Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Avrupa’da bir haftada 4 “büyük” zirve

Avrupa, 11-16 Haziran tarihlerinde 4 büyük zirveye ev sahipliği yapacak. İlk zirve olan G7, bugün başladı. 2’nci zirve, NATO liderleri zirvesi. 3’üncü zirve Avrupa Birliği-ABD arasında olacak. 4’üncü zirve ise Biden ile Putin arasında gerçe

Published

on

Avrupa’daki zirvelerin ilki olan G7, bugün İngiltere’nin ev sahipliğinde başladı. 13 Haziran’a kadar sürecek zirvede COVID-19 etkileri, küresel jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi önemli başlıklar ele alınıyor.

1975’te oluşturulan G7, her yıl bir ülkenin liderliğinde özellikle ekonomi gündeminin değerlendirilmesi, ortak politikaların oluşturulması ve iş birliğinin artırılması amacıyla toplanıyor.

47’ncisi bu yıl yapılan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın başkanlığını yaptığı zirveye, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılıyor.

NATO Zirvesi

Avrupa’da yapılacak ikinci zirve, NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını Belçika’nın başkenti Brüksel’deki karargahta bir araya getirecek.

14 Haziran’da müttefik ülke liderlerinin Rusya’nın saldırgan eylemleri, terör tehdidi, siber saldırılar, yükselen ve yıkıcı teknolojiler, iklim değişikliğinin güvenlik etkisi ve Çin’in yükselişi gibi konularda kararlar alınması bekleniyor.

“Silah kontrolü” gündemde

Zirvenin başkanlığını üstlenecek NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveye ilişkin açıklamasında şunları söylemişti:

“Buluştuğumuzda NATO’nun Rusya ile ilişkisinden, NATO’nun daha iddialı ve komşulara karşı agresif eylemlerinden sorumlu bir Rusya’ya nasıl uyum sağlayacağına ve 2030 gündemimize kadar pek çok konuyu görüşeceğimize eminim.” 

NATO Genel Sekreteri ayrıca, ele alınacak en önemli konulardan birinin silah kontrolü olacağına işaret etmişti.

AB-ABD Zirvesi: 2014’ten beri ilk

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi’nin ertesi gününde AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ilk yüz yüze görüşmesini yapacak.

Atlantik’in iki yakası arasında böyle bir zirve 2014’ten bu yana ilk kez yapılmış olacak.

Liderler, Brüksel’de 15 Haziran’da Donald Trump döneminde gerileyen ilişkilerin yeniden nasıl canlandırılacağı üzerinde duracak.

Biden- Putin Zirvesi

Biden, Brüksel’den İsviçre’nin Cenevre kentine geçerek 16 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

İki liderin ofislerinden yapılan açıklamalarda ikili ilişkilerde öngörülebilirlik ve istikrarı yeniden tesis etmenin amaçlandığı, salgınla mücadele, bölgesel sorunların çözümü ile silahlanma kontrolü ve dünyanın stratejik istikrarının ele alınacağını kaydedilmişti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

AB’de USB-C zorunluluğu başladı

Published

on

By

Avrupa Birliği’nde (AB), bugünden itibaren yeni akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi zorunlu hale geldi.

AB’nin atıkları azaltmayı amaçlayan ve çeşitli elektronik cihazların USB-C, Micro USB ve Lightning gibi farklı şarj girişlerini uyumlu hale getirecek tek tip şarj kuralı, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, AB ülkelerinde taşınabilir elektronik cihazlarda yeni standart şarj girişi USB-C olacak.

Bütün yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör, klavye gibi cihazlarda USB-C şarj girişi bulunması gerekecek.

Ayrıca, elektronik cihazların hızlı şarj sistemleri de uyumlu olacak.

USB-C kuralı, 28 Nisan 2026’dan itibaren dizüstü bilgisayarlar için de geçerli olacak.
AB, 2 yıl süre tanımıştı

AB, 2022’de tek tip şarj girişi kuralını onaylamış ve yürürlüğe girmesi için 2 yıl süre tanımıştı.

AB’nin düzenlemesi, özellikle farklı şarj girişi kullanan Apple firmasının ürünlerinde değişikliğe gitmesine neden olmuş ve şirketin yeni cihazlarında şarj girişlerini USB-C olarak değiştirmesini sağlamıştı.

Halihazırda çoğu cihaz, USB-C girişi ile şarj ediliyor. Kulaklık ve diğer çeşitli aksesuarlar ile yeni dizüstü bilgisayarlarda da aynı giriş mevcut.

Devamını Oku

Dünya

DSÖ: İsrail’in, Uluslararası Sana Havalimanı’na saldırısında yaralanan BM personelini tahliye etmeyi başardık

Published

on

By

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun, Yemen’deki İran destekli Husilerin kontrolünde bulunan Uluslararası Sana Havalimanı’na düzenlediği saldırıda yaralanan BM personelini tahliye etmeyi başardıklarını duyurdu.

Ghebreyesus, BM Dünya Gıda Programına (WFP) bağlı BM İnsani Hava Hizmeti personellerinin Yemen’den tahliyesine ilişkin X’ten paylaşımda bulundu.

26 Aralık’ta İsrail ordusunun Uluslararası Sana Havalimanı’na saldırısı sonucu yaralanan BM İnsani Hava Hizmeti çalışanlarını tahliye etmeyi başardıklarını kaydeden Ghebreyesus, Ürdün’e ulaştıklarını ve yaralıların burada daha iyi tedavi göreceğini bildirdi.

Ghebreyesus, “Sivillere ve insani yardım görevlilerine yönelik saldırılar her yerde durdurulmalı.” vurgusunda bulundu.

Devamını Oku

Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan “borç limiti” uyarısı

Published

on

By

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine 14-23 Ocak arasında ulaşılacağının öngörüldüğünü belirterek, Kongreye harekete geçme çağrısında bulundu.

Yellen, borç limitine ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a yönelik bir mektup kaleme aldı.

Borç limitinin ABD hükümetinin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanmasına izin verilen toplam tutar olduğunu kaydeden Yellen, bu yükümlülükler arasında Sosyal Güvenlik ve Medicare ödemelerinin, asker maaşlarının, ulusal borcun faiz ödemelerinin, vergi iadelerinin ve diğer ödemelerin yer aldığını aktardı.

Yellen, Haziran 2023’te yürürlüğe giren Mali Sorumluluk Yasası ile borç limitinin 1 Ocak 2025’e kadar askıya alındığını anımsatarak, 2 Ocak 2025 tarihinde yeni borç limitinin bir önceki günün sonunda yasal limite tabi olan ödenmemiş borç miktarı olarak belirleneceğini belirtti.

Ancak 2 Ocak’ta ödenmemiş borç tutarında yaklaşık 54 milyar dolarlık düşüş beklendiğini aktaran Yellen, bunun büyük ölçüde Medicare ödemeleriyle ilişkili bir federal güven fonu tarafından tutulan belirli menkul kıymetlerin planlanan ödemesinden kaynaklanacağını kaydetti.

Yellen, bu nedenle borcun geçici olarak azalmasıyla Hazine’nin 2 Ocak itibarıyla olağanüstü önlemler almaya başlamasına gerek kalmamasının beklendiğini belirterek, “Hazine, şu anda yeni limite 14-23 Ocak tarihleri arasında ulaşılacağını öngörüyor ve bu tarihte Hazine’nin olağanüstü önlemler almaya başlaması gerekecektir.” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanı Yellen, ülkenin tam güven ve itibarının korunması için Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı.
Borç limiti

ABD’de borç limiti ya da borç tavanı, “ABD hükümetinin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarı” anlamına geliyor.

ABD Hazinesi, Kongre’nin yasayla belirlediği limite ulaşılıncaya kadar borçlanma yetkisine sahip bulunuyor.

Borç limitine ulaşılması halinde federal hükümet borç miktarını artıramıyor, sadece elindeki nakdi ve gelen gelirleri harcayabiliyor. Limitin artırılması için Kongreden yasa geçirilerek izin alınması gerekiyor.

ABD’de federal hükümet son olarak 2023’ün başlarında 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı. Borç limiti, ABD Kongresi’nde aylar süren müzakerelerin ardından Haziran 2023’te 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmıştı.

ABD’nin halihazırda borcu 36,1 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam