Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çavuşoğlu: Peçe, burka ve nikap gibi örtüler genelge ile yasaklandı

Published

on

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, disiplin tüzüğünde yapılan düzenleme ile ortaokulda baş örtüsünün okul idaresinin onayına bırakıldığını, liselerde ise öğrencilerin tercihinin geçerli olacağını söyledi.

Tüzük ile birlikte yayınladıkaları genelge ile peçe, burka ve nikap gibi örtülerin yasaklandığını da ifade eden Çavuşoğlu, laiklik ve din konusunda son derece hassas olduklarının altını çizdi ve bu konularda yaratılmak istenen tartışmaların gerçeklere dayanmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, öğretmenlerin de yasalara uymalarını istedi ve yaşanan ders kayıpları için ortak çalışma başlatılması çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, BRT’de katıldığı Manşet Artı programında kıyafet tüzüğüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ortaokullarda kararın okul idaresine bırakıldığını, liselerde ise öğrencilerin tercihinin geçerli olacağını ifade eden Çavuşoğlu, gelinen aşamada dünyadaki uygulamanın aynısının söz konusu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, konu üzerinde manipülasyon yapıldığına işaret ederek, sosyal medyada toplumu infiale sürükleyecek asılsız paylaşımlar yapılmasını eleştirdi.

“yalancının mumu yatsıya kadar yanmıştır” diyen Çavuşoğlu, tüzük sonrasında yayınladıkları genelge ile peçe, burka ve nikap gibi örtülerin yasaklandığını açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, özellikle Lefkoşa’da yapılan eylemde yer alan bazı söylemlerin asılsız olduğunun böylelikle ortaya çıktığını ifade ederek, “bize karşı toplumun tepkisini oluşturmak adına yapılan paylaşımlar böylece son buldu” dedi.

Toplumu ürkütmek, korkutmak ve germenin çok büyük bir yanlışlık olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “hele de topluma öncülük etmiş isimlere bu davranışlar hiç yakışmaz” diye konuştu.

“laiklik elden gidiyor” ve “din elden gidiyor” söylemlerine de tepki gösteren Çavuşoğlu, “kusura bakmasınlar ama ne din elden gitti diyenler düzeni sağlıyor bu ülkede ne de laiklik elden gitti diyenler sağlıyor. Bu ülkede düzeni anayasa ve yasalarımız sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlere anayasa ve yasalara uyma çağrısında bulunan Çavuşoğlu, bunun aksi durumda gerekli işlemlerin yasalar çerçevesinde yapılacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, öğretmen sendikalarına da eleştiriler yönelterek çağrıda bulundu.

Sendika yöneticilerinin öğretmenlerin önünden çekilmesini isteyen Çavuşoğlu, her iki öğretmen sendikasını konuları diyalog yoluyla çözmeye davet etti.

Çavuşoğlu, bakanlar kurulu tarafından onaylanan ve yürürlüğe giren disiplin tüzüğü ile ortaokullarda baş örtüsünün okul idaresinin kararına bırakıldığını, liselerde ise öğrencilerin isteğinin geçerli olacağını ifade ederken, baş örtüsünün renginden boyutuna kadar tüm detayların tüzükte yer aldığını, okul üniformalarına uygun olmayacak ya da kapatacak bir şeklin kullanımının söz konusu olmayacağını söyledi.

Tüzüğün yürürlüğe girmesiyle birlikte eş zamanlı olarak yayınladıkları genelge ile peçe, burka ve nikap gibi örtülerin yasaklandığını ifade eden Çavuşoğlu, laiklik tartışmalarının yersiz ve gereksiz olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, tüzüğün oybirliği ile hayata geçtiğini de ifade ederek, hükümetin de desteğinin tam olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu herkese sağduyu çağrısında da bulunarak, öğrencilerin bugüne kadar ciddi bir ders kaybı yaşadığını, bunun sona ermesi ve telafisi için yapılacakların planlanması yönünde çalışmaların başlatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesinde büyük katkıları olduğunu söyledi.

Üretimin önemini vurgulayan Tatar, “Girdi maliyetleri yüksek olabilir, rekabette sıkıntılar olabilir ama hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 37’nci Genel Kurulu’nda yeniden başkan seçilen Mehmet Nizam ve yeni yönetimi kabul etti. Nizam kabulde, Cumhurbaşkanı Tatar’a hediye takdim etti.

-Tatar: “Çiftçiler Birliği’nin varlık mücadelemizde büyük katkıları var”

Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, Birlik Yönetim Kurulu’nu yeni yerleşkede ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne kendilerine böyle bir yerleşkeyi layık gördükleri için teşekkür eden Tatar, “Bunun KKTC’nin bir simgesi olarak, bağımsızlığımız ve özgürlüğümüzün ifadesi olarak yapılması ve bizlere armağan edilmesi elbette çok büyük değer taşımaktadır.” dedi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesinde büyük katkıları olduğunu vurgulayan Tatar, Kemal Deniz, Behçet Mirata, Hüseyin Gültekin ve daha nice isimlerin hizmetlerini hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydetti.

Küresel ısınma, pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yaşandığı bugünün koşullarında üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Girdi maliyetleri yüksek olabilir, rekabette sıkıntılar olabilir ama hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz. Çünkü bu stratejik ve güvenlik meselesidir.” dedi.

Topraklara sahip çıkma, suyu tasarruflu kullanma ve verimliliği artırmak için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmenin önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, üretimin ve çiftçilerin ülke ekonomisine yaptığı katkıların korunması gerektiğini söyledi. 13 bine varan kayıtlı çiftçinin ve ekmeğini bu sektörden kazanan emektarların mücadelesinde, Birliğin tecrübesi ve kurumsal yapısıyla katkılarının çok önemli ve değerli olduğunu dile getiren Tatar, “Eskiden olduğu gibi bundan sonra da sektöre yön vermek, sektörün sıkıntılarının aşılması için sizlere yardımcı olabilmek hepimizin görevidir.” diye konuştu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un üreticilerin arasından geldiğini ve görevini başarıyla sürdürdüğünü belirten Tatar, Çavuş’un, sektöre olan duyarlılığı, hassasiyeti ve desteklerinin devam ettiğine dikkat çekti. Beş yıla yakın Maliye Bakanı, iki yıl da Başbakan olarak görev yaptığı için bu konularda kendisinin de tecrübe sahibi olduğunu kaydeden Tatar, küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve her türlü doğal felakete karşı daha fazla hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

Felaketlerde üreticiyi koruyan Tarım Sigorta Fonu’nun doğru bir mekanizma olduğunu kaydeden Tatar, KKTC ekonomisi büyüdüğü için fonun kaynağının artırılabildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede turizm faaliyetlerinin arttığını, yükseköğretimin de her türlü sıkıntıya rağmen niteliğinin arttığını ve artmaya devam edeceğini belirtti.

Sanayi bölgelerinde büyük yatırımların olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, inşaat sektöründe Rum tarafının saldırganlığının sıkıntı yarattığını belirtti. Bu konuda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e, “Evet bizi rahatsız edebileceksin, bize sıkıntı yaratabileceksin belki ama başaramayacaksın.” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:

“Günün sonunda ilahi adalet diye bir şey vardır. Günahsız insanları bu şekilde korkutarak, KKTC ekonomisine zarar vereceğini düşünürsen uzun vadede sen kaybedeceksin. Çünkü güven erozyonu ile zaten istediğini alamayacak. İnşaat sektörü önemli bir sektör olarak yoluna mutlaka devam edecektir.”

Türkiye’nin, ekonomik ve mali iş birliği protokolleriyle sektörlere katkısını sürdürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, ilerleyen dönemde tarım sektörünün hem albenisini artıracağını hem de teknolojik gelişmelerle daha sürdürülebilir bir yapının ortaya çıkması ötesinde güçlenmesiyle, KKTC’nin geleceğinde söz sahibi olacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ise, Birliğin 37’nci Genel Kurulu’na katıldığı için Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkür etti. “Atalarımızdan gelen bir örgütü bugünlere taşımak bizim için ayrı bir gururdur.” diyen Nizam, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin dünya çapında tanındığını söyledi.

Ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan sektörün tarım sektörü olduğunu vurgulayan Nizam, kurak bir coğrafyada yılmadan, bıkmadan çalışan bir örgüt olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi’nin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Nizam, “Çok güzel bir yer. Biz buraya geldiğimizde kendimizi başka bir ülkede sandık. Gerçekten ülkeye yakışır bir yapı.” diye konuştu.

Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’ta narenciyeye can suyu olduğunu ifade eden Nizam, Mesarya bölgesi için de çalışmaların başlatıldığını söyledi. Bu kurak yılda adanın hiçbir yerinde ekin yokken, Güzelyurt bölgesinde kısmen de olsa sulanmış ekinler olduğunu ve bunun ülkeye tohum olarak geri döneceğini ifade eden Nizam, “En büyük sıkıntımız da bu yıl tohumdur. Hayatımızı idame ettirmek için tohuma ihtiyacımız vardır.” dedi. Mehmet Nizam, Türkiye’den gelen suyla ata tohumunu ilerletme şansı bulacaklarını dile getirdi.

Kendisinin Birliğin dokuzuncu başkanı olduğunu ifade eden Nizam, ikinci başkanın Cumhurbaşkanı Tatar’ın kayınpederi Kemal Deniz olduğunu işaret ederek, Deniz’in, Birliğin kurulmasında hak sahibi olanlardan biri olduğunu vurguladı. Nizam, “Bugün onların bayrağını taşıyanlar bizleriz.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle sempozyum yapıldı

Published

on

By

5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle Chamada Prestige Hotel’de “Gebe Okulu Uygulamalarının Geliştirilmesi ve Ebelik, Doğum, Doğum Sonu Bakımda Ebeliğin Rolü ve Güçlendirilmesi” konulu sempozyum yapıldı.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Ali Özgöçmen’in konuşmasıyla başlayan sempozyumda, ebe Cemile Canik, ebe/Hemşire Nebahat Dal ve ebe/Dr Öğretim Görevlisi Ayşegül Durmaz sunum yaptı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, toplantıda “Ebelik Komitesi” kurulması önerisini oy birliğiyle onayladı. Komite yönetiminde Feride Erol, Sulatan Sultan Yalçın, Fatma Avşar, Cevriye Emir, Nebahat Dal, Aleyna Duman ve Bahar Avşar’ın görev alacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTAMS Nisan ayı açlık sınırını 29 bin 787 TL olarak açıkladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), 30 Nisan itibarıyla açlık sınırını 29 bin 787 TL olarak açıkladı.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan yaptığı açıklamada, açlık sınırını Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden aldıkları 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gerekli beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu tarafından gönderilen fiyatların ortalamalarını alarak hesapladıklarını kaydetti.

Bengihan, bu kapsamda sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarının günlük 256,39, aylık 7 bin 691,7; yetişkin bir erkek için günlük 266,89, aylık 8 bin 006,7 TL; 15-19 yaş çocuk için günlük 281,88, aylık 8 bin 456,4 ve 4-6 yaş çocuk için; günlük 187,74 TL, aylık 5 bin 632,2 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Bengihan, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 29 bin 787 TL olarak hesaplandığını vurguladı.

Açıklamasında İstatistik Kurumu’nun enflasyon ve hayat pahalılığı oranlarına da yer veren Bengihan, kurumun resmi rakamlarına göre nisan ayında yüzde 4,06 enflasyon meydana geldiği ve dört aylık (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) toplam hayat pahalılığının ise yüzde 13,08 olduğuna işaret etti.

Bengihan, “Sendikamızın defalarca dile getirdiği gibi, bu oranların hesaplanmasında İstatistik Kurumu tarafından kullanılan 2015=100 Temel Yılı Tüketici Fiyatları Endeksi sepeti güncelliğini yitirdiğinden açıklanan oranlar gerçek hayat pahalılığını yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.

(DER/TUĞ)

Devamını Oku

Trending

Reklam