Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Bugün 23 Nisan…

Published

on

Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105. yılı…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve Cumhuriyet’e giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 105 yıl önce 23 Nisan’da açıldı.

TBMM’nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasının ardından, Mondros Mütarekesi’ne rağmen ülkenin işgal edilmeye başlanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı.

Amasya Tamimi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, “ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağı”nı ortaya koydu.

Osmanlı Mebusan Meclisi, 1919 sonbaharında yapılan seçimlerden sonra, 12 Ocak 1920’de 168 üyesinden 162’sinin katılımıyla toplandı. Mustafa Kemal, Erzurum mebusu seçilmişti ancak o Ankara’da kaldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti yanlısı milletvekillerinin çoğunlukta olduğu bu Meclis, 28 Ocak 1920’de yaptığı gizli oturumda Misakımilli’yi kabul etti.

İstanbul’un 16 Mart’ta işgali ve Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaya başlamaları üzerine, milletvekilleri ve aydınlar, Ankara’ya gelmeye başladı.

Mebusan Meclisi de 18 Mart’ta son kez toplanarak, Meclisin süresiz olarak tatil edilmesini kararlaştırdı.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle “Ankara’da olağanüstü yetkili bir Meclis”in toplanacağını duyurdu.

Genelgede, “Ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere ulusça olağanüstü yetki verilecek bir Meclisin Ankara’da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan Ankara’ya gelebileceklerin de bu Meclise katılmaları” istendi.

Seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden Ankara’ya gelen milletvekillerinden 84’ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurdu.

23 Nisan 1920’de, Hacıbayram Camisi’nde cuma namazı kılınıp, kurbanlar kesildikten sonra ilk TBMM, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. Cumhuriyet’e giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105 yıl önce 23 Nisan’da açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.

“Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir”
TBMM, açıldığından bu yana milli iradenin yansımasının simgesi oldu. TBMM’nin ilk Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, Meclisin 4. toplantı yılının açılışında da bunun önemine dikkati çekti.

Atatürk’ün sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

“Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır. Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizlik ve karanlığı yakacak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek olan bütün engelleri yıkacaktır. Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.”

Öte yandan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921’de milli bayram olarak kutlanmaya başlandı.

23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisinin açılışından bir yıl sonra, 23 Nisan 1921’de kabul edildi ve 2 Mayıs 1921’de yürürlüğe girdi.

1921’de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, 1927’de Atatürk’ün himayesinde ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlandı. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan, 98 yıldır çocuk bayramı olarak kutlanıyor.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935’te çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edilirken 1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da 20 Nisan 1983’te yapılan değişiklikle “23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı”nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.

İlk olarak, 6 ülkenin katılımıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye’ye 1979’da gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meslek liseleri arası bilgi ve beceri yarışması yapıldı

Published

on

By

Meslek Liseleri Arası Bilgi ve Beceri Yarışması, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)ev sahipliğinde yapıldı.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, Millî Eğitim Bakanlığı ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi iş birliğinde düzenlenen Meslek Liseleri Arası Bilgi ve Beceri Yarışması, DAÜ Turizm Fakültesi uygulama mutfakları, Tower Barista Cafe ile DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu laboratuvarlarında ve atölyelerinde düzenlendi.

Söz konusu yarışmaya Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Osman Örek Meslek Lisesi, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, İskele Ticaret Lisesi, Gazimağusa Ticaret Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Atatürk Meslek Lisesi, Girne Turizm Meslek Lisesi, Gazimağusa Meslek Lisesi ve Rauf Raif Denktaş Meslek Lisesi olmak üzere toplam 13 meslek lisesi katıldı. 180’i aşkın meslek lisesi öğrencisinin yarıştığı yarışmada KKTC’deki Üniversitelerden temsilciler ve sektörden alanında uzman 79 juri üyesi öğrencilerin performanslarını değerlendirdi.

Etkinlik, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın, DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Çelik ve DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Özduran’ın açılış konuşmalarının ardından başladı.

Yrd. Doç. Dr. Ali Özduran, konuşmasında, anlamlı ve değerli bulduğunu belirttiği bu organizasyonun parçası olmaktan mutluluk ve onur duyduklarını ifade ederek yarışmaya katılan öğrencileri, onları yetiştiren öğretmenleri ve etkinliğe katkı sağlayan başta jüri üyeleri olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

BTYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çelik de konuşmasında “Bugün burada, ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizin azmini, yeteneklerini ve emeklerini gururla izleme fırsatı bulacağız. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi yürekten kutlar, başarılarının hayat boyu sürmesini diliyorum.” dedi.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın ise konuşmasında, yarışmaların artık geleneksel hale geldiğini belirterek, daire olarak bu etkinliklere büyük değer verdiklerini vurguladı, verdikleri destek için DAÜ’ye teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Turizm Fakültesi ile Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu’nda (BTYO) gerçekleştirilen yarışmalarda öğrenciler Mutfak, Servis, Genel Turizm, Sepet, Kokteyl, Barista, Bilişim (Yazılım-Donanım), Bilgisayarlı Muhasebe, İnşaat Teknolojisi (Elde Çizim, Bilgisayar Destekli Çizim), Elektrik/Elektronik (Tesisat, Kumanda, Elektrik/Elektronik), Büro Yönetimi ve Grafik/Fotoğraf alanlarında hünerlerini sergiledi. Öğrenciler “Mesleki Eğitim” konusunda yaptıkları çalışmalarını jürinin değerlendirmesine sundular.

Yarışmalar sonunda dereceye girenlere ödülleri, ileriki bir tarihte düzenlenecek ödül töreniyle takdim edilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turgay Deniz’den Ekonomik İşbirliği Teşkilatı devletlerine “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapın” çağrısı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Palandöken Ekonomi Forumu’nda Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üye devletlerine “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapın.” çağrısı yaptı.

KTTO’dan yapılan açıklamaya göre, Turgay Deniz ve beraberindeki heyet, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından “2025 Turizm Başkenti” ilan edilen Erzurum’da düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu’na katıldı.

“Akıllı Bir Dünyada Eşitlikçi Bir Gelecek: Akıllı Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik” temasıyla yapılan foruma dünyanın dört bir yanından bakanlar, diplomatlar, uluslararası kuruluş temsilcileri, iş insanları ve uzmanlar katılarak görüş ve önerilerini paylaştı.

Palandöken Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstlendiği özel oturumda konuşan KTTO Başkanı Deniz, dijitalleşme ve dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Deniz, teknolojiyle değişen ve gelişen yeni iş modellerinin, üretim ve pazarlama yöntemlerinin ve ödeme sistemlerinin benimsenmesinin, küresel ölçekte iş yapabilmenin temel gereklilikleri arasında yer aldığını vurguladı.

Dijitalleşmenin yüksek maliyetleri ve altyapı eksikliklerinin, sektörlerin ve ekonominin dijital dönüşüm hızını yavaşlattığına değinen Deniz, bu doğrultuda sektörlere ve işletmelere yönelik dijital dönüşüm desteklerinin artırılması ve Türkiye ile gerçekleştirilecek iş birliklerinin önem kazandığını belirtti.

– “Adada dijital teknoloji merkezleri kurulmalı”

Adada eğitim gören üniversite öğrencilerinin dijitalleşmeden hem yararlanabileceğini hem de bu alandaki gelişmelere katkı sunabileceğini ifade eden Deniz, bu amaçla dijital teknoloji merkezleri kurulması gerektiğini vurguladı. Deniz, gençlerin kendi fikirlerini hayata geçirebilecekleri ortamlar yaratmak ve yurtdışına yönelik dijital hizmetlerin Kuzey Kıbrıs’tan sunulmasını teşvik etmek için yeni düzenlemelere ve organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Konuşmasında, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlere de çağrıda bulunan Deniz, Kıbrıslı iş insanlarının sermaye ve bilgi birikiminin yeterli olmadığı alanlarda Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmalarının önemine dikkat çekerek, bunun ekonomik varoluş mücadelesi açısından kritik bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

KTTO heyeti, forumun temasına paralel olarak; yatırım fırsatları, bölgesel iş birliği olanakları ve geleceğe yönelik hedefler konusunda diğer katılımcılarla çeşitli değerlendirme ve istişarelerde bulundu. Ayrıca heyet, Palandöken Ekonomi Forumu etkinlikleri kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakılın ile bir araya gelerek iki oda arasında iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

KTTO Başkanı Turgay Deniz’e, Başkan Vekilleri Ramazan Gündoğdu ve Aziz Limasollu, Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Akay, Genel Sekreter Aysun Önet İleri ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Lefkoşa’daki Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkesi açılış için gün sayıyor

Published

on

By

Yeni Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi açılış için gün sayıyor…

Başkent Lefkoşa’nın Metehan bölgesinde inşa edilen ve kısa bir süre sonra açılışı gerçekleştirilecek olan yerleşkeyi BRT görüntüledi….


Devamını Oku

Trending

Reklam