Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Bu yıl barajı geçip lisans programlarına yerleştirilebilecek öğrenci sayısı yüzde 40 azaldı”

Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, bu yıl pandemi kaynaklı çeşitli etkenlerden dolayı ÖSYM sınavında başarının düştüğünü, barajı geçip lisans programlarına yerleştirilebilecek öğrenci sayısının yüzde 40 azaldığını kaydetti; bu o

Published

on

“Bu yıl barajı geçip lisans programlarına yerleştirilebilecek öğrenci sayısı yüzde 40 azaldı”

Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, bu yıl pandemi kaynaklı çeşitli etkenlerden dolayı ÖSYM sınavında başarının düştüğünü, barajı geçip lisans programlarına yerleştirilebilecek öğrenci sayısının yüzde 40 azaldığını kaydetti; bu oranın Türkiye üniversitelerine yansımasının olumsuz olduğunu ancak KKTC üniversitelerinin bundan etkilenmediğini vurguladı.

“Biz dengede gidiyoruz, hatta 2. ek yerleştirme sonunda iyi bir noktaya geleceğiz” diyen Öztürkler, geçen yıl 2. yerleştirme sonucunda doluluğun yüzde 72 olduğunu, bu yıl ilk yerleştirme neticesinde doluluğun yüzde 57’ye ulaştığını, bu rakamın 3. yerleştirme sonucunda geçen yılkini aşacağını ifade etti.

Bu yıl toplam 13 bin 369 kontenjan açıldığını, ilk yerleştirme sonucunda 7560 öğrencinin KKTC ‘deki üniversitelere yerleşme hakkı kazandığını kaydeden Öztürkler, Türkiye’deki üniversitelerin KKTC kampüslerine ise 620 öğrencinin yerleşme hakkı aldığını; bunlar da toplama katıldığında KKTC’deki üniversitelere bu yıl şu ana kadar 8333 öğrencinin yerleşme hakkı aldığını anlattı.

Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler Türk Ajansı Kıbrıs’a KKTC üniversitelerine şu ana kadar yerleşen öğrenci sayılarıyla ilgili bilgiler verdi.

Geçtiğimiz yıl hem KKTC hem de Türkiye’de eğitimin uzaktan eğitim şeklinde devam etmesi nedeniyle bu yılın farklı bir yıl olduğunu kaydeden Öztürkler, lisans ve ön lisans programlarını tercih eden öğrenci sayısında yüzde 40’lık azalma olmasının iyi etüt edilmesi gererken önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Öztürkler, lisans baraj puanının da YÖK tarafından 180’den 170’e çekildiğini, ön lisans programları için baraj puanının ise 140’a düşürüldüğünü de hatırlattı.
Tüm olumsuzluklara rağmen, KKTC üniversitelerinin genel yerleştirmelerinde geçtiğimiz yılla hemen hemen aynı noktada olacağını belirten Öztürkler, “Önceki yıldan şöyle bir farkımız var, geçen yıl ana yerleştirme ve bir ek yerleştirme ile dönemi kapatırken, şu anda sadece ilk yerleştirme sona erdi, 2 ek yerleştirme daha olacak ve bu iki ek yerleştirmenin sonucunda biz tam olarak KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci verilerine sahip olacağız” dedi.

“NETİCEDE GEÇEN YILIN 500 ÖĞRENCİ KADAR ÜZERİNE OLMAYI BEKLİYORUZ”

Geçtiğimiz yıla kıyasla bu yıl 1. yerleştirme neticesinde 1000 öğrenci kadar aşağıda olunduğunu söyleyen ancak daha 2. ve 3. yerleştirmelerin yapılacağını anlatan Öztürkler, neticede bu farkın ortadan kalkacağını ve geçen yılın 500 öğrenci kadar üzerine olmayı beklediklerini söyledi.

Sürecin başında ciddi bir düşüş olacağı düşüncesinde olduklarını belirten Öztürkler, kötü durumda olunmadığını, günün sonunda kontenjanların yüzde 70’e yakınının dolmasının ön görüldüğünü belirtti.

“KKTC ÜNİVERSİTELERİ YILDA 20-25 BİN ÖĞRENCİ KABUL EDECEK BİR DURUMA GELDİ”

KKTC üniversitelerinin yılda 20-25 bin öğrenci kabul edecek bir duruma geldiğini ifade eden Öztürkler, şunları anlattı:

“Türkiye’den YKS sonucunda yerleşen, dikey geçiş, yatay geçiş yapan, master ve doktora programlarına devam eden öğrenci sayısı bir araya geldiğinde 13 binin üzerine bir kayıt yapıyoruz. Bu kayıttan ayrı olarak üniversitelere ortalama yılda 8 bin civarında da uluslararası öğrenci kaydı yapılıyor. Ekonomik şartlar, salgın ve diğer çeşitli etkenlerden dolayı bu sayı bazen 20 bin civarında kalıyor, her şey kontrollü gittiğinde de bu sayı 23-24 binlere çıkıyor. Bu yıl hem Türkiye hem de üçüncü dünya ülkelerinden toplam 20 binin üzerinde kaydın olacağı ortadadır. Yükseköğrenimde bu dengelerin ve süreçlerin tamamlanabilmesi için 1 aya daha ihtiyacımız vardır.

Hem Türkiye tarafından iki yerleştirme daha yapılacak hem de uluslararası kayıtların hızlanacağı dönem bu dönemdir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda Ekim ayında daha net veriler ortaya çıkacak.”

Türkiye ve diğer ülkelere yükseköğrenime gidecek olan KKTC’li öğrencilerle ilgili sürecin de daha tamamlanmadığını kaydeden Öztürkler, Türkiye’de 2 yerleştirme daha olacağını ve TC burslarının da daha açıklanmadığını belirtti.

Öztürkler, KKTC’de eğitim gören yükseköğrenim öğrencilerinin aşılanma sürelerinin tamamlandığını, aşılanmak isteyenlerin aşıya kolay bir şekilde erişebileceğini de kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek, Muğla’da yaşanan ambulans helikopter kazası nedeniyle mesaj yayımladı

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Muğla’da yaşanan ambulans helikopter kazası nedeniyle mesaj yayımladı.

Bakan Dinçyürek, şu ifadelerde bulundu;

“Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren ambulans helikopterin Muğla’da düşmesi sonucu şehit olan pilotlarımıza, hekimimize ve sağlık çalışanımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.” Başımız sağ olsun.

Devamını Oku

Kıbrıs

Emre Kaplan, Slovenya’da ikinci

Published

on

By

Milli Bisikletçimiz Emre Kaplan, Slovenya Grand Prix’nde ikinci oldu.

Novomesto Grand Prix’te yer alan Emre Kaplan ikinci olarak gümüş madalyanın sahibi oldu.

Kaplan sezonu Dünya sıralamasında 4. bitirmeyi başardı.

Ege Erülkü ise organizasyonda dördüncü sırada yer alarak dikkat çekti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, üreticilere verilen destek paketi ile ilgili açıklamada bulundu:” Küçükbaş hayvan varlığımızın artırılması amacıyla 250 Milyon Liralık kredi paketi oluşturuldu”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, üreticilere verilen destek paketi ile ilgili açıklamada bulundu.

Başbakan Üstel’in açıklaması şöyle;

“Değerli kardeşlerim;

Hükümet olarak üretimin ve üretenin yanında durma, üreticilerimize ve yerel üretimimize destek sağlama yönünde ortaya koyduğumuz vizyonu sözde bırakmadan, gerekli kaynakları yaratarak ve sağlayarak gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

2024 yılı içerisinde küçükbaş hayvancılığına verilen destekler ile anaç küçükbaş hayvan varlığımız yaklaşık yüzde 10 oranında artırılmıştır. Buna paralel olarak küçükbaş süt miktarımızda da artış sağlanmıştır.

Küçükbaş hayvancılığına verdiğimiz önem sadece desteklerin artırılması ile sınırlı kalmamıştır. Çeşitli projeler ile hayvan ıslahı konularında da gelişmeler sağlanmaktadır.
Bunlara bir yenisini daha ekliyoruz.

Bu kapsamda Küçükbaş Hayvan Üreticilerimize toplam 250 milyon Türk liralık, 36 ay vadeli, yıllık yüzde 21 faiz oranlı kredi destek paketini devreye sokuyoruz.Küçükbaş hayvan varlığımızı ve dolayısıyla küçükbaş süt üretimini artırmak için başlattığımız destek paketinden, ülkemiz şartlarına elverişli, hastalıklardan ari ve sertifikalı damızlık küçükbaş hayvan ithal etmek isteyen tüm üreticilerimiz faydalanabilecekler.Ülkemizin en önemli simgelerinden biri olan Hellimin, tescil şartlarını da göz önünde bulundurarak, küçükbaş varlığını artırmak, sürü ıslahını geliştirmek, ette ve sütte kaliteyi artırmak, rekabet edebilirliğin önünü açmak adına ortaya koyduğumuz kredi paketi hayvancılığa ve tarımın geneline verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Bu vesileyle açıklamış olduğumuz destek paketinin tüm üreticilerimize hayırlar getirmesini diliyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam