Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çavuş: Don ilk kez bu genişlikte bir alanı etkiledi… Sigorta kapsamı genişletilecek

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, ilk kez bu kadar geniş alanın don olayından etkilendiğine işaret ederek, bir süre önce genişlettikleri sigortanın örtü altı ürünleri de kapsaması için çalışma başlattıklarını belirtti.

Hasar tespitinin henüz tamamlanmadığını, uzmanların saha çalışmasının devam ettiğini aktaran Çavuş, hangi ürünlerin zarar gördüğü ve ne kadar alanın zarar gördüğü çalışmasının bir haftaya kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

-“Çok geniş bir alan zarar gördü”

Çavuş, 25 Şubat’ta yaşanan don olayının tarımsal ürünlerde etkisiyle ilgili TAK’a yaptığı açıklamada, don olayının genel olarak alçak bölgeleri etkileyen, bölgesel bir doğal hadise olduğunu ancak salı günü yaşanan donda bölgeselliğin kalktığını ve çok geniş bir alanın zarar gördüğünü kaydetti.

İskele’den Beyarmudu’na kadar yaptıkları incelemede, İskele’yi vuran don olayının şiddetinin Beyarmudu’nu vuran donla aynı şiddette olduğunu gördüklerini belirten Çavuş, iklimlendirmeli veya soba kullanılan seralarda dahi ürünlerin tamamında yanma gördüklerini ifade etti.

-“Enginar dondan zarar görebilen bir ürün ama bu defa neredeyse tüm ağaç yandı..”

Erkenci patateste ve açıkta yetiştirilen yaş sebzelerde de yanma gözlemlediklerini ifade eden Çavuş, “Enginar dondan zarar görebilen bir ürün ama bu defa neredeyse tüm ağaç yandı.. Alan olarak bu genişlikte bir alanın etkilendiğini ilk kez gördük” dedi.

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, iklimde yaşanan değişiklikten dolayı geçen yıl aldıkları sigortalanan yaş sebze ürün kapsamını genişletme kararının ne denli doğru bir karar olduğunu, son yaşanan ciddi don olayında gördüklerini belirterek, bunun üretimin devamlılığı açısından önemi olduğunu söyledi.

– “Sigortanın örtü altı ürünleri de kapsaması için çalışma başlattık”

Hüseyşn Çavuş, örtü altında olmayan ürünleri sigorta kapsamına aldıkları değişiklikle yaş sebzenin dolu ve don zararına karşı sigortalandığını kaydetti. Yaşanan don olayından sonra, iklimlendirmeli olduğundan dolayı sigorta kapsamı dışında kalan örtü altı sebzelerin de sigortalanması için çalışma başlattıklarını belirtti.  

Sigortanın hurma ve üzüm bağını da içerecek şekilde düzenlendiğini ancak sadece doluya karşı sigortalanan enginarın donmaya karşı yapılan sigortanın  kapsamına alınmayan tek ürün olduğunu belirten Çavuş, “Enginar üretiminin devamlılığı açısından, sigorta kapsamına almak için çalışma başlatıldı.” dedi.  

– “Bakanlığın vizyonu üretimi yapılan her ürünü sigorta kapsamına almaktır” 

 “Bakanlığın vizyonu üretimi yapılan her ürünü sigorta kapsamına almaktır” diyen Çavuş, tüm tarımsal ürünlerden alınan belli oranlardaki paylarla oluşturulan Genel Tarım Sigortası Fonu’nun bugün kendi ayakları üzerinde duran güçlü bir kurum olduğunu belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Pınarbaşı’nda feci kaza: 1 kiṣi hayatını kaybetti

Published

on

By

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre bugün saat 18.00 sıralarında, Pınarbaşı’nda

15 Kasım Caddesi üzerinde, İbrahim TIMBIL (E-63), yönetimindeki RA 928 plakalı salon araç ile doğu istikametine doğru seyrettiği sırada yolun güney kısmında bulunan ikametgahına dikkatsizse dönüşe geçmesi sonucu o esnada karşı istikametten süratli bir şekilde gelmekte olan Rifat GEZİCİ (E-25) yönetimindeki ZJ 128 plakalı motosikletin önünü tıkaması sonucu çarpışmışlardır. Kaza sonucu ağır şekilde yaralanan ZJ 128 plakalı motosiklet sürücüsü Rifat GEZİCİ kaldırılmış olduğu Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirmiştir. Kazada yaralanan RA 928 plakalı araç sürücüsü İbrahim TIMBIL’ın ise tedavisine kaldırıldığı Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde devam ediliyor. Soruşturma devam etmektedir.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi’ne ev sahipliği yapacak

Published

on

By

 7’nci Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde 21-25 Mayıs’ta düzenlenecek.

 Kongre, DAÜ Turizm Fakültesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla 21-25 Mayıs’ta yer alacak.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, kongrenin başkanlığını, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Tuna üstlenecek. Kongre açılışı 22 Mayıs  Perşembe 10.00’da Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda yapılacak.

 Kongrenin amacının, Türk Dünyası’nda turizm alanındaki akademik işbirliğini daha da pekişmek,  bilimsel araştırmaların paylaşımı için imkan yaratmak olduğu kaydedildi.

 -DAÜ Turizm Fakültesi Binasına Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi veriliyor

 Kongre açılış töreninin ardından DAÜ Turizm Fakültesi’ne, fakültede uzun yıllar boyunca üniversiteye ve turizm eğitimine katkı sağlayan Eski Eğitim Bakanlarından ve Milletvekillerinden, DAÜ’de Rektör Yardımcılığı, yüksek okul müdürlüğü ve DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı olmak üzere pek çok görev icra eden merhum Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin verilmesi vesilesiyle de bir tören yapılacak.

 Açılışın ardından güncel çalışmaların da sunulacağı bilimsel oturumlar başlayacak. Kongreye Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan ve KKTC’den akademisyenler ve araştırmacıların katılacağı belirtildi.

 Katılım sertifikaları, 23 Mayıs Cuma akşamı, Arkın Palm Beach Hotel’de düzenlenecek gala gecesinde verilecek. Kongreyle ilgili 20 Mayıs Salı, 12.00’da DAÜ L’Apprenti Restoran’da basın toplantısı düzenlenecek.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Biyologlar Derneği: Biyolojik çeşitlilik baskı ve yok olma tehdidi altında

Published

on

By

Biyologlar Derneği Başkanı Mustafa Kofalı, ülkedeki yapılaşmanın biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini belirtti.

Biyolojik çeşitliliği korunmasını teşvik amacıyla ilan edilen 22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda Kofalı, “Genelde dünya özelde yurdumuzda ve özellikle Kuzey Kıbrıs’ta biyolojik çeşitlilik baskı ve yok olma tehdidi altındadır. Kıbrıs’ın kuzeyi uluslararası sermayenin arka bahçesi haline getirilmiştir. Önce nüfus taşınarak demografik yapısı değiştirilmiş sonra su taşınarak tekrar nüfus taşınmış daha sonra yollar yapılarak kontrolsüz ve yağmacı bir anlayışla inşaat sektörü patlamıştır” dedi.

Lokal türlerin devamlılığını sağlama, istilacı türleri denge altında tutmak için çalışmalar başlatılması gerektiğini kaydeden Kofalı,  gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam