Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Barış Harekatının 50. yılı ve Kıbrıs Tarihi Sempozyumu” düzenlendi

Published

on

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’inci yılı etkinlikleri kapsamında bugün “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılı ve Kıbrıs Tarihi Sempozyumu” düzenlendi.

Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen sempozyum Girne Vuni Palace Otel’de yer aldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kıbrıs Gazisi, Emekli Tuğgeneral Cemal Ergün Barış Harekatına 1’inci Komando Tabur Komutanı olarak katıldığını belirterek, harekatın askeri cephesiyle ilgili detayları anlattı.

KKTC eski Turizm ve Kültür Bakanı İsmail Bozkurt da konuşmasında, Kıbrıs’ın Akdeniz’de Türk varlığının devam ettiği tek ada olduğunu vurgulayarak, bu varlığın devamının ilk nedeninin Kıbrıs Türkü’nün Osmanlı’nın adayı terk etmesinden 1974’e kadar geçen süreçte sergilediği inanılmaz mücadele olduğunu kaydetti. Bozkurt, ikinci nedeninin ise bu mücadeleyi tamamlayan 20 Temmuz Barış Harekatı olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin 1878’den sonra önce İngiliz Yönetimine karşı etnik kültür ve Türk kimliğini devam ettirmek için, ardından Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan’a karşı Enosis’i engellemek ve Türkiye’den kopmamak için mücadele verdiğini kaydeden Bozkurt, Kıbrıslı Türklerin kendilerini hiçbir zaman Türkiye’den ayrı görmediğini ve Atatürk’ü izinden gittiğini söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün 1963-74 yılları arasında sergilediği büyük mücadele olmasaydı Kıbrıs Barış Harekatının gerçekleşemeyeceğini dile getiren Bozkurt, Türkiye Cumhuriyeti ve Türki devletler için Doğu Akdeniz’de batmaz bir uçak gemisi olan adada Türk varlığının devam edebilmesi için, 20 Temmuz Barış Harekatının getirdiği kazanımlar ve Türk Silahlı Kuvvetlerin varlığından asla taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen de konuşmasında Kıbrıs’ın stratejik önemini koruduğunu dile getirerek, adanın tarih boyunca Akdeniz’de egemenliğin sembolü olduğunu kaydetti.

Türk Tarih Kurumu’nun Kıbrıs konusundaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Özgen, yıllardır sürdürdükleri yayın, sempozyum, seminer faaliyetleri yanında, son dönemde adada Türk varlığını kayıt altına almak, ulusal bilincin gelecek kuşaklara aktarılması ve Kıbrıs meselesinde yararlanılacak bilimsel diplomatik kaynakların temini konularına önem verdiklerini kaydetti.

Özgen, bu çerçevede, KKTC Milli Eğitim Bakanlığıyla imzalanan protokolle, tarih, sosyal bilgiler ve sanat tarihi öğretmenlerine yönelik mesleki eğitimler yanında , milli bilincin korunarak genç kuşaklara aktarılmasını sağlayacak çalıştaylar düzenlendiğini kaydetti. Özgen, Kıbrıs’ın yakın geçmişine dair mücahit, devlet adamları , diplomat ve araştırmacılardan elde edilen arşiv belgelerinin araştırmacıların hizmetine sunulması için yaptıkları çalışmaları da aktardı.

Kurum, Başkent Üniversitesi ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı işbirliğinde, Mücahit ve Mücahidelerin anlatımıyla Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi Sözlü Tarihi projesinin de geçtiğimiz yıl başlatıldığını dile getiren Özgen, hedeflerinin, Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesinin daha geniş kitlelere ulaştırılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı kapsamında düzenlenen sempozyumda, Osmanlı Döneminde Kıbrıs, Kıbrıs Barış Harekatı ve Uluslararası Hukuk Bağlamında Kıbrıs’ın durumunun ele alınacağı oturumlar yer alacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Boğaz-Ağırdağ kavşağında yol çizgileri boyanacak

Published

on

By

Karayolları Dairesi, bu geceden itibaren Boğaz-Ağırdağ kavşağında yol çizgilerinin boyanacağını duyurarak, söz konusu güzergahı kullanacak sürücüleri dikkatli olması için uyardı.

Daireden yapılan yazılı açıklamaya göre, sinyalizasyon çalışmaları kapsamında bu gece saat 22.00’den itibaren Boğaz-Ağırdağ Kavşağı’nda yol çizgilerini boyama çalışması başlatılacak ve ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi’nin açıklamasında sürücülerin can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uyması istendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTAMS: “Hükümet greve katılmayan üyelerimizin maaşlarından da kesinti yaptı”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetin, sendika tarafından uygulanan grev günü izinli, hasta raporlu olan veya greve katılmayan üyelerin de maaşlarından kesinti yaptığını ileri sürdü.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yazılı bir açıklama yaparak, “KKTC maliyesi kuruşa muhtaç mı kaldı?” diye sordu. Bütçe açığının her geçen gün büyüdüğünü ve maaş ödemeleri için Maliye’nin her ay borçlandığını söyleyen Bengihan, bunun “yönetim beceriksizliğinin en bariz göstergesi” olduğunu savundu.

Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin toplanmasında hükümetin adil davranmadığını, zenginlerden vergi toplamak yerine sabit gelirlilerin maaşlarında keserek ve en adaletsiz vergi türü olan dolaylı vergilerle halkı fakirliğe sürüklediğini öne süren Bengihan, “Hükümetin gelecek nesillere borçtan başka hiçbir şey bırakmayacakları aşikardır.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Toplumlararası Kadınlar Yürüyor ve Görüşüyor” etkinliğinde “Mülkiyet” konuşuldu

Published

on

By

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Taşınma Mal Komisyonu’nun daha etkili olması için çaba harcanması gerektiğini belirtti.

Şefik, AİHM’in de TMK’nin, başvuranların taleplerini incelerken tutarlı, özenli ve zamanında hareket etmediği saptaması yaptığına işaret ederek, “Amacımız, TMK’yı etkisiz bir yöntem olarak kabul ettirip, kişileri çaresiz bırakmak olmamalıdır” dedi.

Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Severis Vakfı (CVAR) iş birliğinde Lefkoşa’da dün akşam düzenlenen “Toplumlarası Kadınlar Yürüyor ve Görüşür” etkinliğinde “Mülkiyet” konusu konuşuldu.

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in mülkiyet konusunda sunum yapıp, katılımcıların sorularını yanıtladığı gecenin açılışında KTÜKD Başkanı Gülden Plümer Küçük ve Severis Vakfı Direktörü Rita Severis de söz aldı.

Katılımcılar, toplantı öncesinde Ledra Palace’da buluşup, etkinliğin yapıldığı Derboyu’ndaki 4K Koop’a yürüyüş düzenledi.Toplantıya, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi, BM Misyon Şefi Colin Stewart, eski Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlarından Erato Kozaku Markullis ve dernek üyeleriyle yabancı misyonlarda çalışan kadınlar katıldı.

4K ev sahipliğinde yapılan etkinlikte yemek olarak fırın makarnası, patates köftesi, herse, çiçek dolması, hellim, çörek ve karpuz servis edildi. Alkollü alkolsüz yerli içeceklerin satıldığı etkinlikte kurulan stantta hazırlanan sıcak hellim böreği ikramı da yapıldı.

-“Kuzeyde TMK var… Güneyde benzer bir oluşum kurulmadı”

Narin Ferdi Şefik, mülkiyetin her zaman ciddi bir mesele olduğuna işaret ederek, yaşanan çalkantılar sırasında halkın mülklerini terk etmek durumunda kaldığı ülkede, Kıbrıslı Rumlar için, kapsamlı bir çözüm sağlanana kadar Taşınmaz Mal Komisyonu gibi bir imkan yaratılırken, Kıbrıslı Türklerin başvurabileceği benzer bir oluşum kurulmadığını belirtti.

Şefik, Güney Kıbrıs’ta bırakılan Türk mallarının “Türk Malları Vasiliği” tarafından yönetildiğine ancak bu düzenlemenin 1974 öncesinde mülklerinden edilen Kıbrıslı Türklere tazminat hakkı tanımadığına işaret etti.

-“TMK daha etkili olmalı”

Konuşmasında, TMK’nin oluşumu, başvuru süreçleri, yaşanan sorunlar ve AİHM kararlarına da değinen Şefik, kurulduğu 2005’ten Mayıs 2025’e kadar toplam 8 bin 160 başvuru yapılan komisyonun 2 bin 171 başvuruyu sonuçlandırdığını ve 1908 başvuruya toplam 38 milyon 50 bin 407 Sterlin ödendiğini belirtti.

Narin Ferdi Şefik, 5 bin 989 başvurunun ise hala askıda olduğuna işaret ederek, kapsamlı bir çözüm sağlanana kadar en azından Kıbrıslı Rumların başvurabilecekleri bir yol olan TMK’nın daha etkili olması gerektiğini kaydetti.

Şefik, AİHM’in KV Mediterranean Tours Ltd. v. Türkiye davası kararında da TMK’nin başvuranların taleplerini incelerken tutarlı, özenli ve zamanında hareket etmediği saptamasında bulunduğuna vurgu yaptı. Şefik, “AİHM, TMK önündeki yargılamaların hızlandırılması ve gecikmelere karşı etkili bir çözüm mekanizmasının oluşturulması amacıyla sürekli ve uzun vadeli çabaların devam etmesi gerektiğini belirtti.” şeklinde devam etti.

Şefik, “TMK’nin düzgün şekilde işlemesi için hepimiz çaba harcamalıyız. Amacımız, TMK’yı etkisiz bir yöntem olarak kabul ettirip, kişileri çaresiz bırakmak olmamalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam