Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

CHP’li Belediye Başkanları, Belediyeler Birliği’ndeydi

Published

on

KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye’nin ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve beraberindeki CHP’li büyükşehir belediye başkanlarından oluşan heyet, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliğini (KTBB) ziyaret etti.

Bugün saat 10.30’da Belediyeler Birliği’nin Lefkoşa surlar içindeki binasında yer alan ziyarette, Belediyeler Birliği Başkanı, Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile CHP KKTC Temsilcisi Mustafa Yürükçü’nün yer aldığı heyeti ağırladı.
Görüşmeye, KTBB Yönetim Kurulu üyeleri Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Gazimağusa Belediyesi Asbaşkanı Ahmet Öztenay, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ile Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de katıldı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Özçınar, görüşmede, CHP heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, CHP heyetini, Kıbrıs Türk Belediyeleri Birliği’nin yapısı, oluşumu ve çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

Birliğin 28 belediyeden oluştuğunu ifade eden Mahmut Özçınar, Birliğin, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve diğer bölge birlikleri ile karşılıklı protokol ile iş birliğini devam ettirirken, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyeliklerinin bulunduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi’nde birliğin temsiliyeti bulunduğuna da işaret eden Özçınar, Birliğin Konsey’de iki üye ile temsil edildiğini, komitelerde de oy hakkı olmadan faaliyetlerini devam ettirdiğini söyledi. Özçınar, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin geçen ay sonu düzenlenen oturumunda, Avrupa Yerel Özerklik Şartı’na uyum izleme sürecine Kıbrıslı Türklerin de dahil edilmesini arzuladıklarını dile getirdiklerini belirtti.

Görüşmede, ülkedeki yerel yönetimlerin sıkıntılarını da aktaran Özçınar, yerel yönetimlerin idari açıdan yeni bir reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) hibe programları ve kendi öz kaynakları katıları ile belediyelerin sürdürülebilir bir proje ağının bulunduğunu da belirten Mahmut Özçınar, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin, Türkiye Belediyeler Birliği ile imzaladığı protokol kapsamında, mevzuat ve ortak projeler geliştirme imkanı yakaladıklarını söyledi.

Özçınar, özellikle koronavirüs salgını ile mücadele edilen bu dönemde yerel yönetimlerin ortaya koydukları vizyonlarla öne çıktığına işaret ederek, “Artık toplum içerisinde yerel yönetimlerin daha güçlü bir yapıya sahip olması gerekir. Yerinden yönetim ile eğitim, sağlık gibi temel alanlarda yavaş yavaş yer bulması gerektiği noktasındayız, çünkü belediyeciliğin yapısı bunu emrediyor” diye konuştu. Özçınar, merkezi yapının “mutlak suretle yerel yönetimleri güçlendirmesi gerektiğini” vurguladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Özçınar, Türkiye belediyelerinin özellikle son yıllarda büyük atılımları olduğunu gözlemlediklerini ifade ederek, bilgi, tecrübe paylaşımı ve ortak projeler yürütme gibi yerel yönetimlere ilişkin konularda iş birliği yapma arzusunu de dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Özçınar’a teşekkürlerini sunarak, CHP Genel Başkanı’nın talimatlarıyla, 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın altısının katılımıyla KKTC’de birtakım temaslarda bulunduklarını ifade etti.
Torun, CHP’nin Türkiye’de 11 büyükşehir belediyesi olmak üzere 250 belediyeye sahip olduğunu belirterek, büyükşehir belediye başkanlarının buradaki bazı belediyeler ile temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Torun şöyle konuştu:

“Amacımız; karşılıklı iş birliği halinde projeler üretmek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki belediyelerin güçlenmesini sağlamak. Belediye başkanlarımızın tecrübelerinden deneyimlerinden bir şekilde faydalandırmak. KKTC uluslararası arenada tanıtılmasının artırılmasını ve ambargoların kaldırılmasını sağlayacak belli çalışmalarda bulunmak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan halkın refah içinde, huzur içinde gelişmiş bir çevrede yaşama noktasında bize de düşen bir görev varsa bu konuda üstümüze düşeni yapmak için buradayız.”

“Ülkelerin, belediyelerin yarış halinde olduğunu, insanların her geçen gün beklentilerinin arttığına” işaret eden Torun, “Geçmişte belki de zorunluluk olarak kabul etmediğimiz birçok şey artık yerel hizmetlerin arasında yer alıyor… Haliyle belediyelerimiz de bunlara yanıt verebilmek için de var gücü ile çalışıyor. Pandemi dönemi belediyelerin ne kadar önemli görev üstlendiğini ortaya koydu ve gerçekten olağanüstü çaba ile görevlerini yaptılar” dedi.

İleriki dönemde yerel yönetimlerin önemli görevleri konusunda anlaşılarak bazı iyileşmelerin olması temennisini de dile getiren Torun, “Biz inanıyoruz ki yerel yönetimler güçlendikçe hizmet daha etkili ve verimli olur, vatandaşın taleplerinin yerine gelmesinde çok daha etkili olur” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, KKTC’deki belediyeler ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını da yineledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran ile Avrupa, İstanbul’daki müzakere sonrası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı

Published

on

By

İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da yapılan görüşme sona ererken tarafların meselenin çözümü için yeniden bir araya gelinmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

İran ile E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları arasında İstanbul’daki nükleer görüşmede İran’ı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, görüşmenin sonucuna ilişkin X hesabından açıklama yaptı.

İstanbul’da Avrupalı temsilcilerle ciddi, açık ve detaylı görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Garibabadi, “Yaptırımların kaldırılması ve nükleer meseleyle ilgili son gelişmeler ele alındı ve incelendi.” ifadelerini kullandı.

Garibabadi, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’in İran’a saldırılarında Tel Aviv’i destekleyen tutumlarını da görüşmede gündeme getirdiklerini ve bu tutumu eleştirdiklerini belirtti.

Garibabadi, şunları kaydetti:

“Sözde snapback mekanizması dahil olmak üzere ilkesel duruşlarımızı açıkladık. Her iki taraf da toplantıya belirli fikirlerle geldi ve bu fikirlerin çeşitli yönleri incelendi. Bu konudaki istişarelerin devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.”

İran nükleer dosyasına dair belirsizliklerin ve gerilimlerin giderek tırmandığı bir dönemde İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da nükleer konuda görüşme yapılmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Taraflar, daha sonra İstanbul’da 25 Temmuz’da nükleer konuyu görüşmek üzere bir araya geleceklerini bildirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Limasol yangını… Logginos: “Bugün durum çok daha iyi”

Published

on

By

Limasol bölgesine bağlı köylerde çıkan yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı, sınırlandırıldığı belirtildi.

“Sigmalive” haber sitesine göre İtfaiye Birimi İtfaiye Şefi Nikos Logginos yaptığı açıklamada dün akşam yangına ilişkin bazı canlanmaların yaşandığını ancak bugün, durumun çok daha iyi olduğunu ifade etti.

Yangının, bugün tamamen kontrol altına alınması konusunda iyimser olup olmadığı şeklindeki soru üzerine Logginos, yangının sınırlandırıldığını, alanın ne olduğunu bildiklerini bununla birlikte teyakkuzda olmaları ayrıca ileriki günlerde de dinamiklerin bölgede olması gerektiğine dikkati çekti.

Yunanistan’dan gelen 26 “orman komandosu” ile ilgili soru üzerine Logginos, Yunanistan’dan gelen ekibin, yangınların canlanması olaylarına yardımcı olacaklarını, bu kişilerin özel eğitimli olduğunu söyledi.

-Yanan alan

“Sigmalive” bir başka haberinde ise ilgili bir merkezin uydu verilerini baz alarak yaptığı ilk analize göre, Limasol yangının geride yaklaşık 125 kilometre karelik yanmış alan bıraktığını belirtti.

-Köyler elektriksiz

“Sigmalive” haber sitesi aynı haberi içerisinde Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK) dağlık yangın bölgelerindeki 7 köye elektrik sağlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

AİK Basın Sözcüsü Dimitris Nathanail, yangında zarar gören 58 elektrik direğinin tamir edildiğini bununla birlikte tam olarak hasarın tespiti için de sayımın devam ettiğini ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

İran ile Avrupa ülkeleri, nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için yeniden İstanbul’da bir araya geldi

Published

on

By

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için heyetler, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ikinci kez bir araya geldi.

Heyetleri taşıyan araçlar, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yaptı.

Görüşmeler, basına kapalı gerçekleştiriliyor.

Dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmelere İran’ı temsilen dışişleri bakan yardımcıları Mecid Tahtrevançi ile Kazım Garibabadi katılıyor.

İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının talebi üzerine yeni tur görüşmelerini gerçekleştirmeyi kabul etmişti.

İran ile anlaşmanın Avrupa’daki tarafları olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan E3 grubu, 16 Mayıs’ta İstanbul’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir araya gelmişti. Taraflar, ABD ile İran arasında süren dolaylı müzakerelere paralel olarak temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam