Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile MEB işbirliği protokolü yeniledi

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında 2019 yılından itibaren yürürlükte olan Mesleki Eğitim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü, yeniden düzenlenerek imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen törende, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu protokole imza koydu.

Protokol, ülkeye çalışma amacıyla gelen yabancı uyruklu işçilerin Meslek Eğitim Yasası ve Mesleki Yeterlilik Yasası kapsamında; nitelik, yeterlilik ve deneyim kriterlerinin belirlenmesini ve işgücü talebinin kalifiye eleman olarak karşılanmasını amaçlıyor.

Protokole göre, yurtdışından gelen yabancılar çalışma izni alabilmek için, mesleki eğitim ve deneyimlerini belgeleyerek, iki bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak Çalışma Uygunluk Belgesi alarak işgücü piyasasına dahil olurken, yapılan yeni düzenleme ile KKTC’ye çalışmaya gelecek yabancı uyruklu işçiler için Hijyen ve Sanitasyon Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve A2 seviyesinde Türkçe Dil Belgesi aranması kriterleri getirildi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada ülkeye çalışma uygunluk belgesi alarak gelen yabancı uyruklu işçilerin çalışma izni yenileme ya da aynı meslek dalında yatay geçiş işlemi yapması halinde bazı eğitimler almak zorunda olacağını kaydetti. 

Gardiyanoğlu, kalifiye eleman olarak yetişen yerli işgücünün korunması amacıyla, protokol kapsamında ülkeye gelen yabancı işçilerin Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak sertifikalandırılmasının hedeflendiğini söyledi. 

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da ülkedeki iş hayatında sertifikasız kimse kalmayacak prensibi ile yola çıktıklarını önemle vurguladı.

Çavuşoğlu, “Tüm bakanlıklar bu süreçte büyük adım attık. Çalışma hayatının gerektirdiği iş güvenliği konusunda da yeterlilikleri protokol kapsamına ekledik. Bakanlıklar arasındaki yazışma uyumunu sağlamak adına Çalışma Bakanlığı’nın uyguladığı kod sistemini uyumlaştırmak bir ihtiyaçtı. Bu ihtiyacın karşılanması ve yurt dışından gelen insanlara gereken eğitimin verilerek dil açısından topluma uyum sağlaması ilgili sürece destek vermeyi içeren bir protokol imzalıyoruz. Yabancı işçiler ülkeye gelirken, aileleri de gelmekte, okullarda dil sorunu yaşanmaktadır. Bundan sonra yabancı işçiler kayıt olurken Türkçe yeterlilik sertifikası talep edeceğiz. Buraya gelen insanlara ülkemizin dilini, kültürünü anlatarak sisteme dahil etmeyi amaçlayan eklemeler yaptık” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gençlik Merkezi Birliği Genel Kurulu yapıldı… Çisem Yetkiner yeniden başkan seçildi

Published

on

By

Gençlik Merkezi Birliği’nin 30. Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Çisem Yetkiner, oy birliğiyle yeniden başkanlığa seçildi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Dernek lokalinde dün üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen Genel kurulda, derneğin yönetim organları yeniden belirlendi.

Yeni dönemde görev yapacak Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu şu şekilde oluştu:

Yönetim Kurulu: Direnç Özkan, Ferhat Bayraca, Seçil Özkan, Arda Öksüzoğlu, Osman Koçak, Hüseyin Kunduracı, Sesil Dereboylular

Denetleme Kurulu: Fatoş Giritli, Gülay Müderris, Nevin Dercan

Disiplin Kurulu: Ziya Özkan, Vecihe Müderris, Çiğdem Sarı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile görüştü

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile görüştü.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Liderler Zirvesi nedeniyle Azerbaycan’ın Şuşa kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ve Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.

Görüşme, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Liderler Zirvesi buluşması öncesi gerçekleşti.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ Hindistan’dan bir üniversiteyle çevresel tasarım konferansı düzenledi

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi ile Hindistan’ın Sathyabama Üniversitesi, çevresel tasarım içerikli konferansın ikincisini düzenledi.

 Hindistan’ın ev sahipliğinde  yer alan İkinci Uluslararası Sürdürülebilir Çevre İçin Tasarım İnovasyonu ve Yönetimi Konferansına (ICDIMSE 2.0), DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman M. Karatepe çevrimiçi olarak katıldı.

 DAÜ’den verilen bilgiye göre, konferansa dünya çapında uzmanlar da katıldı. Konuşmacılar arasında DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun’un da bulunduğu belirtildi.

 DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun konuyla ilgili açıklamasında, “Fakültemiz sadece teknik bilgi değil; aynı zamanda yenilikçilik, kişisel gelişim ve eleştirel düşünceyi de teşvik eden bir eğitim ortamı sunmaktadır. Uluslararası iş birlikleri ve ortak platformlarda buluşmak vizyonumuzun temel yapı taşlarındandır” dedi.

 Prof. Dr. Atun, bu tür etkinliklerin sürdürülebilir çevre tasarımı alanında farkındalık yaratmak ve yeni stratejiler geliştirmek açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

 Atun, bir sonraki konferansın DAÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam