Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Çevre Mühendisleri Odası: Ülkede su politikası olmaması durumunda suyun taşınarak ülkeye ulaştırılması sürdürülebilir bir çözüm değil

Published

on

Çevre Mühendisleri Odası yeraltı su kaynaklarının kirlenmesi ve artan nüfusa karşılık yetersiz kalması nedeniyle yurt dışından su getirilme ihtiyacı doğduğunu, Türkiye’den temin edilen su ile su ihtiyacının bir kısmının karşılanmış olsa da ülkede su politikası olmaması durumunda suyun taşınarak ülkeye ulaştırılmasının sürdürülebilir bir çözüm olmadığını vurguladı.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cemaliye Özverel Ekinci 22 Mart Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’deki  su talebinin karşılanabilmesi için, planlama yapılması, su kaynaklarını korumak, geliştirmek ve yönetebilmek için politikaların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekinci, su kaynaklarının korunması  için “yağmur suyunun drenajı, depolanması, atıksu arıtma tesisleri çıkış suyunun aktif olarak kullanılabilmesi, barajların bakımının düzenli yapılması, göletlerin verimliliğinin artırılması ve kirletici kaynaklardan korunması” önerilerinde de bulundu.

“ SU KAYNAKLARI (AKİFERLER) KONTROLSÜZ OLARAK  KULLANILIYOR, BU TUZLANMAYA NEDEN OLUYOR”
Ekinci, KKTC’de  onlarca yıldır yeraltı su kaynaklarının  (akiferler) kontrolsüz olarak  kullanıldığına, bu durumun da başta Güzelyurt akiferi olmak üzere deniz suyu girişine, yani tuzlanmaya neden olduğuna dikkat çekti.

Ekinci açıklamasında,   “Oluşan evsel atık sular, merkezi (Mağusa, Güzelyurt, Lefkoşa ve Bafra Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri) ve bireysel atık su arıtmalar dışında, septik tank ve kuyular yeraltına verilmektedir. Endüstriyel atık sular için ise halen fizibilite çalışmaları devam etmekte ancak herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Standartlara uygun olarak arıtılan suların kullanılması mümkündür ancak ne yazık ki bu konuda da  herhangi bir uygulama bulunmamakta, arıtılan sular kaynak olarak kullanılabilecekken dereye ve denize verilmektedir. 50’nin üzerinde vahşi depolama alanı toprak, hava ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Su Gününün bu yılki temasının “Yeraltı Suları – Görünmezi görünür kılma” olarak belirlendiğini kaydeden Ekinci, bu temayla yeraltı sularının gözle görülmediğinin ancak etkilerinin  görüldüğüne dikkat çekildiğini  belirtti.

Ekinci, IPCC 2022 raporuna göre, iklim değişikliğinin etkilerinin dünyanın her tarafında görülmeye başlandığı, yapılan bilimsel çalışmalara sıcaklıkta 1.1 santigrat derece artış gözlemlendiği, iklim değişikliği, kuraklık, su kalitesinde azalma, su kaynaklarında azalma, yangınlar, özellikle Akdeniz bölgesinin kuraklık ve ekosisteminin olumsuz etkilenmesinin beklendiğini de kaydetti.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 76,15 dolardan işlem görüyor

Published

on

By

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 76,15 dolardan işlem görüyor

Dün 76,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı bu seviyede tutunamadı ve günü 75,83 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.44 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,4 artarak 76,15 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ardından yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından dün açıklanan 2024 Ekim-Aralık dönemi için gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine göre, ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 2,3 büyüdü. Bu oran, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Buna karşın, ABD ekonomisinin 2024 genelinde yüzde 2,8 büyümesi, piyasa oyuncularının petrol talebiyle ilgili endişelerini hafifleterek fiyatları yukarı yönlü etkiledi.

Ayrıca, ABD’de geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 207 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kalması, talebin artacağına yönelik beklentileri güçlendirerek fiyatların yükselmesine yol açtı.

Bunun yanı sıra, 3 Şubat’ta yapılması planlanan OPEC+ toplantısı piyasa oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor. Son dönemde, ABD’nin Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları, küresel arzdan 1 milyon varilin üzerindeki petrolün çekilmesine neden olmuştu. Bu durum, arz sıkıntısı endişelerini artırarak fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklerken, üretici ülkelerin üretim planlarını gözden geçirmelerine yol açabilir.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük tarifeleriyle küresel ticareti olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişeler, petrol piyasaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu durumun, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadelede elde ettiği başarıları tehdit edebileceği ifade ediliyor.

Enflasyonda yeni bir yükseliş yaşanması halinde ise Fed’in faiz indirimlerine ara verme olasılığının, fiyat artışlarını sınırlayacağı belirtiliyor.

Brent petrolde teknik olarak 81,54 doların direnç, 74,52 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Devamını Oku

Dünya

İsrail’in Batı Şeria’ya düzenlediği hava saldırısında can kaybı 10’a yükseldi

Published

on

By

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Tubas kentinin Tammun beldesine düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 10’a yükseldi.

Filistin Sağlık Bakanlığından saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail ordusunun, Tubas kentinin Tammun beldesine düzenlediği hava saldırısında 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, yaralı sayısına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Filistin Kızılayı, daha önce yaptığı açıklamada, Tammun beldesine düzenlenen saldırıda 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin ise ağır şekilde yaralandığını duyurmuştu.

İsrail ordusu ise Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tammun beldesinde insansız hava aracı (İHA) ile “silahlı bir grubun hedef alındığını” ileri sürmüştü.

Devamını Oku

Dünya

Tayvan’da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Published

on

By

Tayvan’da ülkenin güneybatısındaki Çiayi ilinde sabah saatlerinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Merkezi Meteoroloji Bürosundan (CWA) yapılan açıklamada, merkez üssü Çiayi il merkezinin 40,5 kilometre güneydoğusundaki Dapu ilçesi olan depremin, yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildiği belirtildi.

5,6 büyüklüğündeki depremin, 21 Ocak’ta Çiayi ilinin Dapu ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntılarından olduğu aktarıldı.

Depremin ardından büyüklüğü 3,2 ile 4,3 arasında 5 artçı sarsıntı tespit edildi.

Çiayi ili, 21 Ocak’ta 6,4 büyüklüğündeki depremle sarsılmış, maddi hasara da yol açan depremde 27 kişi yaralanmıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam