Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Bakan Çavuṣ: Yarın seçime gidelim,UBP ṣimdiki konumundan daha iyi bir durumda olacaktır

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, BRT’de “NET Olalım” programına katılarak iç siyasetteki gelişmeler ve su konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamada bulundu.

 

Bakan Çavuş, erken seçim ihtimalinin gündemde olup olmadığına ilişkin soruya, “Seçime isterse yarın gidelim. UBP eleştirilebilir. Ama UBP seçime en hazır partidir. Vatandaşımız seçime gideceği gün nereye bakacağını çok iyi biliyor. Duygusal davranmıyor. Ben hayat pahalılığına karşı maaşımı gününde almak istiyorum diyor….Açık yüreklilikle söylüyorum yarın seçime gidelim, bir sonraki gün seçime gidelim UBP şimdiki konumundan daha da iyi bir noktada olacaktır. Bizim parti içi kavgalarımız olabilir. Ama UBP üretici gibidir işleyen demir gibidir.UBP muhakkak ki seçimde ödülünü alacaktır” dedi.  

 

Siyasette 3 yıldır sabırlı olmayı, az konuşmayı ve çok dinlemeyi öğrendiğini de söyleyen Bakan Çavuş, “ Önemli olan konuşmak değil icraat yapmaktır” diye konuştu.

 

“UBP’DE AŞILAMAYACAK BİR SORUN YOKTUR”

Polis yasasındaki değişikliğe ilişkin bazı UBP’li vekillerin onay vermeyip Cumhuriyet Meclisi’nde nisabı sağlamamasına ilişkin soruya ise Bakan Çavuş, “Yaşananlar parti noktasında keşke itirazlarını gerekli mercilere yapsalardı. Bu konuda rahatsızlıklarını dile getirselerdi. Gerek grup toplantılarında gerekse de Meclis öncesi partinin yetkili organlarına bu sorunlar aktarılsaydı. Eminim bu sorunlar çözüleçektir. Aşılamayan bir sorun yoktur….Genel Başkanımızın ve hükümetin yetkili organlarının muhakkak ki üzerinde konuşacağı ve değerlendireceği bir konu. Ama dediğim gibi bu sorunu muhakkak ki UBP kendi içerisinde çözecektir.

 

“BAŞBAKAN ANKARA’DAN YENİ PROJELERLE GELECEK”

Bakan Çavuş, Başbakan Ünal Üstel’in Ankara ziyaretine ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Hüseyin Çavuş, “Başbakanın birçok projesi var. Bu projelerle ilgili Ankara’da görüşüyor. Önümüzdeki süreçte yeni projelerle ilgili yaptığı görüşmeler var. Biz de bu konuda hazırlık yapıyoruz. Sayın Başbakanımız Ankara’dan yeni yeni projelerle gelecektir. Mevcut projelerin devamı ve hızlandırılması gündemde. Her zaman olduğu gibi 20 Temmuz’da burada yeni projelere hep birlikte imza atacağız”diye konuştu .

 

Hüseyin Çavuş, yakın bir tarihte mevkidaşı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın KKTC’ye ziyaret gerçekleştireceğini de söyledi. 

 

 “SUDA TASARRUFU SAĞLAMAZSAK, TÜKETİM 73 MİLYON METREKÜPE ULAŞACAK”

“BİR YILDA SU TÜKETİMİ LEFKOŞA’DA YÜZDE 20, İSKELE’DE YÜZDE 39 ARTTI” 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, yaz aylarında su tüketimini azaltmak için tasarruf yapmak gerektiğini belirtti.

Tarım Bakanlığı’nın ve Su Dairesi’nin görevinin suyu depoya ulaştırmak olduğunu söyleyen Bakan Çavuş, depodan çıkış sorumluluğunun ise yerel yönetimlerde olduğunu kaydetti.

Hüseyin Çavuş, “Bizim depolara ulaştırdığımız suda herhangi bir kısıtlama veya azaltma mümkün değildir.Lefkoşa’yı göz önünde bulunduracaksak 2024 yılının ilk 5 ayı ile 2025 yılının ilk 5 ayı arasında su tüketiminde yüzde 20’lik bir artış söz konusudur. İskele belediyesinde 2024 yılının ilk 5 ayı ile 2025 yılının ilk 5 ayı yüzde 39’luk su artışı var. Diğer belediyelerimizde de su tüketiminde yıllara göre su artışı söz konusudur. Fazla su tüketimi dönemine girilmeden tüm belediyelerimizle görüşerek, suyun kullanımı ile ilgili önlem alınması gerektiğini ifade ettik. Biz sadece Anavatan’dan gelen su ile değil yerel kaynaklarımızla da destekliyoruz. 2024 yılı içerisinde 44 milyon metreküp Anavatandan gelen su ile depolara su pompaladık. 13 milyon metreküp de yerel kaynaklarımızdan. Toplamda 57 milyon metreküp su. Bu şekilde artış devam ettiği sürece, suyu verimsiz kullanırsak sadece Anavatan’dan gelen su yüzde 20’lik artışla 60 Milyon metre küplere çıkması yerel kaynakların da 13 milyon metreküpün eklenmesiyle 73 milyon metreküpe ulaşacaktır. O yüzden suyu iyi kullanmak gerekiyor. Belediyelerimize büyük görev düşüyor. Vatandaşlarımızın suyu en iyi şekilde kullanarak suda tasarrufu sağlamalıyız” dedi.

Temmuz ve Ağustos ayında suda tasarrufun şart olduğunu vurgulayan Bakan Çavuş, bu konuda yerel yönetimlere ve vatandaşlara büyük görevler düştüğünü söyledi.

Su depolarında hızlı tüketim artışı gösteren ilgili bölgelerdeki belediyelerle görüşmeler yaptığını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydeden Bakan Çavuş, “özellikle Lefkoşa’da su tüketimi gece ve gündüz aynı seviyededir. Saatte bin 200 ton su veriliyor. Mümkün değil gece ve gündüz tüketiminin aynı olması. Muhakkak ki bu suyun nereye gittiğini bulmak zorundayız”dedi.

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam