Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Birlikteliğin simgesi Kerkük Kalesi restore edilmeyi bekliyor

Irak’ın Kerkük kentindeki tarihi kale, şehrin en önemli simgelerinden. Saddam Hüseyin döneminde ve ABD işgali sırasında ciddi hasar alan yapının, yapılan kısmi rehabilitasyon çalışmalarının ötesinde kapsamlı bir restorasyon projesine ihtiyacı var.

Published

on

Irak’ın köklü bir geçmişe sahip kentlerinden Kerkük’te tarihe ışık tutan birçok esere rastlamak mümkün.

Türkmen, Arap, Kürt, Müslüman ve Hristiyan başta olmak üzere birçok etnik ve dini grubun yıllardır bir arada yaşadığı kentin en önemli tarihi varlıklarından biri ise Kerkük Kalesi.

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere beşiklik eden bu kale, kentteki birlikteliğin simgelerinden biri.

Kerkük kent merkezinde yer alan kale, en çok Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle genişletildi.

“Binlerce yıllık tarihe sahip”

Kalenin olduğu tepede, milattan binlerce yıl önceye ait kalıntılara rastlandı. Büyük İskender’in yaptırdığı 60’tan fazla gözetleme kulesi ve Osmanlı döneminden kalma sur ve kapılar ise kalenin farklı dönemlerden kalan en önemli parçalarından bazıları.

Iraklı araştırmacı ve tarihçi Necat Kevser, Kerkük Kalesi’nin milattan önce 4000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip olduğuna inandıklarını söyledi:

Kevser, “Kalenin, kavimlerin ilk göç döneminde Sümerlilerin ve ardından Türkmenlerin Türkistan’dan Mezopotamya’ya yerleştiği dönemde inşa edildiği düşünülüyor” ifadeleriyle bu kalenin köklü geçmişine dikkat çekti. 

Danyal Peygamber Camii, Ulu Cami ve Ummul Ahzan Keldani Kilisesi bu yapılardan sadece bazıları.

Kerkük Tarihi Varlıklar Dairesi Başkanı Raid Ukla Muhammed, Kerkük Kalesi’nin Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Irak’ın 13’üncü tarihi varlığı olduğunu söyledi.

Kalenin bir kısmı 1990’da Saddam rejimi tarafından yıkılırken, bölgenin ilk sakinleri olan Türkmen aileler de zorla göç ettirildi.

Doğa olayları ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmanın eşiğine gelen tarihi kale ABD işgali sırasında da büyük hasar aldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) girişimleriyle Kerkük Kalesi’nin bazı bölümleri ve yanı başındaki tarihi Kayseri Çarşısı restore edildi.

Ancak yapının bazı bölümleri ve etrafındaki tarihi evlerin büyük bir kısmı yıkılma eşiğinde olması nedeniyle kapsamlı bir restorasyon projesine ihtiyaç var.

Kentin sakinleri devletin bu konuya bir an önce el atmasını bekliyor.

Muhabir: Hacer İmad – TRT Arabi  

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

AB ülkeleri Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketinde uzlaştı

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketinde anlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ülkelerinin, Rusya’ya yönelik yaptırım paketinde uzlaştığını açıkladı.

Ukrayna’da devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya’ya yönelik baskıyı artırdıklarına işaret eden Kallas, AB üyesi ülkelerin 17. yaptırım paketine ilişkin anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kallas, yeni yaptırımların, Rusya’nın savaşı finanse etmek amacıyla yasadışı olarak petrol taşıyan gölge filosunun büyük kısmını hedef aldığını ifade etti.

Bütün detayları paylaşılmayan yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın petrol ihracatındaki kısıtlamaları aşmak için kullandığı 200 civarında tankerin kara listeye alınması bekleniyor.

Rus savunma sektörüne mal tedarik ettiği iddia edilen bazı üçüncü ülkelerdeki şirketler ile çok sayıda birey ve kurumun da AB yaptırım listesine eklenmesi öngörülüyor.

Yeni yaptırımların, 20 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısında resmen onaylanması planlanıyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya’ya yönelik 16 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor.

AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.

Devamını Oku

Dünya

Campi Flegrei bölgesinde üst üste depremler: Napoli kentinde halkta endişeye neden oldu

Published

on

By

İtalya’nın Napoli kenti yakınlarındaki deprem riski yüksek volkanik bölge Campi Flegrei’de öğle saatlerinde meydana gelen 4,4 ve 3,5 büyüklüğündeki sarsıntılar, yerel halkta endişeye neden oldu.

Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden (INGV) yapılan açıklamaya göre, bugün yerel saatle 12.07’de (TSİ 13.07) merkez üssü Pozzuoli olan 4,4 ve yine aynı yerde yerel saatle 12.22’de 3,5 büyüklüğünde iki deprem kaydedildi. Sarsıntıların, yerin yaklaşık 3 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi.

Basında yer alan haberlerde, çevre illerden de hissedilen depremlerde şu ana kadar can ve mal kaybı bildirilmezken, sarsıntıların yerel halkta endişeye yol açtığı kaydedildi.

Bagnoli ve Pozzuoli’de okulların faaliyetlerini durdurduğu, sınıfların boşaltıldığı, yerel halkın da açık alanlara ve caddelere çıktığı bildirildi.

Pozzuoli Belediye Başkanı Luigi Manzoni, basına yaptığı açıklamada, “Büyük bir sismik akın yaşanıyor. Hemen tüm yerel polis devriyelerine sokaklara çıkmaları talimatı verdim. Halkı kaçınılmaz olarak korkutan güçlü sarsıntılar. Herkesi sakin olmaya, açık alanlarda kalmaya davet ediyorum, bunlar büyük endişe anları.” dedi.

Campi Flegrei’de 13 Mart’ta da yine 4,4 büyüklüğünde deprem olmuş ve yerel halkta paniğe yol açmıştı.

İtalya’da Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, deprem riski yüksek bölgelerden Campi Flegrei için 2023 yılında toplu tahliyeye yönelik acil durum planlarını güncellemişti.

Devamını Oku

Dünya

ABD ve Suudi Arabistan, yaklaşık 142 milyar dolarlık “tarihteki en büyük” savunma anlaşmasını imzaladı

Published

on

By

ABD ile Suudi Arabistan arasında, değeri yaklaşık 142 milyar dolar olan “tarihteki en büyük silah satış anlaşması” imzalandığı bildirildi.

Orta Doğu turu kapsamında Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump, ülkede 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu kapsamda yapılan ilk anlaşmalarla ABD’nin enerji güvenliğinin, savunma sanayisinin, teknoloji liderliğinin ve küresel altyapı ile kritik minerallere erişiminin güçlendirileceği belirtildi.

Açıklamada, anlaşmaların her iki ülke için de tarihi ve dönüştürücü nitelikte olduğu, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ortaklığın yeni bir “altın çağını” temsil ettiği kaydedildi.

ABD ve Suudi Arabistan’ın “tarihteki en büyük silah satış anlaşmasını” imzaladığı belirtilen açıklamada, anlaşmanın değerinin yaklaşık 142 milyar dolar olduğu, Suudi Arabistan’a Amerikan savunma şirketlerinden son teknoloji savaş ekipmanları ve hizmetlerinin sağlanacağı aktarıldı.

Açıklamada, tamamlanması planlanan satışların, hava kuvvetlerinin geliştirilmesi ve uzay kabiliyetleri, hava ve füze savunması, deniz ve kıyı güvenliği, sınır güvenliği ve kara kuvvetlerinin modernizasyonu ile bilgi ve iletişim sistemlerinin güncellenmesi olarak beş kategoriye ayrıldığı kaydedildi.

Anlaşmanın ayrıca Suudi silahlı kuvvetlerinin kapasitesini geliştirmek için kapsamlı eğitim ve desteği de içerdiği belirtilen açıklamada, “Bu anlaşma, Amerikan sistemleri ve eğitimi temelinde Suudi Arabistan’ın savunmasına ve bölgesel güvenliğine önemli bir yatırımı temsil ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam