Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakan Üstel: Fahiş fiyat artışlarının önüne geçilecek

Published

on

Başbakan Ünal Üstel, vatandaşın fiyat artışlarından etkilenmemesi için gerekli tedbirler alındığını kaydetti.

“Fahiş fiyat artışlarının önüne geçilecek, suistimaller önlenecek” ifadelerine yer veren Üstel, Yaş Sebze Ve Meyve Referans Fiyatları Belirleme Komitesi’nin de kurulduğunu kaydetti.

İşte o açıklamanı tamamı şöyle:

“Hükümet olarak önceliğimiz bir yandan üreticiyi koruyarak üretimi artırmak, diğer yandan da vatandaşların mağdur edilmesinin önüne geçmektir. Çalışmalarımızı halkımızın yaşam kalitesini yükseltmek, refah seviyesini artırma temel yaklaşımı ile sürdürüyoruz. Ekonomik sorunların aşılması, vatandaşın alım gücünün korunması yönünde kararlar üretmeye devam ediyoruz. İşte bu çalışmalarımız kapsamında hükümetimiz fiyat artışlarından vatandaşın olumsuz etkilenmemesi ve suistimalerin önüne geçilmesi için yeni tedbirler alıyor. Bu çerçevede yaş sebze ve meyve fiyat artışını önlemek, üretici ve tüketicileri koruyacak fiyat oluşumuna katkı sağlamak, erişebilir gıdaya ulaşılması için tavsiye sebze fiyatını belirlemek üzere yaş sebze ve meyve referans fiyatlarının belirlenmesi amacıyla bir komite oluşturulması kararı alındı. Bu kararlara önümüzdeki dönemde yenileri eklenecek.

İthalatta fiyat artışlarının önüne geçilmesi için de önemli bir adım atıldı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ticaretin 5 Aralık’tan itibaren TL ile yapılması zorunlu hale geldi. Bizzat benim girişimlerim sonucunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihracat genelgesinde yapılan değişiklik ile KKTC ihracatlarında 5 Aralık’tan itibaren gümrük beyannamesinde ihracat bedelinin Türk Lirası olarak beyan edilmesi ve bedelin Türk Lirası olarak tahsil edilmesi zorunlu hale getirildi. Bu önemli bir adımdır.

İSTİFÇİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK VE SUİSTİMALLER ÖNLENECEK

Bu atılan adıma ek olarak, piyasada suistimallerin önüne geçmek için Mal ve Hizmetler (Düzenleme ve Denetim) (değişiklik) yasa tasarısını Bakanlar Kurulumuza götürülmek üzere hazırladık. Bu Değişiklik Yasa tasarısı ile 1997 Mal ve Hizmetler yasasına fahiş fiyat artışı tanımı eklenerek, bunun suç olarak düzenlenmesi öngörülmüştür. Hazırlanan değişiklikle ayrıca istifçilik suçunun hem denetimli malların ötesinde uygulanabilmesi; hem de bu suçun işlenmesi ile ilgili normal mesai tanımının netleştirilmesi amaçlandı. Bunların sonucunda; Bakanlık ve/veya Bakanın yetkili kılacağı kalite ve fiyat denetim memuru tarafından fahiş fiyat denetimi yapabilecek ve olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlar da dahil herhangi bir zaman satışa sunulan mal ve hizmetlerin maliyet fiyatlarındaki artış gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın ve/veya maliyet fiyat artışını aşacak şekilde yapılan aşırı ve adil olmayan fiyat artışının cezalandırılabilmesinin yasal zemini oluşturulmuş olacaktır. Bu tasarıyı en kısa sürede hayata geçireceğiz.

HER ZAMAN ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Son dönemlerde kamuoyunun gündeminde en ön sırada yer alan et fiyatları konusunu da Bakanlar Kurulunda değerlendirdik. Hükümet olarak her zaman üretimin ve üreticinin yanında olmayı üretimin devamlılığını bir politika olarak görmekte, bu çerçevede üretim sektörlerini desteklemeye devam etmekteyiz. Bu anlayışla hayvancılık sektörüne destek veriyoruz. Ekim ayından itibaren süt fiyatlarında yapılan iyileştirme yanında küçükbaş hayvan üreticisine kg başı 1.25 TL ile büyükbaş hayvan üreticisine kg başı 0.25 TL arpa desteği uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca bu desteklerin devamlılığı konusunda hükümet olarak çalışma ve çabalarımız devam etmektedir. Yine girdi maliyetlerinde önemli yer tutan elektirik desteği konusunda 10 kuruş olan destek 70 kuruş’a çıkarılmıştır. Bunlar ve bunun gibi desteklerin amacı üretimin devamlılığı, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve bunun neticesinde halkımıza daha uygun fiyatta süt ve et ürünlerinin ulaştırılmasının sağlanmasıdır.

ET FİYATLARI NORMALLEŞMEZ İSE KARKAS ET İTHALİ YAPILMASI DEĞERLENDİRİLİYOR

Son günlerde özellikle canlı hayvan fiyatlarında gözlenen artış ve bu alanda oluşan haksız rekabet koşulları ciddi sorunlara neden olmuş olup, sektörleri birbiri ile çatışma noktasına getirmiştir. Bu konuda ilgili birliklerin iyi niyetlerine rağmen maalesef fiyat istikrarının sağlanamadığı görülmüştür.

Bu gelişmeler ışığında yapılan maliyet hesaplamaları çerçevesinde canlı hayvan fiyatlarının küçükbaş 70 TL/Kg ve büyükbaş 80 TL/Kg olarak üreticilerden alınması ve buna göre kasap ve marketlerin perakende fiyat oluşturması yönünde piyasaya katkı konulması ancak bu çerçevede hareket edilmemesi durumunda, Toprak Ürünleri Kurumu tarafından yerel üretim maliyetleri de dikkate alınarak piyasa ihtiyacına ve fiyat istikrarına yönelik karkas et ithali yapılması konusu da değerlendirilmiştir.

HAYVAN ALIM SATIMINDA OKKA KULLANIMINA CEZA GELİYOR

Ayrıca ülkede yıllardan beri hayvancılar ve kasaplar tarafından kullanılan ve şikayet konusu olan hayvan alım satımındaki okka ölçü biriminin kullanılmasının önüne geçilecektir. Okka kullanımının yasak olduğu ve bunun yasal cezası bulunduğu gerçeğinden hareket ederek, Aralık ayından itibaren metroloji yasası kapsamında ticaret dairesi ve hayvancılık dairesi tarafından kilo kullanımı denetlenecektir. Okka kullanan kasap veya hayvancılara yasa kapsamında gerekli cezalar uygulanacaktır.

‘YAŞ SEBZE VE MEYVE REFERANS FİYATLARI BELİRLEME KOMİTESİ’ KURULUYOR

Hükümetimiz yapılacak piyasa denetimlerine ek olarak yaş sebze ve meyve fiyat artışını önlemek, üretici ve tüketicileri koruyacak fiyat oluşumuna katkı sağlamak, erişebilir gıdaya ulaşılması için tavsiye sebze fiyatını belirlemek üzere yaş sebze ve meyve referans fiyatlarının belirlenmesi amacıyla bir komite oluşturulması kararı aldı. Bu kapsamda yaş sebze ve meyve fiyat artışını önlemek, üretici ve tüketiciyi koruyacak fiyat oluşumuna katkı sağlamak bağlamında, toptancı satış fiyatı belirlenmesine katkı koymak amacıyla Bakanlık ve Birlik temsilcilerinden oluşacak olan ‘Yaş Sebze ve Meyve Referans Fiyatları Belirleme Komitesi’nin kurulması kararı alındı. Bu komite önümüzdeki haftadan itibaren düzenli olarak her hafta toplanacak ve gerekli çalışmaları yapacaktır.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi komiteden geçti

Published

on

By

Bedelli askerlikle ilgili yeni düzenlemeler içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ile hali arazilerin kiralanmasına yönelik değişikliklerden oluşan Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı komiteden geçerek, Meclis Genel Kurulu’na yollandı.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi dün Komite Başkanı, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Komite, gündeminde bulunan UBP Milletvekilleri Resmiye Canaltay ile Emrah Yeşilırmak’ın önerdiği Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.

Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığındaki toplantıya komite üyeler UBP Milletvekili Hasan Küçük, CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve UBP Milletvekili Hasan Taçoy katıldı. Solyalı ve CTP Milletvekili Ongun Talat, Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine katılmadı.

Komite toplantısında ayrıca, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, UBP Milletvekilleri Resmiye Eroğlu Canaltay ve Emrah Yeşilırmak, CTP Milletvekili Devrim Barçın, YDP Milletvekili Talip Atalay ve Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers da yer aldı. Toplantıya davetli olarak KKTC Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer katılarak konu ile ilgili görüşlerini sundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Polis Örgütü’nün kuruluşunun 61’inci yılı ve Polis Günü nedeniyle resepsiyon düzenlendi

Published

on

By

Polis Örgütü’nün kuruluşunun 61’inci yıl dönümü ve 30 Haziran Polis Günü nedeniyle, dün akşam, Polis Genel Müdürlüğü’nde resepsiyon düzenlendi.

Etkinliğe; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekili ve bazı siyasi parti başkanları ile diğer askeri, polis ve sivil yetkililer katıldı.

Gecede, Polis Örgütü için hazırlanan tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

Sanatçı Örge Volkan’ın da sahne aldığı gecede, Güvenlik Kuvvetleri Bando Komutanlığı Hafif Müzik Orkestrası ve Polis Genel Müdürlüğü Orkestrası (Polkestra) da müzik dinletisi sundu.

Gecede, ayrıca yaş haddinden dolayı bugün emekliye ayrılacak olan Polis Genel Müdürü Kasım Kuni’ye hizmetlerinden dolayı Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü tarafından “Hizmet Anısı Şildi” takdim edildi.

– Tatar: “KKTC güçlenirken, polis teşkilatı da güçlenmekte”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir gecede Polis Günü’nü birlikte kutladıklarını ifade etti.

Tatar, Polis Genel Müdürü Kuni’nin son görev günü olduğunu belirterek, bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluk diledi, hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Terfi alan polis mensupları için düzenlenen törende yer alarak belgelerini birlikte takdim ettiğini anımsatan Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin polis teşkilatı, en güvenilir kurumlarımızdan biridir.” dedi.

Tatar, Polis Teşkilatı’nın İngiliz sömürge yönetiminden beri bu topraklarda halkın esenliği, barışı ve huzuru için fedakarca mücadele ettiği kaydetti.

Emekliye ayrılan ve bugün burada olmayan tüm eski polisleri yad eden Tatar, “Anavatan Türkiye’nin desteğiyle daha güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için var gücümüzle çalışmaktayız.” diye konuştu.

Polis Teşkilatı’nın her gün güçlenmekte olduğunu belirten Tatar, teşkilatın halkın refah ve mutluluk içinde yaşayabilmesi için her alanda mücadele verdiğini kaydetti.

Polis Teşkilatı’nın bu anlamlı görevi yürütürken büyük fedakarlıklar verdiğini ifade eden Tatar, böylesine bir Polis Teşkilatı’na sahip olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi, genç polislere seslendi.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güçlenirken, Polis Teşkilatı da güçlenmekte.” diyen Tatar, Polis Teşkilatı’nı geleceğe taşımak için yapılan çalışmalardan dolayı tebrik ederek, başarılar diledi.

– Kuni: “Kıbrıs Türk polisi, milli mücadele yıllarında Rum saldırılarına karşı mücahitlerle birlikte çarpıştı”

Polis Genel Müdürü Kasım Kuni de, Kıbrıs’ta polis tarihinin Osmanlı İdaresi ile başladığını, İngiliz sömürge yönetimi, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti dönemi ile milli mücadele yıllarını takip ederek, günümüze kadar uzandığını kaydetti.

“1963 Aralık ayında, Kıbrıslı Rumların adayı Yunanistan’a ilhak etmek amacıyla başlattıkları tedhiş eylemleri neticesinde, Kıbrıslı Türkler, Rumlarla ilişkilerini kesmek zorunda kalmış ve kendi bölgelerine çekilmeye başlamışlardır.” diyen Kuni, bu dönemde Rumlardan elinde çok az sayıda motorlu araç ve malzeme kalan Türk polisinin, kendi oluşumunu hızla tamamlayarak, tek çatı altında toplanmayı başardığını ve bugünkü Polis Örgütü’nün temellerinin atıldığını kaydetti.

Kuni, “İşte bu oluşumun tamamlanma günü olarak kabul edilen 30 Haziran 1964, Kıbrıs Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşu olarak kabul görmüş ve bu günün Polis Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.

Kıbrıs Türk polisinin, milli mücadele yıllarında polislik görevlerinin yanı sıra, Rum saldırılarına karşı mücahitlerle birlikte çarpıştığını kaydeden Kuni, Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini ve adını tarihe yazdırdığını kaydetti.

– “Bu günün benim için çok ayrı bir önemi var”

“EOKA’nın tedhiş eylemlerine başladığı 1 Nisan 1955’ten, 1974 Barış Harekatı’na kadar, Türk polisi, özgürlük savaşında 48 şehit ve kayıp vermiştir. Bu vesileyle vatanı uğruna canını feda eden kahraman aziz şehitlerimizi rahmetle anmadan geçemeyeceğim.” diyen Kuni, kazalarda sancaktarlara bağlı olarak görevlerini yürüten Kıbrıs Türk polisinin, 1970’te oluşturulan Polis Genel Müdürlüğü makamıyla kurumsallaşma yolunda adım atılarak, merkezden yönetilmeye başlandığını belirtti.

Kuni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1984’te ise KKTC Kurucu Meclisi tarafından çıkarılan ‘Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Yasası’ ile günün koşullarına göre yeniden organize edilen Polis Genel Müdürlüğü, bu düzenlemeyle yasal statüye kavuşturulmuştur. Polis Örgütü olarak bu günlere gelmemize katkı koyan, mesleki bilgi ve tecrübelerini bizlere aktaran benden önceki yöneticilerim ve meslektaşlarıma teşekkürü borç bilirim.”

Bu günün kendisi için çok ayrı bir önemi olduğunu, 1986’da polis memuru olarak katıldığı Polis Örgütü’nden, Polis Genel Müdürü olarak görev yaptıktan sonra yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacağını ifade eden Kuni, “Böylesi anlamlı bir günde meslek hayatıma veda etmek, benim için ayrı bir önem arz ediyor.” diye konuştu.

Görev aldığı bütün kademelerde, her zaman Polis Teşkilatı’na, halka ve devlete hizmet için çalıştığını kaydeden Kuni, devlet büyüklerinin takdiriyle bu mesleğin en üst derecesine kadar yükseldiğini ve bu makamdan emekliye ayrılmanın onurunu yaşadığını dile getirdi.

Kuni, genel müdürlüğü süresince, özellikle halkla bütünleşme ve polis-halk dayanışmasını en üst düzeye çıkarmak için büyük gayret harcadığını ifade etti.

– “Başarı hepimizin başarısıdır”

Kurumu, çağdaş polis örgütleri seviyesine taşımak için her çabayı sarf ettiğini kaydeden Kuni, şöyle devam etti:

“Polis Örgütü olarak iletişimde en son teknolojiye geçilmesi, personel, araç-gereç sayısının artırılması, personelin özlük haklarının iyileştirilmesi, Polis Vakfı’nın kurulması, Polis Örgütü’nün bina yönünden modernize edilmesi sağlandı. Personelin yurt içinde ve yurt dışında eğitimi için kurslar düzenlendi ayrıca devlet kurumları ile öğretim kurumlarına başta trafik, güvenlik, narkotik, muhaceret ve yangın konularında olmak üzere eğitimler verildi. Eğitim ve sağlık kurumları ile örgütümüz arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Ülkenin kanayan yarası uyuşturucu ve trafik kazalarıyla mücadelede çalışma arkadaşlarımla yoğun çaba harcadım. Özellikle, polise yetki veren birçok yasa maddelerini güncelleyerek yasallaşması için ilgili mercilere sunduk. Görevim süresince Polis Emeklileri Derneği ile geçmişte de var olan işbirliğimizin devamı için özen gösterdim ve ilişkilerimizin daha da gelişmesine katkı koydum.”

“Başarı hepimizin başarısıdır. Başarı varsa, hiç şüphesiz ki en tepeden en alta kadar görev yapan tüm meslektaşlarımın katkısı büyük olmuştur.” diyen Kuni, onurlu ve sorumluluğu büyük olan bu makamı devralacak olan meslektaşının, Polis Örgütü’nü bıraktığı yerden çok daha ileriye taşıyacağına şüphesi olmadığını belirtti.

Tüm meslektaşlarına başarılar dileyen Kuni, Polis Genel Müdürlüğü süresince şahsına ve Polis Örgütü’ne başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere destek verenlere teşekkürlerini sundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar, Stewart’ı kabul edecek

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, görüşmesaat 10.00’da başlayacak.

Stewart’ın ziyareti Kıbrıs sorunu konusunda Temmuz ayı içerisinde New York’ta gerçekleştirilecek ikinci gayriresmi genişletilmiş görüşme öncesinde gerçekleştiriliyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam