Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

ÇAYKUR, çay alımında rekor hedefliyor

Tarihinde en fazla çay alımını 800 bin 143 tonla 1999’da gerçekleştiren ÇAYKUR, 2021 alım kampanyası sonunda bu rakamı geçmeyi planlıyor

Published

on

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’da yaklaşık 204 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını döneminde üreticinin yeniden bahçeye girdiğini belirten Alim, üreticilerin kendi hasatlarını yapmasının çay bahçelerini disipline ettiğini, çayın kalitesini artırdığını, yurt dışına çıkan yabancı işçi maliyetinin üreticinin cebinde kaldığını ve ülke ekonomisine kazandırıldığını ifade etti.

“Biz ilk iki sürgünde 611 bin tonu geçtik”

Yaş çay alımlarının 1980’li yıllardan sonra ÇAYKUR ve özel sektör ile birlikte yürütüldüğünü vurgulayan Alim, şöyle konuştu:

“Ancak özel sektörün bu yıl çay alımında nazlanması, geriden gitmesi nedeniyle eski yıllara oranla yaş çay alımında yüksek rakamlara ulaştık. Sosyal devlet ilkesinden yola çıkarak üretici menfaatini düşündüğümüz, üreticiyi mağdur etmemek için ‘Çayın bize gelen kısmının tamamını aldık.’ desek yeridir. Maliye Bakanlığının, aldığın ile sattığın dengesi noktasında en çok alabileceğimiz yaş çay yıllık 600-650 bin tondur. Biz ilk iki sürgünde 611 bin tonu geçtik. Üçüncü sürgün ile birlikte 800 bini geçecektir bu gidişle. İnşallah kuru çay satışlarımız da buna paralel olarak artar.”

Alim, 611 bin 17 ton yaş çayın Kurumun kuruluşundan bu yana ilk iki sürgünde aldıkları en yüksek miktar olduğuna işaret etti.

ÇAYKUR’un en fazla yaş çay alımını 800 bin 143 tonla 1999’da gerçekleştirdiğini, alımlara bakıldığında bu rakamın aşılacağını belirten Alim, şunları söyledi:

“En yüksek çay alma ile değil, satış hedefi de yakalayabilirsek o zaman mutlu olacağız. Ne kadar kuru çay satabilirsek karşılığında önümüzdeki yıl üreticiden o kadar çay alacağız anlamına geliyor. Bizim düşüncemiz, niyetimiz bu. Tasnifli dökme çay satışlarımız bazı yerlerde ucuz satıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Maliyetin altında çay satma şansımız kesinlikle yok. Bu yıl 4-5 firmaya 20 bin ton civarında tasnifli açık dökme kuru çay satışı yaptık. Buradaki amacımız depoları boşaltarak, depolarda bekleyecek çayı bir an önce ekonomiye kazandırıp, dönüşümü sağlayıp, yerine üreticiden daha fazla çay alabilmek maksadıyla bunu yaptık.”

Kuru çay satışı arttı

Alim, Doğu Karadeniz’de 46 fabrikayla Türk çay sektörüne hizmet veren ÇAYKUR’un yeni pazarlar oluşturduğunu, özel sektöre çay vererek onların pazarında yer edindiğini ifade etti.

ÇAYKUR’un her alanda şeffaf bir şekilde alım satım yaptığını kaydeden Alim, “Bu sezon bizim paketli çay satışımız 132 bin tondur. Bizim yıllık satışlarımız ortalama 115-120 bin tondur. Yıllık en yüksek satışımız 125 bin tondur ama 132 bin ton paketli çay satmış olacağız. 20 bin tonun üzerinde tasnifli çay satmış olacağız. Burada da hedefimizin üzerinde gerçekçi bir satışla çıkmış olacağız. Gerçekçi bir satışla 152 bin ton kuru çay satışı yapmış olacağız. Bu da tarihin yine en yüksek kuru çay satışı olacak.” diye konuştu.

Alim, bunun yanında farklı girişimleri olduğunu dile getirerek, “Bu yıl, gelecek yıl farklı ürünler çıkararak daha farklı yerlere gelmek için gayret gösteriyoruz.” dedi.

“Giremediğimiz pazarlara giriyoruz”

Özel sektörün ÇAYKUR çayı kullanmasının kurumun pazarını genişlettiğini anlatan Alim, “Özel sektöre verdiğimiz 20 bin ton ile pazarlardaki damak tadını değiştirmiş oluyoruz. Her ne kadar çayın adı farklı olsa da bir anlamda damak tadı değişimi ile yeni pazar oluşturuyoruz. Giremediğimiz pazarlara giriyoruz. Oradaki damak tadı değişecek ve ÇAYKUR çayı kullanılmaya devam edilecek.” ifadesini kullandı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam