Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Bakan Oğuz, Tatlısu Belediyesi’ne ait lavanta yağı üretim tesisini ziyaret ederek, yağ işleme sürecini inceledi

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Tatlısu Belediyesi’ne ait lavanta yağı üretim tesisini ziyaret etti.

KKTC’de ilk olduğu belirtilen tesiste Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ile bir araya gelen Bakan Oğuz, yağ çıkarım süreci hakkında bilgi aldı, ardından Bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırma Dairesi ve Orman Dairesi tarafından hasat edilen lavanta bitkilerinden yağ çıkarım sürecini inceledi.

Oğuz, ziyarette yaptığı konuşmada, Tatlısu Belediyesi’nin lavanta hasadından sonra bugün Bakanlık dairelerince hasat edilen lavantanın işlenmesi için Tatlısu Belediyesi’nin kurmuş olduğu aromatik bitkileri işleme distilasyon merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, 2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığının hibe ettiği lavanta fidelerinin ülkeye getirilmesi ve yerel yönetimlere dağıtılmasıyla bir farkındalığın oluşmaya başlandığını kaydetti.

İlk olarak, lavantanın görselliği ve kokusuyla dikkat çektiğini ancak, bu bitkinin işlenmesiyle, yağının tıp, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılabileceğini belirten Oğuz, Tarımsal Araştırma Dairesi ve Orman Dairesi tarafından da lavanta dikim çalışmaları yapıldığını söyledi.

Kurak iklime uygun bir tür olan lavantaya yoğun talebin olduğuna ve vatandaşların da özel olarak yetiştirdiğine dikkat çeken Oğuz, distilasyon ünitesi kurarak lavantanın görsel bir kazanımdan öte, ekonomik değere dönüştürülmesini sağlayarak, tüm üreticilere motivasyon olan Tatlısu Belediyesi ve ziraat mühendisi olan Belediye Başkanı Hayri Orçan’a teşekkürlerini iletti.

Oğuz, “Artık KKTC’de lavanta hasadı yapıldığında, işleneceği, yağının çıkarılacağı bir tesis var. İnşallah daha çok özel sektörün, kuruluşların da bu alana girmesini sağlarız. Bu noktada amacımız tarımsal ürün olarak farkındalığı yaratmak, değişik bir faaliyet alanı oluşturmak” diyerek, Bakanlık olarak görevlerinin ülke iklimine uygun diğer türlerin de ülkeye kazandırılması olduğunu söyledi ve fideleri hibe ederek, bu adımların atılmasını sağlayan Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerini sundu.

Belediye Başkanı Orçan ise, öncelikle fideleri kendilerine sağlayan Tarım Bakanlığına teşekkürlerini sunarak, ilk olarak 5 dönümlük bir alanda örnek uygulama başlattıkları gün, turizm alanı dışında da lavantaya ekonomik değer kazandıracak bir tesis kuracakları sözünü verdiklerini ve bunu başardıklarını kaydetti.

Orçan, kuraklığa dayanıklı olan ve 10-15 günde yarım saatlik sulamayla hayatta kalabilen lavantanın, kıraç arazilerin değerlendirilmesinde kullanılabileceğini belirtti ve kozmetik sanayinin en önemli maddesi olmasından dolayı dünyada büyük bir talep gören bu ürünün, Yeşil Hat Tüzüğü aracılığıyla Avrupa’nın her yerine satılabileceğini söyledi.

Bu yıl Belediye olarak ilk defa kendi hasatlarını, ardından farklı bölgelerden gelen hasatları, bugün ise Bakanlığın hasadını işlediklerini ifade eden Orçan, gelecek yıl daha fazla ürün çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.

Lavantanın birçok faydası olduğuna da işaret eden Orçan, bu tesisin Tatlısu Belediyesi’nin kardeş Belediyesi olan Konya Karatay Belediyesi tarafından kendilerine hediye edildiğini söyleyerek, Konya Karatay Belediyesi’ne de hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Orçan, 1 saatlik arayla yaklaşık 400 kg lavantanın bu distilasyon ünitesinde işlenebileceğini de vurgulayarak, bütün ülkeye yetebilecek bir kapasite olduğunu belirtti ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Tanıtma Dairesi himayesinde düzenlenen 14’üncü Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında ülke tanıtımı yapılması amacıyla düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, klasik arabaların yer aladığı aynı zamanda bir spor etkinliği olan ralli sayesinde, katılımcılar arasında dostluk, kardeşlik ve yardımlaşmanın geliştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş kutlamaları kapsamında uluslararası otomobil etkinliğini düzenleyenlere ve etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yükseköğretimde güz dönemi geç başvuruları için sistem bu gece açılıyor

Published

on

By

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi, eylül-ekim döneminde herhangi bir nedenle başvuramayan öğrenciler için, güz dönemi geç başvuru sisteminin bu gece saat 00.00’dan itibaren açılacağını duyurdu.

Duyuruda, 20024-20025 Öğretim  Yılı Güz Dönemi  geç  başvuruların 18-19 Kasım tarihlerinde   YÖBİS (https://yobis.mebnet.net/) üzerinden alınacağı, sistemin bu gece saat 00.00’dan itibaren başvuru kabul etmeye başlayacağı açıklandı.

Duyuruda, başvurusunu tamamlayan öğrencilerin sistem üzerinden müfettiş tarafından gönderilen mesajları takip etmesinin sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için son derece önemli olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yer fıstığı üretimini canlandırmak için başlatılan çalışmada yeni çeşitlerin hasadı yapıldı

Published

on

By

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla başlatılan çalışmada hasat yapıldı.

Durma noktasına gelen yer fıstığı üretiminin canlandırılması amacıyla, Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (TAE), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Güzelyurt Belediyesi işbirliğinde, verimi yüksek çeşitleri belirlemek için denemeler yapıldı, öne çıkan çeşitlerin üretimi yapıldı ve yer fıstığının ekim, hasat ve kabuk ayrımı için makineler getirildi. Tohumluk üretiminde öne çıkan yüksek verimli Ayşehanım ve Masal çeşitleri kullanıldı.

Ülkede 1990’ların ortalarına kadar 500 dönümden fazla alanda ekimi yapılan yer fıstığı, bugün 1-2 dönüme kadar düştü. İhracat verilerine göre 2023’te 1 milyon dolarlık yer fıstığı ithal edildi. Son beş yılın ihracat ortalaması ise yılda 580 ton.

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla, Güzelyurt Belediyesi tarafından tahsis edilen 5 dönüm arazide yapılan fıstık ekiminden 5 ton civarında mahsul çıkarıldı. Hasat, yer fıstığını canlandırmak için kullanılacak.

Çiftçilere yer fıstığı yetiştiriciliğine girmesi için çağrı yapıldı, teşviklerin artırılacağı belirtildi.

Güzelyurt Belediyenin tahsis ettiği arazilere ekilen yer fıstıkları hasat edildi.

-TİKA

TİKA Lefkoşa Ofis Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, TAE Güzelyurt İstasyonunda yapılan hasat esnasında TAK’a yaptığı açıklamada, TİKA’nın KKTC’de kurulduğu günden itibaren tarım ve hayvancılığın gelişmesine ağırlık verdiklerini, bu kapsamda destek verdikleri her projelerin ayrı bir öneme haiz olduğunu söyledi.

Küçükçavuş, önlerine yer fıstığı üretiminin canlandırılması projesi gelince ve yer fıstığı ihtiyacının tümünün dışarıdan karşılandığını öğrenince projeye destek verme kararı aldıklarını belirtti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, önemli bir projeye imza attıklarına inandığını, Güzelyurt’un geçmişte fıstığın bolca yetiştirilen bir bölge olduğunu, son yıllarda bunun kaybolduğunu, projenin fıstık üretimini tekrardan canlandırmak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Yer fıstığının kumlu toprak yapısını tercih ettiğini, Yayla bölgesinin toprağının da kumlu olduğunu belirten Özçınar, üreticilerin yer fıstığı ekimine yeniden döndürülmesi halinde, yer fıstığının katma değerinden de faydalanılacağını kaydetti.

Yer fıstığının gelecek yıllarda ciddi bir katma değer yaratabileceğine inandığını belirten Özçınar, belediye olarak yapmaya çalıştıklarının, yapılan denemelerde öne çıkan fıstık çeşitlerini çoğaltıp üreticilere sunmak olduğunu ifade etti.

TAE Müdürü Cem Karaca, TİKA ve Güzelyurt Belediyesine çalışmaya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Fıstık ekiminin 500 dönümlerden 1-2 dönümlere kadar düşme nedeninin işçilik ve maliyetin yüksek olması, ithalatına başlanması olduğunu belirten Karaca, teknolojik gelişimle birlikte işçilik giderlerinin düştüğünü kaydetti.

Fıstık üretimi için gerekli ekipmanı ülkeye getirmeleri haline üretimin canlanabileceği düşüncesinde olduklarını aktaran Karaca, bu düşünceyle TİKA’dan destek talep ettiklerini anlattı.

Karaca, TİKA’nın fıstık ekiminden, hasadına, hasat sonrası kabuk ayrıma işlemine kadar tüm makinelerin alınmasını sağladığını belirtti.

2023’de farklı fıstık çeşitleriyle deneme parselleri kurduklarını anlatan Karaca, 2024’te de denemelerde öne çıkan yüksek verimli çeşitlerle Belediye tarafından sağlanan 5 dönümlük arazide tohumluk üretimi yaptıklarını belirtti.

Karaca, fıstık üretimini canlandırmak, üreticiye alternatif üretim alansı sunmanın yanında yer fıstığının toprak yapısını iyileştiren bir ürün olduğundan münavebede kullanılmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını, patatesin ardından ekilebileceğini kaydetti.

Bakanlığın da fıstık için 2023’de destek verdiğini belirten Karaca, bu desteği arttırmayı planladıklarını belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam