Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma Bakanı Çağman, işçi sendikalarının temsilcileriyle bir araya geldi

  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, 2021 yılının ikinci asgari ücret konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bugün bazı işçi sendikalarını ziyaret etti.

Published

on

Çalışma Bakanı Çağman, işçi sendikalarının temsilcileriyle bir araya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, 2021 yılının ikinci asgari ücret konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bugün bazı işçi sendikalarını ziyaret etti.

Çağman, sendika temsilcileriyle görüşmelerinde, bakanlık olarak “hedeflerinin; çatışma değil, uzlaşı içinde, asgari ücretlinin ezilmediği, açlık sınırının altına düşmediği bir rakama ulaşmak olduğunu” vurguladı.

Koral Çağman, asgari ücretin belirlenmesi konusunda tüm taraflarla fikir alışverişinde bulunarak, ülkenin içinden geçtiği salgın koşulları ve ekonomik darboğaz çerçevesinde işçi ve işvereni de gözeterek, ortak bir noktaya varmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, sırasıyla Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş Federasyonu), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nu (Dev-İş) ziyaret eden Çağman, asgari ücretin belirlenmesi amacıyla bakanlık olarak sosyal diyalog yoluyla, tüm tarafların görüşlerini ve tavsiyelerini dinlemeyi amaçladıklarını kaydetti. Çağman’a ziyaretlerinde Bakanlık Müsteşarı ve Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı eşlik etti.

HÜR-İŞ

Koral Çağman, Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu’nu ziyaretinde, “Hedefimiz çatışma değil uzlaşı içinde, asgari ücretlinin ezilmediği, açlık sınırının altına düşmediği bir rakama ulaşmaktır” dedi.

Çağman’a ziyaretinden dolayı teşekkür eden Serdaroğlu da, “Federasyon olarak gayelerinin kavga değil; temsil ettikleri kesimin sıkıntılarını masada açıkça ifade etmek ve birlikte ortak bir karar üretmek olduğunu” söyledi.

Temmuz ayı açlık sınırı, hayat pahalılığı, enflasyon oranı ve geçim indeksi ilgili sendikanın elindeki verileri Çağman ile paylaşan Serdaroğlu, “özel sektör çalışanının hak ettiği ücreti alamadığını, devletin elindeki tüm veriler kullanıldığında ulaştıkları rakamın kolay bir şekilde tespit edebileceğini” söyledi.

Hür-iş Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin de, dünyada asgari ücretin sektörel bazda en düşük asgari ücret olarak belirlendiğine ve Asgari Ücret Yasası’nda değişiklik yapılması gerektiğine işaret ederek, zor durumdaki sektörlerin tespit edilmesi ve bu sektörlere Bakanlık tarafından teşvik verilmesi önerilerinde bulundu.

TÜRK-SEN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çağman, Arslan Bıçaklı başkanlığındaki Türk-Sen heyetiyle görüşmesinde, “Asgari ücretin belirlenmesi konusunda tüm taraflarla fikir alışverişinde bulunarak,  ülkenin içinden geçtiği salgın koşulları ve ekonomik darboğaz çerçevesinde işçi ve işvereni de gözeterek, ortak bir noktaya varmayı hedeflediklerini” belirtti.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da, yasada asgari ücretin dört kişilik bir ailenin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli ücret olarak tanımlandığına işaret ederek, “Asgari ücretin hesaplanarak ne olması gerektiği yasada açıktır. Devletin verileri ortadadır’’ dedi.

Asgari Ücret Komisyonu’nda üç işçi federasyonun da temsil edilmesi gerektiğini belirten Bıçaklı, “Temmuz ayında kamu çalışanları hayat pahalılığı artışı alırken, özel sektör çalışanlarının ağustosa gelinmesine rağmen asgari ücret belirlenemediği için bir aylık bir kayıp yaşadığına” işaret etti.

Bıçaklı, çalışma hayatında Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ile ilgili yasal değişikliğin geri çekilmesi, işçi fonlarındaki işçi temsilcilerinin sayısının arttırılması, kayıt dışılığın önlenmesi ve sendikalaşmanın arttırılması ile ilgili sendikanın taleplerini hem sözlü hem de yazılı olarak Bakan Çağman’a iletti.

DEV-İŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, Koral Aşam başkanlığındaki Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu temsilcileriyle de görüştü.

Dev-İş Başkanı Aşam, görüşmede, “Asgari ücret konusunda yapılan tartışmaları doğru bulmuyoruz. Asgari Ücret Yasası bize açıkça söylüyor. DPÖ, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Dairesi’nin belirlediği kriterlerin uygulanması lazım. Mevcut yasa içinde hareket ediliyorsa, yasanın öngördüğü indeks uygulanmalıdır” açıklamasında bulunarak, sendikanın görüş ve önerilerini Bakan Çağman’la paylaştı

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam