 yılının başında 37 bin olan AB vatandaşı tır ve kamyon şoförü aktif olarak hizmet verirken, bu sayı şu anda 24 bin 350’e gerilemiş durumda. Ülkede nakliye şoförlerinin toplam sayısının halihazırda ihtiyaç duyulanın yaklaşık 100 bin altında olduğu belirtiliyor.

Market zincirlerinden hükümete uyarı

İngiltere’nin en büyük süpermarket zincirlerinden bazıları, Noel öncesinde müşterilerin panik halinde marketlere yönelebileceği konusunda hükümeti uyardı. Aynı zamanda tedarik krizi nedeniyle yakın gelecekte marketlerdeki fiyatlarda artış olabileceği belirtildi.

Dünyaca ünlü fast food şirketi ise tedarik zincirindeki aksamaları gerekçe göstererek, milkshake ve şişelenmiş içeceklerin satışını durdurdu.

Bazı zincir restoranlar da tedarik sorununu gerekçe göstererek restoranlarının kapatılacağını açıkladı.

Ordu benzin istasyonlarına akaryakıt taşıyor

İngiltere’de silahlı kuvvetler personeli, yaşanan kriz nedeniyle benzin istasyonlarına akaryakıt taşıyor.

100’ü şoför olan yaklaşık 200 asker, istasyonlar üzerindeki baskıyı hafifletmek için destek sağlıyor.

Fransa’da gıda kuyrukları

Pandeminin de etkisiyle zor günler geçiren ülkelerden birisi de Fransa. Son 10 yılın en yüksek enflasyonuna ulaşılan Fransa’da ülkedeki fiyat artışı dikkati çekiyor.

Ağustosta yüzde 2,4 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarının etkisiyle eylülde yüzde 2,7’ye çıkarak Aralık 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa’da birçok ülkede olduğu gibi Fransa’da da enerji ürünleri fiyatlarının keskin artışı enflasyonun yükselmesine neden oluyor.

Ekonomik sorunlarla boğuşan üniversite öğrencileri, gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yardım derneklerinin önünde uzun kuyruklarda bekliyor.

Özellikle Paris’te kiraların yüksek olması, öğrencilere yönelik konaklama ve iş imkanlarının azalması, ayrıca eylülde enflasyonun son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması, öğrencilerin ekonomik darboğaza girmesine neden oldu.

Salgının da etkisiyle karşı karşıya kaldıkları ekonomik sorunların üstesinden gelemeyen üniversite öğrencileri, gıda yardımı yapan derneklere yöneldi.

Emlak sektöründe keskin yükseliş

Fransa’da yüksek fiyat artışının görüldüğü bir diğer alan ise emlak sektörü. Ülkede emlak fiyatları son 10 yılda ortalama yüzde 22 artmasına karşın büyük bölgesel farklılıklar dikkati çekiyor.

Başkent Paris’te fiyatlar yüzde 56’dan fazla artarken, artışlar Strazburg’da yüzde 40, Lyon’da yüzde 67 ve Bordeaux’da yüzde 73 oldu. Paris’te metrekare fiyatları 10 bin euro’nun üzerinde.

Almanya’da rekor kira artışı

Almanya’da da enflasyon yüzde 4’ü aşarak 28 yılın zirvesine çıktı. Konut inşaatı maliyetleri ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 arttı.

Böylece inşaat maliyetleri, 1970’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı. Kiralık evlere talep arttı ancak kira bedelleri de hızla yükseldi.

Berlin’de kiralar, 2010’dan bu yana ortalama yüzde 86 arttı.

Avrupa’da enerji krizi

Avrupa’nın genelinde bir de enerji krizi boy gösteriyor. Enerji fiyatları, tarihi zirvesini gördü.

Artan enerji tüketimi kış öncesi arzda kısıntı yaşanabileceği endişeleriyle birleşince doğal gaz fiyatları, Avrupa vadeli işlem piyasasında tarihinde ilk kez 1000 metreküpte 1000 dolar bandını aşarak rekor yeniledi.

Avrupa vadeli doğal gaz piyasasında fiyatların rekor seviyeye çıkmasına, kıtada yer altı doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranlarının azalması, kış öncesi arzda azalış yaşanabileceği endişeleri ve ilgili piyasalardaki genel yukarı yönlü hareket neden oldu.

Doğal gaz fiyatlarındaki artış elektrik fiyatlarını da etkiliyor. Avrupa’da rekor düzeyde artan elektrik fiyatları nedeniyle tüketicilerin faturaları yükselirken, siyasiler soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, son dönemde artan enerji fiyatlarından, talebe rağmen üretimi artırmayan doğal gaz tedarikçilerini sorumlu tuttu.

5 ülkeden ortak bildiri

1 megavatsaat doğal gazın fiyatı, 16 aylık sürede 45 katına kadar çıktı. 3,5 euro’dan 160 euro’ya kadar yükseldi.

Fransa, İspanya, Çekya, Yunanistan ve Romanya maliye bakanları ortak bildiri yayımladı. Gaz piyasalarındaki işleyişin soruşturulmasını istediler. Mevcut gaz sözleşmelerinin neden yetersiz kaldığının da belirlenmesi çağrısında bulundular.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinin resmen enerji krizine girdiğini açıkladı.

Çip krizi Avrupa’yı vurdu

Küresel çip krizi de hem otomotiv hem beyaz eşya sektörünü olumsuz etkiledi.

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz otomobil ve hafif ticari araç teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde çip krizi nedeniyle yüzde 30,2 geriledi.

Japon otomobil üreticisi Mazda Motor da çip tedarik sıkıntısı sebebiyle 2 fabrikasında üretimini durdurma kararı aldı.

Dünya genelinde çip arzında yaşanan sıkıntılar, elektronikten otomobil ve beyaz eşyaya kadar fiyatlarda dalgalanmaya neden oluyor.

Birçok otomobil firması çip sıkıntısı nedeniyle üretimlerinin düştüğünü belirtirken, düşen otomobil üretimi ikinci el araçlarda dahi fiyatların artmasına neden oluyor.

Çip sıkıntısının 2023’e kadar otomobil fiyatlarını yüksek seviyelerde tutması bekleniyor.

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

Avrupa ekonomisi zor günler geçiriyor

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam