Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma Bakanlığı’yla Barolar Birliği arasında şiddet gören kadınlara yönelik adli yardım desteği protokolü yenilendi

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında, ekonomik gücü yetersiz şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verilmesine yönelik sürdürülen iş birliği protokolü yenilendi.

Çalışma Bakanlığı’nda imzalanan protokole, Bakanlık adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’yla, Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı imza koydu.

İmza töreni öncesi konuşan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, her yıl tekrarladıkları üzere, maddi olanakları elverişsiz kadınlara bir avukatın hizmetlerinden faydalanma olanağı sağlayan protokole imza atıklarını ve ülkedeki en büyük hukuk örgütü olarak bu katkıyı esirgemediklerini belirtti.

Genç ve aktivist bir avukat grubu oluşturarak bu hizmeti verdiklerini, devletin de gerekli katkıyı ve ödemeleri yaptığını ifade eden Esendağlı, bununla birlikte devletin şiddetin her türlüsünün önlenmesi adına gerekli tedbir ve politikaları hayata geçirmesinin önemli olduğunu belirterek, Bakan Gardiyanoğlu’na gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

-Gardiyanoğlu: “Son aşamada değil, olaylar başladığında bize gelin”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da, gerek Sosyal Hizmetler Dairesi’nin “Alo 183” ihbar hattı gerekse kamu spotlarıyla konuya dikkati çekmeye çalıştıklarını, fakat aile, çevre ve toplum baskısı nedeniyle, vakaların en son aşamada Bakanlığın bilgisine gelebildiğini ifade etti.

“Olaylar başladığında bize gelin” çağrısı yapan Bakan Gardiyanoğlu, imzalanan protokolü önemsediğini ve sosyal devlet olarak mağdur kimse onun yanında durduklarını aktardı.

Alo 183 Hattı’na 2018 yılında 28, 2019 yılında 71, 2020 yılında 42, 2021 yılında 35, 2022 yılında 55, 2023 yılında 47 ve 2024 yılında Ekim ayına kadar 18 kişinin başvurduğunu aktaran Gardiyanoğlu, Polis Genel Müdürlüğü Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Birimi’ne 2019 yılında 1047, 2020 yılında 1058, 2021 yılında 1064, 2022 yılında 957, 2023 yılında 930, 2024 yılında 866 kişinin başvurduğunu belirtti.

Gardiyanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında sağlanan Adli Yardım Desteği’ne protokolün imzalandığı 2018 yılında 7, 2019 yılında 55, 2020 yılında 37, 2021 yılında 67, 2022 yılında 105, 2023 yılında 172, 2024 yılında 82 kişinin başvurduğunu kaydetti.

Çalışma Bakanı Gardiyanoğlu, Sığınma Evi’ne ise 2016-2018 yılları arasında 66, 2019 yılında 36, 2020 yılında 31, 2021 yılında 39, 2022 yılında 51, 2023 yılında 39 ve 2024 yılında 31 kadının yerleştiğini anlattı.

Gardiyanoğlu protokol çerçevesinde az sayıda başvuru olmasını dileyerek, Barolar Birliğine hassasiyetinden dolayı teşekkür etti ve hayırlı olmasını diledi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTVHB Başkanı Toksoy: Mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor…Hastalık et ve süt tüketmekle insana geçmez

Published

on

By

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği (KTVHB) Başkanı Burak Toksoy, mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini vurguladı.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

Hastalığın ülkede Ziyamet, İskele, Gazimağusa, Vadili, Geçitkale, Lefkoşa ve Güzelyurt Kaza Veteriner Daireleri’nin sorumluluk alanlarında görüldüğünü belirten Toksoy, Beşparmak Dağlarının kuzey tarafındaki Girne Kaza Dairesi’ne bağlı işletmelerde tespit edilmediğini kaydetti.

Toksoy, Veteriner Dairesi Müdürlüğü’nün tavsiyeleri doğrultusunda, çevre ilaçlamalarının, sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğini vurguladı.

-“Karantina uygulandı, bilgilendirme ve ilaçlama yapıldı”

Ülkede bu yıl Eylül ayından itibaren özellikle canlı küçükbaş hayvanlarda semptomların görülmesi ve ölümlerin şekillenmesi ile ortaya çıkan mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini kaydeden Toksoy, karantina uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.

Küçükbaş hayvan işletmelerine hastalık şüphesi ve/veya varlığı durumunda, Veteriner Dairesi Müdürlüğü tarafından Hayvan Sağlığı Yasası’na bağlı olarak hayvan hareket yasağı (karantina) uygulanıp, gerekli bilgilendirme ve çevre ilaçlaması yapıldığını anlattı. 

Hastalığı bulaştıran sineklere karşı çevre ilaçlaması yapılması konusunda da gerekli bilgilendirmenin yapıldığını dile getiren Toksoy, belediyelerinin özellikle hastalık görülen işletmeler çevresinde ilaçlama faaliyetlerine başladığını belirtti.

-“Tüm organize hayvancılık bölgelerinde ilaçlama yapılmalı”

Toksoy, hastalığa yönelik ilaçlamalarla ilgili, “Tavsiyemiz, çevre ilaçlamalarının sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde Veteriner Dairesi Müdürlüğünün tavsiyeleri doğrultusunda periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğidir” dedi. 

Toksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Veteriner Dairesi Müdürlüğü, geçen hafta içerisinde Kaza Veteriner Daireleri aracılığı ile hastalık görülen işletmelere, çevre ilaçlamalarını kendileri de yapmaları amacıyla biyosidal ürün kapsamında olan ilaç dağıtımına başlamış bulunmaktadır. Bu ürünler, veteriner tıbbi ürün kapsamında olmayıp, çevre sağlığı kontrolüne yönelik ürün olduklarından, hayvanlar üzerine uygulanmaması gerekmekte, aksi durumda hayvanlarda zehirlenmeler olabileceği ve/veya et veya sütte ilaç kalıntısına bağlı toplum sağlığının riske atılabileceği bilinmelidir. Konu ilaçların kullanımı için resmi ve/veya serbest veteriner hekimlerden bilgi talep edilmesi, verilen görüş doğrultusunda güvenlik önlemleri alınarak uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.”

Hastalık yapısı ve bulaşma şekli gereğince karantina önlemlerinin ne zaman kalkacağının net olarak bilinmediğine işaret eden Toksoy, “Birliğimiz görüşü olarak yeni hastalık odaklarının çıkışının durup, Veteriner Dairesi tarafından yapılan saha denetimleri ile mevcut karantinalı veya serbest işletmelerde yeni şüpheli vakaların çıkmaması ve mevsimsel havanın soğuması ile olumlu etkisi göz önünde bulunduğunda, karantina önlemlerinin 1-2 ay içinde kalkması olasılığı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Mavi dil hastalığının zoonoz karakterde olmadığına işaret eden Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini belirtti.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

 

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu, BRT’de açıklamalarda bulundu: ‘Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin eli daha rahat olacak’

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bakanlığa ayrılan kaynağın okullarda iyileştirmeye yeteceğine inandığını vurguladı.

Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğu iddialarının ülkenin şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, öğretmen eksikliği konusunda ise bu sıkıntının büyük bölümünün bazı düzenlemelerle giderilebilecek durumda olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin elinin daha rahat olacağına işaret etti.

Prefabrik sınıfların dünyanın birçok yerinde geçici olarak kullanılan sınıflar olduğuna da değinen Çavuşoğlu, sınıfları kullanan ne öğrenci ne de öğretmenlerde şikayet olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı ve yönetim kurulunu kabul etti:“Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, bağımsız bir Türk devleti olarak seslerini duyurmak adına çaba sarfettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı Metin Bayrakçı ve yönetim kurulunu kabul etti.

Tatar, kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

1974 Barış Harekatı ve akabinde yaşanan gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması ile Kıbrıs’ta iki devlet iki halk mesajını çok net şekilde verdiklerini vurguladı.

Tatar, “Dilimiz, dinimiz, milli değerlerimiz, geçmişimiz ve maneviyatımız ile Kuzey Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin varlığı; Anavatan Türkiye ile iş birliğimizin, Türk dünyası ile bağlarımızın, Mavi Vatan’daki hak hukukumuzun, ulusal hak ve çıkarlarımızın koruması adına önemli bir otoritedir. Egemen bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı önemlidir. Aksi halde halk olarak varlığımız, güvenliğimiz sıkıntıya girecektir” dedi.

– “Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının güvenlik, huzur, egemenlik hakkı ayrıca dengelerin korunması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha da güçlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı olarak, iki devletli siyasetin savunucusu olduğunu vurgulayan Tatar, devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek, artmasının önemli olduğunu belirtti.

Milli mücadeleyi bu duygularla sürdürdüklerini kaydeden Tatar, tüm olumsuzluklara göğüs germeye devam edeceklerini vurgulayarak gelecek nesillere de bu milli duyguları aşılamanın en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda, Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinde en büyük destekçinin Türkiye olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu konuda memnuniyetini ifade etti.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam