Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“BU ZİYARET KIBRIS TÜRKLERİNE VERİLMİŞ EN BÜYÜK MORAL”

Published

on

Kıbrıs’ta Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak ve Ada’ya barışı getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 1974’te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’nda görevli 5 gazi, harekatın 47’nci yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle KKTC’yi ziyaret etti.

Harekata 25 yaşında genç bir teğmenken katılan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Kıbrıs Gazisi emekli Kıdemli Albay Mithat Işık (72), AA muhabirine, harekatın 20 Temmuz’da başlayacağını bir gün önceden haber aldıklarını anlattı.

Haberi alır almaz askerlere bir konuşma yaparak “Şehit ya da gazi olabiliriz, hazır olun.” dediğini aktaran Işık, o gece tüm askerlerin tedbirleri alarak harekata hazırlandığını ifade etti.

KKTC ziyaretinde Kıbrıs’taki o anları tekrar tekrar yaşadıklarını, şehit arkadaşlarının gözlerinin önüne geldiğini anlatan Işık, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin harekat ile ne kadar doğru bir karar verdiğini bir kez daha gördük. Orada bağımsız bir devletin kurulmasında emeğimizin olması bizi bir kez daha onurlandırdı. Ziyaretimiz sırasında, harekat yıllarında çocuk yaşta olanlar boynumuza sarılarak ‘Bizi siz kurtardınız’ diyerek bizleri duygulandırdılar. Ziyarette, aldığımız kritik hedeflerin bir bölümünü de tekrar gördük. Çok duygulu anlar yaşadık. 47 yıl sonra gittiğimde Kıbrıs’ı çok değişmiş gördüm. Türk bölgesi bir devlet haline geldi ve bu hep idealimizdi. Kıbrıs Barış Harekatı, Yunanistan’ın Enosis hayallerini Doğu Akdeniz’in derin sularına gömmüştür. Oradaki acı günleri yaşamış birisi olarak, bu ziyaret en mutlu günlerimden biriydi. Harekatta savaşmış biri olarak hem kendim hem silah arkadaşlarım adına gurur duydum.”

“BU ZİYARET KIBRIS TÜRKLERİNE VERİLMİŞ EN BÜYÜK MORAL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir heyetle yaptığı KKTC ziyaretini değerlendiren Işık, “Bu kadar büyük bir heyetle Ada’ya yapılan ziyaret, Kıbrıs Türklerine verilmiş en büyük moral ve motivasyondur. Beni en çok duygulandıran 1974’ten önce Ada’yı terk etmeye zorlanan Türklerin, kendi devletlerini kurmuş olmaları. Törenler, o kadar duyguluydu ki anlatamam. Asrın projelerinden biri olan Türkiye’den Kıbrıs’a açılan su yolunu gördük. Cumhurbaşkanımız, Kıbrıs’ta altyapıya büyük önem vereceğini de açıkladı. 47 yıl önceki Kıbrıs ile şimdiki Kıbrıs’ı kıyaslamak mümkün değil, Ada’nın daha da gelişeceği aşikar.”

KKTC dönüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uçakta bir araya gelmelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Işık, “Harekatta yaşadıklarımızı kendisine anlattık. Tarif edilemeyen duygularımızı kendisiyle paylaştık.” değerlendirmesini yaptı.

Işık, yaklaşık 24 bin Kıbrıs gazisinin hayatta olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC programlarına 5 Kıbrıs gazisinin katıldığını bildirdi.

1023 RAKIMLI TEPEDE DİZİNDEN VE SOL GÖĞSÜNDEN YARALANDI

Erdoğan’ın programlarına katılan Kıbrıs gazisi Mehmet Erdoğmuş (67) ise Kıbrıs Barış Harekatı’na 20 yaşında iken katıldığını ve bu sırada Beşparmak Dağları’nda sağ dizinden ve sol göğsünden yaralandığını anlattı.

“1023 rakımlı tepede yaralandım. Kendi yaralarımı kendim sardım. Sonra yardım geldi ve Türkiye’ye gönderildim, şarapnel parçalarının hepsi çıkarılamadı, hala bu parçalardan bir kısmı duruyor. İyileştikten sonra tekrar Kıbrıs’a gittim ve 10 ay daha kaldım.” diye konuştu.

Erdoğmuş, şunları kaydetti:

“Harekattan 47 yıl sonra KKTC’yi yeniden görmek, kardeşlerimle bayram yapmak çok duygu dolu anlardı. Törenlerde hep ağladım, Kıbrıs’ın 47 yıl önceki durumu gözlerimin önüne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC için yeni projeler açıkladı. Şimdi Kıbrıs halkı geleceğe güvenle bakıyor, bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Kıbrıs halkı çok şükür özgürlüğe kavuştu. Bu bayram çifte bayram coşkusunu yaşadık.”

“GURUR DUYUYORUZ”

Kıbrıs Barış Harekatı’na 21 yaşında katılan muharip gazi Fahrettin Birsen (68) ise harekatın ardından ilk kez bu yıl Kıbrıs’a gitme fırsatı bulduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daveti için teşekkür eden Birsen, “Ziyarette duygularım çok yoğundu. Hani derler ya anlatılmaz yaşanır diye aynen öyle. Kıbrıs’ta ezanların okunduğunu duyuyorsunuz, büyük duygu yoğunluğu yaşıyorsunuz. Cumhurbaşkanımız ile uçakta görüşme fırsatı da bulduk, ‘KKTC’de daha yapacak çok şeyimiz var’ dedi. İyi ki Türkiye Cumhuriyeti bu harekatı yapmış, gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

HAREKATTA PARAŞÜTLE ADA’YA İNDİ

Harekata 20 yaşında katılan muharip gazi Gafur Ağören (67) de harekat sırasında birliğindeki askerlerle paraşütle Ada’ya indiklerini anlattı.

Kıbrıs’ta 47 yıl sonra bulunmanın büyük mutluluğunu yaşadığını belirten Ağören, “Kıbrıs’ın çok geliştiğini gördüm, orada ezanın okunduğunu duydum, çok mutlu oldum. Kıbrıs halkı, büyük mutlulukla bizi karşıladı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC programına Kıbrıs Gazisi Reşat Çolak (87) da katıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Koop-Sen grevi askıya aldı…Güröz: Uzlaşılan konulara onay verilmezse grev süresiz devam eder

Published

on

By

Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), toplu iş sözleşmesi konusundaki sıkıntılar nedeniyle Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın tüm şubelerinde gerçekleştirdiği uyarı grevini askıya aldı.

Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güröz yaptığı yazılı açıklamada, Başbakanlık Müsteşarı Durali Güçlüsoy’un himayelerinde, Sendika, Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür ile görüşme masasına oturulduğunu belirtti.

Yapılan görüşme neticesinde belli noktalarda uzlaşının sağlandığını kaydeden Güröz, açıklamasında “Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür’ün gelinen uzlaşı noktasına Yönetim kurulundan onay alma talebi nedeniyle grevimizi askıya almış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Güröz, uzlaşılan konularda Banka Yönetim Kurulu’ndan aksi bir karar çıkması durumunda ise grevin süresiz olarak devam edeceğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı Antalya’da yapılıyor…Çalıştaya AÖA Başkanı Konedralı katılıyor

Published

on

By

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı, 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Antalya’da yapılıyor.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre, Türk Dil Kurumu’nun koordinasyonunda gerçekleşen çalıştayın ilk gününde, Türk devletlerini temsilen üst düzey katılımcılar ve komisyon üyeleri yer aldı. Çalıştaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı katıldı.

Konedralı, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Ortak Alfabe Komisyonu” çalışmaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üstlendiği role değindi.

-“KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır”

Ortak alfabe oluşturma çabasının Türk dünyasının kültürel, bilimsel ve iletişimsel bağlarını güçlendirmek amacıyla başlatılmış önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Konedralı, “Ortak bir alfabe, sadece yazı birliğini sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda ortak edebiyat, bilim ve teknoloji üretiminde de büyük kolaylıklar getirecektir. İşte tam da bu noktada, KKTC’nin bu süreçteki varlığı ve katkısı, tarihî ve stratejik bir anlam taşımaktadır.” dedi.

KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Konedralı, Ortak Alfabe Komisyonu çalışmalarına KKTC’nin aktif katılımının tarihi ve kültürel bağ, eğitim ve uygulama tecrübesi, siyasi ve diplomatik destek açılarından büyük önem taşıdığını söyledi.

Ortak alfabenin Türk dünyasının sadece teknik değil, aynı zamanda derin bir kültürel birliktelik projesi olduğunu belirten Konedralı, “KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır. Bu süreçte üstleneceğimiz rol, yalnızca bir teknik katkıdan ibaret değildir; birliğimizin ve dayanışmamızın sembolü olacaktır. Bu vesileyle, KKTC’nin Ortak Alfabe Komisyonu içinde aktif şekilde yer almasını sağlayan başta Türk Dil Kurumu olmak üzere tüm kurum ve kişilere şükranlarımı sunuyorum. İnşallah ortak alfabe çalışmalarımız, gelecekte bizi daha güçlü, daha birbirine bağlı bir Türk dünyasına kavuşturacaktır.” diye konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Eylem ateşi İskele’de yandı

Published

on

By

Disiplin Tüzüğü değişikliğiyle okullarda başörtüsü kullanımına ilişkin yeni bir düzenleme getirilmesine karşı tepki koyan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile çok sayıda örgüt ve siyasi partiler eylem ateşini bu kez İskele’de yaktı.

Eylem,Ünimar Çemberi’nden, Ecevit Meydanı’na kadar uzanan yürüyüşle başladı.

Eylemde ilk konuşmayı yapan, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Kıbrıs Türk toplumun geleceği için eğitimdeki dayatmalara karşı uzun süredir mücadele verdiklerini söyledi

Kıbrıs Türk toplumunun değerlerinin yok sayılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Eylem, disiplin tüzüğündeki değişikliğin Atatürk ilke ve inkılaplarına ters düştüğünü tüzük geri çekilinceye kadar eylem ateşinin yanacağını söyledi

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de öğretmenleri laik eğitim düşüncesi ile mücadeleye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs Türk’ünün büyük mücadeleler vererek bu günlere geldiğini anımsatan Maviş, “biz ne papaza esir olduk ne de imama esir olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eylem ateşi yakıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam