Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, TAIEX temsilcileriyle Engelsiz Yaşam Evi’ni konuştu

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Hasan Taçoy, İrlanda’dan gelen ve ülkemize çalışma ziyaretinde bulunan Avrupa Birliği  Komisyonu’na bağlı Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX)  temsilcileriyle bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından verilen bilgiye göre, engellilik alanında uzun yıllardan bu yana Sosyal Hizmetler Dairesi ile  işbirliği yapan  ve aile eğitim programları düzenleyen TAIEX yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hizmete açılacak Engelsiz Yaşam Evi  hakkında bilgi aldı.

Engelsiz Yaşam Platformu Başkanı Güliz Kaner ile Sosyal Hizmetler Dairesi yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda, KKTC’de açılacak ve 7/24 hizmet veren ilk yatılı merkez olacak Engelsiz Yaşam Evi’nin teknik açıdan desteklenmesi konusunda neler yapılabileceğiyle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

-Taçoy: ‘‘Engelsiz Yaşam Evi’nin yönetimi özerk olacak’’

Engelsiz Yaşam Evi’yle ilgili yasa tasarısının hazır olduğunu ifade eden Taçoy, Engelsiz Yaşam Evi’nin oluşması ve geleceğe bir umut olarak taşınabilmesi için bir özerk bütçe uygulamasını gündeme getirdiklerini belirtti. Taçoy, merkezin yönetim şeklinin de özerk olacağını söyledi.

Taçoy, Engelsiz Yaşam Evi’nde, devlete yarı bağlı ancak kendi içinde özerk, mali konularda devlet ile birlikte hareket eden, yönetiminde tamamen özerk olacak bir yapı yaratmaya çalıştıklarını ifade ederek, merkez için gelir kaynağı oluşturmak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

Ülkede çalışan her sigortalı kişinin her ay sigortasını yatırırken Engelsiz Yaşam Evi, Huzurevi ve Bakım Evi bütçeleri için 10 TL yatırmasını öngördüklerini anlatan Taçoy, Yaşam evleri, huzurevleri veya bakımevlerinin kendi bütçelerinin yüzde ellisi kadarını oluşacak fondan alabileceklerini, farklı organizasyonlarla da söz konusu yerlere gelir sağlanabilmesi için yeni alternatifler yaratılabileceğini sözlerine ekledi.

TAIEX yetkilileri ilerleyen günlerde, pilot bölge olarak seçilen Güneşköy 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nde  aile eğitim programı başlatacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tatar, 15 Kasım Üniversitesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Kasım Üniversitesi’nin 2024- 2025 Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, üniversitesinin adının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olduğuna dikkat çeken Tatar, üniversitenin kurucusu Ertan Birinci ile birlikte her zaman Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yolundan yürüdüklerini söyledi.

Kendisinin yürüttüğü siyasetin Rauf Raif Denktaş’ın vasiyeti olduğuna işaret eden Tatar, bu vasiyetin egemenlik, eşitlik ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlılık olduğunu vurguladı.

Mezun olanları tebrik eden Tatar, mezunlara kariyerlerinde başarılar diledi.

Mezunların iletişim çağında teknolojiden yararlanarak, ülkesine ve insanlığa katkıda bulunacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, üniversite ile iletişimlerini sürdürmeleri gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Dairesi: Son 5 yılda yerli ürünlerde yüzde 5,27’ye, ithal ürünlerde yüzde 6,53’e varan kirlilik tespit edildi

Published

on

By

Tarım Dairesi, son beş yılda yapılan pestisit kalıntı analizlerine göre yerli ürünlerde kirlilik oranının yüzde 4,01 ile 5,27, ithal ürünlerde ise yüzde 4,04 ile 6,53 arasında değiştiğini açıkladı.

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Tarladan sofraya gıda güvenilirliği” yaklaşımı çerçevesinde, üretimden tüketime kadar uluslararası standartlara uygun denetimlerin titizlikle sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, her yıl 2 bin 500 ile 3 bin 750 arasında numune alınarak Devlet Laboratuvarı’nda pestisit kalıntı analizlerinin yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada yurt içinde üretilen ürünlerden tarla ve bahçelerden örnekler alınarak, analiz sonuçları temiz çıkanların tüketime sunulduğu, yurt dışından getirilen yaş meyve ve sebzelerin ise giriş noktalarındaki tarım teftiş memurları tarafından örneklenip analiz edildiği kaydedildi. Limit üstü ilaç kalıntısı tespit edilen ithal ürünlerin ülkeye girişine izin verilmediği de vurgulandı.

Açıklamada, analizlerde yerli ürünlerde limit üstü kalıntı veya tavsiye dışı ilaç kullanımı tespit edilmesi halinde hasat öteleme veya imha kararı alındığı, ithal ürünlerde ise ürünlerin firmanın talebine göre imha edildiği veya menşe ülkesine iade edildiği belirtildi.

Tarım Dairesi, Devlet Laboratuvarı’nda taranan pestisit etken madde sayısının 2020 yılında 317 iken, 20 Mart 2025 itibarıyla 617’ye çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, bu artışla gıda güvenliğinde hassasiyetin en üst seviyeye taşındığı ifade edildi.

Numune sonuçlarının her hafta isim bazında basınla paylaşıldığı ve dairenin web ile Facebook sayfalarında yayımlandığı kaydedilen açıklamada, her bölgede üretici ve tüketicilere eğitimler verilerek gıda güvenliğinde bilinç oluşturulmaya çalışıldığı bildirildi.

Ayrıca, KKTC’ye ithal edilen tarımsal ilaçların Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından ruhsatlandırıldığı, satış ve kullanım izinleri verildiği, denetimler yapıldığı ve ruhsat kayıtlarının mukayyitlik tarafından tutulduğu belirtildi. İthal edilecek tarımsal ilaçların ön ithal izinlerinin kurul mukayyidi onayından sonra Tarım Dairesi tarafından verildiği, ithali durdurulan veya kullanımı sonlandırılan bitki koruma ürünlerinin aktif madde listesinin dairenin internet sitesinde yayımlandığı ifade edildi. Bitkisel ürünlerle ilgili teknik talimatların ise Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri veri tabanına göre sürekli güncellenerek Tarım Dairesi web sitesinde yayımlandığı kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HÜR-İŞ, İhtiyat Sandığı Dairesi önünde basın açıklaması yaptı…

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ), İhtiyat Sandığı Dairesi sistemine yetkisiz giriş yapılması (hack) konusuyla ilgili örtbas, ihmal ve görevi kötüye kullanma bulunduğu gerekçesiyle daire önünde basın açıklaması yaptı.

HÜR-İŞ Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, bir danışmanın 8 bin Euro maaşla işe alınması girişiminde olduğu gibi keyfi ve usulsüz uygulamaların devam ettiğine işaret ederek, şimdi de Rum kesiminde çalıştığı öğrenilen bir kişinin izinsiz ve yetkisiz şekilde İhtiyat Sandığı Sistemi’ne girişi konusunun polise intikal ettirilmemesini eleştirdi.

Daha önce HÜR-İŞ’in çalışanlar vasıtasıyla bilgisine gelen güvenlik zafiyetinin, müdürün bilgisi dahilinde olmasına rağmen yönetim kuruluna götürülmediğini kaydeden Serdaroğlu, HÜR-İŞ’in aynı masada temsil edildiği ortamda buna seyirci kalamayacağını söyledi. Serdaroğlu, İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu Başkanını da eleştirerek, daire müdürüne de soruşturma açılması gerektiğini belirtti.

Toplantılardaki ses kayıtlarının kendilerine verilmesi için defalarca talepte bulunmalarına rağmen bunun yapılmadığını aktaran Serdaroğlu, bugün bir kez daha yazılı talepte bulunacaklarını, aynı zamanda basın açıklamasının ardından Mali Polise gidip “ülkede tek ayakta kalan fon” olarak nitelediği İstihdam Destek Fonu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da aktardı.

Serdaroğlu, söz konusu fonun yerli istihdamının desteklenmesi için kullanılması gerekirken, üçüncü ülke vatandaşları için işverenlere verildiğini iddia ederek, İhtiyat Sandığı Dairesi’nin gerçek sahipleri olan çalışanlarla halkın fondan ayda 200 milyon TL’den fazla rakamın nereye gittiğini bilmesi gerektiğini söyledi.

Serdaroğlu, bahsedilen sorunların çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’na çağrıda bulundu.

Devamını Oku

Trending

Reklam