Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Çiftçiler Birliği “arpaya adil fiyat biçilmesi” çağrısını yineledi

Published

on

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, arpaya adil bir fiyat biçilene kadar Toprak Ürünleri Kurumuna ürün verilmemesi çağrısını yineledi.

Nizam ayrıca yasak olmasına rağmen bazı yerlerin arpa alımı yaptığını, çiftçilere desteklerin ödenmediğini ileri sürdü.

Nizam TAK’a yaptığı açıklamada çiftçilerin, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) açıkladığı arpa fiyatının maliyetin altında olduğunu, birliğin arpa ve buğdaya adil fiyat biçilene kadar kuruma ürün vermeme yönünde karar ürettiğini, ancak bazı küçük üreticilerin kuruma açıklanan maliyet altı fiyattan ürün verdiğini belirtti.

TÜK’ün açıkladığı fiyat üzerinden üreticinin kilo başına 5.35 TL ödeneceğini belirten Nizam, arpanın Güney Kıbrıs’ta ton başı 430 Euro(0.43 Euro/kg-6.8 TL/kg ), Türkiye’de 6.4 TL/kg, Dünya genelinde üreticinin 6 TL’nin üzerinde ödendiğini belirtti.

TÜK’e arpa veren üreticilerin küçük üreticiler olduğunu, bazı küçük üreticinin hasat edilen arpayı yere boşaltması ve tekrardan kamyona yükletmesi fazla maliyet yaratacağından ürünlerini kuruma vermeyi tercih ettiğini anlatan Nizam, “Üreticilere çağrımızdır, arpanıza sahip çıkın, Çiftçiler Birliği ile hükümet uzlaşana kadar bekleyin” dedi.

“YASAK OLMASINA RAĞMEN ARPA ALIMI YAPILIYOR”

Arpa ve buğday alımını, yasa gereği TÜK dışında kimsenin yapamayacağını belirten Nizam, bir kamu kurumu bir de işletmenin yasak olmasına rağmen arpa alımı yaptığını ileri sürdü.

Hükümet temsilcileri ile görüşme taleplerinde bulunduklarını ancak aldıkları yanıtın, hükümet güvenoyu aldıktan sonra görüşebilecekleri yönünde olduğunu belirten Nizam, “Üretici her gün zarar görüyor, gerek dolu yağışı, gerek dondan gerekse de yangından zarar görüyor” dedi.

“DESTEKLER ÖDENMİYOR”

Yılda iki kez ödenen Doğrudan Gelir Desteği ile mazot desteğinin 2021’in ikinci dilimi ve 2022’nin ilk diliminin ödenmediğini anlatan Nizam, bunun yanında kuraklık raporlarının halen Genel Tarım Sigortası Fonunda onaya sunulmadığını, çiftçinin kuraklık var mı yok mu bilmediğini belirtti.

Devletin üreticiye ödemesi gereken Doğrudan Gelir Desteklerinde 34 milyon TL geriliği bulunduğunu ileri süren Nizam “Sürdürülebilir bir tarım politikası olmadığından, dövizin sürekli arttığı ve girdi maliyetlerinde yüzde 500’e varan artışlar yaşandığından, gelecek sezon ekim yapamayacak durumdayız” dedi.

Çiftçinin desteklerinin pek çok kesimi etkilediğini belirten Nizam, çiftçi desteklendiğinde hayvancının girdi maliyetinin de düşürüldüğünü, hayvancının girdi maliyeti düşünce süt fiyatının da düşürüldüğünü, bunun da tüketiciye olumlu yansıması olduğunu anlattı.

Üreticide TÜK’e verecek 20-25 bin ton arpası bulunduğunu, ancak hükümetin hayvancıya satışta sübvanseye yapmayacağını açıkladığını belirten Nizam, bu durumda hiçbir kesimin, ne çiftçinin ne hayvan üreticisinin ne de imalatçının memnun olmadığını belirtti.

BEYOĞLU: BU YIL MALİYET 8 TL/KG

Birlik Genel Sekreteri Mustafa Beyoğlu ise, döviz bazında hesaplandığında, bir dönüm için, icarlama, sürme, tohum alımı ve ilaçlama masrafının 100 Sterlin, bugünkü karşılığı 2 bin TL olduğunu, devletin dönüm başına öngördüğü ürünün 250 kg olduğu baz alındığında, 2021-2022 sezonunda kilo başına maliyetin 8 TL olduğunu belirtti.

Beyoğlu, “Üretici bilinçli olarak zarar ettiriliyor” dedi.

“DEVLET DENGEYİ BULMASI LAZIM”

Çiftçilerin yanında hayvancıların da maliyetlerden şikayet etmesiyle ilgili olarak Beyoğlu, hükümetin dengeyi bulması gerektiğini, dünyada pahalılığı önlemek adına çiftçi kesimine destekler verildiğini ancak Kuzey Kıbrıs’ta para yol gerekçesiyle hükümetin hayvancıya satışta arpayı sübvanseye etmekten vaz geçtiğini söyledi.

Beyoğlu, “Devlet kendini soyutlarsa ülkede kaos doğar” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Suriye’nin Lazkiye kentinde orman yangını çıktı

Published

on

By

Suriye’nin Lazkiye ilinin Bayırbucak bölgesinde birden fazla köyde orman yangını başladı.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) yetkililerine göre, sabah saatlerinde Lazkiye’nin Bayırbucak bölgesinde Kastal Maaf, Basit, Murtlu, Zinzif ve Nsibin köylerinde orman yangını çıktı.

Bölgenin engebeli yapısı, orman içi yollarda belirgin şerit ve yangın uyarı işaretlerinin olmaması, su kaynaklarının uzakta bulunması gibi etkenler ile savaş kalıntıları ve mayınların, yangın söndürme ekiplerinin çalışmalarını zorlaştırdığı bildirildi.

Duruma müdahale etmeleri için farklı illerden takviye itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Suriye’nin Lazkiye kırsalında devam eden orman yangınları ve yoğun duman, sınırın Türkiye tarafında bulunan Hatay’ın Yayladağı ilçesinden de görülüyor.

Devamını Oku

Dünya

Azerbaycan, 17’nci Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne Hankendi’de ev sahipliği yapıyor

Published

on

By

Azerbaycan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 17. Zirve Toplantısı’na Hankendi şehrinde ev sahipliği yapıyor…

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor…

Zirvede ayrıca, üye ülkeler Özbekistan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Pakistan’dan devlet başkanları ve bakanlar yer alıyor…

Ülkeler arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma, transit ve iklim değişikliği alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alındığı zirvede, teşkilat kapsamındaki çalışmalar gözden geçirildi…

Liderler, zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştiriyor.

Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üye, KKTC’nin ise gözlemci üye olduğu ve 1985’te kurulan EİT’in devlet başkanları zirvesi 2 yılda bir düzenleniyor….

Devamını Oku

Dünya

Almanya’da çıkan iki büyük orman yangını devam ediyor

Published

on

By

Almanya’nın doğusunda yer alan Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde devam eden iki büyük orman yangınına 1000’den fazla acil durum personelinin müdahale ettiği bildirildi.

Alman basınında yer alan haberlerde, orman yangını nedeniyle Zeithain ve Wülknitz belediyeleri ile Gröditz kasabası için afet uyarısı yayımlandığı belirtildi.

Neudorf’un Zeithain bölgesinin geçici olarak boşaltıldığı, Heidehaeuser’in Wülknitz bölgesindeki yaklaşık 100 sakinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı aktarıldı.

Bölgede ayrıca, halkın olası bir tahliyeye hazırlıklı olması, pencere ve kapılarını kapalı tutması ile havalandırma ve klima sistemlerini devre dışı bırakması yönünde çağrıda bulunuldu.

İtfaiyenin yanı sıra polisin yangın söndürme helikopterleri ile müdahale ettiği yangınların söndürülmesine yardım etmesi amacıyla Alman Silahlı Kuvvetlerinden ek yangın söndürme helikopterleri talep edildiği kaydedildi.

Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde devam eden iki büyük orman yangınına 1000’den fazla acil durum personelinin müdahale ettiği, çok sayıda çiftçinin de traktörleriyle yangın söndürme çalışmalarına katıldığı ifade edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam