Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

Türkiye’nin pandemi sürecindeki kısıtlamasız tatilinden baklava üreticileri çok memnun… Sektör temsilcileri, son dönemlerde ilk kez bu denli yüksek satış miktarına ulaşıldığını ve pandemi döneminin üretim rekorunun kırıldığını açıkladı.

Published

on

Koronavirüs tüm dünyayı sarmadan önce Türk baklavası hem iç piyasada en çok rağbet gören tatlılardan biriydi, hem de ülkemize gelen turistlerin gözdelerindendi.

Pandemi önce dünyanın farklı bölgelerini vurdu. Ülkeler kapıları kapattı. ‘Türkiye’de süreç nasıl olacak?’ diye düşünürken Mart 2019’da ilk vaka görüldü. Gerisini bu satırları okuyanlar da çok iyi biliyor… Sürekli artan vakalar, maalesef ölümler ve ‘yeni normal’ olarak adlandırılan bir dönem.

Bahsettiğimiz dönemde milyonlar evlerine hapsolmuşken haliyle kimi alanlar çok sancılı süreçler geçirdi. Yeme içme başta olmak üzere birbirinden farklı sektörlerde ‘kıyamet senaryosu’ yaşandı, o dönemde baklava üreticileri de hayli zor günler geçirdi.

Kötü günler geride kaldı

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım ile pandemi döneminin farklı zaman dilimlerinde çeşitli haberler yaptık. Salgının başında ilk hedefleri sektörden kimsenin ‘iflas bayrağı çekmemesi’ idi ve bunu büyük ölçüde başardılar.

Ramazan Bayramı döneminde konuştuğumuzda ise sektörün hareketli olduğundan bahsetmiş, o süreçteki kısmi açılma’ ile bir nefes alabildiklerini anlatmıştı.

Kurban Bayramı dolayısıyla bir kez daha aradık BAKTAD Başkanı Yıldırım’ı… Çünkü Türkiye pandeminin başından bu yana belki de ilk kez ‘en normal’ ve uzun süreli tatilini yaşayacaktı. Aşılamalar artmış, kurallar esnetilmiş, bayram öncesi özellikle tatil yerlerinde rezervasyonlar tamamen dolmuştu.

Telefonu açtığında ilk olarak ‘Kötü günler geride kaldı’ dedi Mehmet Yıldırım ve sektörün bu bayramı nasıl geçirdiğini anlatmaya başladı…

Misafirliğe gitmek yerine tatili tercih ettik

Bu bayramda baklava üretiminde ve haliyle tüketiminde pandemi döneminin rekorunun kırıldığını söyleyen Yıldırım’a göre bu süreçte oteller öne çıktı.

Türk insanının bayram ziyaretlerini halen önemsediğini, bayramlaşmaya giderken bir kutu baklava götürmenin de bu geleneklerden biri olduğunu anımsatan Yıldırım, uzun bir aradan sonra nispeten normal geçen tatilin bu alışkanlığı da değiştirdiğini söyledi.

Yıldırım’a göre insanlar çok uzun zamandır böyle bir dönemin hayalini kurdu. Şartlar uygun olunca da bayramı tatil yörelerinde geçirmeyi tercih etti.

En yüksek talep otellerden geldi

Bu durumun sektör için ne anlama geldiğini merak ediyoruz… İstanbul’dan bir örnek vererek cevaplamaya başlıyor Mehmet Yıldırım ve “Koca kent bomboş… Sadece İstanbul değil, diğer büyük şehirler için de durum aynı. İnsanlar Ege’de, Akdeniz’de tatil yerlerine akın etti. Biliyorsunuz bahsettiğimiz bölgeler aynı zamanda otellerin çok yoğun olduğu alanlar. Oteller tamamen doldu. Dolayısıyla o taraftan da baklava ve diğer tatlılara yönelik ciddi bir talep oluştu. Günlük 2 bin 500 ton ile 3 bin ton arası bir tüketimden bahsediyoruz. Pandemi döneminde kırılan üretim rekorunun anahtarı otellerdeydi” bilgisini paylaşıyor.

Rekoru her şekilde kırardık

BAKTAD Başkanı Yıldırım burada ilginç bir ayrıntıdan daha bahsediyor… Her ne kadar otellerin doluluğu en önemli etken olsa da, “Eğer tatil erken başlamasa da rekoru kırardık. Bu kez rekorun anahtarı otellerde değil İstanbul’da olurdu. Ama yine de rekor kırılırdı” diyor. Sebebini soruyoruz, Mehmet Yıldırım anlatıyor:

“Çünkü 18 aya yakın bir zamandır insanlar çok zorlu süreçlerden geçti. Yeni yeni normale dönüyoruz. Biz millet olarak güzel yemekler yemeyi, sosyal bir ortamda arkadaşlarımızla oturmayı seviyoruz. Tatlı da bu buluşmaların gözdelerinden biri. Yemek ne olursa olsun hemen her masada sonrasında tatlıyı görürsünüz.

Baklava ve diğer tatlılar insanlara pandemi öncesini hatırlatıyor… Yeniden normalleştiğimiz bu dönemde baklavanın tercih edilmesinin böyle tarafı da var. İnşallah pandeminin etkisi her geçen gün daha da azalır ve ne ülkemiz ne de dünyanın başka bir bölgesi bu süreci tekrar yaşamaz.”  

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam