Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Bu kadar yıllık tecrübeden ve gelişmeden sonra Kıbrıs Adası’nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır ve kıyamete kadar var olmaya devam edecektir”

Published

on

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bu kadar yıllık tecrübeden ve gelişmeden sonra Kıbrıs Adası’nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır ve kıyamete kadar var olmaya devam edecektir.” dedi.

Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ankara Büyükelçiliği tarafından KKTC’nin kuruluşunun 41’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, KKTC’nin milli günü dolayısıyla Kıbrıs Türkleri’ni tebrik etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kıbrıs’ın bağımsızlık mücadelesinin liderleri Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ı, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın başlatılmasında emirleri ve kararlılığıyla tarihi bir adımın atılmasına vesile olan dönemin başbakanı Bülent Ecevit, dönemin başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan ve dönemin genelkurmay başkanı Orgeneral Semih Sancar’ı rahmet, minnet ve şükranla yad ettiğini söyledi.
K
KKTC’nin ilanının üzerinden 41 sene geçtiğini, artık KKTC’nin yerleşmiş, kökleşmiş, kendisini dünyaya ispat etmiş ve önemli mesafeler katetmiş olan bir cumhuriyet olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu 41 yıllık süre içerisinde çok önemli badireler atlatıldı, çok büyük zorluklardan geçildi. Bu süre içerisinde Ada’da barış içinde yaşama niyetini ortaya koyan, bu adımların atılması için her türlü fedakarlığı yapan Kıbrıs Türkleri olmuştur. Ama buna mukabil maalesef başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bazı çevreler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sürekli cezalandırmak, Kıbrıs Türkleri’ni de bu olumlu tavırlarına rağmen uluslararası alanda ötekileştirme yolunu tercih etmişlerdir. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki artık bu kadar yıllık tecrübeden ve gelişmeden sonra Kıbrıs Adası’nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır ve kıyamete kadar var olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak da elimizdeki bütün imkanlarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda savunulması, Kıbrıslı soydaşlarımızın her türlü hak ve hukukunun teminat altına alınması için dün olduğu gibi bugün de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Gazze’de yaşananları gördükten sonra 20 Temmuz kutlu Barış Harekatı’nın niçin yapıldığını şimdi çok daha iyi anladıklarını dile getiren Kurtulmuş, “Gazze’de yaşananları gördükten sonra Türkiye’nin garantörlüğünün ne kadar önemli bir adım olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Türkiye, bu anlamda Kuzey Kıbrıs’taki kardeşlerimizin hak ve hukukunu korumaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Numan Kurtulmuş, Ada’da fiili olarak iki devletin bulunduğunu, güneydeki entiteyi bir şekilde Kıbrıs’ın tamamının temsilcisi olarak saymanın hak, hukuk ve akla aykırı olduğunu vurguladı.

Bu iki devletin varlığını kabul etmenin ve barış içerisinde bir arada yaşayabileceği göstermenin Kıbrıs Türk Devleti’nin en önemli sorumluluklarından birisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak iki devletli çözümden başka bir yol olmadığını ve Kıbrıs Türk Devleti’nin giderek daha fazla güçlenmesi, uluslararası alanda tanınırlığının arttırılması için gayretle mücadelemize devam edeceğiz. Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kıyamete kadar olacak birlikteliği, kardeşliği, dostluğu. İnşallah önümüzdeki günlerde Kıbrıs Türk Devleti’nin her alanda çok daha fazla tanınır hale geldiğini göreceğiz. Bunun sonuçlarının da ne anlama geldiğini hep beraber göreceğiz. Bu uğurda mücadeleye devam edeceğiz. Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türkiye’deki 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adına Kıbrıslı soydaşlarımıza bu milli günleri dolayısıyla tebriklerimizi ifade ediyorum, Kıbrıs Türk halkının kıyamete kadar bağımsız güçlü bir devletin yurttaşları olarak yaşayacaklarına yürekten inanıyorum.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KKTC 41 Yaşında… 15 Kasım Cumhuriyet Bayramımız Kutlu olsun…

Published

on

By

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı kabul etti… Yılmaz: KKTC’nin daha ileriye gitmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin kuruluşunun 41. yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla adaya gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ı kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ziyareti dolayısıyla büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, 24 Aralık 1963 Girne Askeri Hastanesi’nin açılışını yaptıklarını belirtti. Hastanenin isminin vefa gereği önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve bakanlığa bu karar dolayısıyla teşekkür etti.

“Biz Kıbrıs’ta asırlardır mücadele ederek bu günlere kadar gelmenin mutluluğu içerisindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların adadaki Türkleri yok etmek için yaptığı insanlık dışı muamele ve saldırılara karşı zor günler geçiren Kıbrıs Türklerinin Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle soylu bir şekilde varlığını sürdürebildiklerini belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yeni bir dönemin başladığını ve 15 Kasım 1983 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile bağımsızlık, özgürlük ve hürriyetine kavuştuğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Sürdürmekte olduğumuz siyaset esasen Lozan Antlaşması, Kuruluş Antlaşması ve özden gelen müktesep haklarımızdan kaynaklanmaktadır” dedi.

KKTC’nin kuruluşunun 41. Yıl dönümünde dünyaya yapılan çağrıda Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa federal temelde değil iki devlet temelinde olması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, her halkın kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğu gibi Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Federal temelde anlaşma için görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, Rum tarafının,ö yönetimi ve zenginlikleri Kıbrıs Türkleri ile paylaşma arzusunda hiçbir zaman olmadıklarını, Kıbrıs Türkünü azınlığa indirmek ve zaman içerisinde asimile ederek Türkiye ile bağları koparma hedefinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz Türkiye ile bağlarımızın kopartılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti bizim garantör ülkemizdir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin buradaki varlığının barış, huzur ve güven için ne kadar önemli olduğunu herkes bilmektedir. Bugün Gazze’de yaşananları herkes görmektedir. Burada da 1960’lı yıllarda çok sayıda insanımız katledilmişti. Kıbrıs Türk halkını yok etmek için yapılan saldırılarda Anavatan Türkiye imdadımıza gelmişti. 1974’ten sonra burada yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu” dedi.

Doğu Akdeniz’de jeopolitik gelişmelerle, Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci üyesi olarak KKTC’nin Mavi Vatan’da, deniz yetki alanları, karasuları, kıta sahanlığı gibi değerlerle çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunu Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde de paylaştığını anlattı.

KKTC’nin Türk devletlerinin Akdeniz’e açılan bir penceresi olabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ticaretin de gelişmesiyle Türk devletleri ile ilişkilerin daha da pekişeceğini kaydetti ve KKTC’nin, Türk dünyasının ayrılmaz ve kopmaz bir parçası olduğunun altını çizdi.

KKTC’nin bu günlere gelmesinde başta Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş olmak üzere tüm emeği geçenleri yad eden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm şehitlere rahmet diledi ve gazilere minnet duygularını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her vesileyle KKTC’ye verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği güçlü mesajlarla Kıbrıs Türk halkının duyuramadığı sesini tüm dünyaya duyurabilmesinin büyük önemini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar şunları belirtti:

“Kıbrıs Türk halkı yalnız değildir. Bizleri baskılarla ve farklı eylemlerle istemediğimiz bir çözüme dayatmayla zorlayacaklarını sanıyorlarsa, yanılıyorlar. Artık Rum tarafının siyasetini gözden geçirmesi gerekiyor. İki devletin iş birliği ile buradaki potansiyeli “kazan kazan” siyasetiyle su ve kablolu elektrikle enterkonnekte projesi, düzensiz göç, doğal kaynakların araştırılması gibi önemli konular iki halkın yararına geliştirilebilir.”

New York’ta gerçekleşen gayriresmi yemeğe değinen Cumhurbaşkanı Tatar, federal temelde bir çözüme Kıbrıs Türk tarafının artık yanaşmayacağını yinelediklerini ve yemek sonrası BM’nin açıklamasında ortak zeminin olmadığının resmi olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti.

KKTC’de turizm, yükseköğrenim ve diğer sektörlerin gelişmesiyle ekonomik yapının güçlenmesi, refahın artması ve sürdürülebilir olması için reformların yapılmasının önemine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin potansiyelinin kullanılmasının ve yatırımların artmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, 41. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle KKTC’de bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kıbrıs Türk halkının cumhuriyet coşkusunu paylaşıyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hükümet ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin selamlarını ileten Yılmaz, 15 Kasım 1983 tarihinin Kıbrıs Türk halkının Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş önderliğinde milli iradesinin tecelli ettiği büyük bir gün olduğunu kaydetti.
“Bu tarih adada Kıbrıs Türk halkını yok etmeye çalışanlara verilmiş en büyük derstir” diyen Yılmaz, KKTC’nin kuruluşundan bu yana geçen 41 yılda çok önemli aşamalar kat ettiğini, gösterilen her başarı ve ilerlemenin Türkiye Cumhuriyeti için de gurur kaynağı olduğunu belirtti.

KKTC’nin bugün bulunduğu yerden daha da ileriye gitmesi için birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, iş birliğinin daha güçlenmesi için çalışmayı sürdüreceklerini, 2024 Mali ve iktisadi İşbirliği Anlaşması kapsamında Kıbrıs Türk halkının refahına hizmet edecek çok sayıda projeyi hayata geçirmek için çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

Yılmaz şöyle devam etti:

“Kıbrıs meselesine yönelik ortaya koyduğunuz iki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz. Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak adadaki gerçekler temelinde mümkün olabilecektir. Bunun için de öncelikle, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nda bir kez daha ifade ettikleri üzere uluslararası toplum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımalı, ülkenizle diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler geliştirilmelidir. Kıbrıs Türkü on yıllar boyunca adayı Türklerden arındırmak amacıyla Rum tarafınca yapılan baskı, terör ve yıldırma eylemlerine rağmen varlığını sürdürmeyi bilmiş, bir gün dahi özgürlük mücadelesinden ödün vermemiştir. Anavatan Türkiye de tarihi ve ahdi sorumlulukları çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haklı davasında Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır”.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Rum lider Hristodulidis ve BM Genel Sekreter ile 15 Ekim’de bir araya geldiğini anımsatan Yılmaz, gayrıresmi üçlü yemeğin ardından BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada liderler arasında ortak zemin bulunmadığının ilk defa resmi olarak kayda geçirildiğini, bunun önemli bir kazanım olduğunu söyledi. “Türkiye olarak bu vizyonunuzu kuvvetle destekliyoruz” diyen Yılmaz, federasyon defterinin kapandığına inandıklarını söyledi.

Yeni geçiş kapılarının açılması konusunu ele almak üzere gayriresmi yemekte Cumhurbaşkanı Tatar’ın Rum Liderle adada bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını da belirten Yılmaz, “Bu konuda askeri makamlarımızın görüşünü bekliyoruz. Bu görüşmenin sırf bu hususla kalmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte genişletilmiş katılımlı bir formatta iki taraf, anavatanlar, BM, düşük düzeyde bir katılım ile Birleşik Krallık gayriresmi olarak tekrar bir araya gelinmesi konusunda mutabık kalındı. Tabiatıyla Türk tarafı bu toplantıda federal çözüm önerilerini görüşmeyecektir. Bu toplantı da ayrıca, bir müzakere sürecinin başlangıcı olmayacaktır. Sadece ileriye dönük olarak neler yapılabileceği konusunda görüş alış verişi imkanı sağlanacaktır” dedi.

Geçen hafta düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Bişkek zirvesine Cumhurbaşkanı Tatar’ın onur konuğu olarak davet edilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduklarını da ifade eden Yılmaz, Türk devletleri ile teşkilat yoluyla temasların artmasının, ilişkilerin geliştirilmesinin Kıbrıs Türkünün haklı davasını dünyaya duyurmasında önemli bir güç olacağını belirtti. KKTC’nin bundan sonra da Türk Devletleri Teşkilatı toplantılarına katılımı için KKTC’nin yanında olmaya devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerin önümüzdeki dönemde düzenleyeceği etkinliklerde KKTC’nin davet edilmesi hususunda daha rahat hareket etmelerini ümit ettiklerini ifade etti.

KKTC’de güçlü ve kararlı bir yönetim olmasını arzu ediyoruz. Hükümeti bu doğrultuda yönlendirmenizden memnuniyet duyuyoruz” diyen Yılmaz, Kıbrıs Türk halkına uygulanan hukuk ve insanlık dışı izolasyonların sona ermesi için azim ve kararlılıkla çalıştıklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının bayramını tebrik eden Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’a gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meclisi’nde resepsiyon verildi

Published

on

By

    Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde resepsiyon verdi. Resepsiyona Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı.

    Meclis Başkanı Öztürkler ve eşi Oya Öztürkler, ilk olarak davetlileri kabul etti.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşma yaptı.

    “Bayramınız, ortak bayramımız kutlu olsun” diyen Yılmaz, KKTC’nin kurulduğu günden bu yana Doğu Akdeniz’de barış ve istikrar unsuru olduğunu vurguladı.

    KKTC ile Türkiye’nin Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturması yolundaki çabalarını omuz omuza sürdürdüğünü belirten Yılmaz, “KKTC’nin uluslararası alanda görünürlülüğünü ve tanınırlılığını artıma çabalarını sürdüreceğiz” dedi.

    Kıbrıs Türk halkının refahı ve kalkınması için mücadele ettiklerini belirten Yılmaz, sulama suyu için projelerin sürdüğünü, enerjiden sosyal konut projelerine kadar geniş bir yelpazede projeler yürütüldüğünü söyledi.

    Yılmaz “tüm bu projelerde amacımız sadece ve sadece Kıbrıs Türk halkının refahıdır. Çocuklarımıza ve gençlerimize daha güzel bir gelecek hazırlama irademizdir. Bu projeler Kıbrıs Türk halkının yaşam standartlarını yükseltmeyi ve KKTC’nin ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmayı hedeflemektedir” dedi.

    Meclis Başkanı Ziya Öztürkler de resepsiyonda yaptığı konuşmada, 41 yıl önce ilan edilen Cumhuriyetin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir milat olduğunu vurguladı.

    Kıbrıs Türklerinin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığını, ortak çıkarları savunarak, adil ve eşit olmayan bütün çözüm girişimlerine sonuna kadar direnmek kararlılığını sürdüreceğini belirten Öztürkler sözlerini şöyle sürdürdü;

    “Bu anlamda, Anavatanımız ile birlikte yeni milli siyaset olarak belirlediğimiz, iki devletli bir çözüm istediğimizi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ın “Federasyon defterinin artık kapandığı” şeklindeki görüşüne desteğimiz tamdır”

    Kıbrıs Türkü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatma ve yüceltme kararlılığının devam edeceğini belirten Öztürkler, Mavi ve Gök Vatan’da milli çıkarlar için Anavatan ile birlikte hareket etmeye devam edileceğini vurguladı.

    Öztürkler “Kıbrıs Türkü’nü çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak doğrultusundaki çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Cumhuriyetimiz, özgür ve bağımsız yaşama azmimizin güvencesidir. Güçlü KKTC’nin savunucusu olacağız” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam