Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Berova:Sendikalarla en geç çarşamba görüşeceğiz

Published

on

Maliye Bakanı Özdemir Berova, hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili öngördükleri yasal düzenlemeyi ele almak üzere en geç önümüzdeki Çarşamba sendikalarla bir araya geleceklerini açıkladı.

Berova, bakanlık bürokratlarının çalışmalarını sürdürdüğünü, yarın kendisine sunum yapılacağını kaydederek, Meclis Genel Kurulu toplantılarının yapılacağı pazartesi ve salı günleri toplantı erken biterse bu günlerde, ya da en geç çarşamba günü sendikaları toplantıya çağıracağını söyledi.

BRT 1’de 18. Saat programına canlı telefon bağlantısıyla katılan Berova, ilgili yasa tasarısı Meclis komitesinde görüşülmek üzere komite toplantıya çağrıldığında sendikaların iki günlük genel grev uyguladığını hatırlatarak, 27 Aralık’ta sendikalarla Meclis’te bir araya gelerek onları dinlediğini, notlarını aldığını kaydetti.

Berova, maaşlara gerçek hayat pahalılığının yansıtılması üzerine bir hazırlık yaptıklarını ifade ederek, mevcut uygulama ile yasa tasarısının öngördüklerinin rakamsal olarak ne ifade ettiğini bakanlıkta yeniden ele aldıklarını kaydetti. Berova, sendikalarla aynı dili konuşabilmek için rakamların ortaya konulacağını belirtti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, “Yarın itibarıyla bu çalışmalar tamamlanacak ve bürokratlar bana sunum yapacak. Sendikalara söz verdiğimiz gibi ilgili yasa tasarısını onlarla görüşüp Meclis’e ona göre sunacağız.” dedi.

Pazartesi ve salı Meclis Genel Kurulu toplantıları olduğunu hatırlatan Berova, toplantılar uzamazsa bu günlerde, olmazsa en geç çarşamba günü sendikaları görüşmeye çağıracaklarını bildirdi.

Berova, hayat pahalılığı ödeneğini yılda iki kez vermeye devam edeceklerini vurgulayarak, “gerçek hayat pahalılığı olarak maaşlara yansıtılacaktır” şeklinde bir düzenleme yaptıklarını, bu düzenlemenin getirisinin ne olduğunu, yükselen maaş hakkının bütçede artırdığı yükü, önümüzdeki 5 yıl için ortaya nasıl bir tablo çıkacağını sendikalarla görüşmesinde açık ve şeffaf şekilde anlatacağını söyledi.

-“Halkın ciddi serzenişlerini önemsiyoruz”

Orta ve dar gelirli grupları zafiyete uğratmamak amacıyla 2024’te üç kez hayat pahalılığı uygulaması yaptıklarını hatırlatan Bakan Berova, elde edilen kazanç açısından Güney Kıbrıs, Türkiye ve Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında sıkıntı olmadığını ancak tüm bunlara rağmen halkın hayat pahalılığı ve alım gücü konusundaki haklı serzenişlerini önemsediklerini vurguladı.

“Aslolan alım gücünü korumaktır.” diyen Berova, kazancı daha da artırmak suretiyle hayat pahalılığının daha da artmasıyla ortaya çıkan sarmalın ülkenin kaldırabileceği bir sarmal olmadığını sendikalara anlatacaklarını, onların fikirlerini dinleyeceklerini kaydetti.

Özdemir Berova, sendikaların önerilerinde enflasyonun peşin ödenmesinin yer aldığını, bunun Türkiye’de de uygulandığını ancak bunun için uygun ekonomik koşulların ve gelirlerin olması gerektiğini söyledi. Bakanlık ekiplerinin bu konuda çalıştığını ifade eden Berova, “Bu sarmaldan mutlaka çıkmalıyız ve bizim bu yılki önerimiz ki sonuçları 2026’ya yansıyacaktır, yılda iki kez gerçek hayat pahalılığını vermek yönündedir.” diye konuştu.

Berova, yine sendikaların tepkisine yol açan Grev ve Referandum Yasası’ndaki değişiklikle ilgili tasarıyla neyi amaçladıklarını anlatırken, devlet katkısı olan kurum ve kuruluşların toplu iş sözleşmesine imza atmadan önce Maliye Bakanlığı’nın görüşünün alınması olduğunu söyledi.

Tasarıdaki, “onay” kelimesinin yanlış anlamalara yol açtığını kaydeden Berova, 2008’de dönemin CTP’li bakanının genelgesi üzerinde çalışarak revize edecekleri bir tasarıyı Meclis’e göndereceklerini bildirdi.

Berova, böylece, yapacakları düzenlemenin sendikal yaşama müdahale olarak algılanmasından arınmayı hedeflediklerini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İMO:Ülkeye ithal edilen inşaat demirleri sıkı denetimlere tabi tutulmalı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı  Abdullah Ekinci, “ülkeye ithal edilen inşaat demirlerinin, ister devlet eliyle ister bağımsız ve tam donanımlı laboratuvarlar aracılığıyla sıkı denetimlere tabi tutulması” çağrısı yaptı.

Ekinci yaptığı yazılı açıklamada, ülkede inşaat demirlerinin denetiminin, yapı güvenliği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “İnşaat demirleri, deprem gibi doğal afetler sırasında yapıların maruz kalacağı yükleri taşıyabilmesi için tasarlanan standartlara uygun olmak zorundadır.” dedi.

Yıllardır Oda olarak, ülkeye giren inşaat demirlerinin Gazimağusa Limanı’nda giriş yapmadan önce denetlenmesi gerektiğini vurguladıklarını hatırlatan Ekinci, şöyle devam etti:

“İnşaat Mühendisleri Odası Mehmet Asi Göze Yapı Malzemeleri ve Zemin Mekaniği laboratuvarlarında yapılan testlerde, ithal edilen inşaat demirlerinin önemli bir kısmının tasarlanan standartlara uygun olmadığı defalarca tespit edilmiştir. Bu bulgular, ülkemizde yapı güvenliğini tehdit eden ciddi bir risk oluşturmaktadır.”

Oda olarak, limanda gerekli denetimlerin yapılabilmesi için gönüllü olarak yatırım yapabileceklerini, hem personel hem de yatırım giderlerini karşılayabileceklerini defalarca dile getirdiklerini kaydeden Ekinci, “Ancak son dönemde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Maliye Bakanı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı ile yapılan birebir görüşmeler ve müracaatlar sonuçsuz kalmış, süreç yine çıkmaza sürüklenmiştir.” dedi.

Son olarak hükümetin kabine üyeleriyle yapılan görüşmelerde, söz konusu  laboratuvarın kurulmasının Başbakan tarafından reddedildiği bilgisinin taraflarına iletildiğini iddia eden Ekinci, ülkenin deprem gerçeğiyle yüzleştiği bu kritik dönemde, böylesine önemli bir talebin reddedilmesinin, kamuoyunda büyük bir endişe yarattığını belirtti.

“İnşaat demirlerinin neden denetlenmesinin istenmediğini” soran Abdullah Ekinci, “ülkeye ithal edilen inşaat demirlerinin, ister devlet eliyle ister bağımsız ve tam donanımlı laboratuvarlar aracılığıyla, sıkı denetimlere tabi tutulması” çağrısı yaptı.

İMO Başkanı Ekinci, “Unutmayalım ki, güvenli yapıların temeli denetimden geçer ve denetimsiz bırakılan her yapı, insan hayatını tehlikeye atan bir bomba niteliğindedir.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda ileriye dönük sürece “eleştirel gözle” yaklaşılmasını istedi

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs meselesinin çözümü bağlamında “ileriye dönük sürece eleştirel bir gözle yaklaşılmasının” önem taşıdığını belirtti.

AA muhabiri, Guterres’in BM Güvenlik Konseyi üyelerine iletilen ve 13 Haziran 2024-11 Aralık 2024 dönemini kapsayan “İyi Niyet Misyonu” ve “BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP)” raporlarına ulaştı.

İyi Niyet Misyonu Raporu’nda BM Genel Sekreteri Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görev süresinin 2024 temmuz ayında sonlandığı da resmi olarak kayda geçti.

Raporda, “Holguin’in tüm çabalarına rağmen” taraflar arasında Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin “ortak zemin” bulunamadığına dikkat çekildi.

İki liderin 15 Ekim’de BM Genel Sekreteri’yle birlikte gayrıresmi akşam yemeği formatında bir araya geldiği anımsatılan raporda, liderlere Ada’da yeni geçiş kapıları açılması konusunda anlaşmaya varmaları çağrısı yapıldı.

Raporda, Holguin’in de tespit ettiği üzere taraflar arasında “ortak zemin” bulunmaması nedeniyle garantör ülkelerin de katılımıyla daha “geniş formatta” gayrıresmi bir toplantı yapılmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı.

– “Eleştirel göz önem taşıyor”

BM Genel Sekreteri Guterres, raporda, “Bu noktada, garantör ülkelerin de katılımıyla düzenlenecek geniş formattaki gayrıresmi toplantıda ileriye dönük sürece ‘eleştirel bir gözle’ yaklaşılması önem taşıyor.” ifadesini kullandı.

Raporda, Guterres taraflara ileriye dönük sürece “ciddiyetle” yaklaşmaları çağrısında bulunurken, Kıbrıs meselesine hala “karşılıklı olarak kabul edilebilir” bir çözüm bulunmasının mümkün olduğuna işaret etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, raporda federal çözüm modeline doğrudan atıfta bulunmayarak, “karşılıklı kabul edilebilir” bir çözüme ulaşılması için sürece “eleştirel bir gözle” bakılması gerektiğini kaydetti.

– GKRY’nın sığınmacıları geri itmeleri devam etti

BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) Raporu’nda ise ara bölgede iki tarafın da ihlallerinin sürdüğüne ancak tarafların diyaloğa daha açık bir tutum da sergilemeye başladığına işaret edildi.

Raporda, bazı Rum çiftçilerin son dönemde UNFICYP’in ikazlarına rağmen ara bölgenin kuzey ateşkes hattına yakın kısmındaki faaliyetlerine de dikkat çekilerek, bunun gerginliği arttırdığı ifade edildi.

Raporda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) sığınmacıları hem “Yeşil Hat” üzerinden hem de denizden geri itme uygulamalarının sürdüğü kaydedildi.

Bu uygulama sonucu aralarında 35 çocuğun da bulunduğu 142 kişinin ara bölgede mahsur kaldığı aktarılan raporda, sorunun 14 Kasım’da çözüldüğü ancak GKRY’nin sığınmacılara ilişkin “geri göndermeme ilkesini” ihlalini sürdürdüğünün altı çizildi.

– GKRY polisine bağlı birimin faaliyetlerinin soruşturulması talep edildi

Raporda, GKRY polisine bağlı “Yabancılar ve Göçmenler Birimi”nin ihlallerinin devam ettiği, söz konusu birimin raporlama sürecinde ara bölgede 137 ihlal gerçekleştirdiği bildirildi.

Yabancılar ve Göçmen Birimi’nin disiplinsiz davranışlarının ve UNFICYP barış gücü personeline karşı da “agresif” hareketlerinin aktarıldığı raporda, BM Genel Sekreteri Guterres, GKRY yönetimince söz konusu birimin faaliyetlerinin soruşturulmasını talep etti.

Raporda, Guterres, barış gücünün güvenliğinin büyük önem taşıdığının altını çizerek, diğer raporlarda olduğu gibi UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasını tavsiye etti.

– İki lider New York’ta bir araya gelmişti

BM Genel Sekreteri Guterres’in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum lider Nikos Hristodulidis 15 Ekim 2024’te New York’ta gayrıresmi yemekte bir araya gelmişti.

Tatar, Rum tarafıyla resmi görüşmelerin ancak Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle mümkün olabileceğini yinelemişti.

– Tatar aynı anlayışla müzakerenin anlam taşımadığını söylemişti

Cumhurbaşkanı Tatar, yemekte BM Genel Sekreteri Guterres ve GKRY lideri Hristodulidis’e, 50 yıldan beri duran BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalmak ve bu kararlar doğrultusunda bir çözüm bulma yönündeki ısrarın gerçeklerden uzak olduğunu ilettiğini belirtmişti.

Son 50 yıldır sürdürülen federasyon temelli müzakerelerin sonuç vermediğini ve en son 2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında Rumların masadan kalkmasıyla sürecin çöktüğünü hatırlatan Tatar, aynı anlayışla yeniden müzakere yapmanın hiçbir anlam taşımadığını muhataplarına söylediğini aktarmıştı.

TAK

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ile Arucad arasında işbirliği protokolü imzalandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) ile Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Gazeteciler Birliği’nden verilen bilgiye göre, protokole, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Efdal Keser ve Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Asım Vehbi imza koydu.

Protokol, her iki kurum arasında ikili ilişkileri geliştirmeyi, bilimsel, toplumsal ve eğitsel alanlarda bilgi ve deneyim alış verişinde bulunmayı amaçlıyor.

İmzalanan protokol ile KTGB ve ARUCAD ortak çalışmalar yapacak, işbirliği olanaklarını artıracak ve KTGB üyeleri ile ARUCAD personeli arasında mesleki, idari ve eğitsel alanlarda yardımlaşma sağlanacak.

KTGB Başkanı Efdal Keser imza töreninde yaptığı konuşmada, gazetecilerin, kendilerini geliştirirken, mesleğe aday olanlara da yol göstermelerinin önemli olduğunu ifade ederek, imzalanan protokolün amacının da bunu içerdiğine dikkat çekti.

Bilgi birikimini paylaşmanın bir zenginlik olduğunu belirten Efdal Keser, medyanın bütününün ve medyaya hayat veren bireylerin eksikliklerinin giderilmesi için işbirliklerinin son derece önem taşıdığını vurguladı.

Keser, benzer işbirliklerini genişletmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

ARUCAD Rektörü Asım Vehbi de, medyada paydaşlar arasında işbirliklerinin önemine işaret etti.

Vehbi, söz konusu protokol ile Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nden üniversite olarak yararlanırken, aynı şekilde Birlik üyelerinin de Üniversite’den yararlanmasına olanak sağlandığını ifade etti.

Öğrencilerin üniversitede mesleğe hazır hale gelmelerinin önemli olduğunu söyleyen Profesör Dr. Asım Vehbi, bunun yanında pratiğin de gerekliliğine işaret etti ve protokol ile bu açığın Gazeteciler Birliğinin katkılarıyla giderileceğine inanç belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam